Tunus Cumhurbaşkanı, muhalefeti seçimlerin ikinci turunu engellemeye çalışmakla suçladı

AA
AA
TT

Tunus Cumhurbaşkanı, muhalefeti seçimlerin ikinci turunu engellemeye çalışmakla suçladı

AA
AA

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, muhalefetteki bazı partileri, 17 Aralık’ta düzenlenen genel seçimlerin ikinci turunu engellemeye çalışmakla suçladı.
Tunus Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Said’in İçişleri Bakanı Tevfik Şerafeddin ve Ulusal Güvenlik Genel Müdürü Murad Saidan ile bir araya geldiği belirtilerek, toplantıda "ülkedeki güvenlik durumu, hukuka aykırı hareketler ve bir dizi siyasi oluşumun desteklediği lobilerin milli güvenliği ihlal etme girişimlerinin" elde alındığı aktarıldı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Cumhurbaşkanı Said, “Birtakım partiler, ülkedeki siyasi krizi körüklemek ve devletin istikrarını baltalamak için parlamento seçimlerin ikinci turunu engelleme çabası içerisinde.” ifadelerini kullandı.
Genel seçimlerin ikinci turunu engelleme girişimi arasında halka para dağıtan ve iktidara karşı kışkırtan tarafların olduğunu dile getiren Said, devletin iç ve dış güvenliğine karşı "komplo kurma ve ülkeyi kaosa sürükleme girişiminin" özgürlük tanımının içinde bulunmadığını kaydetti.
Açıklamada, Cumhurbaşkanı Kays Said'in suçlama yönelttiği partilerle ilgili isim verilmedi.

Tunus’ta iki turlu seçim sistemi
Tunus'ta 15 Eylül'de Cumhurbaşkanı Kays Said tarafından duyurulan yeni seçim yasasına göre Mecliste daha önce 217 olan sandalye sayısı 10'u diasporada olmak üzere 161'e indirilmişti.
İki turlu seçim sisteminin benimsendiği yeni yasaya göre, adayların ilk turda milletvekili seçilebilmesi için oyların yarıdan bir fazlasını alması gerekiyor.
Bu oy oranı sağlanamazsa nihai sonuçların açıklanmasının ardından en yüksek oyu alan iki adayın katılacağı ikinci tur seçimleri yapılıyor.
Seçim yasasının açıklanmasından sonra birçok siyasi parti seçimleri boykot edeceklerini bildirmişti.
9 milyon 136 bin 502 seçmenin bulunduğu Tunus'ta, 17 Aralık’ta düzenlenen erken genel seçimlerin ilk turuna katılım yüzde 11,22 olarak açıklanmıştı.
Seçimlerin ikinci turunun nihai sonuçların açıklanacağı 19 Ocak’tan sonra yapılması bekleniyor.
Seçimlere "rekor seviyedeki" düşük katılımın ardından muhalefet partileri, "Kays Said’in meşruiyetini kaybettiğini bu nedenle Cumhurbaşkanlığı seçiminin erkene alınması" çağrısı yaptı.



Hamas: Edan Alexander'ın serbest bırakılmasının İsrail'in ‘askeri baskısı’ ile ilgisi yok

ABD vatandaşı İsrailli asker Edan Alexander, Tel Aviv'de ailesiyle buluştu. (AFP)
ABD vatandaşı İsrailli asker Edan Alexander, Tel Aviv'de ailesiyle buluştu. (AFP)
TT

Hamas: Edan Alexander'ın serbest bırakılmasının İsrail'in ‘askeri baskısı’ ile ilgisi yok

ABD vatandaşı İsrailli asker Edan Alexander, Tel Aviv'de ailesiyle buluştu. (AFP)
ABD vatandaşı İsrailli asker Edan Alexander, Tel Aviv'de ailesiyle buluştu. (AFP)

Hamas bugün yaptığı açıklamada ABD vatandaşı İsrailli asker Edan Alexander'ın serbest bırakılmasının İsrail'in askeri baskısının bir sonucu değil, ABD yönetimiyle yapılan temasların bir ‘meyvesi’ olduğunu bildirdi.

Hamas'tan yapılan açıklamada, “Edan Alexander'ın geri dönüşü, Siyonist saldırganlığın ya da askeri baskı yanılsamasının bir sonucu değil, ABD yönetimiyle yapılan ciddi temasların ve arabulucuların çabalarının bir meyvesidir” denildi.

Hamas dün, ABD Başkanı Donald Trump'ın Körfez turu öncesinde Gazze Şeridi'nde tutulan Edan Alexander'ı serbest bıraktı. 21 yaşındaki Alexander, 19 aydan uzun bir süredir Gazze Şeridi'nde tutuluyordu ve ABD vatandaşlığına sahip yaşayan son esirdi.

Hamas tarafından yapılan açıklamada, Alexander'ın serbest bırakılmasının İsrail Başbakanı’nın söylediğinin aksine İsrail'in askeri baskısının değil, Washington'la yapılan ‘ciddi temasların’ bir sonucu olduğu belirtildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Alexander'ın dönüşünü ‘sıcak’ bir şekilde karşıladı ve ‘İsrail hükümetinin yaşayan ya da ölü tüm esirleri ve kayıp kişileri geri getirmeye kararlı olduğunu’ vurguladı. Netanyahu, Alexander'ın serbest bırakılmasının İsrail devletinin askeri baskısı ve Trump'ın ‘siyasi baskısı’ sonucunda gerçekleştiği değerlendirmesinde bulundu.

İsrail ordusu, 7 Ekim saldırısı sırasında kaçırılan 251 esirden 57'sinin halen Gazze Şeridi'nde tutulduğunu, bunlardan 34'ünün öldüğünü açıkladı. Ayrıca Hamas, 2014 yılından bu yana bir İsrail askerinin cesedini elinde tutuyor.

Gazze Şeridi’ndeki Sağlık Bakanlığı'nın son verilerine göre savaşın başlamasından bu yana Gazze Şeridi'nde çoğu sivil olmak üzere en az 52 bin 862 Filistinli hayatını kaybetti. Bunların 2 bin 749'u yaklaşık iki ay süren kırılgan bir ateşkesin ardından İsrail'in 18 Mart'ta saldırılarına yeniden başlamasından sonra yaşamını yitirdi.