Japonya Başbakanı Fumiyo Kişida, Batılı devletlere, Çin'in Tayvan'a karşı saldırganlığındaki ve Kuzey Kore'nin askeri faaliyetlerindeki artış göz önüne alındığında Doğu Asya'nın bir sonraki Ukrayna olabileceğini söyledi.
Ekim 2021'de seçilmesinden bu yana Washington'a yaptığı ilk gezide Kişida, Yediler Grubu'nun (G7) Almanya hariç tüm üyelerinin liderlerini ziyaret etti.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşı durmanın önemini vurgulayan Japonya Hükümet Başkanı, statükonun tek taraflı değişimine karşı bir şey yapılmazsa aynı şeyin başka yerlerde de gerçekleşeceğini savundu.
The Independent'ta yer alan habere göre, Japonya Başbakanı, güvenlik endişelerini "ayrılmaz bütün" diye nitelendirdiği basın toplantısında, "Ukrayna yarının Doğu Asya'sı olabilir" dedi.
Kişida, "Japonya çevresindeki durum, Doğu Çin Denizi'yle Güney Çin Denizi'ndeki statükoyu tek taraflı olarak zorla değiştirme girişimlerinin ve Kuzey Kore'nin nükleer ve füze faaliyetlerinin hareketlenmesiyle giderek daha da ciddileşiyor" diye ekledi.
Japonya Başbakanı, Çin'in Tayvan çevresinde artan iddialı tutumuna atıfta bulunuyordu. Geçen yıl ağustosta Tayvan çevresindeki büyük askeri tatbikatlar kapsamında Çin'in attığı 5 füzenin, Japonya sularına düşmesiyle kendi kendini yöneten adaya destek veren komşu ülkeye bariz bir uyarıda bulunulmuştu.
Tayvan, 1949'daki iç savaşın ardından anakaradan ayrılmasından bu yana kendi kendini yöneten bir demokrasi olmasına rağmen Çin, adanın ulusal topraklarının parçası olduğunu iddia ediyor. Askeri faaliyetlerini güçlendiren Pekin, Tayvan'ın gözünü korkutmak için adaya düzenli olarak birkaç savaş uçağı ve gemi gönderiyor.
ABD Başkanı Joe Biden'la yaptığı zirvede Kişida, Japonya'nın geçen ay II. Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük askeri hazırlığını ilan etmesinden sonra iki ülke arasındaki ittifakın her zamankinden daha güçlü olduğunu söylemişti.
Açıklamada Kişida, "Söylemeye gerek yok ama Hiroşima Zirvesi'nden önceki koordinasyonumuzda en büyük mesele Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığıydı ve yakında bunun başlangıcının üzerinden bir yıl geçmiş olacak" demişti.
Kişida şöyle devam etmişti:
"Ukrayna'ya yönelik saldırganlığın sadece Avrupa sorunu değil, uluslararası toplumun kural ve ilkelerinin ta kendisine de bir meydan okuma olduğuna dikkat çektim ve devlet ve hükümet başkanlarıyla, G7 Hiroşima zirvesinin uluslararası düzeni korumak için hukukun egemenliğine dayanarak güçlü bir irade göstermesi gerektiğinde hemfikir olduk."
Japonya Başbakanı Kişida'dan G7 liderlerine uyarı: Tayvan sıradaki Ukrayna olabilir
"Japonya çevresindeki durum, statükoyu tek taraflı olarak değiştirme girişimleriyle giderek ciddileşiyor"
Reuters
Japonya Başbakanı Kişida'dan G7 liderlerine uyarı: Tayvan sıradaki Ukrayna olabilir
Reuters
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة
Bir adam, depremin ardından hasar gören bölgedeki enkazı inceliyor (Reuters)
Hindistan’ın Bangalore kentindeki Kempegowda Uluslararası Havalimanı’nda yolcular, uçuş durumlarını öğrenmek için bilet gişeleri önünde kuyrukta bekliyor. (Reuters)
Hindistan’ın Ahmedabad kentinde düzenlenen bir festivalde dini geçit törenine katılan Hindular (AP)