Messi'nin müzesindeki tek eksik de tamamlandı

Başarılarla dolu kariyeri boyunca birçok kulvarda kupa sevinci yaşayan Arjantinli yıldız, müzesindeki tek eksik Dünya Kupası'na da sonunda kavuştu.

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Messi'nin müzesindeki tek eksik de tamamlandı

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Barcelona'da 10 lig, 7'şer İspanya Kral Kupası ve İspanya Süper Kupa, 4 UEFA Şampiyonlar Ligi, 3'er UEFA Süper Kupa ve FIFA Kulüpler Dünya Kupası, Paris Saint-Germain'de birer lig ve Fransa Süper Kupa, Arjantin Milli Takımı'yla Kupa Amerika zaferleri... Bu ihtişamlı yapının tek ve temel eksiği FIFA Dünya Kupası, sonunda Lionel Messi'nin müzesinde yer aldı.
Adı, geniş kesimler tarafından ülkesi Arjantin'in efsanesi iki yıl önce vefat eden Diego Maradona ve Brezilyalı Pele ile anılan Messi, başarılarla dolu kariyerinde onu bu mertebeden uzak tutabilecek tek eksiklik Dünya Kupası'na sonunda kavuştu.
Arjantin'de son olarak 1986'da Maradona'nın ellerinde havaya kalkan Dünya Kupası, 36 yıl sonra bu kez halefi Messi'nin ellerinde havalandı.

Katar'da birçok rekora imza attı
Kariyeri boyunca golleri ve gol paslarıyla binin üzerinde skora katkı sağlayan ve kırılmadık rekor bırakmayan Messi, ilerleyen yaşına rağmen penaltılar sonunda Arjantin'in Dünya Kupası'na ulaşmasında yine başrolde olmayı başardı.
Katar'ın ev sahipliği yaptığı turnuvanın en iyisi seçilmesinin yanı sıra 26 karşılaşmayla turnuva tarihinin en çok maça çıkan oyuncusu konumuna gelen Messi, her aşamada (grup ve sonrasındaki eleme turları) gol atan ilk oyuncu olarak bir kez daha tarihe altın harflerle geçti.
Barcelona'dan ayrılmasının ardından formasını giymeye başladığı Paris-Siant Germain'de de bu sezona çok iyi bir başlangıç yaparak ligde 7, Şampiyonlar Ligi'nde 4 gole şimdiden imza atan Arjantinli yaşayan efsane, 7 kez ile en çok kazanan oyuncu rekorunu elinde tuttuğu Altın Top ödülünün yine en önemli adayı haline geldi.Büyükannesi en büyük destekçisi olmuştu
Messi, ilmik ilmik başarılarla ördüğü bu hatasız kariyerine kolay ulaşmadı.
Çelik işçisi baba ile mıknatıs üretim atölyesinde çalışan annenin dört çocuğundan üçüncüsü olarak Arjantin'de Santa Fe eyaletinin en büyük şehri Rosario'da 1987'de dünyaya gelen Lionel, çok küçük yaşlarda futbolla tanıştı.
Bir dönem amatör olarak futbol da oynayan babasının çalıştırdığı yerel takım Grandoli'de futbol hayatına henüz 4 yaşında başlayan Messi'yi bu spora teşvik eden ailesindeki en önemli unsur ise onu antrenmanlara ve maçlara aksatmadan götüren büyükannesi Celia oldu.
Çocukluk yıllarında takımın en kısa oyuncusu olmasına rağmen en iyisi olarak kendini kısa sürede ispatlayan Messi, hayatının ilk büyük şokunu, henüz 11'inci doğum gününü kutlamadan büyükannesinin hayatını kaybetmesiyle yaşadı. Bu olaydan çok etkilenen Messi, gol sevinçlerinde gökyüzünü işaret ederek büyükannesini anmaya kariyeri boyunca devam etti.

Yaşadığı ciddi hastalık, Barcelona'ya taşınmasına vesile oldu
Messi'nin hayatındaki ikinci büyük sorunu yaşaması, birkaç ay sonraya geldi. Hipofiz bezinin yeterli miktarda büyüme hormonu salgılamadığı zamanlarda görülen "büyüme hormonu eksikliği" teşhisi konan Messi, yaşıtlarından fiziksel olarak çok daha az gelişme tehdidiyle karşı karşıya geldi.
Ailesinin maddi durumu, tedavisi pahalı olan bu hastalığı karşılamaya yetmeyince, Arjantin'de birçok futbol kulübü, Messi'yi altyapılarına yazdırmaları şartıyla sağlık masraflarını ödemeyi teklif etti. Ancak ülke ekonomisinin o dönemde yaşadığı büyük çalkantılar, bu kulüplerin tekliflerini geri çekmesine yol açtı.
Messi ailesinin İspanya'nın Katalonya bölgesinde bazı akrabaları vardı. Bir oyuncu izleme firmasının temsilcileriyle görüşen baba Jorge, onların aracılığıyla Messi'nin portakal ve tenis topu sektirdiği bir videoyu Barcelona'ya göndertti.
Bu süreçte olaya dahil olan Barcelona, Lionel'in İspanya'ya gelmesi koşuluyla sağlık masraflarını karşılayacağını garanti etti. Messi'nin henüz 13 yaşındayken ailesiyle Barcelona'ya taşınması ve kulübün dünyaca ünlü gençlik akademisi La Masia'ya girmesi, bu sayede gerçekleşti.
Son derece utangaç bir yapıya sahip olan "Leo"nun, Barcelona'ya alışması, kolay olmadı. Sessizliği nedeniyle takım arkadaşları tarafından başlarda "dilsiz" olarak görülen Messi, antrenmanlarda ise herkesten çok daha fazla çalışıyordu.
Boyunun uzaması için ayaklarına her gece iğneyle büyüme hormonu enjekte edilen Messi, üç yıl boyunca acı veren bu tedaviye, büyük futbol aşkı nedeniyle katlandı.

İlk sözleşmesi, peçeteye yazıldı
Tedavinin ardından yaşıtlarıyla benzer hızda büyümeye başlayan Messi'nin ilk sözleşmesi, kulübün eski forveti ve dönemin scout ekibinden Carles Rexach'in bir peçete üzerine yazdıklarıyla oldu. Arjantinli yıldızın tüm zamanların en iyi futbolcularından birine dönüşmesinin yolculuğu da böyle başladı.
Xavi, Andres Iniesta, Cesc Fabregas, Gerard Pique gibi futbol tarihine geçen yıldız oyuncularla aynı dönemde oynama fırsatı da yakalayan Messi, kazandırdığı kupalarla Barcelona tarihinin altın çağlarından birisini yaşamasında önemli rol üstlendi.



FIFA Kulüpler Dünya Kupası hâlâ Trump'ın ofisinde

Chelsea, Dünya Kulüpler Kupası zaferini kutlarken Başkan Donald Trump da sahnedeydi (AP)
Chelsea, Dünya Kulüpler Kupası zaferini kutlarken Başkan Donald Trump da sahnedeydi (AP)
TT

FIFA Kulüpler Dünya Kupası hâlâ Trump'ın ofisinde

Chelsea, Dünya Kulüpler Kupası zaferini kutlarken Başkan Donald Trump da sahnedeydi (AP)
Chelsea, Dünya Kulüpler Kupası zaferini kutlarken Başkan Donald Trump da sahnedeydi (AP)

Katie Hawkinson ABD Muhabiri 

ABD Başkanı Donald Trump, ilk kez düzenlenen Dünya Kulüpler Kupası'nı Chelsea kazanmadan önce FIFA yetkililerinin kupayı kendisine verdiğini açıkladı.

New Jersey'deki MetLife Stadyumu'nda oynanan maçtan önce Trump yayıncı kuruluş DAZN'a yaptığı açıklamada kupanın kendisine hediye edildiğini ve Oval Ofis'te durduğunu söyledi.

FIFA Başkanı Gianni Infantino, martta kupayla birlikte Beyaz Saray'ı ziyaret etmişti.

Trump, "'Bu kupa bir süre sizde kalabilir mi?' dediler. Biz de Oval Ofis'e koyduk" diye konuştu.

Sonra 'Kupayı ne zaman alacaksınız?' dedim. 'Asla almayacağız. Sonsuza kadar Oval Ofis'te kalabilir. Yenisini yapıyoruz' yanıtını verdiler.

Ve gerçekten de yenisini yaptılar. Bu epey heyecan vericiydi... Hâlâ Oval Ofis'te.

Bu durum, Avrupa şampiyonu Paris Saint-Germain'e karşı elde ettiği zaferle tüm ihtimalleri alt üst etmesine rağmen Chelsea'nin kupanın replikasıyla yetinmek zorunda kaldığı anlamına geliyordu.

Trump "soccer" kelimesini "football" diye değiştiren bir kararname "yazabileceği" esprisi de yaptı.

"Onlar football diyor ama sanırım biz soccer diyoruz" diyen Trump, sporun dünyanın çoğunluğunda kullanılan adından bahsediyordu.

Röportajı yapan kişi şöyle sordu:

Sadece football diyebileceğimize dair bir kararname çıkarsak nasıl olur?

Trump, "Bence bunu yapabiliriz" diye ekledi.

Sanırım bunu yapabilirim.

Trump pazar günkü final boyunca manşetlerde yer aldı. First Lady Melania Trump'la birlikte stadyum ekranlarında göründüğünde ve geçen hafta FIFA'nın New York'taki Trump Tower'da yeni bir ofis açtığını doğrulayan Infantino'yla birlikte oyunculara madalya takdim etmek için sahaya girdiğinde yuhalandı.

Başkanın kaptan Reece James'e kupayı çoktan vermiş olmasına rağmen Chelsea oyuncuları kutlama yaparken onlarla birlikte sahnede kalması internette daha fazla kafa karışıklığına yol açtı.

İngiltere Premier Lig kulübünün oyuncuları maçtan sonra, başkanın kendileriyle kalmasını beklemediklerini itiraf etti.

Maçta iki gol atan Cole Palmer, PA Media'ya, "Buraya geleceğini biliyordum ama kupayı kaldırdığımızda sahnede olacağını bilmiyordum. Evet, biraz kafam karışmıştı" diye konuştu.

Kaptan James, "Bana kupayı takdim edeceğini ve sonra sahneden ineceğini söylediler, ben de sahneden ineceğini düşündüm ama o kalmak istedi" diye ekledi.

 Independent Türkçe, independent.co.uk/news/world/americas/us-politics