Dubai Operası, Arap dünyasından yıldız isimleri ağırlıyor

Sanatçı Semiha Eyüp-Mısırlı sanatçı Leblebe
Sanatçı Semiha Eyüp-Mısırlı sanatçı Leblebe
TT
20

Dubai Operası, Arap dünyasından yıldız isimleri ağırlıyor

Sanatçı Semiha Eyüp-Mısırlı sanatçı Leblebe
Sanatçı Semiha Eyüp-Mısırlı sanatçı Leblebe

Dubai opera binası, 12 Aralık’ta kraliyet müzikali Kral Faruk’u sunmaya hazırlanıyor. Gösteri, Arap kültürünü ve otantik doğu müziğini kutlayacak ve altın çağda Arap müziğiyle çevrili büyük bir kraliyet müziği kutlamasında sahneye çıkan Mısır’ın eski lideri Kral Faruk’u anacak.
Şarku’l Avsat’ın DPA’dan aktardığına göre, gösterinin organizatörleri Cuma günü yaptığı açıklamada Mısırlı şarkıcı Riham Abdulhakim ve sanatçı Necme Abdullah oyunu, Maestro Ahmed Taha liderliğindeki sanat grubunun ezgileri eşliğinde seslendirecek.
Gösteri, Arap dünyasının yıldızlarından Semiha Eyüp, Leblebe, Sevsen Bedir, Busi ve Safiye el-Amr gibi isimleri, etkileyici sahneler ve Kral Faruk dönemine kadar uzanan otantik Arap müziği ile dolu müzikal bir oyunda bir araya getiriyor.
Gösteri, doğu ve batıda şarkı söyleme ve oyunculuk alanında en önce gelen yıldızlardan oluşan bir grubun katılımına sahne olacak.
Etkinlikte, Avrupa kültürleri ile Arap kültürü arasındaki ilişkileri desteklemeyi ve güçlendirmeyi amaçlayan sanatsal bir proje olan 15 Kasım’da düzenlenen Dresden Opera Balosu konserinin yanı sıra Dresden’den barış için Avrupa Oda Müziği Orkestrası’nın sunduğu konserde yer alıyor.



Azerbaycan, Eurovision'a Yahudi şarkıcı gönderiyor

Azerbaycan'da yaşayan 40 bine yakın Yahudiden biri de ortadaki Asaf Mişiyev (Tato Panahi)
Azerbaycan'da yaşayan 40 bine yakın Yahudiden biri de ortadaki Asaf Mişiyev (Tato Panahi)
TT
20

Azerbaycan, Eurovision'a Yahudi şarkıcı gönderiyor

Azerbaycan'da yaşayan 40 bine yakın Yahudiden biri de ortadaki Asaf Mişiyev (Tato Panahi)
Azerbaycan'da yaşayan 40 bine yakın Yahudiden biri de ortadaki Asaf Mişiyev (Tato Panahi)

Gelecek ay İsviçre'nin Basel kentinde düzenlenecek Eurovision şarkı yarışmasında Azerbaycan'ı Mamagama grubu temsil edecek. 

İsrail basını, grubun solisti Asaf Mişiyev'in Yahudi olduğunu vurguluyor. 

Üç kişilik grubun Times of Israel'e verdiği röportaj bugün yayımlandı. Mamagama'nın Azeri baterist Arif Imanov, Lübnan ve Rusya asıllı gitarist Hasan Heydar ve Yahudi bir şarkıcıdan oluştuğu bildirildi. 

Asaf Mişiyev, kendisinin Dağ Yahudileri diye de bilinen Kafkasya Yahudilerinden olduğunu söyledi:

Grubumuz gerçekten büyük bir aile. Toleranslı Azerbaycan modeli gibi olduğumuz için bunu gösterebiliyoruz. Ben bir Yahudiyim. Arkadaşım Hasan, Lübnanlı bir Arap, arkadaşım Arif de Azerbaycanlı.

32 yaşındaki Mişiyev, Kuba asıllı olsa da Bakü'de doğup büyüdüğünü ve başkentte antisemitizmle hiç karşılaşmadığını ifade etti:

Burada uyruğunun, dininin, geleneklerinin önemi yok. Herkes barış ve sevgi içinde yaşıyor. Annem ve babam Yahudi. Azerbaycan'da iki Yahudi okulu var. Müzik okulumuz var ve ben de orada öğretmenim. Azerbaycan'ı bu yıl Eurovision'da temsil ettiğim için çok büyük gurur duyuyorum.

Mişiyev, biraz İbranice konuşabildiğini ve akrabalarıyla arkadaşlarının yaşadığı İsrail'i iki kez ziyaret ettiğini anlattı. 

Hasan Heydar da "Burada herkes kendisinin Yahudi olduğunu tacize uğramadan söyleyebiliyor" diye konuştu.

Yarışmaya 6 hafta kaldığını hatırlatarak rakiplerini dinlediklerini belirten grup elemanlarından Mişiyev, "İsrail'in şarkısına bayıldık" dedi. 

Heydar da İsrail temsilcisi Yuval Raphael hakkında "Onunla gurur duyuyoruz, umarım parlar" ifadesini kullandı.

Times of Israel, geçen seneki İsrail temsilcisi Eden Golan'ın Gazze savaşı nedeniyle protesto edildiğini hatırlatınca Heydar, "Bu bir müzik yarışması, siyasi bir tartışma değil" yorumunu yaparken Imanov da "Müzik insanları birleştirmeli" diye konuştu.

2021'de kurulan grup, Run With U adını taşıyan parçalarında 1980'lerden etkilenen tekno-pop melodilerini kullanıyor. Üç dakikalık şarkıdaki bağlama sesi de dikkat çekiyor. 

Independent Türkçe, Times of Israel, YNet