Çin’deki protestocular neden ellerinde beyaz boş kağıtlar tutuyor?

Protestocular Şangay’da beyaz boş kağıtlar tutuyor (Reuters)
Protestocular Şangay’da beyaz boş kağıtlar tutuyor (Reuters)
TT

Çin’deki protestocular neden ellerinde beyaz boş kağıtlar tutuyor?

Protestocular Şangay’da beyaz boş kağıtlar tutuyor (Reuters)
Protestocular Şangay’da beyaz boş kağıtlar tutuyor (Reuters)

Çin’de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı uygulanan katı kısıtlamalara karşı sokaklar ve büyük üniversitelerde düzenlenen protestocularda beyaz boş kağıtlar taşınması merak konusu oldu.
Sosyal medyada yer alan fotoğraf ve videolarda, Nanjing ve Pekin gibi şehirlerdeki üniversitelerde gösteri yapan öğrencilerin, sansür veya gözaltına alınmaktan kaçınmak için kullanılan bir taktik olan ‘sessiz protesto’ ile beyaz boş kağıtları tuttukları görüldü.
Dünyadaki çoğu ülke koronavirüs ile bir arada yaşamaya çalışsa da Çin katı bir ‘Sıfır Kovid’ politikasına bağlı kalıyor.
En son öfke dalgası, ülkenin batısındaki Urumçi’de Perşembe günü karantinaya alınan bir apartmanda çıkan yangında 10 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından patlak verdi.
Apartman 100 güne varan sürelerle tecrit önlemlerine tabi tutuldu ve karantina önlemlerinin apartman sakinlerinin yangından kaçışını engellemiş olabileceği yönünde spekülasyonlar ortaya çıktı.
Tanıklara ve görüntülere göre, Şangay’da Cumartesi gecesi geç saatlerde yangın kurbanları için mum yakılarak bir anma töreni düzenlendi ve katılımcılar yine ellerinde beyaz boş kağıtlar tuttu.
Nanjing kentindeki Çin İletişim Üniversitesi’nin merdivenlerinde duran bir kadının da elinde boş bir beyaz kağıt tuttuğu görüldü.
Pekin’deki prestijli Tsinghua Üniversitesi’nde bugün milli marşı söyleyen kalabalık da ellerinde beyaz boş kağıtlar tuttu.
Devlet Başkanı Şi Cinping döneminde muhalefet neredeyse silindiğinden, ülkede halk protestoları nadir görülüyor.
Bu durum, vatandaşları sansürlü bir kedi-fare oyununda öfkelerini yalnızca sosyal medya aracılığıyla dışa vurmaya zorladı.
2020’deki Hong Kong protestoları sırasında, aktivistler ulusal güvenlik yasası kapsamında yasaklanan sloganlardan kaçınmak için protesto sırasında ellerinde beyaz boş kağıtlar tutmuştu.
Ayrıca bu yıl Moskova’daki göstericiler tarafından Rusya’nın Ukrayna’daki savaşını sessizce protesto etmek için de aynı yöntem kullanılmıştı.
Birçok Çinli, WeChat veya Weibo hesaplarında boş beyaz bir kağıt tutarken çekilmiş fotoğraflarını yayınlayarak dayanışmalarını gösterdi.
Weibo’da bu sabah ‘beyaz kağıt’ hashtagi engellendi ve bu sansür kullanıcıların tepkisine neden oldu.
Kullanıcılardan birisi, “Boş bir beyaz kağıttan korkuyorsanız, içten içe zayıfsınız demektir” yazdı.



BM: Afganistan'da DEAŞ Horasan'a bağlı 2 bin savaşçı faaliyet gösteriyor

11 Aralık'ta Celalabad'da düzenlenen mezuniyet töreninde Afgan polis memurları (EPA)
11 Aralık'ta Celalabad'da düzenlenen mezuniyet töreninde Afgan polis memurları (EPA)
TT

BM: Afganistan'da DEAŞ Horasan'a bağlı 2 bin savaşçı faaliyet gösteriyor

11 Aralık'ta Celalabad'da düzenlenen mezuniyet töreninde Afgan polis memurları (EPA)
11 Aralık'ta Celalabad'da düzenlenen mezuniyet töreninde Afgan polis memurları (EPA)

Birleşmiş Milletler’in (BM) yayımladığı bir raporda, DEAŞ Horasan örgütünün Afganistan’da yaklaşık 2 bin savaşçıyı bünyesinde barındırdığı, 14 yaşın altındaki çocuklara ideolojisini aşıladığı ve sürdürdüğü terör eylemleriyle bölgesel güvenliği tehdit ettiği belirtildi.

Raporda, Peştunların Afganistan’daki DEAŞ unsurlarının lider kadrolarında ağırlıkta olduğu, buna karşılık çok sayıda militanın Orta Asya ülkelerinden geldiği kaydedildi. Şarku’l Avsat’ın Khaama Press’ten aktardığına göre, örgütün yapısı ulusötesi bir nitelik taşıyor.

Rapora göre, DEAŞ Horasan’ın temel hedefleri arasında küresel ölçekte geniş çaplı saldırılar düzenlemek, savaşçı devşirme kapasitesini göstermek ve mali destek sağlamak yer alıyor. Analistler, örgütün etki alanını genişletmesinin Afganistan ve genel olarak bölge için kalıcı bir tehdit oluşturduğu uyarısında bulunuyor.

BM raporunda ayrıca, örgütün Afganistan’ın kuzeyindeki bazı bölgelerde ve Pakistan sınırına yakın alanlarda okullar kurduğu, bu merkezlerde 14 yaşın altındaki çocuklara ideolojik eğitim verildiği ve intihar saldırıları için hazırlandıkları ifade edildi. BM, çocukların bu şekilde kullanılmasını son derece tehlikeli olarak nitelendirdi.

Uzmanlar, söz konusu raporun Afganistan’ın hâlen birçok aşırılık yanlısı örgüt için güvenli bir sığınak olma özelliğini koruduğunu ortaya koyduğunu belirtiyor. Bölgesel ve uluslararası otoriteler, terörle mücadelede eşgüdümlü adımlar atılmaması halinde bu örgütlerin nüfuzlarını genişletebileceği ve bölgenin farklı noktalarında yeni saldırılar gerçekleştirebileceği endişesini dile getiriyor.


Pakistan: İmran Han ve eşi yolsuzluk davasında 17 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Eski Pakistan Başbakanı İmran Han'ın Mart 2023 tarihli bir fotoğrafı (Reuters)
Eski Pakistan Başbakanı İmran Han'ın Mart 2023 tarihli bir fotoğrafı (Reuters)
TT

Pakistan: İmran Han ve eşi yolsuzluk davasında 17 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Eski Pakistan Başbakanı İmran Han'ın Mart 2023 tarihli bir fotoğrafı (Reuters)
Eski Pakistan Başbakanı İmran Han'ın Mart 2023 tarihli bir fotoğrafı (Reuters)

Pakistan merkezli Geo News televizyonu, bir mahkemenin bugün eski Başbakan İmran Han ve eşi Büşra Bibi hakkında, devlete ait hediyelerin gerçek değerinin altında elden çıkarılmasıyla bağlantılı bir yolsuzluk davasında her biri için 17 yıl hapis cezası verdiğini duyurdu.

Han ailesinin avukatı Rana Mudassir Umar, Reuters’a yaptığı açıklamada, mahkemenin savunmayı dinlemeden karar verdiğini belirterek, “Mahkeme, İmran Han ve Büşra Bibi’yi yüksek para cezalarıyla birlikte 17’şer yıl hapis cezasına çarptırdı” dedi.

Eski bir uluslararası kriket oyuncusu olan İmran Han, daha sonra siyasete atılarak öne çıkan bir isim olmuş ve Ağustos 2018 ile Nisan 2022 arasında Pakistan Başbakanı olarak görev yapmıştı.

Han, 10 Nisan 2022’de mecliste yapılan güven oylaması sonucunda görevden alınmış ve Pakistan tarihinde bu yöntemle görevden düşürülen ilk başbakan olmuştu.

2024’ün başlarında ise İmran Han hakkında birden fazla yolsuzluk davasında hapis cezaları verilmişti. Han ve eşi, halen Ravalpindi’de tutuklu bulunuyor.


Trump’ın Asya’daki ateşkesi saatler içinde çöktü

ABD ve Malezya'nın arabuluculuğuna rağmen Kamboçya-Tayland hattında çatışmalar sürüyor (AFP)
ABD ve Malezya'nın arabuluculuğuna rağmen Kamboçya-Tayland hattında çatışmalar sürüyor (AFP)
TT

Trump’ın Asya’daki ateşkesi saatler içinde çöktü

ABD ve Malezya'nın arabuluculuğuna rağmen Kamboçya-Tayland hattında çatışmalar sürüyor (AFP)
ABD ve Malezya'nın arabuluculuğuna rağmen Kamboçya-Tayland hattında çatışmalar sürüyor (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump'ın Tayland ve Kamboçya'nın ateşkesi kabul ettiğini duyurmasına rağmen Bangkok yönetimi saldırıları sürdüreceğini bildirdi.

Trump, sosyal medyadan dün paylaştığı yazılı açıklamada, Tayland Başbakanı Anutin Charnvirakul ve Kamboçya Başbakanı Hun Manet'le "verimli bir görüşme yaptığını" ifade etmişti.

ABD Başkanı, Malezya Başbakanı Enver İbrahim'in de arabuluculuğuyla tarafların ateşkesi kabul ettiğini söylemişti.

Ancak Tayland Başbakanı Charnvirakul, Trump'la görüşmesinin ardından yayımladığı mesajda "Toprağımıza ve halkımıza yönelik tehdit olmadığını hissene kadar askeri operasyonlara devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Charnvirakuli, Kamboçya sınırdaki mayınları temizleyip askerlerini çekene dek ateşkesin mümkün olmayacağını da ekledi.

Trump'ın ateşkes açıklamasına rağmen iki taraftan da saldırı haberleri geldi.

Tayland ordusu, Kamboçya'ya ait iki askeri hedefe sabah saatlerinde iki F-16'yla harekat düzenlendiğini duyurdu.

Sınırdaki Ban Nong Ya Kaeo ve Ban Nong Chan yerleşimlerine yakın noktadaki silah ve mühimmat depolarının vurulduğu aktarıldı.

Ayrıca Kamboçya'daki Thma Da bölgesinde yer alan Zafer Köprüsü'nün de vurulduğu belirtildi. Punom Pen yönetimi bölgedeki sivillerin tahliye edildiğini duyurdu.

Diğer yandan Tayland, Kamboçya'dan bugün düzenlenen roket saldırısında bazı sivillerin yaralandığını bildirdi.

Kamboçya-Tayland çatışmaları

İki ülke arasındaki sınır ihtilafı, Kamboçya'nın Fransız sömürgesi olduğu dönemde çizilen ve bölgenin Tayland'dan ayrılması için kullanılan 1907 tarihli haritadan kaynaklanıyor.

Kamboçya toprak talebinde bulunmak için bu haritayı referans alırken, Tayland haritanın yanlış olduğunu savunuyor.

Son dönemdeki gerginlikse 28 Mayıs'ta sınırda çıkan çatışmalarda bir Kamboçyalı askerin öldürülmesiyle başlamıştı. Taylandlı 5 asker de geçen hafta mayına basarak yaralanmıştı. 

Bunun üzerine 24 Temmuz'da taraflar arasında sıcak çatışma başlamıştı. 5 günlük çatışmalarda toplamda en az 38 kişi yaşamını yitirirken, her iki ülke de bölgeden binlerce kişiyi tahliye ettiğini duyurmuştu.

Taylandlı askerler geçen ay Kamboçya sınırında mayına basıp yaralanmış, Bangkok yönetimi de barış anlaşmasının askıya alındığını açıklamıştı.

Geçen ay tekrar başlayan çatışmalarda şimdiye dek en az 21 kişi öldü, 700 bin kişi tahliye edildi.

Independent Türkçe, CNN, BBC