16 ülkeye yeni büyükelçi atandı

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

16 ülkeye yeni büyükelçi atandı

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararlarıyla 16 büyükelçi merkeze alındı, 16 ülkeye yeni büyükelçi atandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararlara göre; Cibuti Büyükelçisi Salim Levent Şahinkaya, Arjantin Büyükelçisi Şefik Vural Altay, Ürdün Büyükelçisi İsmail Aramaz, Norveç Büyükelçisi Fazlı Çorman, Peru Büyükelçisi Ali Rıza Özçoşkun, Litvanya Büyükelçisi Gökhan Turan, Lüksemburg Büyükelçisi Fazilet Dağcı Çığlık, Botsvana Büyükelçisi Meltem Büyükkarakaş, Yunanistan Büyükelçisi Burak Özügergin, Umman Büyükelçisi Ayşe Sözen Usluer, Uganda Büyükelçisi Fikret Kerem Alp, Ruanda Büyükelçisi Burcu Çevik, Avustralya Büyükelçisi Korhan Karakoç, Senegal Büyükelçisi Ahmet Kavas, Malta Büyükelçisi Kerem Ahmet Kıratlı, Benin Büyükelçisi Kemal Onur Özçeri merkeze alındı.
Bu suretle boşalan Cibuti Büyükelçiliğine İslam İşbirliği Teşkilatı, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ve Gelişen 8 Ülke Genel Müdür Yardımcısı Cenk Uraz, Arjantin Büyükelçiliğine Küresel ve İnsani Konular Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Ömür Budak, Ürdün Büyükelçiliğine Suriye Genel Müdür Yardımcısı Erdem Ozan, Norveç Büyükelçiliğine Gülin Dinç, Peru Büyükelçiliğine Teftiş Kurulu Üyesi Serra Kaleli, Litvanya Büyükelçiliğine Küresel ve İnsani Çalışmalar Genel Müdür Yardımcısı Görkem Barış Tantekin, Lüksemburg Büyükelçiliğine Andlaşmalar Genel Müdürü Engin Yürür, Botsvana Büyükelçiliğine Ahmet İdem Akay, Yunanistan Büyükelçiliğine İkili Siyasi İşler Genel Müdürü Çağatay Erciyes, Umman Büyükelçiliğine Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Muhammet Hekimoğlu, Uganda Büyükelçiliğine Doğu Afrika Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Fatih Ak, Ruanda Büyükelçiliğine Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Aslan Alper Yüksel, Avustralya Büyükelçiliğine Güney Asya Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Gezer, Senegal Büyükelçiliğine İkili Siyasi İşler Genel Müdürü Hatice Nur Sağman, Malta Büyükelçiliğine Dış Politika Eşgüdüm Genel Müdür Yardımcısı Erdeniz Şen, Benin Büyükelçiliğine Güvenlik ve İstihbarat Genel Müdür Yardımcısı Mesut Koç atandı.
Dışişleri Bakanlığında açık bulunan, Güney ve Batı Avrupa Genel Müdür Yardımcılığına Rifat Cem Örnekol, İran ile İlişkiler Genel Müdür Yardımcılığına Hüseyin Ergani, Kültürel Diplomasi Genel Müdür Yardımcılığına Osman İlhan Şener, Protokol Genel Müdür Yardımcılığına Başak Genç Yüksel, Güneydoğu Asya ve Pasifik Genel Müdür Yardımcılığına Bilgin Özkan, Balkanlar ve Orta Avrupa Genel Müdür Yardımcılığına Barış Ceyhun Erciyes, Çevre, İklim Değişikliği ve Sınıraşan Sular Genel Müdür Yardımcılığına Feriba Duygu Hokkacı Esirgen, İkili Ekonomik İşler Genel Müdürlüğüne Ayşe Berris Ekinci, İkili Siyasi İşler Genel Müdürlüğüne Tahsin Timur Söylemez, Doğu Avrupa Genel Müdür Yardımcılığına Can Oğuz, Avrupa Konseyi ve İnsan Hakları Genel Müdür Yardımcılığına Halime Ebru Demircan, Dış Politika, Analiz ve Eşgüdüm Genel Müdür Yardımcılığına Ayça Oşafoğlu İnam, AGİT, Silahların Kontrolü ve Silahsızlanma Genel Müdür Yardımcılığına Vesime Ela Beşkardeş Karagöl, Ortadoğu Genel Müdür Yardımcılığına Hakan Karaçay, Personel Genel Müdür Yardımcılığına Melih Karalar atandı.



Türkiye Dışişleri Bakanı: Suriye'deki durum “kırılgan ve tehlikeli”

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
TT

Türkiye Dışişleri Bakanı: Suriye'deki durum “kırılgan ve tehlikeli”

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'deki durumu "kırılgan ve tehlikeli" olarak nitelendirerek, ülkesinin güney komşusunun birliğinden yana olduğunu ve Şam'daki yeni yönetimi uluslararası topluma açılmaya teşvik ettiğini söyledi.

Fidan, Türkiye'nin Suriye'ye yaklaşımının, Suriye'ye ilişkin temel kararların Suriyeliler tarafından alınması ilkesine dayandığını belirtti. Hem Suriye hem de Irak'ta "kaygan zemin" ve "kırılgan ve tehlikeli" bir durum olduğunu, Türkiye'nin genel olarak bu durumu ele alma ve iyileştirme kapsayıcılığına dayanan son derece yapıcı bir dış politika izlediğini vurguladı.

Suriye tarafının Türkiye'nin kendileri için neyi temsil ettiğini iyi fark ettiğini vurgulayarak, "Oradaki kardeşlerimizle (yeni Suriye yönetimi) bazı istişarelerde bulunuyoruz ve Suriye bölgesinin birliğine önem veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Görsel kaldırıldı.
Fidan, dün gece televizyon röportajında ​​konuşuyor (TC Dışişleri Bakanlığı)

Fidan, dün gece 24TV'ye verdiği röportajda, yeni Suriye hükümetinin diğer ülkelerle çıkarlarını ilerletmek için atacağı adımların önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, Suriye hükümetinin üçüncü ülkelerle görüşmeler yapmasını, uluslararası topluma yeni Suriye'nin mahiyetini anlatma çabalarının doğal bir adımı olarak gördüğünü ve bunu önemli bulduğu için açıkça teşvik ettiğini ifade etti. Fidan, hedeflediği üçüncü ülkelerin hangileri olduğunu belirtmezken, Suriye Devlet Başkanı Ahmed el-Şara son günlerde ülkesindeki durumu yatıştırmak için İsrail ile dolaylı temaslarda bulunduğunu söyledi. Şara yönetimi, İbrani devletiyle dolaylı temasların yanı sıra Batı ve Arap ülkeleriyle de temaslarını sürdürüyor.

Eski rejim döneminde Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması gerektiğini vurgulayan Fidan, Avrupa Birliği ve ABD tarafından uygulanan yaptırımların kaldırılması için çaba sarf edilmesi gerektiğini, bölgedeki bazı ülkelerin tutumlarındaki ayrışmanın diyalog ve ikna yoluyla çözülmesi gerektiğini kaydetti.

PKK'nin Suriye'deki varlığına, örneğin Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) öncülüğündeki Kürt Halk Koruma Birlikleri (YPG) üzerinden ve Suriye Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) Türkiye'de devam eden PKK'yi tasfiye sürecine yönelik izleyeceği yola ilişkin soruya Fidan, "Bizim için önemli olan, Türkiye'yi başından beri etkileyen silahlı terörist unsurların artık bölgede olmamasıdır" dedi.

"PKK kendini feshedip silah bırakmaya karar verirse, bunun Suriye ve Irak'taki varlığını nasıl etkileyeceğini zamanla hep birlikte göreceğiz."

Fidan, "Suriye ve Irak'taki durum istikrarsız ve Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) Türkiye içindeki varlığı neredeyse imkânsız hale geldi. Ancak bu iki ülkenin toprakları hala işgal altında. Onlara adım atmaları gerektiğini söylüyoruz ve topraklarının işgalinden de rahatsız olduklarını kaydediyoruz" diye devam etti.

Görsel kaldırıldı. Amerikan güçleri Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kamışlı'da (AFP)

Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında Suriye'deki durum ve ABD'nin çekilme planlarını ele alan telefon görüşmesiyle ilgili olarak Fidan, "ABD'nin Suriye'deki askeri varlığı mutlak gereklilik değildir" ifadelerini kullandı.

ABD'nin, terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadelede müttefik olarak Kürt birliklerine verdiği destek, Ankara ile Washington arasındaki tartışmalı konulardan biri. Türkiye, DEAŞ'a karşı mücadelede Suriye hükümetine destek vermeyi ve binlerce DEAŞ üyesi ve ailelerinin tutulduğu cezaevlerinin güvenliğini SDG yerine sağlamayı teklif etti. Türkiye ayrıca Suriye'de örgütle mücadele etmek için Ürdün, Irak, Suriye ve Lübnan'ın da aralarında yer aldığı beşli bir mekanizma oluşturmak için çalışıyor. 

Fidan, Türk-Amerikan ilişkilerinin mükemmel olması gerektiğini belirterek, Erdoğan ve Trump'ın, eğer sorunlar varsa bunların çözülmesi gerektiği konusunda mutabakata vardıklarını söyledi. Trump yönetiminin, ABD'de yıllardır görülmemiş, klasik Cumhuriyetçi yaklaşımdan daha devrimci, radikal değişimi hedefleyen bir dış politika yaklaşımı benimsediğini kaydetti.

Trump'ın politikalarının Türkiye üzerindeki olası etkilerinin Türkiye tarafından yakından takip edildiğini ve birçok alanda yankılarının neler olabileceğinin görüşüldüğünü belirtti.