Tunus’ta iki eski bakan ‘devlet güvenliğine karşı komplo kurmakla’ suçlandı

IMF’in koşullarını protesto etmek için çarşamba günü bir protesto düzenlenmesi bekleniyor

Tunus’un başkentindeki Asliye Mahkemesi (Şarku’l Avsat)
Tunus’un başkentindeki Asliye Mahkemesi (Şarku’l Avsat)
TT

Tunus’ta iki eski bakan ‘devlet güvenliğine karşı komplo kurmakla’ suçlandı

Tunus’un başkentindeki Asliye Mahkemesi (Şarku’l Avsat)
Tunus’un başkentindeki Asliye Mahkemesi (Şarku’l Avsat)

Tunus Asliye Mahkemesi’nde ‘devletin dış güvenliğine karşı komplo’ davasına bakan Birinci Soruşturma Hakimi, Cumhurbaşkanı Kays Said’in onayladığı siyasi ve seçim yolunu şiddetle eleştiren eski Planlama, Kalkınma ve Uluslararası İşbirliği Bakanı ayrıca Tunus Ufukları Partisi'nin (Afak) Başkanı Fazıl Abdulkafi ve Necla Budin hükümetinin başvurduğu çözümleri eleştiren eski Maliye Bakanı Hakim Bin Hammuda’nın yanı sıra Tunus Merkez Bankası’na bağlı bir güvenlik görevlisi hakkında söz konusu kişilerin tutuklu yargılanmalarına devam edilmesi kararı verdi. Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, eğer soruşturma süresince serbest bırakılmaları durumunda, davanın başlangıcında sayıları 25 olan ve aralarında medya çalışanları, güvenlik görevlileri ve önceki hükümetlerdeki yetkililerin de yer aldığı diğer sanıklar gibi ismi geçen kişilerin seyahat etmelerinin yasaklanacağını ifade etti.
Tunus yargı kaynaklarına göre, sanıkların duruşmalarının bu hafta başlaması bekleniyor. Sanıkların hepsi, ‘insanlara ve mülklere saldırı kastıyla, devletin güvenliğine karşı komplo ve yabancı bir ülke ajanlarıyla temas kurmakla’ suçlandı. Söz konusu olayların detayları, duruşma sırasında mahkeme salonunda okunacak.
Kays Said’in bu yılın başında görevden aldığı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Ofisi Direktörü Nadia Okasha bu suçlamaları reddetmiş ve adının bu dosyaya bilerek karıştırıldığını ve yakında ‘Tunus’taki siyasi durum hakkında birçok gerçeği’ açıklayacağını belirtti.
Öte yandan, Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT) Genel Sekreteri Nureddin Tabbubi, sendikacıların Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) çok sayıda tüketim ürünü için devlet desteğini kademeli olarak kaldırma sözü vermesinin ardından, Necla Budin hükümetine baskı uygulamak ve önümüzdeki yıla yönelik Maliye Yasası içeriği aracılığıyla uygulayacağı ekonomik reformlara göz atmak amacıyla, Çarşamba günü başkentte düzenlenecek sendika toplantısına yoğun katılım gösterilmesi’ çağrısında bulunduğunu açıkladı.
Tabbubi, sendikanın maaş artışı talep etme mücadelesinin yanı sıra hem kamu hem de özel sektörde kazanımlar elde edebildiğini söyledi. UGTT Genel Sekreteri ayrıca sendika hakkında “Bir sonraki büyük savaşı, özellikleri henüz net olmayan ve hükümetin birçok ayrıntısını gizli tutmakta ısrar ettiği 2023 Maliye Yasası’na yönelik olacak” ifadelerini kullandı.
Tabbubi “Hükümete karşı yaklaşmakta olan sendika savaşının sloganı, maaşlarla ilgili kullanılan vergi tarifesinin gözden geçirilmesi ile ilgili olacak. Zira işçiler bundan sonra, bir taraftan maaş artışlarını kendilerine teklif edilirken diğer taraftan tahsilat ve vergi oranlarındaki artışlarla ellerinden alınmasını kabul etmeyecekler” ifadelerini kullandı.
Sendika liderleri, maaş artış oranının enflasyona uygun olmasını talep ederken, son veriler bu oranın yüzde 9’u aştığını gösterdi. Tunus Sosyal Güvenlik Fonu emeklilerinin maaşlarına yapılan son zam ise maaşların yüzde 7,5’ini aşmadı.
Diğer yandan IMF, bütçeyi finanse etmek üzere kredi alınması için müzakerelerde İşçi Sendikası başta olmak üzere sosyal tarafların da katılımını şart koştu. Ancak sendika, IMF’nin 4 yılda 1,9 milyar dolar olarak tahmin edilen krediyi alabilmesi için belirlediği ‘koşullar paketini’ kabul etmiyor ayrıca yoksul ailelere fayda sağlayan bir grup tüketici ürünü için devlet desteğini sürdürülmesi konusunda ısrar ediyor.



Türkiye Dışişleri Bakanı: Suriye'deki durum “kırılgan ve tehlikeli”

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
TT

Türkiye Dışişleri Bakanı: Suriye'deki durum “kırılgan ve tehlikeli”

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'deki durumu "kırılgan ve tehlikeli" olarak nitelendirerek, ülkesinin güney komşusunun birliğinden yana olduğunu ve Şam'daki yeni yönetimi uluslararası topluma açılmaya teşvik ettiğini söyledi.

Fidan, Türkiye'nin Suriye'ye yaklaşımının, Suriye'ye ilişkin temel kararların Suriyeliler tarafından alınması ilkesine dayandığını belirtti. Hem Suriye hem de Irak'ta "kaygan zemin" ve "kırılgan ve tehlikeli" bir durum olduğunu, Türkiye'nin genel olarak bu durumu ele alma ve iyileştirme kapsayıcılığına dayanan son derece yapıcı bir dış politika izlediğini vurguladı.

Suriye tarafının Türkiye'nin kendileri için neyi temsil ettiğini iyi fark ettiğini vurgulayarak, "Oradaki kardeşlerimizle (yeni Suriye yönetimi) bazı istişarelerde bulunuyoruz ve Suriye bölgesinin birliğine önem veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Görsel kaldırıldı.
Fidan, dün gece televizyon röportajında ​​konuşuyor (TC Dışişleri Bakanlığı)

Fidan, dün gece 24TV'ye verdiği röportajda, yeni Suriye hükümetinin diğer ülkelerle çıkarlarını ilerletmek için atacağı adımların önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, Suriye hükümetinin üçüncü ülkelerle görüşmeler yapmasını, uluslararası topluma yeni Suriye'nin mahiyetini anlatma çabalarının doğal bir adımı olarak gördüğünü ve bunu önemli bulduğu için açıkça teşvik ettiğini ifade etti. Fidan, hedeflediği üçüncü ülkelerin hangileri olduğunu belirtmezken, Suriye Devlet Başkanı Ahmed el-Şara son günlerde ülkesindeki durumu yatıştırmak için İsrail ile dolaylı temaslarda bulunduğunu söyledi. Şara yönetimi, İbrani devletiyle dolaylı temasların yanı sıra Batı ve Arap ülkeleriyle de temaslarını sürdürüyor.

Eski rejim döneminde Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması gerektiğini vurgulayan Fidan, Avrupa Birliği ve ABD tarafından uygulanan yaptırımların kaldırılması için çaba sarf edilmesi gerektiğini, bölgedeki bazı ülkelerin tutumlarındaki ayrışmanın diyalog ve ikna yoluyla çözülmesi gerektiğini kaydetti.

PKK'nin Suriye'deki varlığına, örneğin Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) öncülüğündeki Kürt Halk Koruma Birlikleri (YPG) üzerinden ve Suriye Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) Türkiye'de devam eden PKK'yi tasfiye sürecine yönelik izleyeceği yola ilişkin soruya Fidan, "Bizim için önemli olan, Türkiye'yi başından beri etkileyen silahlı terörist unsurların artık bölgede olmamasıdır" dedi.

"PKK kendini feshedip silah bırakmaya karar verirse, bunun Suriye ve Irak'taki varlığını nasıl etkileyeceğini zamanla hep birlikte göreceğiz."

Fidan, "Suriye ve Irak'taki durum istikrarsız ve Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) Türkiye içindeki varlığı neredeyse imkânsız hale geldi. Ancak bu iki ülkenin toprakları hala işgal altında. Onlara adım atmaları gerektiğini söylüyoruz ve topraklarının işgalinden de rahatsız olduklarını kaydediyoruz" diye devam etti.

Görsel kaldırıldı. Amerikan güçleri Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kamışlı'da (AFP)

Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında Suriye'deki durum ve ABD'nin çekilme planlarını ele alan telefon görüşmesiyle ilgili olarak Fidan, "ABD'nin Suriye'deki askeri varlığı mutlak gereklilik değildir" ifadelerini kullandı.

ABD'nin, terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadelede müttefik olarak Kürt birliklerine verdiği destek, Ankara ile Washington arasındaki tartışmalı konulardan biri. Türkiye, DEAŞ'a karşı mücadelede Suriye hükümetine destek vermeyi ve binlerce DEAŞ üyesi ve ailelerinin tutulduğu cezaevlerinin güvenliğini SDG yerine sağlamayı teklif etti. Türkiye ayrıca Suriye'de örgütle mücadele etmek için Ürdün, Irak, Suriye ve Lübnan'ın da aralarında yer aldığı beşli bir mekanizma oluşturmak için çalışıyor. 

Fidan, Türk-Amerikan ilişkilerinin mükemmel olması gerektiğini belirterek, Erdoğan ve Trump'ın, eğer sorunlar varsa bunların çözülmesi gerektiği konusunda mutabakata vardıklarını söyledi. Trump yönetiminin, ABD'de yıllardır görülmemiş, klasik Cumhuriyetçi yaklaşımdan daha devrimci, radikal değişimi hedefleyen bir dış politika yaklaşımı benimsediğini kaydetti.

Trump'ın politikalarının Türkiye üzerindeki olası etkilerinin Türkiye tarafından yakından takip edildiğini ve birçok alanda yankılarının neler olabileceğinin görüşüldüğünü belirtti.