Macron, Zelenskiy ve Putin arasında arabuluculuk yapacak

Macron, Ukrayna'daki savaşı sona erdirmek için Zelenskiy ve Putin ile temasa geçmeyi planlıyor

Macron, Cuma günü New Orleans'taki Sanat Müzesi'ni ziyareti sırasında (AFP)
Macron, Cuma günü New Orleans'taki Sanat Müzesi'ni ziyareti sırasında (AFP)
TT

Macron, Zelenskiy ve Putin arasında arabuluculuk yapacak

Macron, Cuma günü New Orleans'taki Sanat Müzesi'ni ziyareti sırasında (AFP)
Macron, Cuma günü New Orleans'taki Sanat Müzesi'ni ziyareti sırasında (AFP)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna'daki savaşın sona ermesini görüşmek üzere Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeyi planlıyor.
Macron, Le Parisien gazetesine verdiği mülakatta, “Putin'le konuşmadan önce ABD Başkanı Joe Biden ile her şeyi ayrıntılı olarak konuşma fırsatı bekledi. Arıca Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Müdürü Rafael Grossi ile bir görüşme yapmak için bekledim… Ve elbette her zaman olduğu gibi önce Zelenskiy ile görüşmek gerek” ifadelerini kullandı.
Şarku’l Avsat’ın Sputnik’ten aktardığı haberine göre, Macron daha önce Grossi ile görüşmesinin ardından Ukrayna'daki nükleer enerji durumunu Putin ile görüşeceğini söylemişti.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov önceki gün yaptığı açıklamada, Putin ve Macron arasındaki telefon görüşmesi için henüz kesin bir tarih olmadığını aktardı. Macron ise, Paris ve Washington'un Rusya ile Ukrayna arasındaki diyaloğu kolaylaştırmak için hazırlık yapması gerektiğini vurguladı.
Fransa Cumhurbaşkanı, geçtiğimiz hafta sonlarında Beyaz Saray'da Biden ile yaptığı görüşmelerin ardından bu tür temasları yürütmeyi planlıyor. Görüşme sırasında Biden ve Macron, Kiev'e verdikleri desteği azaltmadan, Ukrayna'daki savaşı sona erdirmek için birlikte çaba gösterme arzularını dile getirdi.
Macron, Biden ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Ukraynalıları ülkelerini Rusya'nın işgaliyle ilgili olarak "reddettikleri bir anlaşmayı kabul etmeye" asla zorlamayacağını çünkü bunun, "kalıcı bir barış" inşa etmeyi mümkün kılmayacağını ifade etti.
Oval Ofis'te bir saatten fazla süren görüşmenin sonunda yayınlanan ortak bildiride Biden ve Macron, Ukrayna'ya "gerektiği sürece siyasi, güvenlik, insani ve ekonomik yardım" sağlama sözü verdi.
Diğer yandan Fransa Cumhurbaşkanı, sağcı lider Marine Le Pen ve diğerlerinin Ukrayna'ya silah sevkiyatının Fransa'ya yönelik herhangi bir saldırıyı püskürtmek için Fransız savunma yeteneklerini zayıflattığı yönündeki eleştirilerini reddetti. Macron, Le Parisien gazetesine, “Bu aynı zamanda yanlış ve tehlikeli… Silahlı Kuvvetlerin Başkomutanı olarak sizi temin ederim ki, her zaman bir şey teklif ettiğimizde bunu topraklarımız, kritik altyapımız ve vatandaşlarımız için savunma kabiliyetlerimizi koruyarak yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Le Pen daha öce Fransız haber kanalı CNews’e, Fransa’nın, kendi güvenliği pahasına bir Rus işgaline karşı savunması için Ukrayna'ya silah sağlayamayacağını belirterek, ülkesinin daha fazla Ukrayna’ya Ceaser obüs göndermemesi gerektiğini bildirdi.
Macron, Le Pen'i "teslimiyet söylemini" sürdürmekle ve Rus devletinin şiddetinin dostu olmakla suçladı. Fransa Cumhurbaşkanı, “Ceaser sağlamamış olsaydık Ukrayna topraklarını kaybedecekti” dedi. Ayrıca, Fransız vatandaşlarının paranın "değerlerimizi ve özgürlüğümüzü savunmak için" harcandığını bilmeleri gerektiğini aktardı.
Fransa'nın şu ana kadar Ukrayna'ya 18 motorlu obüs sağlarken, daha fazla silah sağlama planları yapıyor.
Macron daha önce Fransız endüstrisinin daha hızlı ve fazla silah üreteceğini ve Fransa'nın diğer ülkelere satılan ve orada ihtiyaç duyulmayan silahları geri alacağını söylemişti.



İran Yargı Erki Başkanı: Washington’la müzakerelere güven yok

İran Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, ülkenin orta kesimindeki Arak kentinde Merkezi (Markazi) Eyaleti yargıçlarına hitap ederken (IRNA)
İran Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, ülkenin orta kesimindeki Arak kentinde Merkezi (Markazi) Eyaleti yargıçlarına hitap ederken (IRNA)
TT

İran Yargı Erki Başkanı: Washington’la müzakerelere güven yok

İran Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, ülkenin orta kesimindeki Arak kentinde Merkezi (Markazi) Eyaleti yargıçlarına hitap ederken (IRNA)
İran Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, ülkenin orta kesimindeki Arak kentinde Merkezi (Markazi) Eyaleti yargıçlarına hitap ederken (IRNA)

İran Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, bugün (pazar) yaptığı açıklamada, ABD’nin müzakereleri “aldatma, hile ve zaman kazanma aracı” olarak kullanmayı hedeflemesi halinde bunun bir “yanılsama” olacağını söyledi. Ejei, “Müzakerelere dair hiçbir umut ve güven yoktur” dedi.

Washington ile Tahran arasında ilk tur görüşmeler cuma günü Umman’da yapılmış, taraflar görüşmeleri “olumlu” olarak nitelemiş ve yakın zamanda sürdürme niyetlerini açıklamıştı.

Söz konusu görüşmeler, İran’da rejim karşıtı geniş çaplı protesto dalgasının zirveye ulaşmasından yaklaşık bir ay sonra gerçekleşti. Protestolar sırasında yürütülen ve insan hakları örgütlerinin “benzeri görülmemiş” olarak nitelediği güvenlik operasyonlarında binlerce kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

ABD Başkanı Donald Trump, başlangıçta protestoların bastırılması nedeniyle Tahran’a karşı askeri seçenekleri gündeme getirmiş, hatta göstericilere “yardım yolda” mesajı vermişti. Ancak Trump’ın son günlerdeki söylemi, İran’ın nükleer programını dizginlemeye odaklandı. Bu çerçevede ABD, başını “USS Abraham Lincoln” uçak gemisinin çektiği bir deniz görev grubunu bölgeye sevk etti. İran yönetimi ise Trump’ın İran’a saldırı tehditlerini hayata geçirme ihtimalinden ciddi endişe duyuyor. Tahran, olası bir saldırı halinde bölgedeki ABD üslerini hedef alacağı ve Hürmüz Boğazı’nı kapatabileceği uyarısında bulundu.

Yargı Erki Başkanı, müzakere çağrısı yapan taraflara dair “ne umut ne de güven” olduğunu vurgulayarak, ABD’ye bu yolda güvenilemeyeceğini söyledi. Mevcut diyalog çağrılarının, “şiddeti kışkırtan ve sabotajcıları silahlandıran aynı taraflardan” geldiğini ifade etti.

dfwfde
Gösterici kalabalıkları, geçen 8 Ocak’ta başkent Tahran’ın batısındaki bazı yolları kapattı (AP)

Yargı erkinin resmi ajansı Mizan’ın aktardığına göre Ejei, pazar günü yaptığı konuşmada İran’ın hiçbir zaman savaş isteyen taraf olmadığını, ancak her türlü saldırgana karşı tüm gücüyle duracağını belirtti. Bazı ülkelerin geçmişte İran’ın yanında yer alırken, “İslam Cumhuriyeti’nin sonunun geldiğini düşündüklerini” de sözlerine ekledi.

Ejei, geçen yıl haziran ayında yaşanan ve 12 gün süren savaşa atıfta bulunarak, müzakereler sürerken savaşı başlatan tarafların, İran’ın “direncini” gördükten sonra ateşkes talep etmek zorunda kaldıklarını söyledi.

“İsyan eylemlerini kim başlattı? Provokatörleri kim silahlandırdı?” diye soran Ejei, “Onları silahlandıranlar bugün ‘gelin müzakere edelim’ diyenlerin ta kendileridir” ifadelerini kullandı.

Orta İran’daki Arak kentinde yargı yetkililerine hitap eden Ejei, “aldatılmış bireyler” ile “asıl unsurların” hesabının ayrı olduğunu belirterek, davaların “yargı usullerine uygun ve her vakanın niteliğine göre” ele alınacağını söyledi.

Son protestolardaki şiddetin benzeri görülmemiş boyutlara ulaştığını savunan Ejei, “sokaklarda ve geçiş noktalarında en vahşi suçları işleyenlerin sıradan vatandaşlar değil; ABD ve Siyonist rejim unsurları tarafından eğitilmiş, kalpsiz teröristler olduğunu” ileri sürdü.

Buna karşılık “aldatılmış unsurların” varlığını kabul eden Ejei, bunların “teröristler ve ayaklanmaların ana unsurlarından ayrı değerlendirileceğini” ve suçlamalarının “her birinin koşullarına göre” inceleneceğini söyledi.

ABD merkezli insan hakları örgütü Hrana, protestolar sırasında çoğu gösterici olmak üzere 6 bin 971 kişinin öldüğünü ve 51 binden fazla kişinin gözaltına alındığını belgelediğini açıkladı.

Ejei ayrıca, protestolar sırasında reform çağrısı yapan ve baskıların araştırılması için ulusal bir gerçekleri araştırma komisyonu kurulmasını isteyen bazı iç aktörleri ve kişileri de eleştirdi.

Velayet-i Fakih’in yanında durmamanın, savaş sırasında Saddam Hüseyin’e sığınanların ve bugün suçlu Siyonistlere yaslananların akıbetiyle sonuçlanacağını savunan Ejei, “Bir zamanlar devrimle birlikte olan, bugün ise bildiri yayımlayan bu kişiler acınacak ve sefil insanlardır” dedi.


İsrail kabinesi, Batı Şeria topraklarının ilhakını genişletme kararlarını onayladı

İşgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinin batısında, Filistinlilere ait evler ve dükkanlar İsrail buldozerleri tarafından enkaz yığınlarına dönüştürüldü. (AFP)
İşgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinin batısında, Filistinlilere ait evler ve dükkanlar İsrail buldozerleri tarafından enkaz yığınlarına dönüştürüldü. (AFP)
TT

İsrail kabinesi, Batı Şeria topraklarının ilhakını genişletme kararlarını onayladı

İşgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinin batısında, Filistinlilere ait evler ve dükkanlar İsrail buldozerleri tarafından enkaz yığınlarına dönüştürüldü. (AFP)
İşgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinin batısında, Filistinlilere ait evler ve dükkanlar İsrail buldozerleri tarafından enkaz yığınlarına dönüştürüldü. (AFP)

Ynet haber sitesi bugün, İsrail kabinesinin Batı Şeria’daki arazi tescili ve mülkiyet prosedürlerinde temel değişiklikleri onayladığını bildirdi. Yeni düzenlemeler, Filistinlilere ait bazı evlerin yıkılmasına izin veriyor.

Yedioth Ahronoth’un internet sitesi Ynet, yeni kararların İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria’nın A Bölgesi’nde Filistinlilere ait binaları yıkmasına izin vereceğini ve Batı Şeria genelinde yerleşim faaliyetlerinin önemli ölçüde genişlemesine yol açacağını doğruladı.

zsdcfgt
Batı Şeria’daki İsrail askerleri (Reuters)

Şarku’l Avsat’ın Ynet’ten aktardığına göre İsrail kabinesinin aldığı kararlar, Oslo Barış Anlaşmaları kapsamında ilk asker çekilme dalgasında İsrail ordusunun çekilmediği tek şehir olan El Halil’de İsrail-Filistin çatışmasını çözmeye yönelik geçici bir adım olması amaçlanan 1997 El Halil Protokolü’nün ilkelerine aykırı.


Rusya'da 15 yaşındaki saldırgan dehşet saçtı: Nazi sembolü çizdi

Moskova'da bir polis aracı (Temsili/Reuters)
Moskova'da bir polis aracı (Temsili/Reuters)
TT

Rusya'da 15 yaşındaki saldırgan dehşet saçtı: Nazi sembolü çizdi

Moskova'da bir polis aracı (Temsili/Reuters)
Moskova'da bir polis aracı (Temsili/Reuters)

Rusya'nın Başkurdistan Cumhuriyeti'nde cumartesi günü bir üniversite yurdunda bir gencin bıçaklı saldırı dizisi sonucu en az 6 kişi yaralandı. Yaralananlar arasında öğrenciler de var.

Haberlere göre bıçak taşıdığı belirtilen 15 yaşındaki çocuk, cumartesi günü Ufa'daki Devlet Tıp Üniversitesi'nin yurduna girip öğrencilere saldırmaya başladı. Gencin milliyetçi sloganlar attığı ve Nazi sembolü çizdiği bildirildi.

Rusya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral Irina Volk, RTVI haber sitesine yaptığı açıklamada, "Saldırgan gözaltına alınmaya direndi ve bu sırada iki polis memuru bıçaklandı. Ayrıca şüpheli kendine de zarar verdi" dedi. Şüpheli, ağır yaralı halde yerel bir çocuk hastanesine kaldırıldı.

Moskova'nın yaklaşık 1200 km doğusundaki Ufa'daki yetkililer, olayla ilgili üst düzey soruşturma başlattı. Saldırıda yaralanan en az 4 kişi hastaneye kaldırıldı ve birinin durumunun kritik olduğu düşünülüyor. Yaralananlar arasında Hintli öğrenciler de bulunuyor.

Moskova'daki Hindistan Büyükelçiliği, "Ufa'da talihsiz bir saldırı yaşandı. Aralarında 4 Hintli öğrencinin de bulunduğu birçok kişi yaralandı" açıklamasını yaptı.

Büyükelçilik, yetkililerle temas halinde olduğunu ve "Kazan'daki konsolosluktan yetkililerin yaralı öğrencilere yardım etmek üzere Ufa'ya hareket ettiğini" belirtti.

Görgü tanıkları, kaotik anları "her yer kan içindeydi" diyerek anlattı. Ren TV, yaralıların ambulanslarla hastaneye taşındığını gösteren görüntüleri yayımladı.

Yerel Baza kanalına göre, şüpheli yasaklı bir neo-Nazi örgütüne mensuptu. Economic Times'a göre Rusya'daki üniversitelerde 30 binden fazla Hintli öğrencinin eğitim gördüğü tahmin ediliyor.

Independent Türkçe