Tunus Genel İşçi Sendikası (TGİS), geçen cumartesi yapılan milletvekili seçimlerinde oylamaya katılımın önemli ölçüde düşük olmasının nedeninin ‘Cumhurbaşkanı Kays Said’in halk tarafından reddedilmesi’ olduğunu bildirdi. Ülkeyi krizden ‘kurtarmak’ için bir yol haritası belirlenmesi çağrısında bulundu.
TGİS Genel Sekreteri Nureddin Tabubi önceki gün TGİS yürütme kurulu toplantısının ardından yayınlanan sert açıklamasında şunları söyledi:
“Genel İşçi Sendikası, seçimlere katılım oranında önemli bir düşüş kaydediyor ve bu da seçimlerin güvenilirliğini ve meşruiyetini yitirmesine neden oluyor.”
Cumartesi günü gerçekleştirilen seçimlere katılım oranı yüzde 11,22’yi geçmedi. Bu, merhum Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali’yi deviren ve demokratik bir sistem kuran 2011 Devrimi’nden bu yana kaydedilen en düşük seviye oldu. Seçim otoritesine göre, kayıtlı 9 milyondan fazla seçmenden yalnızca yaklaşık 1 milyon 25 bini oy kullandı.
TGİS’e göre bu katılım oranı, Temmuz 2021’den bu yana Said’in kurmaya çalıştığı, Tunusluların maruz kaldığı ekonomik ve sosyal krizleri yönetmeyi başaramayan yönetimin ‘açık bir şekilde reddedilmesini’ yansıtıyor. TGİS’e göre bu durum ayrıca imtiyazlardan yoksun parlamento gölgesindeki cumhurbaşkanlığı sisteminin, demokratik bir ortamın oluşmasına yardımcı olmadığını gösteriyor.
TGİS ciddi bir ekonomik kriz yaşayan Tunus’taki durumu ‘her an patlamaya hazır’ olarak nitelendirdi. Diğer yandan, ‘net ulusal hedefler ve kesin bir yol haritasına göre ülkenin kurtarılması konusunda ulusal güçlerle katkıda bulunmak üzere ulusal sorumluluğunu üstlendiğini’ vurguladı. Muhalefet, seçimlere rekor düzeyde çekimser kaldıktan sonra Cumhurbaşkanı Said’i hükümette köklü bir değişiklik yapmaya çağırdı.
Tunus’ta siyaset sahnesinde etkili bir parti olarak kabul edilen TGİS 2015 yılında, diğer üç Tunus kuruluşu ile birlikte Arap Baharı’nın beşiği olan ülkedeki demokratik geçişe yaptıkları katkı sebebiyle Nobel Barış Ödülü’nü kazandı.
Tunus Genel İşçi Sendikası (TGİS) üyelerinden Sami et-Tahiri, TGİS’nin genişletilmiş toplantısının oturum aralarında, ülkedeki genel durum kötüleşirken, 25 Temmuz yolunun pusulasından sapılmış olduğu konusunda hemfikir olunduğuna yönelik uyarıda bulundu. Sami, ülkedeki kötüleşen sosyal ve ekonomik koşullardan sorumlu tuttuğu hükümete sert eleştiriler yöneltti.
TGİS’den yapılan açıklamada da siyasi ve sosyal durum eleştirilirken şu ifadelere ye verildi:
“Milletvekili seçimlerine önemli ölçüde düşük katılım oranı, seçimlerin güvenilirliği ve meşruiyetini kaybettirdi. Aynı zamanda şimdiye kadar oluşturulmuş seçenekleri reddeden toplumsal bir tutum olduğunu ve ülkeyi yalnızca daha fazla trajedi ve açmaza götürecek bir yola girme konusundaki isteksizliği de ortaya koydu.”
Tunus Genel İşçi Sendikası’ndan ülkeyi kurtarmak için syol haritası hazırlanması çağrısı

İşçi Sendikası Genel Sekreteri Nureddin Tabubi. (EPA)
Tunus Genel İşçi Sendikası’ndan ülkeyi kurtarmak için syol haritası hazırlanması çağrısı

İşçi Sendikası Genel Sekreteri Nureddin Tabubi. (EPA)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة