Dünya Bankası'ndan Yemen'e 150 milyon dolarlık 'gıda güvenliği' desteği

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Dünya Bankası'ndan Yemen'e 150 milyon dolarlık 'gıda güvenliği' desteği

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Yemen hükümeti, Dünya Bankası'nın ülkedeki gıda güvenliğinin desteklenmesi için 150 milyon dolar hibede bulunacağını duyurdu.
Yemen resmi haber ajansı SABA'ya göre, Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Vaid Bazib, Dünya Bankası'nın ülkeye yapacağı hibeye ilişkin açıklamada bulundu.
Dünya Bankası'nın Yemen'de gıda güvenliğinin desteklenmesi için 150 milyon dolar hibe etmeyi kabul ettiğini kaydeden Bazib, hibenin yerel düzeyde tahıl üretiminin artmasına katkı sağlayacağını belirtti.
Bazib, söz konusu hibenin ayrıca gıda güvenliğinin desteklenmesine, iklim değişikliğine dayanıklı yüksek kalitede tohum üretimine ve hayvan sağlığı programlarının genişletilmesine katkı sunacağını ifade etti.
Dünya Bankası, temmuz ayında da sağlık dahil çeşitli sektörlerin desteklenmesi için Yemen'e 150 milyon dolar hibe sağlayacağını duyurmuştu.

Yemen'deki iç savaş ve insani kriz
Yemen'de İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.
Ülkede yıllardır süren çatışmalarda yaklaşık 377 bin kişi yaşamını yitirdi. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen'de iç savaş nedeniyle yaşanan "insani kriz" her geçen gün büyüyor.



Rapor: İsrail, Gazze'de ateşkes için devam eden müzakereler sırasında ordusunun yeniden konuşlandırılmasına ilişkin üçüncü bir harita sundu

 İsrail güçleri Gazze Şeridi sınırına yakın bir bölgede (AFP)
İsrail güçleri Gazze Şeridi sınırına yakın bir bölgede (AFP)
TT

Rapor: İsrail, Gazze'de ateşkes için devam eden müzakereler sırasında ordusunun yeniden konuşlandırılmasına ilişkin üçüncü bir harita sundu

 İsrail güçleri Gazze Şeridi sınırına yakın bir bölgede (AFP)
İsrail güçleri Gazze Şeridi sınırına yakın bir bölgede (AFP)

İsrail gazetesi Jerusalem Post dün, İsrail'in devam eden ateşkes müzakerelerinde Gazze Şeridi'ndeki güçlerinin yeniden konuşlandırılmasına ilişkin üçüncü bir harita sunduğunu bildirdi.

Bu gelişme, ateşkes anlaşması için yapılan görüşmelerin, 60 günlük ateşkes süresi boyunca İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nden nihai olarak çekilme kapsamı konusunda anlaşmazlıklar nedeniyle çıkmaza girdiğine dair haberlerin ardından yaşandı.

İsrail medyası geçtiğimiz hafta, Hamas'ın önceki kısmi çekilme planını reddetmesinin ardından İsrail'in Doha'daki arabuluculara, önerilen ateşkes sırasında İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nden kısmi olarak çekilmesine yönelik yeni birkaç harita sunduğunu bildirirken, bu konunun müzakerelerde başlıca anlaşmazlık noktası haline geldiğini belirtti.

İsrail'in Kanal 12 televizyonu pazar günü, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun son toplantılarda Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'e, 60 günlük ateşkes anlaşmasının ardından İsrail'in Gazze Şeridi'nde Hamas'a karşı savaşı yeniden başlatacağını vaat ettiğini bildirdi.

 ABD Başkanı Donald Trump (AP)ABD Başkanı Donald Trump (AP)

Şarku’l Avsat’ın Kanal 12’den aktardığına göre Netanyahu, Smotrich'e “Ateşkesin ardından Gazze'deki halkı güneye nakledip Gazze'nin kuzeyini abluka altına alacağız” dedi. Netanyahu, kapalı kapılar ardından gerçekleşen toplantılarda, geçici ateşkesin ardından çatışmaların devam etmesini sağlamak amacıyla, Gazze'deki sivil halkı Hamas'tan ayırarak bölgenin güneyindeki bir bölgede tutmayı insani bir gereklilik olarak öne sürdü.

Öte yandan Mısır'ın Kahire el-İhbariyye kanalı dün sabah, Mısır Genel İstihbarat Servisi Başkanı Tümgeneral Hasan Reşad’ın Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman ve Filistin ve İsrail heyetleriyle görüşmeler yaptığını, Kahire, Doha ve Washington'daki arabulucuların Gazze'de ateşkes sağlanması için tüm taraflarla temaslarını yoğunlaştırdığını aktardı.

ABD Başkanı Donald Trump dün yaptığı açıklamada, Gazze konusunda ‘çok yakında’ bir anlaşmaya varılacağını söyledi.