ABD gazlı ocakları yasaklamaya hazırlanıyor

ABD'de mutfakların yaklaşık yüzde 40'ında gazlı ocak kullanılıyor (Reuters)
ABD'de mutfakların yaklaşık yüzde 40'ında gazlı ocak kullanılıyor (Reuters)
TT

ABD gazlı ocakları yasaklamaya hazırlanıyor

ABD'de mutfakların yaklaşık yüzde 40'ında gazlı ocak kullanılıyor (Reuters)
ABD'de mutfakların yaklaşık yüzde 40'ında gazlı ocak kullanılıyor (Reuters)

ABD Tüketici Ürün Güvenliği Kurumu, çocukluk çağı astımıyla ilişkili olduğu belirlenen gazlı ocakları yasaklamayı düşünüyor. Kurum üyesi Richard Trumpka Jr. dün Bloomberg'e yaptığı açıklamada "Her seçenek masada. Güvenli hale getirilemeyen ürünler yasaklanabilir" dedi.
International Journal of Environmental Research and Public Health adlı hakemli bilimsel dergide Aralık 2022'de yayımlanan araştırma evlerde gazlı ocak tehlikesini gözler önüne sermişti.
Bulgular, çocukluk döneminde görülen astım vakalarının yaklaşık yüzde 12'sinin kapalı alanda gazlı ocakta yemek pişirilmesiyle bağlantılı olduğunu ortaya koymuştu.
Araştırmanın başyazarı olan veri bilimci Talor Gruenwald, "ABD'de yaklaşık 650 bin çocuk gazlı ocaklara maruz kalmasaydı astım hastası olmayacaklardı" demişti.
Gruenwald, pasif içicilikten kaynaklanan astım riskinin de benzer olduğuna işaret ederek "Gazla çalışan bir ocağı kullanmak, evinizde sigara içen birinin yaşamasına çok benzer" ifadesini kullanmıştı. 
Ocak 2022'de yapılan bir çalışma da bu tür ocakların nitrojendioksit, karbonmonoksit ve ince partikül madde yaydığını göstermişti.
ABD'li bir grup senatör, Aralık 2022'de ABD Tüketici Ürün Güvenliği Kurumu Başkanı Alexander Hoehn-Saric'e gönderdikleri mektupta gazlı ocak tehlikesine dikkat çekmiş ve harekete geçilmesini istemişti.
ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm gibi çok sayıda ABD'li yetkili uzun süredir evlerde elektrikli ya da indüksiyonlu ocak kullanmasını istiyor.
"Bu gizli bir tehlike"
Kurum üyelerinden Trumka, gazlı ocakların tehlikelerine dair kamuoyundan görüş alınmasını ekimde tavsiye etmişti.
Trumka şimdiyse ocakların yol açtığı tehlikelere karşı ne tür adımlar atılabileceğini değerlendirdiklerini söyledi. "Bu gizli bir tehlike" diyen kurum üyesi, seçenekler arasında yasağın yanı sıra cihazlardaki emisyona ilişkin bazı kurallar getirilmesi olduğunu belirtti.
ABD Tüketici Ürün Güvenliği Kurumu da CNN International'a yaptığı açıklamada şu anda herhangi bir yasak uygulanmadığını, atılacak herhangi bir adımın "uzun bir süreç gerektirdiğini" kaydetti:
"Kurum çalışanları gazlı ocakların potansiyel tehlikeleri ve bunlarla ilgili önerilen çözümler hakkında halktan veri ve görüş toplamaya bu yıl başlamayı planlıyor."
ABD'de Berkeley, San Francisco ve New York gibi bazı kentler sera gazı emisyonunu azaltmak için yeni binalarda doğalgaz tesisatını yasakladı.
Independent Türkçe, Bloomberg, CNN International
 



İranlı seyyar satıcılar, Irak'a akın ediyor: "Geçinemiyoruz"

İran riyalindeki değer kaybı nedeniyle satıcılar Irak'a gitmek zorunda kalıyor (AFP)
İran riyalindeki değer kaybı nedeniyle satıcılar Irak'a gitmek zorunda kalıyor (AFP)
TT

İranlı seyyar satıcılar, Irak'a akın ediyor: "Geçinemiyoruz"

İran riyalindeki değer kaybı nedeniyle satıcılar Irak'a gitmek zorunda kalıyor (AFP)
İran riyalindeki değer kaybı nedeniyle satıcılar Irak'a gitmek zorunda kalıyor (AFP)

İran'da Batı'nın ekonomik yaptırımları nedeniyle iş yapamayan seyyar satıcılar, mallarını Irak'ta satmaya çalışıyor.

AFP'nin haberinde, İranlı seyyar satıcıların tavuk, yumurta, yemeklik yağ ve ev eşyaları gibi temel ürünleri düşük fiyatlarla satmak üzere Irak'a götürdüğü belirtiliyor.

İranlı satıcılar, sınıra yakın Basra şehrinde cuma günleri kurulan büyük pazara akın ediyor. Sadece soyadının paylaşılmasını isteyen Alavi, uzun süredir İran'da satış yapamadığını ve zorlandığı için son 7 yıldır Basra'ya gittiğini anlatıyor.

36 yaşındaki satıcı, kazandığı Irak dinarlarını İran riyaline çevirince kârlı çıktığını ve bazen bir hafta boyunca iş yapmadan geçinebildiğini söylüyor.

17 yaşındaki Milad ve annesi, son iki yıldır Basra'da ev eşyası satıyor. Ülkelerindeki durumun kötüleşmesinden korktukları için kısa süre önce küçük bir dükkan kiralamışlar. Soyadını vermek istemeyen Milad, "İran'da iş bulmak zor ve para birimi zayıf kaldı" diyor.

Londra merkezli düşünce kuruluşu Chatham House'tan Hayder Shakeri, kayıtdışı sınır ötesi ticaretin "İran'a yönelik yaptırımların günlük yaşamı giderek daha fazla etkilemesiyle son 10 yılda önemli ölçüde arttığını" ifade ediyor.

Iraklı matematik profesörü Ebu Ahmed, her cuma pazara gidip İranlı satıcılardan alışveriş yaptığını söylüyor. 55 yaşındaki akademisyen, İranlıların ürünlerinin çok daha ucuz olduğunu belirtiyor.

Diğer yandan Iraklı esnaf, İranlı satıcıların Basra'ya akın etmesinden memnun değil.

Shakeri, Irak polisinin bazı İranlı seyyar satıcıları pazardan uzaklaştırdığını söylüyor.

5 çocuk annesi 47 yaşındaki Umm Mansur, 6 ay önce Basra'ya giderek ürün satmaya başladığını fakat Irak sınırında polislerin kendilerine “hakaret ettiğini ve kötü davrandığını" anlatıyor. İran'da zorlandığı için bunlara aldırış etmemeye çalıştığını ifade ediyor:

İran'da geçinmenin hiçbir yolu yok.

ABD Başkanı Donald Trump, “maksimum baskı" politikasıyla İran'a yaptırımları sürdürüyor. İran ve ABD'li yetkililer, bugün Umman arabuluculuğunda müzakereler düzenleyecek. Tahran yönetimi, Washington'un yaptırımları kaldırmasını talep ediyor.

Independent Türkçe, AFP, NBC News