Riyad, Çin'in Körfez ve Arap ülkeleriyle ekonomik ilişkilerini genişletmesinin önünü açıyor

Riyad, Çin'in Körfez ve Arap ülkeleriyle ekonomik ilişkilerini genişletmesinin önünü açıyor
TT

Riyad, Çin'in Körfez ve Arap ülkeleriyle ekonomik ilişkilerini genişletmesinin önünü açıyor

Riyad, Çin'in Körfez ve Arap ülkeleriyle ekonomik ilişkilerini genişletmesinin önünü açıyor

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Kral Selman bin Abdulaziz’in daveti üzerine bugün başlayacak ve 9 Aralık’a kadar sürecek Suudi Arabistan’ı ziyareti gerçekleştirecek. Ziyaret, Suudi iş sektörü ve genel olarak Körfez ve Arap ülkelerinin, ki taraf arasında daha yüksek düzeyde bir ekonomik, ticari ve yatırım iş birliğinin önünü açacak.
Cinping’in ziyareti, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi ülkeleri ile Çin ile Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin derinliğinin bir teyidi niteliğinde. Çin Devlet Başkanı, Suudi Arabistan ziyareti sırasında Riyad’da düzenlenecek olan Arap-Çin, Körfez-Çin ve Suudi Arabistan-Çin zirvelerine katılım sağlayacak. Körfez Arap Devletleri ve Arap ülkeleri İşbirliği Konseyi ülkelerinin liderlerinin katılımıyla düzenlenecek zirvelerde tüm alanlarda ortak ilişkileri geliştirmenin yollarının yanı sıra ekonomik ve kalkınma işbirliği perspektifleri tartışılacak.
Tüm gözlerin son derece karmaşık jeopolitik koşullarda Suudi Arabistan liderliğinde Çin ile Körfez ve Arapları bir araya getiren ilk niteliksel zirveye ev sahipliği yapacağı Riyad'a çevrildiği bir zamanda Çin’in Riyad Büyükelçisi Chen Weiqing, ülkesinin kapsamlı stratejik ortaklığı daha da derinleştirmek için Riyad ile ortak çaba göstermeye istekli olduğunu söyledi.
Suudi Arabistan’daki iş sektörleri, Riyad’da düzenlenecek zirveleri beklerken uzmanlar, iki zirvenin özelde Suudi Arabistan ile Çin, genelde ise Çin ile Arap ülkeleri arasındaki ekonomik, ticari ve yatırım ortaklığını geliştireceğini düşünüyor. Uzmanlar, zirvelerin Riyad ve Pekin arasındaki iş birliği stratejisinin yanı sıra Rusya-Ukrayna savaşının ürettiği jeopolitik koşullar ve kutuplaşmalar ışığında, küresel ekonomilerin karşı karşıya olduğu zorluklarla yüzleşmede Arap ve Körfez dünyasını ekonomik ufuklara doğru yönlendireceği düşünüyor.
Diğer yandan Körfez Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Abdulaziz bin Osman, iki ülke arasındaki ticari alışverişin artması ve çeşitli alanlarda artan işbirliği göz önüne alındığında Pekin ve Riyad arasındaki ilişkini büyük önem taşıdığını belirterek, bunun Kasım 1985’te başlayan ve hali hazırda devam eden iyi ilişkileri doğruladığını söyledi.
Konuyla ilgili Şarku’l Avsat’a açıklamalarda bulunan Osman, “Suudi-Çin ilişkilerindeki niteliksel dev sıçrama, Kral Selman bin Abdulaziz'in 2017'de Çin'e yaptığı ziyaretin ardından geldi. Bu ziyaretin meyvelerinden biri de 65 milyar dolarlık işbirliği anlaşmalarının imzalanması oldu. Bunun 39 milyar doları Suudi Arabistan’ın Çin’e yaptığı ihracat değeri” şeklinde konuştu.
Osman’a göre, Suudi Arabistan ile Çin arasındaki ekonomik ilişkilerin önemi, iki ülkenin siyasi ve ekonomik durumundan kaynaklanıyor. Her iki ülkenin de G20’ye üye olduğuna dikkat çeken Osman, Suudi Arabistan’ın  ilk ekonomik ortağının ABD’den sonra dünyanın en büyük ikinci büyük ekonomisine sahip olan Çin olduğunu vurguladı. Ayrıca, Riyad ile Pekin arasındaki ticaret alışverişinin önemini artıran şeyin her yıl yüzde 9 oranında artan Suudi petrol ihracatı olduğunu kaydetti.
Çin’in, günde 1,86 milyon varil Suudi petrolü ithal ettiğine değinen Osman, Pekin’in 160 milyar doları aşan değeriyle Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleriyle ticaret alışverişinde ilk ortak olduğunu söyledi. Ayrıca, bu ilişkilerin, uluslararası ekonomik ortaklıkları çeşitlendirmeyi ve ileri sanayileri yerelleştirmeyi amaçlayan 2030 Vizyonu uygulaması çerçevesinde geldiğine işaret etti.
Açıklamasında, Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu’nun iki ülke arasındaki işbirliği, ekonomik tabanın genişletilmesini, gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesini ve özel sektörün gayri safi yurtiçi hasılaya katkısının artmasını sağlayacağına atıfta bulunan Osman, pek çok çetrefilli dosyayla ilgili olarak küresel gerilimi ve gerginliği azaltmayı amaçlayan birçok dosya üzerinde Körfez-Çin mutabakatının olduğuna işaret etti.
Diğer yandan, Suudi Arabistan Şura Konseyi üyesi Fazıl bin Suud, Cinping’in Suudi Arabistan ziyaretinin iki ülke arasındaki ekonomik, yatırım ve ticari ortaklığın güçlendirilmesine katkı sağlayacağını dile getirerek, ülkesinin Doğu ile Batı arasındaki stratejik ilişkilerinde, kendi çıkarlarına ve stratejik ortaklarının çıkarlarına ulaşacak şekilde optimal dengeyi sağlamaya çalıştığına değindi.
Suudi-Çin zirvesinin, Ortadoğu bölgesini daha güvenli ve istikrarlı hale getiresinin yanı sıra Doğu ile Batı arasında daha yakın ekonomik ilişkilerin yolunu açacağını söyleyen Suud, ekonomin kalkınmanın güvenlik ve istikrarı arttırmanın en temel nokta olduğunu söyledi. Şura Konseyi üyesi, Suudi liderliğinin, Körfez ve Arap ülkeleriyle siyasi, güvenlik ve ekonomik çabaları koordine edebildiğini, Riyad'ı kalkınma, güvenlik ve istikrarı sağlamayı amaçlayan uluslararası zirvelerin başkenti yaptığını vurguladı.
Şarku’l Avsat’a konuşan Suud, Suudi-Çin hamlesinin, süreyi kısaltmayı ve karşılıklı çıkarlara dayalı bir ortaklık kurmayı başardığını söyleyerek,  Suudi Arabistan’ın, Çin'in bölgedeki en büyük ekonomik ortaklarıyla ilişkilerini güçlendirmeye, petrol ve doğal kaynak payını güvence altına almaya ve özellikle endüstriyel, sivil ve teknik kalkınma üzerindeki derinliğini ve etkisini artırmaya çalıştığını aktardı.



Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Tek Su Zirvesi kapsamında Riyad'da devlet başkanları ve üst düzey yetkililerle bir araya geldi

TT

Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Tek Su Zirvesi kapsamında Riyad'da devlet başkanları ve üst düzey yetkililerle bir araya geldi

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman, Riyad'da Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve üst düzey Fransız iş dünyası liderleriyle bir araya geldi. (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman, Riyad'da Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve üst düzey Fransız iş dünyası liderleriyle bir araya geldi. (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman, dün (Salı) başkent Riyad'da düzenlenen Tek Su Zirvesi çerçevesinde devlet başkanları ve uluslararası kuruluşların üst düzey yetkilileriyle bir dizi ikili görüşme gerçekleştirdi.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve bir grup üst düzey Fransız iş dünyası lideri, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Pakistan Başbakanı Muhammed Şahbaz Şerif, Moğolistan Başbakanı Luvsannamsrain Oyun-Erdene, Türkmenistan Milli Lideri ve Halk Maslahatı Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov ve Dünya Bankası Grubu Başkanı Ajay Banga ile bir araya geldi.

xcdvf
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman, Riyad'da Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve üst düzey Fransız iş dünyası liderleriyle bir araya geldi. (SPA)

Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın Macron ve Fransız iş dünyası liderleriyle yaptığı toplantıda, çölleşmeyle mücadele çabaları, uzmanlık ve yenilikçi teknolojilerin paylaşımı, su sorunlarının ele alınması ve su kaynaklarının sürdürülebilirliğinin sağlanması için araştırma ve geliştirmenin teşvik edilmesi, bir dizi ekonomik girişimin gözden geçirilmesi ve Suudi-Fransız ilişkileri ve bunları geliştirme yolları ele alındı.

İkili görüşme sırasında Muhammed bin Selman ve Kazakistan Cumhurbaşkanı, iki ülke arasındaki ilişkilerin yönlerini ve çeşitli alanlarda bunları geliştirme ve iyileştirme yollarını gözden geçirmenin yanı sıra su kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak ve çevresel zorluklarla yüzleşmek için ortak eylemlerin koordinasyonu başta olmak üzere bir dizi konuyu ele aldı.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Pakistan Başbakanı Muhammed Şahbaz Şerif ile Suudi Arabistan-Pakistan ilişkilerinin boyutlarını, ikili iş birliği alanlarını ve bunları geliştirmenin yollarını gözden geçirdi. Ayrıca son bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ve bunlara yönelik çabaları ve özellikle su sorunlarının ele alınmasına yönelik çabalar olmak üzere bir dizi konuyu ele aldı.

Muhammed bin Selman'ın Moğolistan Başbakanı Luvsannamsrain Oyun-Erdene ile görüşmesinde ise iki ülke arasındaki iş birliği olanakları ve ortak çıkarlara hizmet edecek şekilde bunları geliştirme fırsatları ele alınırken, Tek Su Zirvesi'nde yer alan bir dizi konu da gözden geçirildi.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın Türkmenistan Milli Lideri ve Halk Maslahatı Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov ile görüşmesinde de iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin gözden geçirilmesinin yanı sıra başta su kıtlığı ve kuraklıkla ilgili çevresel zorluklara karşı ortak koordinasyon olmak üzere bir dizi konu ele alındı.

Muhammed bin Selman ve Dünya Bankası Grubu Başkanı Ajay Banga, Suudi Arabistan ve Dünya Bankası arasındaki iş birliği ilişkilerini, Suudi Arabistan’ın su sorunlarının ele alınmasına yönelik çaba ve girişimlerini, su kaynaklarının kullanımı ve korunmasında iş birliğinin geliştirilmesini gözden geçirdi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Fransa Cumhurbaşkanı, Kazakistan Cumhurbaşkanı ve Dünya Bankası Grubu Başkanı'nın eş başkanlığında düzenlenen Tek Su Zirvesi'ne Suudi Arabistan'ın ev sahipliği yapması, Krallığın su üretimi, taşınması ve dağıtımı konusundaki onlarca yıllık küresel deneyimine ve su sorunlarına yönelik teknik çözümler geliştirmesine dayanarak, dünya genelindeki su sorunlarının ele alınmasında uluslararası alanda oynadığı öncü rolü ve çevresel sürdürülebilirlik konularına olan bağlılığını vurguluyor.

cvf
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman, Riyad'da Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile görüştü. (SPA)

Suudi Arabistan'ın zirveye ev sahipliği yapması, 2030 Vizyonu ve onun küresel ortaklıklar kurma, yaşam kalitesini sağlama ve sürdürülebilir ekonomik kalkınma sütunları doğrultusunda, mevcut nesiller için daha iyi bir yaşam sağlamak ve insanlık için daha iyi bir geleceği güvence altına almak için su sorunlarını ele alma ve küresel düzeyde su kaynaklarının sürdürülebilirliğini artırmaya yönelik çabaları birleştirme yollarında uluslararası bir değişim yaratma konusundaki öncü rolünün bir yansımasıdır.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi zirvede yaptığı konuşmada, dünyanın bugün su sektöründe artan zorluklarla karşı karşıya olduğunu, artan kuraklık oranlarının kullanılabilir su kıtlığıyla temsil edilen çoklu krizlere yol açtığını, çölleşme sorunlarını şiddetlendirdiğini ve bunun sonucunda insan yaşamı ve toplumlar için tehdit oluşturduğunu, bunun da su kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak için planlar geliştirmek üzere ortak eylem gerektirdiğini söyledi.

Suudi Arabistan, Dünya Su Konseyi ile iş birliği içinde 2027 yılında 11. Dünya Su Forumu'na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Muhammed bin Selman, Riyad merkezli, ülkelerin ve kuruluşların zorlukları bütüncül bir şekilde ele alma çabalarını geliştirmeyi ve entegre etmeyi amaçlayan küresel bir organizasyonun kurulduğunu duyurdu.

Krallığın Dünya Su Örgütü'nü kurma girişimi uluslararası düzeyde çevre alanında öncü bir adımdır. Zira bu organizasyon, su güvenliği sorunlarını ele almak üzere ortak uluslararası eylemi teşvik etmeyi ve Suudi Arabistan’ın çevre koruma çabalarına katkıda bulunma ve iklim eylemi alanında bölgesel ve uluslararası düzeyde öncü bir rol oynama kararlılığını teyit etmeyi amaçlamaktadır.

xscvdf
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman, Riyad'da Moğolistan Başbakanı Luvsannamsrain Oyun-Erdene ile görüştü. (SPA)

Tek Su Zirvesi, iklim değişikliği bağlamında su sektöründe ve finansmanında karşılaşılan zorluklara yönelik olası çözümler konusunda uluslararası tartışmalar yapmak üzere ülke, kuruluş, finans kurumları ve özel sektörden liderleri bir araya getirmeyi amaçlıyor. İklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve kirlilik nedeniyle küresel su krizi artarken zirve, 2026'daki Birleşmiş Milletler (BM) Su Konferansı'na hazırlık olarak su sektöründeki zorluklara somut çözümler için bir kuluçka merkezi olarak hizmet etmeyi hedefliyor.