İtalya'daki ortaçağ köyünün tamamı, kişi başı 146 TL'ye kiralık

Petritoli'nin kendi kalesi ve tiyatrosu da var

(Wikimedia Commons/Monica Vitali)
(Wikimedia Commons/Monica Vitali)
TT

İtalya'daki ortaçağ köyünün tamamı, kişi başı 146 TL'ye kiralık

(Wikimedia Commons/Monica Vitali)
(Wikimedia Commons/Monica Vitali)

Tüm bir İtalyan köyü kiralık; hem de geceliği kişi başı 6,5 sterlin (yaklaşık 146 TL) tutuyor.
Üstelik İtalya'nın doğu kıyısındaki Marche bölgesindeki Petritoli'nin kendi kalesi ve tiyatrosu da var.
The Independent'ta yer alan habere göre, Ancona'nın 90 kilometre güneyindeki bu sevimli komün 50 ila 200 kişiye ev sahipliği yapabiliyor.
İster düğün için olsun ister parti veya diğer büyük ölçekli etkinlikler için, bu köyün tamamını büyük gruplara mülk sağlayan groupaccommodation.com'dan kiralayabilirsiniz.
The Mirror'ın haberine göre, köy ve köydeki 98 yatak odası için rezervasyon fiyatı gecelik 1303 sterlinden (yaklaşık 29 bin 290 TL) başlıyor. Bu fiyat, maksimum yatılı konuk sayısı olan 200'e bölündüğündeyse kişi başı 6,50 sterline (yaklaşık 146 TL) denk geliyor. Öte yandan rezervasyonların en az üç ve en fazla 7 gece olması gerekiyor.
Konaklamanın içinde, deniz seviyesinden 300 metre yüksekteki konumundan çevredeki kırsal bölgenin panoramik manzarasını sunan, havuzu ve bahçesiyle Palazzo Mannocchi isimli, köyün kendi kalesi de bulunuyor.
Bunun dışında ziyaretçiler, birbirine kısa bir yürüyüş mesafesindeki köyün her yerine yayılmış olan kendi yemeklerini yapabilecekleri dairelerde ve geleneksel İtalyan evlerinde konaklayabiliyor.
Petritoli'nin övüneceği, sahnelemek isteyebileceğiniz her türlü doğaçlama performans için mükemmel olan Barok Iride tiyatrosunun yanı sıra konaklama süresince ziyaretçilerin özel erişimi olan tonozlu tavanları, fresk boyalı salonları ve şirin köşeleriyle atmosferik bir Roma mahzeni de bulunuyor.
250 kişiye kadar akşam yemeği ayarlayabilen yemek hizmetleri de mevcut.
Tesiste çok sayıda restoran, bar ve şarap imalathanesinin yanı sıra hepsi köyün konaklama alanına yürüme mesafesinde bulunan süpermarketler ve mağazalar da var.
GroupAccommodation.com "Rent Your Own Village (Kendi Köyünüzü Kiralayın), alışılmadık bir güzergah arayanlar için alternatif bir lokasyon" diye belirtiyor.

"Burası konukların eve, anlatacakları ve hatırlayacakları bir deneyimle döndüğü bir yer. Petritoli, İtalya'nın Adriyatik kıyısına yakın, bozulmamış Marche bölgesinde, Sibilini dağları ve denizinin gözalıcı arkaplanında yer alan otantik bir İtalyan ortaçağ köyü. Bu saklı köyde tipik turizm tuzakları da bulunmuyor. Çok dilli menüler, eli kulağında park cezaları veya ısrarcı satıcılar yok. Köyün ev sahiplerinin hoş karşılamasıyla kendinizi anında yerli gibi hissedeceksiniz çünkü geldiğiniz için mutlular."



Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
TT

Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)

İnsan beyninin daha fazla büyüyen bölgelerinin daha hızlı yaşlandığı saptandı. 

6 ila 7 milyon yıl önce ortaya çıkan insanları, yakın akrabaları olan diğer primatlardan ayıran en önemli özelliklerden biri büyük bir beyne sahip olması. 

Milyonlarca yıllık evrim sürecinde büyümekle kalmayıp karmaşık bir yapıya da bürünen insan beyni, dille iletişim kurmaktan geleceği planlamaya kadar pek çok avantaj sağlıyor.

Öte yandan hakemli dergi Science Advances'ta yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, bütün bunların bir bedeli de var. 

İnsan ve diğer primatların beyninin nasıl yaşlandığını gözlemlemek isteyen araştırmacılar, 480 insan ve 189 şempanzenin beyin taramalarını inceledi. 

Şempanzeler, insanların atası değil fakat iki tür de ortak bir atadan evrimleşti. İnsan beyni ise, şempanzelerinkinin üç katı büyüklükte.

Bilim insanları iki beyinde de 17 ayrı bölge olduğunu kaydetti. Bunların bazıları eşit boyuttayken, bir kısmı insanlarda daha geniş bir alana yayılmıştı. 

Bunlardan biri de gözlerin hemen arkasında yer alan ve karar vermede kritik rol oynayan orbitofrontal korteksti. 

Ardından yaşlanma sürecini inceleyen ekip, iki türün beyninin de zaman içinde küçüldüğünü gözlemledi. 

Ancak bazı kısımlar daha hızlı küçülürken, insan beynindeki en hızlı yaşlanmanın, orbitofrontal korteks ve evrimsel süreçte daha fazla büyümenin görüldüğü diğer bölgelerde gerçekleştiği bulundu.

Araştırmacılar ayrıca babun ve Hint şebeğinin beynini de şempanzelerle karşılaştırdı. Öte yandan bu kıyaslarda, beyin genişlemesi ve yaşa bağlı gerileme arasında bir ilişki saptanmadı. 

Heinrich Heine Düsseldorf Üniversitesi'nden ve çalışmanın yazarlarından Dr. Sam Vickery, beynin en hızlı genişleyen bölümlerinin, en karmaşık işlerden sorumlu olduğunu söylüyor. Bu durum, sözkonusu bölgelerin daha çabuk yıpranıp küçülmesini açıklayabilir.

Ancak insan beynindeki daha büyük kısımların neden daha hızlı küçüldüğünü açıklamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. 

Çalışmada yer almayan bazı uzmanlar da bulguların daha fazla katılımcıyla desteklenmesi gerektiğini düşünüyor. University College London'dan antropolog Dr. Aida Gomez-Robles "İnsanlardaki yaşlanmaya ilişkin benzer çalışmalar genellikle binlerce kişiyi içeriyor" diyerek ekliyor:

Bulgular, bu bölgelerin bazıları için geçerli ancak hepsi için geçerli olup olmadığını bilmiyoruz.

Bulguların kesin bir şekilde doğrulanması halinde ilginç bir durum da ortaya çıkıyor: İnsanların hayatta kalma şansını artırarak şempanzelerden daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bölgeler, aynı zamanda ilk yaşlanan kısımlar.

Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan bazı sorunlar, evrimin bir avantajla beraber bir dezavantaj da getirmesinin sonucu olabilir. Dr. Vickery şu ifadeleri kullanıyor:

Böyle muhteşem bir beynimiz var ama bunun bir bedeli de var.

Independent Türkçe, Science Alert, New York Times, Science Advances