Husiler, Taiz mahallelerini füzelerle hedef alırken saldırılar Lahic vilayetine doğru genişliyor

Yemen Dışişleri Bakanı Ahmed Avad bin Mübarek, Kuveytli mevkidaşı ile Cezayir'de bir araya geldi. (SABA)
Yemen Dışişleri Bakanı Ahmed Avad bin Mübarek, Kuveytli mevkidaşı ile Cezayir'de bir araya geldi. (SABA)
TT

Husiler, Taiz mahallelerini füzelerle hedef alırken saldırılar Lahic vilayetine doğru genişliyor

Yemen Dışişleri Bakanı Ahmed Avad bin Mübarek, Kuveytli mevkidaşı ile Cezayir'de bir araya geldi. (SABA)
Yemen Dışişleri Bakanı Ahmed Avad bin Mübarek, Kuveytli mevkidaşı ile Cezayir'de bir araya geldi. (SABA)

Yemen hükümet güçleri ile Husi milisleri arasındaki temas hatlarının çoğu göreceli bir sakinliğe tanık oluyor. Ancak Taiz şehrinin (güneybatı) mahallelerine yönelik Husi milislerinin saldırıları gerçekleşiyor. Darbeci grubun saldırıları aynı zamanda Lahic vilayetine de uzanıyor.
Yemen resmi kaynaklarına göre, Taiz'in batısındaki Eski Havaalanı yerleşim bölgesini hedef alan Husi saldırısı sonucu aynı aileden bir kişi öldü, birkaç aile üyesi yaralandı.
Yemen resmi haber ajansı SABA'nın yerel kaynaklara dayandırdığı haberde şu ifadeler yer aldı: “Husi milisleri Eski Havalimanı mahallesindeki evleri havan toplarıyla hedef aldı. Saldırıda, 32 yaşındaki Sehim Ahmed Yahya el-Amiri ölürken, oğlu 4 yaşındaki Sami bacak ve vücudunun farklı bölümlerine şarapnel parçası isabet etmesi sonucu yaralandı. Saldırı nedeniyle ayrıca, 2 yaşındaki Emir Şerif Ahmed Yahya el-Amiri'nin saldırı sonucunda bacağı kesildi. Anne ve ailenin geri kalanı da çeşitli şekillerde yaralandı. Yaralılar hastaneye sevk edildi.”
Yemen resmi kaynaklarına göre, son Husi saldırısı, Eski Havaalanı mahallesinde 3 çocuğun yaralanmasına neden olan başka bir bombalı saldırının ardından geldi.
Yemen resmi haber ajansı SABA’nın tıbbi kaynaklardan aktardığına göre Pazar günü öğleden sonra Eski Havaalanı mahallesini hedef alan top mermisi saldırısı sonucu yaralanan Muhammed Nasır Farii (10), Bedr Nasır el-Mecnehi (8) ve Haşim Nasır el-Mecnehi (9) tedavi için hastaneye nakledildiler.
Husilerin yerleşim bölgelerine yönelik saldırıları, Yemen ordusunun Lahic vilayetindeki darbe milislerinin saldırılarını püskürtüldüğü açıklamasıyla aynı zamana denk geldi. Yemen silahlı kuvvetleri medya merkezi, ordu güçlerinin Kereş cephesindeki askeri bölgelere yönelik bir saldırı girişimini püskürttüğünü bildirdi.
Husi milisler, BM'nin Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg'in 2 Ekim'de sona eren ateşkesi uzatma ve genişletme önerisini reddederken, Yemen hükümeti, milisleri barışı kabul etmeleri ve şiddeti bitirmeleri için ikna etme adına diplomatik hamlelerini hayata geçirmeyi sürdürüyor.
Resmi kaynaklar, Yemen Dışişleri Bakanı Ahmed Avad bin Mübarek’in Kuveytli mevkidaşı Şeyh Salim Abdullah el-Cabir es-Sabah ile görüştüğünü aktardı. İki bakan yaptıkları görüşmede Yemen'deki son gelişmeleri ve hükümetin BM girişimlerine ve Husi milislerinin uzatmayı reddettiği ateşkese yönelik çabalarını değerlendirdi. Bin Mübarek "Radhum limanına ve Hadramevt ve Şebve'deki Dabbe petrol limanına yapılan son terörist saldırılara" atıfta bulundu.
SABA haber ajansının aktardığına göre, Kuveyt Dışişleri Bakanı, Yemenli mevkidaşına Ulusal Savunma Konseyi'nin Husi darbe milislerini terör örgütü olarak sınıflandırma kararı hakkında bilgi verdi. Ajansın aktardığına göre, Kuveyt dışişleri bakanı, ülkesinin Yemen'in birliğini, istikrarını ve egemenliğini destekleme konusundaki pozisyonunu yineledi. Kuveytli bakan, ülkesinin Husi saldırılarını ve bunların haksız tırmanışını kınadığını ve Başkanlık Konseyi'ne mutlak ve kesin destek verdiğini dile getirdi.
Yemen hükümeti, Arap Denizi'ndeki petrol ihracat limanlarını hedef alan saldırılardan Husi milis liderlerini sorumlu tutma gereğini vurgulamıştı. Hükümet ayrıca, BM elçisine, milisleri terörist grup olarak sınıflandırma kararının, darbecilerin kontrolündeki bölgelerde insani faaliyetleri etkilemeyeceği konusunda güvence verdi.

4 yılda 21 bin çocuk istismarı vakası belgeledi.
Diğer yandan, Yemen insan hakları raporları, 4 yıl boyunca Yemen'de Husi milisleri tarafından yaklaşık 21 bin çocuk istismarı vakasını belgeledi. Yemen Hak ve Özgürlükler Ağı, Husi grubunun Yemen'deki çocuklara yönelik, “cinayet, yaralama, adam kaçırma, yerinden etme, eğitimden yoksun bırakma, keskin nişancılar ile hedef alma, askere alma, tedavi, yiyecek ve suya erişimi engelleme” şeklinde ihlallerde bulunduğunu kaydetti. İnsan hakları ağı, Husi milislerini 31'i bebek olmak üzere, bin 343 çocuğu öldürmekle suçladı. Yemen Hak ve Özgürlükler Ağı ayrıca çocuklarda, bin 620 yaralanma ve 321 kalıcı sakatlık vakasını belgeledi.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.