İtalya'nın Adriyatik kıyısında 5,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Fotoğraf: Reuters_Arşiv
Fotoğraf: Reuters_Arşiv
TT

İtalya'nın Adriyatik kıyısında 5,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Fotoğraf: Reuters_Arşiv
Fotoğraf: Reuters_Arşiv

İtalya'nın doğusundaki Marche bölgesinin Adriyatik kıyısında sabah saatlerinde 5,7 büyüklüğünde deprem oldu.
İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsünden (INGV) yapılan açıklamada, 5,7 büyüklüğündeki depremin, yerel saatle 07.07’de Adriyatik kıyısındaki Pesaro kentinin 35 kilometre açığında ve 7 kilometre derinlikte kaydedildiği belirtildi.
INGV verilerine göre, bu depremden beş dakika sonra biri 4 büyüklüğünde olmak üzere 20’den fazla artçı sarsıntı kaydedildi.
İtalyan İtfaiyesi, ilk belirlemelere göre, depremde ölü ya da yaralı olmadığını bildirdi.
İtalyan basınındaki haberlerde, birçok binada çatlak ve maddi hasarın oluştuğu belirtildi.
Depremin merkez üssüne en yakın yerleşim yeri Pesaro kenti ve çevre illerde peş peşe yaşanan sarsıntılar sebebiyle halkın büyük korku yaşayarak sokaklara çıktığı aktarıldı.
Deprem nedeniyle Ancona kentine yapılan tren seferleri durdurulurken, Marche bölgesindeki okullarda eğitim öğretime ara verildi.
Deprem, Rimini, Bolonya, Floransa ve başkent Roma gibi çevredeki kentlerden de hissedildi.
Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Giorgia Meloni’nin depremle ilgili gelişmeleri Sivil Savunma ve Marche Bölgesi Başkanı aracılığıyla yakından takip ettiği bildirildi.
Pesaro Belediye Başkanı Matteo Ricci, ANSA ajansına yaptığı açıklamada büyük korku yaşadıklarını ifade ederek, "Kontrollerimizi yapıyoruz. Çok sayıda kişi sokakta. Şu aşamada büyük hasar yok ama tüm kamu binalarını kontrol ediyoruz. Tedbir amaçlı okullar kapatıldı. Çok güçlü bir sarsıntıydı" dedi.
Sivil Savunma Genel Müdürü Fabrizio Curcio da Rainews24 kanalına yaptığı açıklamada, bölgede "tsunami" riski olmadığını söyledi.
İtalya'da 2016 yılında yaşanan 6 büyüklüğündeki Amatrice depreminde 299 kişi hayatını kaybetmişti.



Muhammed bin Selman, Starmer ve Erdoğan ile son gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
TT

Muhammed bin Selman, Starmer ve Erdoğan ile son gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman bin Abdulaziz ile Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer arasında dün yapılan telefon görüşmesinde, bölgedeki anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesi gerektiği vurgulandı.

Görüşmede, bölgedeki son gelişmeler ve İsrail'in İran'a yönelik askeri operasyonlarının yansımaları ele alınırken, tüm anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesi ve gerilimin azaltılması için her türlü çabanın sarf edilmesinin önemine değinildi.

Diğer yandan İsrail'in İran'a yönelik saldırısı bağlamında Suudi Arabistan ve Türkiye, gerilimin düşürülmesi ve itidalli davranılması için her türlü çabanın sarf edilmesi gerektiğini ve diyaloğa dönülerek tüm anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesinin önemini vurguladı.

Şarku’l Avsat’ın Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’dan aktardığına göre, Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki telefon görüşmesinde, İsrail'in İran'a yönelik saldırısının ardından bölgede yaşanan gelişmeler gözden geçirildi ve söz konusu gelişmelerin krizin çözümüne yönelik mevcut diyaloğun kesintiye uğramasına yol açtığı ifade edildi.

Türk devlet televizyonu TRT, iki tarafın bölgesel ve küresel konuları ele aldığını belirtti. Erdoğan'ın, Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki İsrail'in ‘bölgenin istikrar ve güvenliğine en büyük tehdidi oluşturduğunu’ söylediği ve bu tehdidin İran'a yönelik saldırıyla bir kez daha ortaya çıktığını belirttiği aktarıldı.

Erdoğan, ABD ile İran arasında nükleer müzakereler yoluyla uzlaşma arayışlarının sürdüğü bir dönemde İsrail'in İran'a yönelik saldırısının barış çabalarını baltalamayı amaçladığını ve İsrail saldırılarının İsrail'in ‘bölgesel ve küresel güvenliği sorumsuzca tehdit ettiğini’ bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

Görüşme sırasında Erdoğan, ‘bölgenin yeni bir krizi kaldıramayacağı ve yıkıcı bir savaşın bölgedeki tüm ülkelere düzensiz göç dalgaları yaratabileceği’ uyarısında bulunarak, ‘nükleer anlaşmazlığın ancak devam eden müzakereler yoluyla çözülebileceğini’ vurguladı.