Fransa'dan İran'a: Bizi eleştirmeden önce ülkede olanlarla ilgilenin

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna (AP)
Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna (AP)
TT

Fransa'dan İran'a: Bizi eleştirmeden önce ülkede olanlarla ilgilenin

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna (AP)
Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna (AP)

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna bugün (Perşembe) Tahran'ın, Fransız dergisi Charlie Hebdo'da yayınlanan bir karikatür nedeniyle Paris büyükelçisini çağırmasının ardından İran'ın Fransa'yı eleştirmeden önce ülke içinde olup bitenlerle ilgilenmesi gerektiğini vurguladı.
Fransa ile İran arasındaki ilişkiler, Fransa'nın dahil olduğu nükleer müzakereleri yeniden canlandırma çabalarının durması ve Tahran'ın yedi Fransız uyruklu kişiyi tutuklaması nedeniyle son aylarda kötüleşti. 
Charlie Hebdo dergisi bu hafta İranlı genç Mahsa Amini'nin ahlak polisi tarafından tutuklanmasının ardından Eylül ayında hayatını kaybetmesinin ardından hükümet karşıtı protestolara destek verdiğine dikkati çekerek İran dini lideri Ali Hamaney'in bir karikatürünü yayınladı.
Colonna yaptığı açıklamada, "İran, vatandaşlarına şiddet uygulayarak, Fransızları tutuklayarak kötü politikalar izliyor. İran'da olandan farklı olarak Fransa'da basın özgürlüğünün olduğunu ve bunun (özgürlüğün) bağımsız bir yargı çerçevesinde bir yargıç tarafından denetlendiğini hatırlayalım ki bu İran'ın hiç şüphesiz yapmadığı bir şeydir" dedi.
Charlie Hebdo tarafından yayınlanan karikatürler İran'da sert bir tepkiye yol açtı. İran Dışişleri Bakanı Emir Hüseyin Abdullahiyan, 'düşmanca ve utanç verici' olarak nitelendirdiği hareketin Tahran'dan sert bir tepki ile karşışlaşacağı konusunda uyardı ve "Fransız hükümeti çok ileri gidiyor" açıklamasında bulundu.
1979'dan beri en kötü kriziyle karşı karşıya olan İran'ın yönetici din adamları, 'yabancı düşmanlarını' ülkede istikrarı bozmayı amaçlayan hükümet karşıtı kitlesel protestoların arkasında olmakla suçluyor.



Burkina Faso’nun kuzeyinde terör saldırısı: 100’dan fazla ölü

Bir çatışma sırasında Burkina Faso güçleri (Sosyal medya siteleri)
Bir çatışma sırasında Burkina Faso güçleri (Sosyal medya siteleri)
TT

Burkina Faso’nun kuzeyinde terör saldırısı: 100’dan fazla ölü

Bir çatışma sırasında Burkina Faso güçleri (Sosyal medya siteleri)
Bir çatışma sırasında Burkina Faso güçleri (Sosyal medya siteleri)

Bir sivil toplum kuruluşu (STK) çalışanı ve yerel halktan görgü tanıkları, Burkina Faso'nun kuzeyinde meydana gelen terör saldırısında 100'den fazla kişinin öldüğünü söyledi.

Ülkenin terörden etkilenen bölgelerinde diyalog çabalarına katılan STK görevlisi, saldırının pazar sabahı erken saatlerde bir askeri üs ve uzun süredir kuşatma altında olan stratejik öneme sahip Djibo şehri de dahil olmak üzere çeşitli yerlere düzenlendiğini belirtti. Bölgeden bir öğrenci, ölenler arasında babasının da olduğunu aktardı.

Her iki kaynak da dün Associated Press'e (AP) kendilerine misilleme yapılmasından korktukları için isimlerinin gizli kalması koşuluyla konuştu. Pazar günü gerçekleşen saldırının sorumluluğunu Sahel bölgesinde aktif bir terör örgütü olan El Kaide bağlantılı Cemaat Nusret ül-İslam vel-Müslimin (JNIM) üstlendi.

Denize kıyısı olmayan 23 milyon nüfuslu Burkina Faso, askeri bir cunta tarafından yönetiliyor. Silahlı radikalizmin küresel merkez üssü olarak bilinen Afrika'nın Sahel bölgesinde derinleşen güvenlik krizinden en çok etkilenen ülkeler arasında yer alan Burkina Faso topraklarının yaklaşık yarısı, 2022 yılında iki darbenin önünü açan şiddet olayları nedeniyle hükümetin kontrolü dışında kaldı. Bunun yanında hükümete bağlı güvenlik güçleri yargısız infazlar yapmakla suçlanıyor.

STK görevlisinin yanı sıra Sahel bölgesi üzerinde uzman bağımsız bir açık kaynak analisti olan Charlie Werb'e göre pazar günü gerçekleşen saldırılar yerel saatle sabah 06.00 sularında farklı noktalarda eş zamanlı olarak başladı. STK görevlisi, JNIM üyelerinin Burkina Faso Hava Kuvvetlerinin dikkatini dağıtmak için sekiz bölgeye eş zamanlı saldırılar düzenlediğini, saldırının merkez üssünün Djibo şehri olduğunu ve JNIM üyelerinin önce şehrin girişlerindeki tüm kontrol noktalarının kontrolünü ele geçirip ardından da başta Özel Terörle Mücadele Birimi’ne ait askeri kışla olmak üzere tüm askeri üslere saldırdığını aktardı.

İnternette yayınlanan videoları inceleyen Werb, güvenlik güçlerinin aşırılık yanlılarını başarıyla püskürttüğü Djibo'daki önceki saldırıların aksine, saldırganların Burkina Faso Hava Kuvvetlerinin müdahalesinden önce saldırıların düzenlendiği bölgelerde birkaç saat geçirdiğini söyledi.

Sahel bölgesi uzmanı ve Soufan Merkezi'nde (The Soufan Center)  kıdemli araştırmacı olan Wassim Nasr, son saldırının JNIM’in Burkina Faso'da artan gücünü ve nüfuzunu gösterdiğini vurgulayarak “Djibo'nun hedef alınması örgütün ülke içindeki hareket özgürlüğünün bir kanıtı” ifadelerini kullandı.