Serveti hızla düşen Musk, bir yıl önce Yılın Kişisi seçildiğini hatırlattı

Onurlandırılmasından beri Musk'ın serveti, modern tarihteki herkesten daha fazla ve daha hızlı düştü

AFP
AFP
TT

Serveti hızla düşen Musk, bir yıl önce Yılın Kişisi seçildiğini hatırlattı

AFP
AFP

Elon Musk, Time'ın "Yılın Kişisi" olarak seçilmesi ve 12 aylık süreçte servetinin devasa ölçülerde değişmesi üzerine düşüncelerini paylaştı.
2021 sonunda Musk'a bu onur verilirken dergi, Musk'ın yükselen servetinin, kamuoyunda yarattığı heyecanın ve teknolojiyle uzay alanlarındaki etkisinin altını çiziyordu.
Musk salı akşamı Twitter'da "12 ay önce Yılın Kişisi'ydim" yazdı. Bu yıl dönümünü neden belirttiğine veya geride kalan bir sene hakkında nasıl hissettiğine dair herhangi bir işaret vermedi.
Fakat takdir edilmesinden bir yıl sonra Musk'ın serveti fena halde farklı. Musk'ın net serveti modern tarihteki herkesten daha hızlı ve daha fazla düştü. Diğer şirketlerindeki yatırımcılarsa hem Musk'ın mevcut firmalarının hem de yeni şirketi Twitter'ın geleceği hakkında endişeli.
Bu, örneğin hâlâ Musk'ın kişisel servetinin çoğunun bağlı olduğu Tesla'nın hisse fiyatında ciddi bir düşüşe yol açtı. Musk'ın Time tarafından takdir edilmesinden bu yana geçen yıl boyunca, elektrikli otomobil şirketinin değeri neredeyse yüzde 72 oranında düştü.
Kamuoyu'nun Musk'a bakışı da değişiyor gibi görünüyor. Aralık sonlarında Musk, Twitter kullanıcılarına sitenin CEO'su olarak kalması gerekip gerekmediğine dair anket yapmıştı. Sonuçlar, 17 milyonu aşan katılımcının yüzde 57'sinden fazlasının Musk'ın istifa etmesini istediğini göstermişti.
Bu sonuçların ardından Musk, kendisinin yerine geçecek kadar "aptal" birini bulur bulmaz şirketten ayrılacağını söylemişti.
Musk, Time'ın 2021 Yılın Kişisi olarak ilan edildiğinde dergi, ödülün Musk'a "varoluşsal bir krize çözüm ürettiği, teknoloji devleri çağının olanaklarını ve risklerini somutlaştırdığı, toplumun en cesur ve yıkıcı dönüşümlerini yönlendirdiği" için verildiğini belirtmişti.
Açıklamada, Musk'ın amaçlarının ve dünya üzerindeki etkisinin henüz tam ölçeğiyle gerçekleşmediği ve tam olarak ne yapacağının hâlâ belirsiz olduğu ifade edilmişti.
The Independent'ın haberine göre, Dergi "Tesla, SpaceX ve Musk'ın henüz aklına gelmeyen girişimlerinin hayatımızı nasıl değiştireceğini henüz tam bilmiyoruz" diye yazmıştı.

"50 yaşındaki Musk'ın geleceği, kendi geleceğini ve bizim geleceğimizi yazmak için bolca zamanı var. Hoşunuza gitsin ya da gitmesin, artık Musk'ın dünyasındayız."

Dergi, 2021'in "giderek derinleşen eşitsizlik üzerine protestolar artarken, hayatlarımızın ve onun etrafındaki temel yapıların çoğunun artık dünyanın en zengin kişilerinin arayışları, ürünleri ve öncelikleri tarafından şekillendirildiği gerçeğini görmemizi sağlayan" bir yıl olduğunu da belirtmişti.



Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
TT

Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Florida’dan Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti’nin faaliyetlerine son verdi.  

New York Times (NYT), Trump yönetiminin cumartesi günü gönderdiği bir e-postayla 40 yıllık Radyo Marti’nin faaliyetlerinin sonlandırılacağını duyurduğunu aktarıyor.

ABD’de yaşayan ve 2021’de Küba’da patlak veren protestoları destekleyen Ramon Saul Sanchez, bu haberin radyo çalışanlarının kendisiyle söyleşi yapmayı planladığı sırada geldiğini belirtiyor:

Kafaları çok karışmıştı. Bana ‘İşimize son verildiğini öğrendik. Gitmemiz gerekiyor’ dediler.

Trump, başta Amerika’nın Sesi (VOA) olmak üzere federal hükümet tarafından finanse edilen bazı medya kuruluşlarında bütçe ve personel sayısının azaltılması kararını vermişti.

Kararda, VOA, Özgür Avrupa ve Asya Radyosu’yla Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti'ye ev sahipliği yapan ABD Küresel Medya Ajansı'nın fonksiyonlarının minimum seviyeye çekilmesi yönünde talimatlar yer almıştı.

VOA çalışanları ve bazı medya örgütleri, “hukuka aykırı” olduğu gerekçesiyle kararı mahkemeye taşımıştı.

ABD Kongresi’ndeki Küba kökenli üç siyasetçiden biri olan Mario Diaz-Balart, Trump’la görüşerek radyonun faaliyetlerinin yeniden başlamasını talep edeceğini belirtiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise “durumun karmaşık ve değişken olduğunu” bildiriyor. Trump’ın atadığı Dışişleri Bakanı Marco Rubio da Küba kökenli. Cumhuriyetçi liderin Latin Amerika Özel Temsilcisi Mauricio Claver-Carone sınırlı da olsa radyonun faaliyetlerini sürdüreceğini düşündüğünü ifade ediyor.

Radyo, 1983’te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından kurulmuştu. Fidel Castro ve Küba Komünist Partisi karşıtı lobicilik faaliyetleriyle tanınan Küba kökenli iş insanı Jorge Mas Canosa’nın talebiyle hayata geçirilen radyo, Soğuk Savaş’ta adaya sansürsüz yayın yapmayı hedefliyordu.

NYT, Trump’ın bu kararla “Castro kardeşlerin 40 yıldır yapamadığını tek hamlede gerçekleştirdiğini” yazıyor.

Diğer yandan Radyo Marti, Soğuk Savaş'tan kalma modası geçmiş bir yayın kuruluşu olarak da görülüyordu. Radyoyu eleştirenler, Küba’daki komünist yönetim hakkında tek taraflı yayınlar yapıldığına dikkat çekiyor. Radyo, defalarca Kongre raporlarına konu olan yolsuzluk skandallarına da karışmıştı. Kuruluşa bağlı televizyon kanalı TV Marti ise Küba’da o kadar sık engellendi ki adada “Görünmeyen TV” diye adlandırılıyor.

ABD'nin Küba'ya yönelik ambargoları ilk kez 1960'da başlatıldı ve ilerleyen yıllarda kapsamı daha da genişletildi. Öte yandan ABD'nin Küba'ya yönelik ambargosunu kaldırmasına dair karar tasarısı 2012'den bu yana her yıl Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BMGK) kabul ediliyor. Fakat bağlayıcılığı bulunmayan BMGK kararı sadece tavsiye niteliği taşıyor ve uluslararası toplumun tutumunu gösteriyor.

Independent Türkçe, New York Times, El Pais