Riyad şehrinde düzenlenen ‘Tuwaiq Heykel Forumu’nda taşlar artık sanat ve belagatı dillendiriyor. Heykel sanatı, eskiliği ve son derece etkileyici diliyle en zor sanatlardan biri olmasına rağmen, heykeltıraşlar taşın sertliğine, hafiflik ve ustalıkla boyun eğdiriyor.
Tuwaiq Heykel Forumu Direktörü Sarah Al-Ruveyti, Şarku’l Avsat ile yaptığı röportajda "Her yıl, Riyad topraklarının kucakladığı ilham verici sanat eserlerini sunmak için, Suudi Arabistan Krallığı'ndan ve çeşitli ülkelerden en önde gelen heykeltıraşları çekmek istiyoruz” dedi. Yetkili, bu yılki foruma atıfla, “Anlamsız bir kütleyi yaratıcı bir sanat eserine dönüştürmenin aşamalarının olağanüstü bir deneyimini bizimle yaşayacağınıza söz veriyoruz. Oluşturulan eserler, Riyad'ın güzelliğini ve ihtişamını artırıyor” dedi.
Heykel sanatı, insanoğlunun bildiği en eski sanatlardan ve eski uygarlıkların sanatlarının en önde gelenlerinden biri. Bu bağlamda, heykel sanatı ile sanat tarihi arasındaki yakın ilişki, önümüzdeki Şubat ayının ikinci gününe kadar devam edecek forumun ilk günlerinden itibaren öne çıkacak gibi görünüyor. Heykel sanatında, orijinalliğe ve anlamın özüne odaklanan sanat eserleri ortaya konur. Her heykelin kendi hikayesi ve benzersiz sanatsal bir ifadesi bulunur.
Modern bir ruhla heykel
Keskiler ve ilkel şekillendirme araçlarıyla ilişkilendirilen kadim mirasıyla heykel sanatına bakıldığında, sanatsal kimlik açısından ona çağdaş bir karakter kazandırmada Tuwaiq Heykel Forumu’nun rolü görülmektedir. M.Ö. 4.500 yıl öncesine dayanan heykel sanatı, yenilenen ruhunu taşımak için, hayatını sürdürebilecek şehirler arar. Bu kapsamda yapımı tamamlanan heykellerin, Riyad genelinde halka açık yerlere taşınması bekleniyor. Al-Ruveyti'nin açıklamasına göre, bu, Riyad Sanatı projesinin, başkenti, özgünlük ve çağdaşlığı harmanlayan bir açık sanat galerisine dönüştürme hedefine ulaşmasına katkıda bulunuyor.
Kütleden manaya
Tuwaiq Heykel Forumu Direktörü’nün Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada belirttiği gibi, ‘Tuwaiq 2023’ sanatçıları ilk kez, kaya bloklarını yaratıcı sanat eserlerine dönüştürmek için Krallık'tan gelen taşları kullanıyor ve seçilen bu taşlar sertlikleriyle ön plana çıkıyor. Bu taşlar, projenin ülkenin tüm kaynaklarından yararlanma stratejisi kapsamında kullanılıyor.
Yetkiliye, heykeltıraşların foruma katılmaya ne kadar ilgili oldukları sorulduğunda, ‘içinde bulunduğumuz bu yıl Yaşayan Heykel'e, Suudi Arabistan ve dünyanın dört bir yanından 30 heykeltıraş katıldığı ve katılımcıların, heykel dünyasının beş uzmanından oluşan bir komite tarafından aday gösterildiği’ yanıtını alıyoruz.

Tuwaiq Heykel Forumu Direktörü Sarah Al-Ruveyti
Yetkili, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Yerli ve uluslararası sanatçıların birlikte bulunması, katılımcılara, heykellerini yaparken, çalışmalarını ve deneyimlerini tartışırken ve farklı kültürleri öğrenirken ilham verecek.”
Peki, bu sanatçılar nasıl seçildi?
Al-Ruveyti, “Bu yıl, rekabet çok yoğundu ve heykeltıraşlar, bu alanda uzmanlaşmış yerel ve uluslararası 5 uzmandan oluşan bir komite aracılığıyla seçildiler. Dünyanın 61 ülkesinden 650'den fazla katılım başvurusu aldık ve tüm başvuruları inceledikten sonra komite, bu yılki foruma katılmak üzere 20 ülkeden 30 sanatçıyı aday gösterdi. Sonraki forumlarda, tüm heykeltıraşların foruma katılma imkanı olacak” dedi.
Başlangıç hikâyesi
Sarah Al-Ruveyti, forumun Riyad'ın dört büyük projesinden biri olan ‘Riyad Art’ projesinin programlarından biri olduğunu belirtti. Ayrıca, bu dört projeyi, Veliaht Prens ve Başbakan Muhammed bin Selman’ın önderliğinde Kral Selman bin Abdulaziz tarafından başlatıldığını belirtti. Riyad Art projesi başkenti, gelenek ile çağdaşı harmanlayan, sanatsal ifadeyi özgür bırakan ve şehirdeki yaratıcı ekonomiyi canlandıran bir açık sanat galerisine dönüştürmeyi amaçlıyor.
Al-Ruveyti, açıklamalarına şöyle devam etti:
"Tuwaiq Heykel Forumu, sanat sahnesini canlı heykel aracılığıyla anlatan ve sanatı, mesajını yerel ve uluslararası topluluğa ileten küresel bir dil olarak kullanan bir program."
Yetkili, Durrat Al-Riyad’da ‘uyum derecesi’ sloganıyla düzenlenen Tuwaiq Heykel Forumu’nun, dünyanın dört bir yanından gelen sanatçılarla kültürlerarası diyalog için küresel bir platform oluşturmak ve fikir alışverişinde bulunmak için çalıştığını belirtti.
Sanatçı listesi
Al-Ruveyti’ye göre, programın önemi, sanatçıları ve halkı bir araya getirmek ve heykel sanatını herkesin erişebileceği şekilde iletmek, alanını genişletmek, Suudi Arabistan’da eğitim vermek ve toplumsal değişimi sağlamakta yatıyor.
Listede 20 ülkeden seçilen 30 sanatçı yer alıyor:
Bulgaristan'dan Agnesa Petrova ve Lilia Poburnikova
Gürcistan'dan Alexander Vovkhadze
Romanya'dan Ana Maria Negara
Suudi Arabistan'dan Zehra el- Madluh, Fahd Al-Cibrîn, Muhammad Al-Faris, Muhammad Al-Sekafi, Noha Al-Şerif, Reca Al-Şafiî, Vefa el-Kuneybit ve Talal Al-Tahis
İsviçre'den sanatçı Bertha Shortis
Slovenya'dan Damien Comel
Fas’tan, İkram Kabac
Almanya'dan sanatçılar Javier Alvarez ve Roland Hooft
İspanya’dan Jose Carlos Cabello Milan
Ukrayna’dan Lyudmila Mesko
Mısır’dan Muhammed El-Sayyad
İtalya’dan Marino Di Prospero
Türkiye’den Nilhan Sesalan
Çin’den Kian Sihua
İngiltere’de Rob Judd
Fransa’dan Robert Yannick
Makedonya’dan Sasho Sazdovsky
Avusturya’dan Stefan Esterbauer
Belçika’dan sanatçı Sylvain Batt
Japonya’dan Tatsumi Sakai
Rusya’dan Vasilisa Chugonova.
Sultan ÖZKAN
https://aawsat.com/home/article/4095281/%D8%A7%D9%84%D8%A3%D8%AD%D8%AC%D8%A7%D8%B1-%D8%AA%D9%86%D8%B7%D9%82-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D8%AD%D9%8A%D8%A7%D8%A9-%D9%88%D8%AA%D8%A4%D8%B1%D8%AE-%D8%A7%D9%84%D9%81%D9%86-%D9%81%D9%8A-%C2%AB%D8%B7%D9%88%D9%8A%D9%82-%D9%84%D9%84%D9%86%D8%AD%D8%AA%C2%BB