ABD, Ebu Eymen el-Mısri’yi neden şimdi istiyor?

Ebu Eymen el-Mısri  (Mutadawala)
Ebu Eymen el-Mısri (Mutadawala)
TT

ABD, Ebu Eymen el-Mısri’yi neden şimdi istiyor?

Ebu Eymen el-Mısri  (Mutadawala)
Ebu Eymen el-Mısri (Mutadawala)

ABD’nin, El Kaide terör örgütünün Yemen’deki liderlerinden, Ebu Eymen el-Mısri olarak bilinen İbrahim el-Benna hakkında bilgi sağlayanlara 5 milyon dolar ödül verileceğini duyurması, Washington’un bu talebinin gerekçeleriyle ilgili soruları gündeme getirdi.
Mısır’daki köktendinci hareketler konusunda uzman olan Ahmed Ban, “ABD’nin terör örgütlerinin liderlerini hedef alma konusunda tutarlı bir çizgisi var ve bu, kafa kesme stratejisi olarak tanımlanabilecek bir strateji. 2002’den beri El Kaide’nin liderlik yapısı hedef alındı. Washington 20 yıl boyunca çok sayıda ülkede El Kaide liderlerini hedef almayı bırakmadı” dedi.
Şarku’l Avsat’a konuşan Ban, “Washington terörle mücadele çabalarını sürdürdüğünün sinyallerini vermek amacıyla El Kaide liderlerinin başına ödül koyuyor” dedi.
El Kaide terör örgütü, ABD’nin Ağustos 2021’de Afganistan’ın başkenti Kabil’de evinin balkonunda olan 71 yaşındaki Eymen ez-Zevahiri’yi Hellfire füzesi ile öldürmesinden bu yana lidersiz.
ABD’nin Yemen Büyükelçiliği’nin Twitter hesabından Çarşamba günü yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanlığı’nın Adalet için Mücadele Programı kapsamında, Ebu Eymen el-Mısri hakkında bilgi verene 5 milyon dolar ödül verileceği bildirildi.
Gözlemcilere göre, Arap Yarımadası’ndaki El Kaide’nin kurucularından olan Ebu Eymen el-Mısri, El Kaide istihbarat servisinin manevi babası olarak kabul ediliyor.
El Kaide bağlantılı medya platformlarından biri, 2010 yılında Ebu Eymen el-Mısri ile yaptığı bir röportajı yayınladı.

El-Kaide eski lideri Eymen ez-Zevahiri (Arşiv)
Ebu Eymen el-Mısri röportajda, 2001’de meydana gelen 11 Eylül saldırılarını ‘iyi bir şey’ olarak nitelendirdi ve dünyanın her yerindeki ABD’lileri hedef almakla tehdit etti.
Hakkında dolaşan bilgilere göre, Ebu Eymen el-Mısri 1965 yılında Mısır’da doğdu. 1996-1998 yılları arasında Yemen’deki cihat grubunun lideriydi ve grubun eğitim ve istihbaratından sorumluydu.
Ayrıca, Arap Yarımadası El Kaidesi’nin medya kanadından sorumlu olarak görev yaptı.
Ebu Eymen el-Mısri saklanma ve ülkeler arasında dolaşma konusunda iyi ve Afganistan’daki El-Kaide liderleri tarafından takdir ediliyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Ebu Eymen el-Mısri’yi 2017’de ‘Özel Olarak Belirlenmiş Küresel Terörist’ olarak tanımladı.
Örgütün eski lideri Usame bin Ladin, Ebu Eymen el-Mısri hakkında şunları söylemişti:
“El Kaide unsurlarının dünyadaki istihbarat servislerinden gizlenmesine katkıda bulunan sahte belgelerle, onların dünya havalimanlarından geçiş iznidir.”
Ahmed Ban, ABD’nin ödül zamanlaması hakkında şu yorumu yaptı:
“Washington’ın El-Kaide de dahil olmak üzere terör örgütlerinin önde gelen liderleri hakkında bilgi sağlayanlara ödül vermesi ve teröristler hakkında bilgi karşılığında ödül ilan etmek her zaman vardır. Ödülün açıklanması, bu liderin hayatta olup olmadığı anlamına gelmez. Ancak bu yöntem son dönemde El Kaide liderlerini hedef almada büyük başarı gösterdi.”
Yemen’deki yetkililer, 2010 yılında Ebu Eymen el-Mısri’yi yakalayabileceklerini açıkladı.
2011’de Yemen’de 9 El Kaide üyesi öldürüldü ve dönemin medyası bu unsurlar arasında Ebu Eymen el-Mısri’nin de olduğunu ileri sürdü.
Ebu Eymen el-Mısri’nin nerede olduğuna veya hayatta olduğuna dair bilgi eksikliğine değinen Ban, “Ebu Eymen’in hayatta olduğunu veya ölümünü kimse doğrulayamaz. Çünkü El Kaide örgütü, liderleri hakkında herhangi bir ayrıntı vermemek için uğraşıyor. Üstelik örgütteki her liderin birden fazla adı var” dedi.
El Kaide, Ebu Firas el-Suri, Ebu Hallad el-Mühendis, Ebu Hatice Ürdüni, Ebu Ahmed el-Cezeri, Seyyaf Tunusi, Ebu Muhsin el-Mısri olarak bilinen Hussam Abdurrauf ve Ebu Hayr el-Mısri başta olmak üzere geçtiğimiz yıllarda çok sayıda önemli liderini kaybetti.



Medvedev: Kiev, askerlerinin dul eşlerine tazminat ödememek için cenazelerini teslim etmeyi reddediyor

Haziran ayı başlarında iki ülke arasındaki sınır bölgesinde öldürülen bin 212 Ukraynalı askerin cesedini taşıyan konvoydaki bir kamyonu açan iki görevli (AFP)
Haziran ayı başlarında iki ülke arasındaki sınır bölgesinde öldürülen bin 212 Ukraynalı askerin cesedini taşıyan konvoydaki bir kamyonu açan iki görevli (AFP)
TT

Medvedev: Kiev, askerlerinin dul eşlerine tazminat ödememek için cenazelerini teslim etmeyi reddediyor

Haziran ayı başlarında iki ülke arasındaki sınır bölgesinde öldürülen bin 212 Ukraynalı askerin cesedini taşıyan konvoydaki bir kamyonu açan iki görevli (AFP)
Haziran ayı başlarında iki ülke arasındaki sınır bölgesinde öldürülen bin 212 Ukraynalı askerin cesedini taşıyan konvoydaki bir kamyonu açan iki görevli (AFP)

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Kiev’in, askerlerin dul eşlerine tazminat ödememek için cenazelerini teslim etmeyi reddettiğini söyledi.

Medvedev X platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, ‘Kiev'in askerlerin cesetlerini teslim etmeyi reddettiğini, çünkü 6 bin ceset olduğunu kabul etmekten korktuğunu ve bu askerlerin dul eşlerine tazminat ödemek istemediğini’ yazdı.

Kdkdk
Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev (AP)

Şarku’l Avsat’ın TASS haber ajansından aktardığına göre Rus Korgeneral Alexander Zorin bugün yaptığı açıklamada, Ukraynalı askerlerin naaşlarını taşıyan trenlerin sınıra doğru hareket etmeye başlayacağını söyledi. Zorin, cenazelerin naklinin önümüzdeki haftaya erteleneceğine dair işaretler olduğunu ifade etti.

Rusya ve Ukrayna dün birbirlerini, özellikle Ukrayna'nın ikinci büyük şehri Harkov'a yönelik yaygın Rus saldırılarının ardından, bu hafta sonu yapılması planlanan esir takasını aksatmakla suçladı.

Rusya'nın baş müzakerecisi Vladimir Medinskiy sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Ukrayna tarafı beklenmedik bir şekilde ve süresiz olarak cesetlerin teslimini ve savaş esirlerinin takasını erteledi” dedi.

Ukrayna'nın savaş esirlerine yönelik muameleyi koordine eden kurumu tarafından yapılan açıklamada, cenazelerin iadesi için belirlenmiş bir tarih olmadığı ve Rusya'nın savaş esirlerinin takası konusunda üzerinde mutabık kalınan standartlara uymadığı belirtildi. Ukrayna, Moskova'yı ‘kirli oyunlar’ oynamakla suçladı.

Rusya dün yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın beklenmedik bir şekilde savaş esirlerinin değişimini ve askerlerin cenazelerinin teslim alınmasını süresiz olarak ertelediğini bildirdi. Kiev ise Rusya'nın iddialarının gerçek dışı olduğunu kaydetti.

Moskova ve Kiev'e göre bu hafta sonu yapılması planlanan takas, pazartesi günü Türkiye'de yapılan Rusya-Ukrayna görüşmelerinin tek somut sonucuydu. Daha önce mayıs ayında her iki taraftan biner mahkûmun değiş tokuş edilmesinin ardından taraflar 500'er savaş mahkûmunu değiş tokuş edecek. Kiev ve Moskova ayrıca binlerce askeri personelin cenazelerinin takas edilmesi konusunda da anlaştı.