Şiddetli yağışlar Libya’nın batısını vurdu 2 kişi hayatını kaybetti

Sel, Batı Libya şehirlerinin sorunlarını derinleştirdi

Batı Libya şehirlerini vuran şiddetli yağmurların etkilerinin bir kısmı (Libya Ulusal Birlik Hükümeti İçişleri Bakanlığı)
Batı Libya şehirlerini vuran şiddetli yağmurların etkilerinin bir kısmı (Libya Ulusal Birlik Hükümeti İçişleri Bakanlığı)
TT

Şiddetli yağışlar Libya’nın batısını vurdu 2 kişi hayatını kaybetti

Batı Libya şehirlerini vuran şiddetli yağmurların etkilerinin bir kısmı (Libya Ulusal Birlik Hükümeti İçişleri Bakanlığı)
Batı Libya şehirlerini vuran şiddetli yağmurların etkilerinin bir kısmı (Libya Ulusal Birlik Hükümeti İçişleri Bakanlığı)

Batı Libya şehirlerini vuran kötü hava dalgası, iki kişinin ölümüne, yolların çökmesine ve altyapının hasar görmesine neden olan sellere ve sağanak yağışlara neden oldu. Yoğun yağışlar vatandaşların mağduriyetini derinleştirdi.
Trablus'taki Ulusal Birlik Hükümeti (UBH), yağmurun etkilerini hafifletmek için çeşitli kurumların arama kurtarma ve yardım faaliyetlerine devam ettiğini bildirdi. Hükümet, vadi yatağının geçtiği bölgelerdeki tüm sakinlere ve oraya yakın olan Halet el-Furjan, Ayn Zara, Ebu Selim ve Vadi er-Rebi bölgelerinde herhangi bir acil duruma hazırlanmak ve selin akıntıyı terk etmesi durumunda bir dizi prosedürü takip etme çağrısında bulundu.
Emniyet Müdürlüğü, vatandaşların eve sel sularının girmesi durumunda zemin kattan elektrik akımını kesmelerini, yiyecek ve içme suyu hazırlamanın yanı sıra tüm önemli ve değerli belge ve paraları bir çantaya doldurup yüksek bir yere koymalarını tavsiye etti.
Birçok bölgede sağanak boyutuna ulaşan şiddetli yağışlar, farklı cadde ve tünellerin kapanmasına neden olurken, Batı dağları üzerindeki bazı yerleşim yerlerinde kötüleşen hava koşulları nedeniyle elektrik ve haberleşme kesildi. İki firmada görevli teknisyenler kamu yaşamının aksamasına neden olan arızanın giderilmesi ve vatandaşlara yeniden hizmetin verilmesi için çaba sarf ediyor.
Şarku’l Avsat’ın yerel kaynaklardan aktardığı habere göre UBH İçişleri Bakanı İmad Trabelsi, Trablus’un, Cenzur, Tacura, Garabulli, Nevahi-i Erbaa bölgeleri ve ayrıca Tarhuna ve Gıryan şehirlerindeki emniyet ve güvenlik teşkilatlarının başkanlarına önlemleri yükseltme talimatı verdi. İmad Trabelsi, emniyet teşkilatlarının yöneticilerinden ani hava değişimleriyle yüzleşmek ve ihtiyaç sahiplerine yardım sağlamak için acil durum ve kurtarma ekipleri oluşturmalarını istedi.
Pazarı pazartesiye bağlayan gece boyunca, Gıryan Emniyet Müdürlüğü'nün (kuzeybatı Libya) güvenlik hizmetleri, Ulusal Güvenlik Kurumu, yardım kuruluşları, sağlık ve itfaiye ekipleri ile iş birliği içinde Abdulkerim İnibe ve Ali Kriyo adlı iki kayıp kişiyi aramakla meşguldü. Arabalarıyla şehir merkezindeki vadiyi geçerken Tibesti kavşağındaki akıntıya kapılan iki kayıp vatandaşın boğulma sonucu ölü bulunduğu açıklandı ve tüm yasal işlemler savcılık denetimine alındı.
İçişleri Bakanı, ilgili makamlarla koordineli olarak, vadilerdeki heyelanlara, toprak erozyonuna ve yollarda su birikmesine neden olabilen büyük miktarlarda yağışlara karşı koymak için çalışma ekipleri atadı.
Bakan ayrıca trafiği düzenlemek için şehirlerin ana ve tali yol kavşaklarında, giriş ve çıkışlarında polis devriyelerinin bulunması talimatını verdi. Bakanlık, vatandaşları dikkatli ve tedbirli olmaya, talimatlara ve trafik kurallarına uymaya çağırdı.
UBH Başbakanı Abdülhamid Dibeybe boğulan vatandaşların ailelerine taziyelerini sunarken, pazartesi günü Trablus ve Jadu belediyeleri de dahil olmak üzere birçok bölgede eğitime ara verildiğini duyurdu. Beni Velid'deki (Kuzeybatı Libya) Emniyet Müdürlüğü, bazı vadilerde sağanak yağışlara neden olan şiddetli yağışlar sonucunda trafiği kolaylaştırmak için güvenlik güçlerinin devriyelerinin sürdüğünü söylerken, Beni Velid - Tarhuna bağlantı yolunu kullanacak vatandaşları kötü hava koşulları konusunda uyardı.
Nevahi-i Erbaa Emniyet Müdürlüğü, "Vadi el-Mecnin" Barajı’nın çöktüğüne dair söylentileri yalanlayarak, bu haberlerin gerçeklerden yoksun olduğunu belirtti. Barajın önünde açıklamalarda bulunan Emniyet Müdürü Nureddin Ali el-Şetvi Libyalılara güvence vererek, barajdaki su seviyesini gördüğünü ve açıklamaları dinlediğini belirterek, “Barajın su depolama kapasitesinin yeterli olduğu ve şu anda doluluk oranının yüzde 10 olarak tahmin edildiğini” söyledi.



Türkiye Dışişleri Bakanı: Suriye'deki durum “kırılgan ve tehlikeli”

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
TT

Türkiye Dışişleri Bakanı: Suriye'deki durum “kırılgan ve tehlikeli”

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'deki durumu "kırılgan ve tehlikeli" olarak nitelendirerek, ülkesinin güney komşusunun birliğinden yana olduğunu ve Şam'daki yeni yönetimi uluslararası topluma açılmaya teşvik ettiğini söyledi.

Fidan, Türkiye'nin Suriye'ye yaklaşımının, Suriye'ye ilişkin temel kararların Suriyeliler tarafından alınması ilkesine dayandığını belirtti. Hem Suriye hem de Irak'ta "kaygan zemin" ve "kırılgan ve tehlikeli" bir durum olduğunu, Türkiye'nin genel olarak bu durumu ele alma ve iyileştirme kapsayıcılığına dayanan son derece yapıcı bir dış politika izlediğini vurguladı.

Suriye tarafının Türkiye'nin kendileri için neyi temsil ettiğini iyi fark ettiğini vurgulayarak, "Oradaki kardeşlerimizle (yeni Suriye yönetimi) bazı istişarelerde bulunuyoruz ve Suriye bölgesinin birliğine önem veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Görsel kaldırıldı.
Fidan, dün gece televizyon röportajında ​​konuşuyor (TC Dışişleri Bakanlığı)

Fidan, dün gece 24TV'ye verdiği röportajda, yeni Suriye hükümetinin diğer ülkelerle çıkarlarını ilerletmek için atacağı adımların önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, Suriye hükümetinin üçüncü ülkelerle görüşmeler yapmasını, uluslararası topluma yeni Suriye'nin mahiyetini anlatma çabalarının doğal bir adımı olarak gördüğünü ve bunu önemli bulduğu için açıkça teşvik ettiğini ifade etti. Fidan, hedeflediği üçüncü ülkelerin hangileri olduğunu belirtmezken, Suriye Devlet Başkanı Ahmed el-Şara son günlerde ülkesindeki durumu yatıştırmak için İsrail ile dolaylı temaslarda bulunduğunu söyledi. Şara yönetimi, İbrani devletiyle dolaylı temasların yanı sıra Batı ve Arap ülkeleriyle de temaslarını sürdürüyor.

Eski rejim döneminde Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması gerektiğini vurgulayan Fidan, Avrupa Birliği ve ABD tarafından uygulanan yaptırımların kaldırılması için çaba sarf edilmesi gerektiğini, bölgedeki bazı ülkelerin tutumlarındaki ayrışmanın diyalog ve ikna yoluyla çözülmesi gerektiğini kaydetti.

PKK'nin Suriye'deki varlığına, örneğin Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) öncülüğündeki Kürt Halk Koruma Birlikleri (YPG) üzerinden ve Suriye Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) Türkiye'de devam eden PKK'yi tasfiye sürecine yönelik izleyeceği yola ilişkin soruya Fidan, "Bizim için önemli olan, Türkiye'yi başından beri etkileyen silahlı terörist unsurların artık bölgede olmamasıdır" dedi.

"PKK kendini feshedip silah bırakmaya karar verirse, bunun Suriye ve Irak'taki varlığını nasıl etkileyeceğini zamanla hep birlikte göreceğiz."

Fidan, "Suriye ve Irak'taki durum istikrarsız ve Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) Türkiye içindeki varlığı neredeyse imkânsız hale geldi. Ancak bu iki ülkenin toprakları hala işgal altında. Onlara adım atmaları gerektiğini söylüyoruz ve topraklarının işgalinden de rahatsız olduklarını kaydediyoruz" diye devam etti.

Görsel kaldırıldı. Amerikan güçleri Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kamışlı'da (AFP)

Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında Suriye'deki durum ve ABD'nin çekilme planlarını ele alan telefon görüşmesiyle ilgili olarak Fidan, "ABD'nin Suriye'deki askeri varlığı mutlak gereklilik değildir" ifadelerini kullandı.

ABD'nin, terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadelede müttefik olarak Kürt birliklerine verdiği destek, Ankara ile Washington arasındaki tartışmalı konulardan biri. Türkiye, DEAŞ'a karşı mücadelede Suriye hükümetine destek vermeyi ve binlerce DEAŞ üyesi ve ailelerinin tutulduğu cezaevlerinin güvenliğini SDG yerine sağlamayı teklif etti. Türkiye ayrıca Suriye'de örgütle mücadele etmek için Ürdün, Irak, Suriye ve Lübnan'ın da aralarında yer aldığı beşli bir mekanizma oluşturmak için çalışıyor. 

Fidan, Türk-Amerikan ilişkilerinin mükemmel olması gerektiğini belirterek, Erdoğan ve Trump'ın, eğer sorunlar varsa bunların çözülmesi gerektiği konusunda mutabakata vardıklarını söyledi. Trump yönetiminin, ABD'de yıllardır görülmemiş, klasik Cumhuriyetçi yaklaşımdan daha devrimci, radikal değişimi hedefleyen bir dış politika yaklaşımı benimsediğini kaydetti.

Trump'ın politikalarının Türkiye üzerindeki olası etkilerinin Türkiye tarafından yakından takip edildiğini ve birçok alanda yankılarının neler olabileceğinin görüşüldüğünü belirtti.