Fas Kralı’ndan kültürel mirasın korunması için uluslararası iş birliği çağrısı

Fas Kralı 6. Muhammed (Getty)
Fas Kralı 6. Muhammed (Getty)
TT

Fas Kralı’ndan kültürel mirasın korunması için uluslararası iş birliği çağrısı

Fas Kralı 6. Muhammed (Getty)
Fas Kralı 6. Muhammed (Getty)

Fas Kralı 6. Muhammed 28 Kasım’da yaptığı açıklamada, ‘somut olmayan kültürel mirasın korunması alanında çok taraflı uluslararası iş birliğinin güçlendirilmesi ve bu iş birliğinin korunması için deneyim ve fikir alışverişinde bulunulması’ çağrısı yaptı.
Fas Kralı, Rabat’ın ev sahipliğinde Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) ‘Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi Hükümetler Arası Komitesi’nin 17’inci oturumunda katılımcılara hitaben yazdığı bir mesajda ‘çoklu kültürel kolları ve tarihin derinliklerine uzanan tarihsel bağları ile zengin bir insanlık mirası olarak, gençleri mirasımızın önemi ve ona özen gösterme konusunda eğitmenin en etkili yollarını arama’ çağrısında bulundu.
Kral 6. Muhammed, hükümetin genel sekreteri Muhammed el-Hacvi tarafından okunan mesajda, ‘zengin kültürel mirası, somut olmayan mirasın bileşenlerini, çağın gelişimine ve dünyanın karşı karşıya olduğu dijital ve teknolojik zorluklara uygun olarak dijitalleştirme’ gerekliliğine dikkat çekildi.  
Fas Kralı açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Atalarımızdan kalan kültürel mirasa çocuklarımızın ilgisinin devam etmesi için dijital dönüşümlere ayak uydurmalı ve kültürel miras olarak bilinen değerli dijital içerikler üretmekle meşgul olmalıyız. Bu oturum, katılımcı ülke heyetleri, uzmanlar ve kültürel mirasla ilgilenenler için nesnel bir bilimsel vizyon belirginleştirmek, somut olmayan kültürel mirasın korunması ve sürdürülmesine yönelik geçerli ve etkili önerilerde bulunmak ve gelişimine ve ilerlemesine yardımcı olan sonuçlar sunmak amacıyla bir fırsat oluşturmaktadır.”
Fas Kralı 6. Muhammed, foruma ev sahipliği yapmak üzere Rabat şehrinin seçimi ile ilgili olarak da şunları söyledi:
“Bu durum, küresel bir kültür kutbu sayılan bu tarihi şehrin büyük kültürel parıltısının bir sonucu olarak gelişti. Rabat, 2022 yılında da Afrika kültürünün, ayrıca İslam dünyasının kültür başkenti seçildi. Seçkin coğrafi konumu, onu Fenike, Roma, İslam, Endülüs ve Avrupa gibi farklı medeniyetler için bir merkez haline getirdi. Ayrıca konumu, 2012 yılında UNESCO tarafından dünya mirası olarak sınıflandırılmaya olanak tanıdı. Bugün dünyanın yaşadığı hızlı dönüşümler ışığında, özleşmenin amaçlarını ilerleterek, ülkelerin sahip olduğu somut olmayan mirasın parıltısını vurgulamak için çalışmak ve onu korumak amacıyla önlemler almak gerekli hale geldi. Fas, bunu uygulamaya isteklidir.”
Kral 6. Muhammed, görevi bu alanda elde edilen kazanımları değerlendirmek olan ‘Ulusal Somut Olmayan Kültürel Miras Merkezi’nin kurulduğuna dikkat çekti. “Bu durum, Sözleşme’nin kültürel mirasa verdiği özel önem bağlamında gelişirken, Sözleşme’nin içeriğini harekete geçirmeyi amaçlamaktadır” dedi.
Fas Kralı ayrıca, söz konusu iş birliğinin seviyesini yükseltme konusundaki kararlılığını ve ülkesinin çok taraflı uluslararası eylemde etkin ve sorumlu bir şekilde yer alma konusundaki arzusunu da dile getirdi.
Diğer yandan UNESCO Genel Direktörü, uzmanların, sivil toplum kuruluşlarının ve yaşayan mirasla ilgilenen kurumların temsilcilerinin bu uluslararası etkinliğe yönelik geniş katılımından büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti. Genel Direktör ayrıca, Kral 6. Muhammed’e de kültüre ve UNESCO’nun çeşitli faaliyetlerine ve girişimlerine devam eden bağlılığı ve çok taraflı eylem çerçevesinde barışa hizmet ettiği için içten teşekkürlerini sundu.
 



Gazze’de ateşkes görüşmeleri ne durumda?

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)
TT

Gazze’de ateşkes görüşmeleri ne durumda?

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)

Filistinli yetkililere göre Gazze'de ateşkes görüşmeleri çıkmaza girdi. 

Kimliğinin açıklanmaması şartıyla BBC'ye konuşan kaynaklar, Tel Aviv yönetiminin Katar'ın başkenti Doha'daki müzakerelere, ihtilaflı konularda karar vermeye yanaşmayan bir heyet gönderdiğini savunuyor. 

Ayrıca yetkililer, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD ziyaretiyle "zaman kazanmaya" çalıştığını ve süreci tıkadığını ileri sürüyor. 

Netanyahu, 7-10 Temmuz'da gerçekleştirdiği ziyarette ABD Başkanı Donald Trump'la bir araya gelmişti. Ancak beklenen 60 günlük ateşkesin sağlandığına dair bir açıklama yapılmamıştı.

Filistinli yetkililer, İsrail ordusunun Gazze'den çekilmesi ve bölgeye yardım girişleri gibi konularda uzlaşma sağlanamadığını belirtiyor. 

BBC, özellikle İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerini ayıran Morag Koridoru'nda işgali sürdürme ısrarının henüz aşılamadığını aktarıyor. İsrail ordusunun Gazze'nin 1 ila 1,5 kilometre içine giren bir alandaki "tampon bölgeleri" bırakmak istemediği ifade ediliyor.

Diğer yandan Hamas'ın tampon bölgelere ait haritaları istediği ve sözkonusu alanın söylenenden çok daha büyük olduğunun ortaya çıktığı aktarılıyor. Buna göre İsrail ordusu, bazı noktalarda Gazze'nin 3 kilometre kadar içine giren tampon bölgeler inşa etmeyi planlıyor. 

Filistinli örgütün ilk etapta bu konuda taviz vermeyi düşündüğü fakat haritaları görünce bundan vazgeçtiği ifade ediliyor. Tel Aviv yönetiminin, Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah kentinin tamamında işgalini sürdürmeyi planladığı aktarılıyor.

Kaynaklardan biri, Netanyahu yönetiminin tutumuna dair şunları söylüyor: 

Bu görüşmeleri hiçbir zaman ciddiye almadılar. Bunları zaman kazanmak ve sahte bir ilerleme görüntüsü vermek için kullandılar.

Diğer yandan New York Times'ın (NYT) analizinde, Netanyahu'nun Gazze savaşını iktidarını sürdürmek için kullandığına dikkat çekiliyor. 

Netanyahu'nun, savaşın sürmesini isteyen Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir gibi radikal sağcı koalisyon ortaklarını memnun etmek için ateşkese yanaşmadığı ifade ediliyor. 

Analizde, Netanyahu'nun Nisan 2024'te ateşkes yapmayı düşündüğü fakat yine aynı baskılar nedeniyle geri adım attığı belirtiliyor. Bazı Amerikalı yetkililerin, Netanyahu'yla İsrail halkının yüzde 50'sinin savaş yerine rehine takası anlaşmasını istediğine dair anket sonuçları paylaştığı, İsrail liderininse şöyle yanıt verdiği aktarılıyor: 

Evet ama bu yüzde 50'lik kesim benim seçmenlerimden oluşmuyor.

Başbakanın yargı reformu paketinin 2023'te büyük protestolara yol açtığı, hatta yedek askerlerin greve gittiği anımsatılıyor. Bunlara ek olarak Netanyahu hakkında yolsuzluk ve rüşvet suçlamalarıyla açılan davaların sürdüğü hatırlatılıyor. 

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) de Gazze'de işlenen "savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar" nedeniyle Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında Kasım 2024'te tutuklama emri çıkarmıştı. 

Analizde, Netanyahu'nun Gazze savaşını uzatarak bu davalardan kendini korumaya çalıştığı belirtiliyor. "İsrail hiç olmadığı kadar güvensiz bir konumda" denen analizde, başbakanın hamlelerinin ülke tarihinin en karanlık sayfalarından birini oluşturduğu ifade ediliyor: 

Netanyahu, 21. yüzyılın felaketlerinden birinin mimarı ve bu felaket, İsrail'in adını muhtemelen onlarca yıl lekeleyecek.

Independent Türkçe, BBC, Times of Israel, New York Times