Likud, ‘Dini Siyonizm’ ile yaptığı anlaşmanın ardından Knesset'in başkanını değiştiriyor

Dün Batı Şeria'daki bir yerleşim yeri yakınında, araba ile saldırı düzenlenen yerin yakınındaki İsrail askerleri. (EPA)
Dün Batı Şeria'daki bir yerleşim yeri yakınında, araba ile saldırı düzenlenen yerin yakınındaki İsrail askerleri. (EPA)
TT

Likud, ‘Dini Siyonizm’ ile yaptığı anlaşmanın ardından Knesset'in başkanını değiştiriyor

Dün Batı Şeria'daki bir yerleşim yeri yakınında, araba ile saldırı düzenlenen yerin yakınındaki İsrail askerleri. (EPA)
Dün Batı Şeria'daki bir yerleşim yeri yakınında, araba ile saldırı düzenlenen yerin yakınındaki İsrail askerleri. (EPA)

Likud Partisi, Dini Siyonizm Partisi ile müzakereleri ilerletmeyi başardı ve ortak bir açıklamayla çoğu konuda koalisyon anlaşması imzalamanın eşiğine geldiğini duyurdu. Buna göre Dini Siyonizm Partisi, Likud lideri Binyamin Netanyahu’nun talebi üzerine İsrail Parlamentosu’na (Knesset) geçici bir başkan atayabilir.
Netanyahu, Dini Siyonizm Partisi lideri Bezalel Smotrich ile gerçekleştirdiği ve birkaç saat süren görüşmenin ardından ‘her konuda ilerleme’ olabileceğini söyledi. Dini Siyonizm Partisi ile ilgili önemli ilerleme, Likud’un aşırı sağcı Noam Partisi ile anlaşma imzalamasından saatler sonra geldi. Noam, Itamar Ben Gvir liderliğindeki Yahudi Gücü partisinin ardından koalisyon anlaşmasına imza atan ikinci parti olurken, Likud, Şas ve Tevrat Yahudiliği partileriyle de temaslarını sürdürüyor.
Dini Siyonizm ile müzakereler ilerlerken, Şas ile yapılan görüşmelerde engel ortaya çıkması yeni hükümetin sadakat beyanı yapmasına izin vermeyeceğini açıkça ortaya koyuyor. Bu engellerden başlıcası Aryeh Deri’nin bakan olma konusu.
 Şas milletvekili Moshe Arbel tarafından sunulan bir yasa tasarısına göre, Temel Hükümet Yasası, "yalnızca gerçek hapis bir kişinin bakanlık pozisyonuna sahip olmasını engeller" şeklinde değiştirilecek.
Kudüs Sulh Ceza Mahkemesi, bu yılın başlarında Deri'ye Cumhuriyet Savcılığı ile yaptığı anlaşma kapsamında ertelenmiş hapis cezası ve  180 bin şekel tutarında para cezası verdi. Cumhuriyet Savcısı’nın Deri'nin son yolsuzluk mahkumiyetinin ahlaki yolsuzluk anlamına gelebileceğini ve bunun da kendisini yedi yıl boyunca bakanlık görevinden alıkoyacağını açıklamasının ardından Deri'nin bakanlığa uygunluk konusu yeniden gündemde. Deri’nin İçişleri Bakanlığı görevini üstlenmesi bekleniyor.
Netanyahu, Deri'nin hükümette bakanlık pozisyonunu elinde tutmasına izin veren yasayı ilerletmek için Knesset başkanını değiştirmeye karar verdi. Geçici Knesset başkanlığı için aday olan isimler arasında Yariv Levin e Yoav Kish var. Knesset'teki Likud bloğu kendi aralarından adayı seçecek ve bugün sınırları dahilinde mevcut cumhurbaşkanının değiştirilmesini talep edecek.
Knesset başkanının değiştirilmesi, Deri'ye ‘utancı’ önleyecek olan Temel Hükümet Yasası'nda değişiklik yapılmasına olanak sağlayacak. Zira fiilen tutuklu değil. Savcılık ile yapılan anlaşmanın ardından ertelenmiş hapis cezasına çarptırılmış durumda. Netanyahu, yasalar değişene ve Şas ile bir anlaşmaya varılana kadar bekleyecek. Ardından Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'a hükümetini kurmayı başardığını bildirecek.
Batı Şeria'daki gerginlik artarken İsrail'de sağcı bir hükümet kuruluyor. Bu durum, sağcı hükümetin kurulmasından sonra olayların daha da patlayacağına dair endişeleri artırıyor.
Filistinliler ‘öldürücü’ bir hükümetten korkuyorlar. Bu korkular, Netanyahu'ya Batı Şeria'daki durumun ‘kırılgan’ olduğunu bildiren İsrail güvenlik servislerinde de hakim. İsrail güvenlik kaynakları, aşırı sağcı İsrail hükümetinin karşı karşıya olduğu temel tehdidin, Filistin Yönetimi'nin artan zayıflığı ve devam eden güvenlik artışı olduğunu aktardı.
İsrail İç İstihbarat Servisi Şin-Bet (Şabak) Başkanı Ronen Bar, bu ay bir araya geldiği Netanyahu’ya Filistin Yönetimi'nin çökebileceğini ve bunun da güvenliğin bozulmasına neden olabileceğini söyledi. İsrail'deki güvenlik kurumları, Netanyahu'nun yeni hükümetinin kurulmasından önce gerginliğin artacağı görüşünde.
İsrail verilerine göre Batı Şeria’da önceki yıl 91 saldırı gerçekleşirken bu yıl bu sayı en az 281 olarak kayda geçti. Yıl başından bu yana ise 550 saldırı önlendi. Güvenlik teşkilatının verilerine göre son on yılın en yükseği olarak nitelendirilen mevcut operasyonlar sırasındaşimdiye kadar 31 kişi yaşamını yitirirken onlarca kişi de yaralandı.
Haaretz gazetesine, İsrail  ordusu tarafından ordu muhabirlerine Filistin operasyonlarının artmasıyla ilgili verilen bir brifingde sağlanan bilgiler, bir sonraki hükümete güvenlik durumunun kırılgan olduğuna dair bir mesaj niteliğinde. Bu Netanyahu'nun altıncı hükümetinin yemin etmesinden sonra yapılacak toplantı salonlarında daha net bir şekilde aktarılacak.
Gazeteye göre İsrail ordusu, bir sonraki hükümete Batı Şeria'daki durumun kötüye gittiğini ve Filistin Yönetimi’nin kontrolünün zayıfladığına dair hiçbir şüpheye yer bırakmayan bir mesaj iletmeyi seçti. Mart ayından bu yana artan saldırı eğilimi ve gerçek endişeler hakim.
Haaretz, bu faktörlerin bir araya gelmesinin, özellikle ilk kez aşırı sağ partilerin güçlü bileşenlerini içerecek yeni bir hükümetin ortaya çıkmasıyla birlikte herhangi bir siyasi hareketle bütünleşeceğini ve bunlara atıfta bulunulacak çok hassas bir gerçeklik yarattığını aktardı.



İran, Husiler ve İsrail: Washington karşısındaki üçlü ittifak

ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
TT

İran, Husiler ve İsrail: Washington karşısındaki üçlü ittifak

ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump (AFP)

Hüda Rauf

İran ile ABD arasındaki müzakereler, her iki müzakereci ve arabulucu tarafın iyimser ve olumlu açıklamalarıyla ilerleyen üç turdan sonra durdu. Dördüncü turun ertelenmesi, ABD-İran arasında geçici veya kalıcı bir anlaşmaya varılma şansı konusunda soru işaretlerine yol açtı.

Donald Trump'ın göreve gelmesinden bu yana tüm göstergeler, hem İran hem de Amerikan tarafının bir anlaşma imzalamaya hazır ve niyetli olduğuna işaret etse de, şimdilik görüşmelerin üçüncü turda durmasının -ama bu geçici ve yakında dördüncü turla devam edecek gibi görünüyor- her bir tarafın istediği şeyin teknik ayrıntılarından ibaret olmayan başka nedenleri de vardı. Nitekim Washington'daki bazı taraflar İran'ın nükleer programının tamamen ortadan kaldırılmasından bahsederken, diğerleri ise sıfır zenginleştirmeden bahsediyor ve İran her ikisini de reddediyor.

Trump yönetiminin İran ile müzakerelerdeki temsilcisi Steve Witkoff, Tahran'ın uranyumu yüzde 3.67 oranında zenginleştirme hakkı olduğunu söylese de, ertesi gün İran'ın uranyum zenginleştirmemesi gerektiğini açıkladı. Ardından Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran'ın uranyum zenginleştiren tek nükleer olmayan ülke olmak istediğini söyledi.

Öte yandan İran'ın yüzde 3.67 oranında uranyum zenginleştirme imkânına sahip olması durumunda bu oranın barışçıl amaçlarla uyumlu olmadığı belirtiliyor. Zira birkaç hafta içinde yüzde 20, sonra yüzde 60 ve en sonunda da yüzde 90 zenginleştirme oranına ulaşabilir ki bu da silah üretmek için gereken oran.

Her iki taraftan gelen belirsiz açıklamalara rağmen İran ve Washington'un çok yakında bir anlaşmaya varma noktasında olduğu kesin. Ancak görüşmelerdeki duraklamanın bölgesel bir başka gelişmeyle bağlantılı olduğu anlaşılıyor. İran'da Recai Limanı’nda ağır kayıplara yol açan ve etkileri halen devam eden bir patlama meydana gelirken, Husilerin İsrail hedeflerine yönelik saldırısı gerçekleşti. Husilere ait bir insansız hava aracı İsrail'deki enerji merkezini çevreleyen köprünün yakınına düşerek geniş çaplı bir hasara yol açtı. İsrail güvenlik birimlerinin yaptığı değerlendirmelerde, Husilerin Ben Gurion Havalimanı'na yeni tip bir füze fırlattığı belirtiliyor. Saldırı üzerine İsrail, İran’ı hedef alma ve eleştirme bahanesi bulma fırsatını kaçırmayarak, Tahran’ı Husi saldırısının arkasında olmakla suçladı.

İran'ın yıllardır Husilere askeri, mali ve lojistik destek sağladığı biliniyor. Ancak İsrail, bu olayı İran'ı eleştirmek ve Washington ile yürüttüğü müzakereler kapsamında ona baskı yapmak için kullandı. Öte yandan İran da Husi saldırılarını, Washington'u Kızıldeniz'deki saldırıları durdurmaları için Husileri etkileme gücüne sahip olduğuna ikna etmek amacıyla kullanıyor ve bu, İran'ın bilinen meseleleri birbirine bağlama politikasıyla örtüşüyor.

Daha sonra üçüncü tur görüşmelerin ardından müzakereler durdu, ama dördüncü tur görüşmeler yakın. Trump da Husiler ile Kızıldeniz'de ABD gemilerine yönelik saldırıların durdurulması ve ABD’nin Yemen'deki Husilere yönelik saldırılarının durması konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

Bilhassa saldırılardan zarar gören Mısır ve Suudi Arabistan gibi Kızıldeniz'e kıyısı olan bölge ülkeleri olduğu için, iki taraf arasındaki saldırıların durması, bölgede sükunetin sağlanması ve gerginliğin azalması için olumlu bir gösterge. Suudi Arabistan, Yemen'de gerginliğin azaltılması ve Yemen krizinin barışçıl bir şekilde çözülmesi amacıyla bu anlaşmaya mutlaka destek verecektir. Ancak anlaşma diğer yandan, Trump'ın övünebileceği herhangi bir başarı elde etmek isteyen Washington'a baskı yaparak, İran ve İsrail'in çıkarları doğrultusunda birbirlerini nasıl kullandıklarını da ortaya koydu.

Kaldı ki Washington ile Husiler arasındaki anlaşmaya ilişkin soru işaretleri de gündemde; anlaşma Trump'ın bölge ziyareti bitene kadar geçici mi olacak, yoksa devam mı edecek? Yemenli isyancılar sadece İsrail gemilerine saldırmaya devam ederse ne olacak? Bu durum İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının durmasına yol açacak mı? Tüm bunlar önümüzdeki ziyaretten sonra cevapları daha da netleşebilecek sorular.

Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı habere göre İran, İsrail ve Husiler, mevcut süreçte çıkarlarını korumak için Amerikan rolünü kullanmayı, ondan faydalanmayı başardılar. Ancak gelişmeler henüz şekillenme aşamasında ve bunların kısa sürede çökecek geçici düzenlemelerle mi yoksa daha uzun süre devam edecek düzenlemelerle mi sonuçlanacağı belirsiz.