ABD Dışişleri Bakanlığı Bölge Sözcüsü Elizabeth Stickney, Şarku’l Avsat’a konuştu: Çin ile rekabetin çatışmaya dönüşmemesine özen gösteriyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Bölge Sözcüsü Elizabeth Stickney. (Şarku’l Avsat)
ABD Dışişleri Bakanlığı Bölge Sözcüsü Elizabeth Stickney. (Şarku’l Avsat)
TT

ABD Dışişleri Bakanlığı Bölge Sözcüsü Elizabeth Stickney, Şarku’l Avsat’a konuştu: Çin ile rekabetin çatışmaya dönüşmemesine özen gösteriyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Bölge Sözcüsü Elizabeth Stickney. (Şarku’l Avsat)
ABD Dışişleri Bakanlığı Bölge Sözcüsü Elizabeth Stickney. (Şarku’l Avsat)

ABD, Çin ile rekabetin çatışmaya dönüşmesini engelleme konusundaki kararlılığını dile getirerek yeni bir ‘Soğuk Savaş’ olasılığını dışladı. Pekin ile ilişkilerde ‘yatırım, uyum ve rekabet’ temelinde üçlü bir yaklaşıma olan bağlılığını teyit etti.
ABD Başkanı Joe Biden, iş birliğini güçlendirmek ve Çin tehdidini ortadan kaldırmak için Japonya Başbakanı'nı kabul ederken, Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile ABD’li mevkidaşı arasında, Bali'deki G-20 Zirvesi’nin oturum aralarında yapılan görüşmede kaydedilen ilerlemeyi geliştirmek amacıyla Pekin’i ziyaret etmeye hazırlanıyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı Bölge Sözcüsü Elizabeth Stickney, Biden yönetiminin Çin'e genel yaklaşımın ‘yatırım yap, uyumlu ol ve rekabet et’ olarak özetledi. Şarku’l Avsat’a açıklamalarda bulunan Stickney şunları söyledi:
“Çıkarlarımızı savunmak ve geleceğe yönelik vizyonumuzu oluşturmak için yurt içinde yatırım yapıyor, yurt dışındaki yaklaşımımızda ortaklarımız ve müttefiklerimizle aynı çizgide ilerleyerek Çin ile rekabet ediyoruz.”
Ülkesinin Pekin ile ticareti durdurma niyetinde olmadığını ve başkalarının da bunu beklemediğini vurulayan Stickney sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çin'in herkes için geçerli olan kurallara göre oynamasını sağlamak için müttefikler ve ortaklarla birlikte çalışıyoruz. Yeni bir Soğuk Savaş’ın ortasında değiliz. On yıllardır barış ve refahı mümkün kılan temel ilkeleri koruyan uluslararası bir düzeni desteklemek istiyoruz.”
Sözcü, Çin'in uluslararası arenada ABD nüfuzunun yükselişinin yarattığı tehdide ilişkin de açıklamlarda bulundu:
“Çıkarlarımızın birleştiği, küresel barış ve refahın yanı sıra iletişim hatlarını açık tutmanın gerekli olduğu her yerde Pekin ile çalışmaya hazırız. Çin ile kıyasıya rekabet etsek de bu rekabetin çatışmaya dönüşmemesine özen gösteriyoruz. Ve bu ilişkiyi sorumlu bir şekilde yönetmeye devam ediyoruz.”
Washington ve Pekin arasındaki ilişkiler, ABD'nin olası bir saldırı durumunda destek sözü verdiği Tayvan konusundaki anlaşmazlığın alevlendirdiği gerilimine tanık oldu. Stickney duruma ilişkin şunları söyledi:
“ABD, tek Çin politikasına bağlılığını sürdürüyor. Tayvan'ın bağımsızlığını desteklemiyoruz ve boğazlar arası anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözülmesini bekliyoruz. Politikamız değişmedi ancak Pekin'in Tayvan üzerindeki artan tavrı değişti. Tayvan Boğazı boyunca ve Hint-Pasifik bölgesinde barış ve istikrarı korumak için ortaklarımızla birlikte çalışmaya kararlıyız.”
Stickney, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada Pekin'in Afrika ve Ortadoğu da dahil olmak üzere dünya çapındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerini güçlendirmesine dikkat çekti:
“Pekin, gerçek refah ve büyüme yaratan sürdürülebilir fırsatlar yerine kısa vadeli çözümler sunuyor. Ortadoğu ile ilgili olarak, Pekin'in Ortadoğu'daki etkisinin ve faaliyetlerinin bölgenin refahı, istikrarı ve uluslararası ortaklarıyla uzun vadeli ilişkileri pahasına olmamasını sağlamak istiyoruz. Buna ABD de dahil. Amacımız, Çin merkezli şirketlere fayda sağlayan bir rekabet alanı değil, bölge ülkeleri ve yerel şirketlere fayda sağlayan eşit bir ticaret alanı oluşturmak.”
Sözcü, Washington’ın Pekin'in artan nüfuzundan duyduğu endişeye ek olarak kısıtlamaların kaldırılmasından bu yana Çin'deki koronavirüs dalgasıyla ilgili endişelerini şu sözlerle dile getirdi:
“Mevcut enfeksiyon salgınıyla ilgili olarak, Çin'de veya başka bir yerde, dünyanın neresinde olursa olsun, önce böyle bir salgının ortadan kaldırılmasını istiyoruz. İkincisi, koronavirüs ile ilgili olarak, herhangi bir yerde bir virüs ortaya çıkarsa, bu virüsün muhtemelen mutasyona uğrayarak dünyanın herhangi bir yerindeki insanların yaşamları için bir tehdit kaynağı haline geleceğini anlıyoruz. Üçüncüsü, Pekin ekonomisinin büyüklüğü ve ülkenin GSYİH'sı göz önüne alındığında, salgının etkileri dünyayı ilgilendiren bir konu. Pekin'in virüse karşı daha güçlü bir konumda olması sadece Çin'in değil, tüm dünyanın çıkarınadır.”



Biden Trump'a suikast girişiminin ardından birlik çağrısında bulundu

ABD Başkanı Joe Biden (AP)
ABD Başkanı Joe Biden (AP)
TT

Biden Trump'a suikast girişiminin ardından birlik çağrısında bulundu

ABD Başkanı Joe Biden (AP)
ABD Başkanı Joe Biden (AP)

ABD Başkanı Joe Biden dün (Pazar) yaptığı açıklamada, Cumhuriyetçi rakibi eski Başkan Donald Trump'a yönelik suikast girişimini kınadı ve Trump'ın olayda aldığı yaraların iyileşmesinden dolayı minnettar olduğunu söyledi.

Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, birkaç saat içinde Amerikan halkına birlik ihtiyacı konusunda sesleneceğini belirtti.

Reuters'in haberine göre Biden, Trump'ın Pensilvanya'daki seçim mitingi sırasında neler olduğunu öğrenmek için bir soruşturma emri verdiğini söyledi.

Biden, "Amerika'da bu tür şiddete ya da başka herhangi bir şiddete yer yoktur. Suikast girişimi savunduğumuz her şeye aykırıdır" ifadelerini kullandı.

Biden, Trump ile "kısa ama iyi bir konuşma" yaptığını kaydetti. Ayrıca Trump'ın hayatına kastedilen Pensilvanya'daki seçim mitingi sırasındaki güvenlik düzenlemelerinin bağımsız bir şekilde gözden geçirileceğini duyurdu.

Trump'a yönelik başarısız suikast girişimi, ABD içinde ve dışında şok dalgalarına ve siyasi bir depreme yol açtı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre FBI tarafından Thomas Matthew Crooks olarak tanımlanan 20'li yaşlardaki silahlı saldırgan, Pensilvanya'nın Butler ilçesinde düzenlenen miting sırasında eski başkanı vurdu. Yetkililer genç adamın öldüğünü, iki katılımcının hayatını kaybettiğini ve iki kişinin de ağır yaralandığını açıkladı.