Suudi Arabistan’ın akaryakıt desteği Yemen’e ulaştı

Riyad’ın desteği, Yemen’in kalkınması ve yeniden inşası için yürütülen projelerin bir adımı olarak görülüyor

Suudi Arabistan’dan Yemen’e verilen petrol desteği, ülkedeki elektrik santrallerinde kullanılmak üzere Aden’e ulaştı (SPA)
Suudi Arabistan’dan Yemen’e verilen petrol desteği, ülkedeki elektrik santrallerinde kullanılmak üzere Aden’e ulaştı (SPA)
TT

Suudi Arabistan’ın akaryakıt desteği Yemen’e ulaştı

Suudi Arabistan’dan Yemen’e verilen petrol desteği, ülkedeki elektrik santrallerinde kullanılmak üzere Aden’e ulaştı (SPA)
Suudi Arabistan’dan Yemen’e verilen petrol desteği, ülkedeki elektrik santrallerinde kullanılmak üzere Aden’e ulaştı (SPA)

Suudi Arabistan’ın Yemen’in kalkınmasına ve yeniden inşasına katkıda bulunmak, ülke nüfusunun destekte bulunmak için 200 milyon dolar değerindeki yeni petrol türevleri hibesinin ilk partisi Aden Limanı’na ulaştı.
Yemen halkı, Suudi Arabistan’ın petrol hibesinin ilk partisinin ülkeye ulaşması ile ülkenin tüm bölgelerindeki elektrik üretiminde bir iyileşme yaşanmasını umuyor. Suudi Arabistan ve Yemen’deki kaynaklar, 45 bin metrik ton dizel ve 30 bin metrik ton mazottan oluşan petrol hibesinin 70’ten fazla enerji santralini işletilmesi için kullanılacağını aktardı.
Yemen Elektrik ve Enerji Bakanı Man Yeslam bin Yamin, Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman liderliğindeki Suudi Arabistan’a, çeşitli alanlarda Yemen halkına sundukları yardım ve destek için teşekkür etti.
Bakan, petrol türevleri hibesinin santrallerin işletilmesine ve elektrik sektöründeki sorunlara çözüm bulunmasına katkı sağlayacağını dile getirerek şunları söyledi:
“Yemen valiliklerindeki elektrik sisteminin rehabilite edilmesi ve verimliliğinin artırılması konusunda hibeden faydalanmak için ülke genelindeki ofislerinin yanı sıra mühendisleri ve uzmanları ile Suudi Arabistan Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılanma Programı’nın (SDRPY) desteğiyle ilgili tüm taraflarla koordineli bir şekilde çalışıyoruz.”

Doğrudan Destek
Yemen Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Dr. Vaed Ba Dib ise, petrol türevleri hibesinin Yemen halkına ve hükümetine doğrudan bir destek olduğunu vurguladı. Bakan bu hibenin, elektrik kesintilerinin devletin bütçesine ve kamu gelirlerine getirdiği yükün yanı sıra vatandaşın yükünün hafifletilmesine katkı sağladığını belirtti.
Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanı, “Bu hibe, Suudi Arabistan’daki kardeşlerimizin SDRPY aracılığıyla 4,2 milyar dolar olduğu tahmin edilen önceki kalkınma projeleri ve girişimlerinin bir uzantısıdır” dedi.
Bakan Ba Dib, Suudi Arabistan’ın SDRPY aracılığıyla Aden General Hastanesi, Aden Uluslararası Havalimanı, Mahra bölgesindeki Gayda Havalimanı’nın işletilmesi ve ülkedeki sağlık sektörünün geliştirilmesi, ülkenin çeşitli bölgelerinde okullar ve diğer kalkınma projelerine destekte bulunulması için kullanılacağını açıklanacak.
Yeni petrol türevleri hibesi, Suudi Arabistan’ın kardeş Yemen halkı için güvenlik, istikrar ve kalkınma sağlama konusundaki istekliliğinin bir göstergesi olarak, en sonuncusu 422 milyon dolar olan toplam 4.2 milyar dolarlık hibelerin bir parçası.
Suudi Arabistan, Yemen’deki ithalat hareketlerine, ekonomik istikrarına, Yemen hükümetinin bütçesinin güçlendirilmesine, Yemen vatandaşının satın alma gücünün iyileştirilmesine ve ülkedeki güvenlik durumunun iyileştirilmesi için takdire şayan çalışmalarda bulundu. Riyad, Yemen’deki hizmet sektörünün ve ülke genelindeki yaşam standartlarının iyileştirilmesine, ülkedeki elektrik santrallerinin işletilmesine ve Yemen’in kendi başına yetmesine katkıda bulundu.
SDRPY’nin tarafından sağlanan hibeler, Yemen hükümetinin üzerindeki maddi yükü kaldırarak ülke genelindeki üretim kapasitesinin iki katını çıkarılmasını sağladı. Aden hükümetinin üzerindeki maddi yükün azaltılması Yemen ekonomisine katkıda bulundu. Enerji merkezlerinin üretim kapasitesinin iki katına çıkarılması ve 2 bin 828 gigawatta çıkarılmasını sağladı. Yemen Genel Elektrik Şirketi’nin toplam elektrik satışı 81,7 milyon dolar artarak Yemen’deki elektrik santrallerinin ihtiyaçlarını karşılamaya başladı. Elektrik satışı, önceki yıllara göre yüzde 20’lik bir artış göstererek yüzde 41’e ulaştı.
SDRPY hibeleri, Yemen Merkez Bankası’nın elektrik üretmek için petrol türevlerini satın almasına ve döviz rezervlerinin tüketilmesinin sınırlandırılmasına katkıda bulundu. Motorinin satış fiyatı yüzde 79 düşerken Mayıs 2021’den Nisan 2022’ye kadarki süre zarfı içinde dizel yakıtın fiyatı yüzde 94 azaldı.

10 bin kişi yararlanıyor
Önceki petrol türevleri hibesi, Mayıs 2021’den Nisan 2022’ye kadar, 760 bin aboneye ulaşan Yemen Genel Elektrik Şirketi’nin tüm abonelerine, abone başına ortalama 37 kilovat saat tüketimle elektrik enerjisi sağladı ve yararlanıcı sayısı 9 milyon 837 bin 44 kişiye ulaştı. Suudi Arabistan ve Yemen’in açıkladığı verilere göre Yemen Genel Elektrik Şirketi’nin gelirleri arttı ve hükümet bütçesinin yüzde 20’si karşılandı.
Yeni petrol türevleri hibesi, hastaneler, tıp merkezleri, yollar, okullar, devlet tesisleri, havaalanları ve limanların işletilmesine doğrudan yansıyan 70 enerji santralinin işletilmesine katkıda bulunuyor.
Suudi Arabistan’ın hibeleri, bazıları SDRPY üyesi Yemenli partilerden oluşan kontrol komitesi tarafından denetleniyor. Komite, elektrik santrallerinin işletilmesine, Yemen’in tüm bölgelerindeki kamu hizmetlerinin iyileştirilmesine, altyapının geliştirilmesine, istihdam olanaklarının arttırılmasına, ülke ekonomisinin desteklenmesine, ticari ve endüstriyel çalışmaların güvence altına alınmasına yardımcı oluyor.
Yeni hibe yoluyla SDRPY, Yemen ekonomisinin istikrara kavuşmasının yanı sıra Yemen’deki elektrik sektörünün altyapısının iyileştirilmesine ve altyapının Yemen halkına olumlu bir şekilde etki etmesini amaçlıyor.
Daha önceki hibelerde verilen petrol desteği, ülke genelindeki 70’den fazla elektrik santralinin çalışmasına katkıda bulunarak elektrik tüketiminin artmasını sağlayarak ülke genelinde doğrudan bir etki yarattı. Petrol türevleri, teknik prosedürler ve yönetişim uygulaması yoluyla Yemen’e ulaştı.
Aden vilayetinde elektrik tüketimi yüzde 20 oranında artarken kentteki dükkanlarda ve marketlerdeki çalışma saatleri uzadı. Bu durum, bölgedeki ticaret hareketlerine olumlu etkide bulundu. Petrol türevlerinin ülke genelindeki yönetimi, diğer vilayetlerde elektrik kullanım saatleri artmasını sağladı.
Önceki hibeler, elektrik santrallerinde üretilen enerji ve ülke genelinde tüketilen enerji arasındaki elektrik kaybını yüzde 21 oranında azalttı. Santrallerin çalışma saatlerinin artması ekonomi ve ticari hareketliliğin artmasına katkıda bulundu.
Petrol türevleri hibesi, Yemen’in çeşitli valiliklerindeki eğitim, sağlık, su, enerji, ulaşım, tarım ve balıkçılık ve kalkınma programlarına ek olarak devlet kurumlarının kapasitelerinin geliştirilmesine katkıda bulunarak ülke genelinde 224 kalkınma projesi için çalışan SDRPY’nin çalışmalarının bir parçası.



Kutsal topraklara 860 bin hacı adayı geldi

Bakanlar, Krallığın hacılara hizmet etmeye tamamen hazır olduğunu teyit ettiler. (Fotoğraf: Salih el-Ganem)
Bakanlar, Krallığın hacılara hizmet etmeye tamamen hazır olduğunu teyit ettiler. (Fotoğraf: Salih el-Ganem)
TT

Kutsal topraklara 860 bin hacı adayı geldi

Bakanlar, Krallığın hacılara hizmet etmeye tamamen hazır olduğunu teyit ettiler. (Fotoğraf: Salih el-Ganem)
Bakanlar, Krallığın hacılara hizmet etmeye tamamen hazır olduğunu teyit ettiler. (Fotoğraf: Salih el-Ganem)

Suudi Arabistan, bu yıl Hac ibadetini yerine getirecek hacıları karşılamak ve onlara hizmet etmek için tüm sektörlerinin hazır olduğunu ve gelişlerinden güvenli dönüşlerine kadar entegre bir hizmet sistemi sunulacağını teyit etti.

Suudi Arabistan'dan beş bakan, dün düzenledikleri basın toplantısında, hacıların güvenliğini ve sağlığını korumanın yanı sıra, Mekke ve Medine'deki kutsal mekanlarda lojistik hareketlerini kolaylaştırmak ve rahat etmelerini sağlamak için tam hazırlık içinde olduklarını vurguladı.

Bakanlar, hacı adaylarının sağlık durumunun güven verici olduğunu ve endişelenecek bir durum bulunmadığını belirterek, salgın hastalıklar ve diğer gelişmelerin uluslararası kuruluşlarla koordineli olarak yakından takip edildiğini ifade etti.

Yapay Zekâ destekli güvenlik ve "Mekke Yolu" girişimi

Suudi Arabistan Medya Bakanı Selman el-Dusari, hac güvenlik sisteminin komuta merkezlerinden sahaya kadar, yapay zekâ ve modern teknolojiler aracılığıyla hareket analizi ve yoğunluk tahmini yapan hassas planlarla yönetildiğini, bunun da müdahale hızını ve güvenlik seviyesini artırdığını belirtti.

fvfrbv
Enformasyon Bakanı Selman el-Dusari basın toplantısında (Fotoğraf: Salih el-Ganem)

Dusari, İçişleri Bakanlığı'nın "Mekke Yolu" girişimini bu yıl 10 ülkede ve 17 noktada sekizinci kez uyguladığını, bugüne kadar 1,2 milyondan fazla hacı adayının bu hizmetten yararlandığını belirtti. Ayrıca kutsal mekanların %100 oranında 5G ağıyla kapsandığını ve 4 bin 200'den fazla teknik personelin sahada görev yaptığını ifade etti. İslam İşleri, Davet ve İrşad Bakanlığı da 100'den fazla ülkeden âlimler, İslam şahsiyetleri ve şehit aileleri de dahil olmak üzere 2 bin 500'den fazla hacıyı ağırlamak için hazırlıklarını tamamladı" ifadelerini kullandı.

Enformasyon Bakanı bu yılki Hac mevsiminde, 150'den fazla medya kuruluşu ve 3 binden fazla yerel ve uluslararası medya mensubu görev yapacağını açıkladı.

Hac ve Umre Bakanlığı: 860 bin Hacı geldi

Hac ve Umre Bakanı Tevfik er-Rabia, şu ana kadar hava, kara ve deniz yoluyla 860 binden fazla hacı adayının geldiğini duyurdu. Rabia, bu yıl 126'dan fazla İslam dışı ülkeden aracı olmadan doğrudan rezervasyon imkânı sağlandığını ve Mina'daki kapasitenin yeni çadır alanlarıyla artırıldığını belirtti.

Bakan ayrıca, bu yıl tüm dış hacılar için uygulanan "Bavulsuz Hacı" girişimine dikkat çekti. Bu hizmet sayesinde hacıların bagajları ülkelerinden konaklama yerlerine taşınıyor, işlemlerin tamamlanma süresi ise 120 dakikadan 15 dakikaya indirildiğini vurguladı.

sddv
Hac ve Umre Bakanı, şu ana kadar yaklaşık 860 bin hacı adayının geldiğini doğruladı (Fotoğraf: Salih el-Ganem).

El-Rabia, Allah'ın misafirlerine hizmet sisteminin, 60'tan fazla devlet ve operasyonel kuruluş arasında kurumsal entegrasyonla 600'den fazla eylem planı aracılığıyla işlediğini açıkladı. Ayrıca "Nusuk" uygulamasının dünya çapında 51 milyondan fazla kullanıcıya hizmet verdiğini, bu yılki Hac sezonunda sunduğu dijital hizmet sayısının 130’u aştığını ifade etti.

Ulaşım ve Lojistik: 1,5 milyon hacı için 3 milyon koltuk

Ulaştırma ve Lojistik Hizmetleri Bakanı Mühendis Salih el-Casir, havacılık sektörünün yurt dışından gelecek 1,5 milyondan fazla hacı adayı için 6 havalimanında 300'den fazla noktaya bağlanan 3 milyon koltuk kapasitesi hazırladığını belirtti. Casir, Şarku’l Avsat’ın ulaşım maliyetlerindeki artışa ilişkin sorusuna, erken sunulan paketlerin hacıları bu fiyat artışlarından koruyacağı yanıtını verdi.

El-Casir, hac mevsiminde güvenli ve kolay bir ulaşım deneyimi sağlamak amacıyla ulaştırma ve lojistik hizmetler sisteminin çalışmalarını sundu. Kutsal mekânlara çıkan tüm yol ağlarının değerlendirildiğini, kapsamlı bakım planlarının uygulandığını, köprülerin onarıldığını ve yol soğutma teknolojisinin yaygınlaştırıldığını belirtti. Ayrıca, hacıların konaklama yerlerinden Mescid-i Haram'a nakli için 3 binden fazla, ring seferleri için ise 5 bin otobüs tahsis edildiğini kaydeden Casir, bu yılki hac sezonunda misafirlere hizmet vermek üzere 46 binden fazla personelin görevlendirildiğini ifade etti.

Belediye ve Sağlık: Sahada tam denetim

Belediyeler ve Konut Bakanı Macid el-Hugail ise hizmet sisteminin son yıllarda çeşitli devlet kurumları arasında entegrasyon ve hazırlık düzeyinde hızlı bir gelişme gösterdiğini ve bunun da Allah'ın misafirlerine sunulan hizmetlerin kalitesinin artmasına katkıda bulunduğunu teyit etti.

Bakan Macid el-Hugail, kutsal mekanlarda 4,6 milyon metrekarelik gelişmiş bir altyapı ağı ve 24 saat çalışan 88 bin temizlik birimi oluşturulduğunu, gıda ve su güvenliği için günlük 2 bin 800 denetim yapıldığını bildirdi. Kapsamlı günlük izleme için 66 hizmet merkezi ve 5 laboratuvarın bulunduğuna dikkat çekti.

sdvdfsv
Sağlık Bakanı'na göre salgın konusunda endişe yok ve uluslararası kuruluşlarla koordineli olarak yakın takip yapılıyor (Fotoğraf: Saleh Al-Ghannam).

Sağlık Bakanı Fahd el-Celacel ise Krallığın Hac sistemini her yıl geliştirmeye devam ettiğini ve Hac mevsiminin, Krallığın insanlığa hizmet yolunda sunduğu en yüksek düzeyde bakımı somutlaştıran önde gelen bir küresel model haline geldiğini teyit etti.

Sağlık Bakanı Fahd el-Celacel ise "Hanta" virüsü gibi salgın hastalıklara yönelik endişeleri gidererek, uluslararası kuruluşlarla yüksek düzeyde takip yapıldığını ve şu an için herhangi bir salgın endişesi bulunmadığını vurguladı.

fdvfbf
Suudi Arabistan Enformasyon Bakanı, Krallığın hacıları modern teknolojiler ve yapay zekâ ile yönetilen bir güvenlik sistemi içinde karşıladığını vurguladı (Fotoğraf: Salih el-Ganem)

Bakanın açıklamasına göre hacılara hizmet etmek üzere 52 binden fazla sağlık personeli görev yapıyor; ayrıca, kutsal mekanlarda bulunan 3 bin 800 yatak da dahil olmak üzere, Allah'ın misafirlerine hizmet etmek için 20 binden fazla yatak sağlanıyor (bu sayı geçen sezona göre 3 kat artış gösterdi). 11 ambulans uçağı ve 7 bin 700 sağlık görevlisi tarafından desteklenen 3 bin ambulans aracı tahsis edildi ve hastanelerin çalışmalarını desteklemek üzere kutsal mekanlarda 25 sağlık merkezi kurulduğunu ifade etti.


Suudi Arabistan’dan Hürmüz Boğazı çağrısı: Seferler savaş öncesi düzene dönmeli

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Madrid’de İspanyol mevkidaşı José Manuel Albares ile yaptığı görüşmeler sırasında (İspanya Dışişleri Bakanlığı)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Madrid’de İspanyol mevkidaşı José Manuel Albares ile yaptığı görüşmeler sırasında (İspanya Dışişleri Bakanlığı)
TT

Suudi Arabistan’dan Hürmüz Boğazı çağrısı: Seferler savaş öncesi düzene dönmeli

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Madrid’de İspanyol mevkidaşı José Manuel Albares ile yaptığı görüşmeler sırasında (İspanya Dışişleri Bakanlığı)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Madrid’de İspanyol mevkidaşı José Manuel Albares ile yaptığı görüşmeler sırasında (İspanya Dışişleri Bakanlığı)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan Al Suud, Çarşamba günü Madrid ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, ülkesinin bölgesel krizin çözümünde diplomatik süreci desteklediğini ve Hürmüz’ün güvenliğinin küresel ekonominin istikrarı için temel unsur olduğunu söyledi.

Stratejik ortaklık belgesi

Suudi Arabistan ile İspanya, Çarşamba günü ikili ilişkilerde yeni bir döneme girerek ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükseltti. Taraflar, Stratejik Ortaklık Belgesi’ni imzalarken diplomatik ve özel pasaport sahiplerine karşılıklı vize muafiyeti anlaşmasına da imza attı.

Prens Faisal bin Ferhan, iki ülke liderleri düzeyinde kurulacak Ortaklık Konseyi’nin, ilgili kurumlar arasında koordinasyonu güçlendirecek kurumsal bir çerçeve oluşturacağını ve Riyad ile Madrid arasındaki ilişkileri ileri taşıyacak girişim ve projelere zemin hazırlayacağını ifade etti.

Barışa destek

Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, bugün (Çarşamba) yaptığı açıklamada, 28 Şubat’ta başlayan bölgesel kriz konusunda Suudi Arabistan’ın diplomatik çözümden yana tutumunu yineledi.

Madrid’de İspanya Dışişleri Bakanı José Manuel Albares ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Suudi Bakan, Riyad yönetiminin Ortadoğu’da tansiyonun düşürülmesi ve gerilimin tırmanmasının önlenmesi yönündeki desteğini sürdürdüğünü belirtti.

Prens Faysal bin Ferhan, Hürmüz Boğazı’ndaki deniz ulaşımının yeniden normal seyrine dönmesinin önemine dikkat çekerek, boğazın güvenliği ve seyrüsefer serbestisinin küresel ekonomik istikrar açısından kritik olduğunu vurguladı.

fdvfdfdb
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ile İspanya Dışişleri Bakanı José Manuel Albares, “Stratejik Ortaklık” belgesinin imza töreni sırasında (İspanya Dışişleri Bakanlığı)

Ayrıca Suudi Arabistan ile İspanya arasındaki ilişkilerin sürekli gelişim gösterdiğini ifade eden Bakan, Riyad ile Madrid arasındaki bağları daha ileri seviyeye taşımak amacıyla stratejik ortaklık belgesinin imzalandığını söyledi.

Albares: Suudi Arabistan’ın rolü merkezi öneme sahip

İspanya Dışişleri Bakanı José Manuel Albares ise ülkesinin Suudi Arabistan ile ikili ilişkileri güçlendirmeye kararlı olduğunu belirterek, Suudi Arabistan’ın İspanya’nın Ortadoğu’daki önemli ticari ortaklarından biri olduğunu söyledi.

İspanyol Bakan, Suudi Arabistan’ın yalnızca Körfez ve bölgesel güvenlik açısından değil, uluslararası düzeyde de son derece merkezi bir rol oynadığını ifade etti.

Ayrıca İspanya’nın, İran’daki savaş konusunda Suudi Arabistan’ın “sağduyulu tutumunu” takdir ettiğini dile getirdi.

İspanya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı José Manuel Albares’in Çarşamba günü Madrid’de Suudi mevkidaşı Prens Faysal bin Ferhan’ı ağırladığı ve görüşmede bölgesel ve uluslararası önemli meselelerin yanı sıra ikili ilişkilerin stratejik ortaklık seviyesine yükseltilmesinin ele alındığı belirtildi.

Dayanışma ve iyimserlik

İspanya, İran’ın “gerekçesiz saldırılarının” ardından Suudi Arabistan’la dayanışma içinde olduğunu yineleyerek, Riyad yönetiminin Ortadoğu’daki çatışmaların sona erdirilmesine katkı sağlayan rolünü desteklediğini açıkladı.

cbgfbgf
İspanya Dışişleri Bakanı, Suudi mevkidaşını Madrid’de karşılayarak ağırladı (İspanya Dışişleri Bakanlığı)

İspanya Dışişleri Bakanlığı, iki ülke arasında Stratejik Ortaklık Konseyi’nin kurulmasına ilişkin anlaşmanın imzalandığını belirterek, bu mekanizmanın siyasi, ekonomik, kültürel ve savunma alanlarının yanı sıra enerji ve ulaştırma sektörlerinde iş birliğini geliştireceğini kaydetti.

Açıklamada ayrıca, diplomatik, özel ve hizmet pasaportu sahiplerine karşılıklı vize muafiyeti anlaşmasının da imzalandığı bildirildi.


Suudi Arabistan gayrimenkul piyasasının dengelerini yeniden şekillendiriyor

Sakani konut programı projesinden bir kare (SPA
Sakani konut programı projesinden bir kare (SPA
TT

Suudi Arabistan gayrimenkul piyasasının dengelerini yeniden şekillendiriyor

Sakani konut programı projesinden bir kare (SPA
Sakani konut programı projesinden bir kare (SPA

Suudi Arabistan emlak piyasasında yıllık boş gayrimenkul vergilerine ilişkin uygulama yönetmeliğinin yürürlüğe girmesi bekleniyor. Suudi Arabistan Belediyeler ve İskân Bakanlığı, uygulamaya geçmeden önce görüş ve önerileri almak amacıyla yönetmelik taslağını “İstitlaa” platformunda kamuoyuna sundu. Düzenleme kapsamında, şehir sınırları içinde atıl durumda bulunan gayrimenkuller için mülk değerinin yüzde 5’ini aşmayacak şekilde yıllık ücret uygulanması öngörülüyor. Amaç ise piyasadaki arzı artırmak ve spekülatif birikimi sınırlandırmak.

Yeni düzenleme, gayrimenkul varlıklarının daha verimli kullanılmasını ve mülk sahiplerinin boş duran taşınmazlarını ekonomiye kazandırmasını hedefliyor. Böylece arz-talep dengesinin desteklenmesi ve emlak sektöründe istikrarın sağlanması amaçlanıyor. Bu adım, Veliaht Prens ve Başbakan Muhammed bin Selman’ın piyasayı düzenlemeye yönelik talimatlarının devamı niteliğinde değerlendiriliyor.

“Amaç sadece gelir elde etmek değil”

Raoud Emlak şirketinin CEO’su mühendis Abdülnasır el-Abdüllatif, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, boş gayrimenkullere yönelik uygulama yönetmeliğinin emlak piyasası açısından önemli bir düzenleyici adım olduğunu söyledi. Özellikle kiralık konut ve ticari alanlara yüksek talep bulunmasına rağmen uzun süre kapalı tutulan çok sayıda birim olduğuna dikkat çekti.

El-Abdüllatif’e göre bu ücretlerin temel amacı yalnızca mali gelir sağlamak değil; kullanılmayan gayrimenkullerin piyasaya kazandırılmasını teşvik etmek. Düzenlemenin, önümüzdeki dönemde kiralık konut arzını artırmasının beklendiğini belirten El-Abdüllatif, boş tutulan mülklerin artık mal sahiplerine doğrudan maliyet oluşturacağını, bunun da yatırımcıları kiralama veya satışa yönelteceğini ifade etti.

Bu gelişmenin özellikle büyük şehirlerde kira fiyatları üzerindeki baskıyı zamanla hafifletebileceğini söyleyen El-Abdüllatif, etkinin kısa vadede değil, kademeli biçimde hissedileceğini vurguladı. Bunun ise uygulama mekanizmasının başarısına, boş durumdaki mülklerin doğru şekilde tespit edilmesine ve mülk sahiplerinin kurallara uyumuna bağlı olacağını kaydetti.

Piyasa daha olgun bir döneme giriyor

El-Abdüllatif ayrıca Suudi Arabistan emlak piyasasının yeni yasalar, konut programları ve kentsel dönüşüm projeleri sayesinde daha düzenli ve olgun bir aşamaya geçtiğini söyledi. Önümüzdeki yıllarda kullanılmayan gayrimenkulleri elde tutmak yerine, ekonomik olarak değerlendirme ve verimli işletme anlayışının öne çıkacağını belirtti. Bunun da arzı artırarak piyasa dengesine olumlu katkı sağlayacağını ifade etti.

Mülk sahipleri üzerinde baskı oluşacak

Öte yandan Mansat Emlak şirketinin CEO’su Halid el-Mübeyyid da Şarku’l Avsat’a yaptığı değerlendirmede, yeni düzenlemenin mülk sahiplerini daha fazla konutu kiraya sunmaya zorlayacağını söyledi. Böylece ücretlerden kaçınmak isteyen mal sahiplerinin piyasaya yeni konut arzı sağlayacağını, bunun da fiyatların düşmesine katkıda bulunacağını belirtti.

El-Mübeyyid, geçmişte mülk sahiplerinin daha yüksek kira bedeli beklentisiyle kiralama kararını geciktirdiğini, bunun da arz sıkıntısı ve fiyat artışlarında etkili olduğunu ifade etti. Ayrıca bazı tekelci uygulamaların da piyasadaki dengesizliği artırdığını söyledi.

“Artık yeni bir dönemin eşiğindeyiz” diyen El-Mübeyyid, önümüzdeki süreçte piyasaya daha fazla konut arzı sunulacağını ve mülk sahipleri ile kiracılar arasındaki uygulamaların daha sağlıklı hale geleceğini dile getirdi. Ayrıca Suudi Arabistan’ın bölgesel merkezlerini Riyad’a taşıyan büyük şirketler için cazip bir pazar haline geldiğini, bunun da kiralama piyasasında hareketlilik ve talep artışı yaratacağını sözlerine ekledi.