Rus işgal güçleri için uluslararası mahkeme kurulabilir

G7 ülkelerinin adalet bakanları, Ukrayna'daki savaş suçlarıyla ilgili soruşturmaları koordine etmek için Berlin'de bir araya geldi

Fotoğraf (Reuters)
Fotoğraf (Reuters)
TT

Rus işgal güçleri için uluslararası mahkeme kurulabilir

Fotoğraf (Reuters)
Fotoğraf (Reuters)

G7 ülkelerinin adalet bakanları, Ukrayna'da işlenen savaş suçlarına ilişkin soruşturmalarda koordinasyonu daha iyi sağlamak için dün Berlin'de bir araya geldi.
Almanya Adalet Bakanı Marco Buschmann, Ukrayna'dan bir heyeti istişarelere katılmaya davet etti.
Ukrayna hükümeti, Rus işgal güçlerinin Ukrayna'da işlediği suçların yargılanması için özel bir uluslararası mahkeme kurmaya çalışıyor.
Buschmann yaptığı açıklamada “İş birliğini geliştirmek, kanıtların korunması ve işin iki kez yapılmasının önlenmesiyle ilgilidir. Örneğin tanıklık yapan mağdurlar, travmatik deneyimleri hakkında defalarca ifade vermek zorunda kalmamalıdır. Bugünkü toplantının mesajı şu: Savaş suçları cezasız kalmamalı” ifadelerini kullandı.
Buschmann ve Fransız mevkidaşı Eric Dupond-Moretti, Legal Tribune Online (LTO) gazetesi için ortaklaşa kaleme aldıkları yazıda “Fransa ve Almanya’nın adalet bakanları olarak, daha da ileri gitmemiz gerektiğine inanıyoruz. Yaptırımların ihlalinden ötürü ortak cezalandırmayla sınırlı kalmayıp ortak kovuşturma da yapılması gerekiyor. Bu nedenle Avrupa Başsavcılığı’nın yetkisinin, Avrupa Birliği (AB) tarafından alınan kısıtlayıcı tedbirlerin ihlallerini kapsayacak şekilde genişletilmesini savunuyoruz” ifadelerini kullandılar.
Kiev hükümeti, Rus ordusunun Ukrayna’da işlediği suçların yargılanması için özel bir mahkeme kurmaya çalışıyor ve böyle bir mahkemenin uluslararası saldırı suçlarıyla ilgilenecek yetkinliğe sahip olmasını istiyor.
AB Komisyonu Adalet Komiseri Didier Reynders “Bunu tartışmaya açığız” dedi. Reynders ve Buschmann, şubat ayında Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşa yanıt olarak Rusya’ya uygulanan yaptırımların genişletilebileceğini düşünüyor.
G7, bu yılki başkanlığı üstlenen Almanya’nın yanı sıra Fransa, İtalya, Japonya, Kanada, ABD ve Birleşik Krallık’tan oluşuyor.
Ukrayna Adalet Bakanı Denys Malyuska, ülkesinin Rusya'nın savaş tazminatı ödemesini istediğini vurgulayarak bu konuda G7’nin desteğine güvendiğini belirtti.
Malyuska Almanya merkezli Funke Medya Grubu’na verdiği dün yayınlanan röportajında “Rusya, bu savaşta Ukrayna halkına verdiği zararı karşılamak zorunda. Geçmiş savaşlarda diğer bölgelerde gördüğümüz gibi Rusya tazminat ödemeli” ifadelerini kullandı.
Bakan, hasarın yaklaşık 150 milyar dolar olduğunun tahmin edildiğini söyleyerek ‘bunun içinde yaralıların, savaş kurbanlarının ve ailelerinin ekonomik zararının veya tazminatının olmadığını’ belirtti.
Yaptırımlar çerçevesinde Avrupa hesaplarındaki dondurulan Rus fonlarının Ukrayna'ya aktarılacağı bir ‘tazminat mekanizması’ oluşturulması çağrısında bulunan bakan “Bu, savaşta Rus üst tabakası üzerinde baskı oluşturacaktır. Ayrıca Ukrayna'nın Rus işgalinden sonra ülkeyi yeniden inşa etmesine yardımcı olacaktır. G7 zirvesinde ülkeleri bu tazminat mekanizmasına katılmaya ve Rus parasıyla bu uluslararası fonu kurmanın mali ve hukuki yollarını bulmaya çağırıyoruz” dedi.



Esed döneminde hava kuvvetlerinin en önde gelen üç komutanı gözaltına alındı

 Esed rejiminin başkent Şam yakınlarındaki Daraya kentini bombalaması sonucu oluşan yıkım (AP)
Esed rejiminin başkent Şam yakınlarındaki Daraya kentini bombalaması sonucu oluşan yıkım (AP)
TT

Esed döneminde hava kuvvetlerinin en önde gelen üç komutanı gözaltına alındı

 Esed rejiminin başkent Şam yakınlarındaki Daraya kentini bombalaması sonucu oluşan yıkım (AP)
Esed rejiminin başkent Şam yakınlarındaki Daraya kentini bombalaması sonucu oluşan yıkım (AP)

Suriye yetkilileri, eski Suriye rejim güçlerinin en önde gelen hava kuvvetleri komutanlarından üç üst düzey subayı, bir hava generali ve iki hava tuğgenerali gözaltına aldı.

Suriye yetkilileri, eski Suriye rejimi silahlı kuvvetlerinin en önde gelen hava kuvvetleri komutanlarından üç üst düzey subayı gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar, Suriye'nin eski rejiminde hava kuvvetlerinin en önde gelen komutanları arasında yer alıyor ve Suriye'nin Damaskus ve diğer bölgelerinde sivilleri hedef alan ve korkunç katliamlara yol açan bombardımanlardan sorumlu olmakla suçlanıyor.

dfrgthy
Dumayr Askeri Havaalanı Komutanı Tümgeneral Pilot Fayiz İbrahim (dolaşımda)

Suriye medyası, dün bir güvenlik kaynağına dayandırdığı haberlerinde, Dumayr Askeri Havaalanı Komutanı Tümgeneral Fayiz Hüseyin el-İbrahim ile Tuğgeneraller Halid Muhammed el-Ali ve Abdulcabbar Muhammed Halabiye'nin Şam kırsalındaki Adra el-Amaliye konut kompleksinde gözaltına alındığını bildirdi. Bunlardan birinin Halhala askeri havaalanı komutanı olduğu belirtiliyor.

sdfrgt
Esad rejimi döneminde sivillere varil bombaları atmasıyla tanınan Humuslu pilot Tuğgeneral Ali Şalhub (sosyal medya)

Geçtiğimiz nisan ayında, Humus'un Vadi el-Zehab semtindeki evinde gözaltına alınmaya çalışılan Tuğgeneral Ali Şalhub'un, iç güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada öldürüldüğü dikkat çekiyor. Kamu Güvenliği Dairesi o dönemde, subayın bir el bombası attığını, kendisinin ve bir güvenlik görevlisinin ölümüne yol açtığını açıklamıştı.

Eski rejimin en önemli hava kuvvetleri komutanlarından biri olan Şalhub, Taftanaz, Cebel Ramla, Hama ve Hmeymim gibi birçok havaalanı ve askeri üste görev yapmıştı.