Hollywood yapımcısı Weinstein'ın yeni davası tartışmalarla başladı

Eski Hollywood yapımcısı Harvey Weinstein'ın Los Angeles’ta başlayan taciz ve tecavüz davasının ilk duruşması tartışmalarla başladı

Harvey Weinstein (Reuters)
Harvey Weinstein (Reuters)
TT

Hollywood yapımcısı Weinstein'ın yeni davası tartışmalarla başladı

Harvey Weinstein (Reuters)
Harvey Weinstein (Reuters)

Eski Hollywood devi Harvey Weinstein'ın Los Angeles’ta başlayan taciz ve tecavüz davasının ilk duruşması tartışmalarla başladı. Weinstein’in aleyhinde şahitlikte bulunan beş kadının iki ay sürecek davada ifade vermesi bekleniyor.
Miramax şirketini kurucusu Weinstein (70), cinsel saldırı ve tecavüz suçlarından 2020'de 23 yıla hüküm giydi.
Yeni davada, 2004 ve 2013 yılları arasında Beverly Hills ve Los Angeles'taki otellerde, kadınlara cinsel taciz ve tecavüzde bulunduğu gerekçesiyle 11 farklı suçlamayla karşı karşıya. Hakkındaki tüm suçlamaları reddeden Weinstein hakkında mahkumiyet kararı verilmesi halinde, 100 yıldan fazla hapis cezasına çarptırılabilir.
10 Ekim'de hakim Lisa Lynch'in gözetiminde davaya bakan mahkemede jüri seçim süreci başladı.
Weinstein'a yönelik suçlamalar 2017'den bu yana devam ederken, New York'ta mahkum edilmesi için karar verilmesi ve Amerikan yargısının bu konuda temyize gitme talebini reddetmesi, feminist “MeToo” hareketi için büyük bir zafer.
Weinstein, Birleşik Krallık'ta da geçmişi 1996 yılına uzanan cinsel saldırılarla suçlanıyor.
Toplamda, aralarında Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow ve Salma Hayek’in de bulunduğu yaklaşık 90 kadın ve Weinstein'ı cinsel taciz veya saldırıyla suçladı.
Şarku’l Avsat’ın Los Angeles Times gazetesinden aktardığı habere göre, Weinstein’ın avukatı Mark Werksman, davanın ünlü şahsiyetlerin ifadelerine tanık olabileceğini belirtti. Söz konusu gazetenin bildirdiğine göre Avukat, “Kurbanlardan bazıları filmlere veya reklam kampanyalarına katılırken, bazıları da oyunculuk ve defile alanlarında başarı elde etti” dedi.
Weinstein savunmasında mağdurlarla olan cinsel ilişkilerinin onların rızasıyla gerçekleştiğini iddia ediyor. Vekili, gazetecilere yaptığı açıklamada, Los Angeles'ta kendisine yöneltilen suçlamaların "yıllar öncesine dayandığını" ve "herhangi bir cezai delille" veya "güvenilir tanıklarla" kanıtlanamayacağını söyledi.
Weinstein'ın cinsel saldırılarına ilişkin New York Times gazetesindeki iki gazetecinin yürüttüğü soruşturmayı konu alan "She said" belgeselinin gösteriminin 18 Kasım'da ABD'de başlaması planlanıyor.
Harvey Weinstein, 1979 yılında kardeşi Bob Weinstein ile birlikte Miramax şirketini kurdu. 2005 yılından beri kardeşi Bob Weinstein ile Weinstein Company'nin başkanlığını yaptı. Ekim 2017 yılında Weinstein'a yönelik cinsel istismar iddialarının ardından, şirketinden ve Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nden kovuldu.
31 Ekim'e kadar 80'den fazla kadın Weinstein aleyhinde iddialarda bulundu. İddialar #MeToo sosyal medya kampanyasını ve günümüzde "Weinstein etkisi" olarak adlandırılan dünyadaki güçlü erkeklere yönelik birçok benzer cinsel istismar iddiasını ve işten çıkarılmasını tetikledi. 25 Mayıs 2018 yılında New York'ta tutuklandı, tecavüz ve diğer suçlarla suçlandı. Şubat 2020'de beş suçtan ikisinden suçlu bulundu ve 23 sene hapis cezasına çarptırıldı. Cezasını Wende Cezaevi'nde çekmekte. Mümkün olan en erken çıkış tarihi 9 Kasım 2039. 20 Temmuz 2021'de Kaliforniya'da yargılanması için Los Angeles'a iade edildi.



Mars'taki gizemli şeritler sıvı su nedeniyle oluşmamış

Mars yamaçlarındaki şeritlerin, suyun ve yaşam ihtimalinin işareti olabileceği düşünülüyordu (ESA)
Mars yamaçlarındaki şeritlerin, suyun ve yaşam ihtimalinin işareti olabileceği düşünülüyordu (ESA)
TT

Mars'taki gizemli şeritler sıvı su nedeniyle oluşmamış

Mars yamaçlarındaki şeritlerin, suyun ve yaşam ihtimalinin işareti olabileceği düşünülüyordu (ESA)
Mars yamaçlarındaki şeritlerin, suyun ve yaşam ihtimalinin işareti olabileceği düşünülüyordu (ESA)

Bilim insanları Mars'taki gizemli çizgilerin su tarafından oluşmadığını öne sürdü. 

Kızıl Gezegen'in birkaç milyar yıl önce daha sıcak olduğu ve bu sayede sıvı su barındırdığı geniş çapta kabul ediliyor.

Gezegenin yaşanabilirliği açısından kritik önemdeki sıvı suyun bugünkü varlığıysa epey tartışmalı bir konu. Sıcaklık ve atmosferik basınç çok düşük olduğundan, yüzeyinde su bulunması oldukça zor görünüyor.

Öte yandan Mars'taki uçurum ve krater duvarlarında 1970'lerden beri gözlemlenen birtakım koyu çizgilerin, sıvı suyun akması sonucu oluştuğu düşünülüyordu. 

Bilim insanları uzun zamandır bu gizemli şeritlerin nasıl oluştuğunu saptamaya çalışırken yeni bir araştırma su dışında bir kaynağa işaret ediyor.

Bulguları hakemli dergi Nature Communications'ta dün (19 Mayıs) yayımlanan çalışmada 86 binden fazla uydu görüntüsü incelendi. Araştırmacılar bu görüntülerde Mars yamaçlarındaki yaklaşık 500 bin şeridi saptadı. 

Ardından bu gizemli çizgileri analiz etmek için bir makine öğrenimi algoritması geliştirdiler. Ekip daha kısa süre içinde kaybolan ve yinelenen yamaç çizgileri (RSL) adı verilen şekilleri de çalışmaya dahil etti.

Bulgular bu şekillerin sıvı su veya buzun yamaçlardan akması sonucu değil, küçük taneli tozların eğimli arazilerde birikmesi ve ardından rüzgar, meteor çarpması ve depremler gibi tetikleyicilerle yamaçlardan aşağıya doğru itilmesiyle gerçekleştiğine işaret ediyor.

Analize göre sözkonusu şekiller, sıcaklık artışları, yüksek nem veya yamaçların belirli bir yöne bakmasıyla ilişkili değil. Daha ziyade ortalamanın üzerinde rüzgar hızı ve toz birikimiyle oluşuyorlar ve bu da daha kurak bir kökenin göstergesi. 

Brown Üniversitesi'nden makalenin ortak yazarı Adomas Valantinas "Küçük toz parçacıkları sıvı olmadan akıntı benzeri desenler oluşturabilir. Bu olgu, aşırı küçük tozların müdahale durumunda bir sıvıya benzer şekilde davranabilmesiyle ortaya çıkıyor; tozlar akıyor, dallanıyor ve aşağı doğru hareket ederken parmak benzeri desenler oluşturuyor" diyerek ekliyor:

Bu, kuru kumun döküldüğünde su gibi akmasına benziyor. Ancak Mars'ta, ultra ince parçacıklar ve düşük yerçekimi bu akışkan benzeri özellikleri artırarak su akışı sanılabilecek şekiller yaratıyor.

Yeni araştırma, sıcaklıkların donma noktasının üzerine çıkabildiği dönemlerde Mars'ın yüzeyinde sıvı su bulunma ihtimalini elemiyor. 

Bern Üniversitesi'nden çalışmanın bir diğer yazarı Valentin Bickel "Her şey dönüp dolaşıp yaşanabilirlik ve yaşam arayışına geliyor" diyor: 

Eğer yamaç çizgileri ve RSL gerçekten sıvı su veya tuzlu su tarafından oluşturuluyorsa, bunlar yaşam için bir alan yaratabilir. Ancak bunlar nemli süreçlerle bağlantılı değilse, bu durum dikkatimizi daha umut verici yerlere yöneltmemizi sağlar.

Independent Türkçe, IFLScience, Reuters, Nature Communications