Ürdün Kralı ile Mısır Cumhurbaşkanı bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görüştü

Arşiv
Arşiv
TT

Ürdün Kralı ile Mısır Cumhurbaşkanı bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görüştü

Arşiv
Arşiv

Ürdün Kralı 2. Abdullah ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, iki ülke ilişkilerinin yanı sıra bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele aldı.
Ürdün Kraliyet Divanı'ndan yapılan açıklamaya göre, iki lider Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya geldi.
Açıklamada, iki ülke arasında, halkları bir araya getiren seçkin bir ilişki seviyesi olduğu belirtilirken, liderlerin ilişkileri çeşitli alanlarda güçlendirmeye istekli olduğunu teyit ettiği kaydedildi.
İki lider, ortak çıkarları göz önünde bulundurarak bölgesel meselelerde iş birliği ve istişareyi sürdürmenin önemine dikkati çekerek, Ürdün ile Mısır arasındaki ortaklaşmayı Irak ile üçlü olarak genişletmeye ve imzalanan anlaşmaları geliştirmeye devam etmenin altını çizdi.
Ürdün Kralı ile Mısır Cumhurbaşkanı ayrıca, Filistinlilerin adil ve meşru haklarını elde etmeleri için tam destek sağlamanın ve iki devletli çözüm temelinde adil ve kapsamlı bir barışa ulaşmak için çabaları yoğunlaştırmanın önemini vurguladı.
Ürdün Kralı 2. Abdullah, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile 21 Ekim'de yaptığı görüşmede, Ürdün, Mısır ve Irak ile yürütülen üçlü ilişkilerin devam etmesini önemli bulduğunu belirterek, bunun bölgede dayanışmanın örneği olduğunu ifade etmişti.
Ürdün ile Mısır, 29 Ekim ile 8 Kasım tarihleri arasında "Akabe 7" adlı ortak askeri tatbikat düzenlemişti.



Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
TT

Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)

İran destekli Husilerin, Kızıldeniz'deki iki ticari gemiyi batırmasının yankıları sürüyor. 

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, 7 Temmuz'da yaptığı açıklamada Magic Seas isimli gemiyi, iki insansız deniz aracının yanı sıra üç drone ve 5 balistik füzeyle vurduklarını duyurmuştu. 

Sözcü, 9 Temmuz’daki açıklamasında da Eternity C adlı geminin vurulduğunu söylemişti. 

Wall Street Journal’ın (WSJ) haberinde, Liberya bandıralı iki geminin de Yunan şirketlerine ait olduğu belirtiliyor.

Haberde yardım çağrısı yapılmasına rağmen ABD ya da müttefiklerinin bölgedeki hiçbir gemisinin olaya müdahale etmediği aktarılıyor.

Pazar günü düzenlenen saldırıda Magic Seas mürettebatının gemiyi terk ettiği belirtiliyor. 

Ancak pazartesi gecesi düzenlenen ikinci saldırıda Eternity C mürettebatının Husilerle çatışmaya girdiği, bazı kişilerin Şii örgüt tarafından rehin alındığı aktarılıyor. En az üç kişinin gemide ölü bulunduğu, 15 kişinin kayıp olduğu, 10 kişininse kurtarıldığı yazılıyor. 

Britanyalı denizcilik teknolojisi firması VanguardTech’ten Ellie Shafik, "Bu, Husilerin 48 saat içinde yarattığı en ciddi hasar" diyor. 

Eski Birleşik Krallık Donanması Subayı Christopher Long da Husi militanlarının kontrolündeki bölgelerde askeri varlığın çok zayıf olduğunu, bunun da ticari gemileri savunmasız bıraktığını söylüyor. Long, "Oradaysanız, tamamen yalnızsınız" ifadelerini kullanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla Husilere ait hedeflere 15 Mart’ta saldırı başlatılmıştı. 6 Mayıs’ta örgütle ateşkes yapıldığı ve operasyonun sonlandırıldığı duyurulmuştu. 

WSJ’nin aktardığına göre ABD, Husiler Amerikan gemilerine saldırmadıkça ateşkesi geçerli sayıyor. Pentagon’un bölgedeki askeri duruşunu değiştirmediği aktarılıyor. 

Diğer yandan Husilerin saldırıları, Gazze’de yeni bir ateşkes anlaşması için görüşmelerin yoğunlaştığı bir dönemde meydana geldi. 

Katar’ın başkenti Doha’da süren müzakerelerde Tel Aviv yönetimi ve Hamas arasındaki anlaşmazlıkların büyük ölçüde çözüldüğü fakat İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerini ayıran Morag Koridoru'nda işgali sürdürme ısrarının henüz aşılamadığı kaydedilmişti.

Husiler, Kızıldeniz’deki saldırıları Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki Aksa Tufanı operasyonuna destek olarak başlatmıştı.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, AP