BAE’den temiz enerjiye 43 milyar dolar

BAE Enerji ve Altyapı Bakanı Suheyl el-Mezrui (AFP)
BAE Enerji ve Altyapı Bakanı Suheyl el-Mezrui (AFP)
TT

BAE’den temiz enerjiye 43 milyar dolar

BAE Enerji ve Altyapı Bakanı Suheyl el-Mezrui (AFP)
BAE Enerji ve Altyapı Bakanı Suheyl el-Mezrui (AFP)

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Enerji ve Altyapı Bakanı Suheyl el-Mezrui, petrol piyasasıyla ilgili birçok faktörün 2023’te petrol fiyatlarının ana itici gücü olduğunu söyledi. Çin'in ‘Sıfır Kovid’ politikasına son vermesi, ABD'nin Stratejik Petrol Rezervini yeniden doldurma kararı, deniz yoluyla taşınan Rus petrol ürünlerine uygulanan yaptırımlar ve küresel enflasyonun devamı gibi faktörlerin fiyatları yukarı çekebileceğine dikkat çekti.
Mezrui, açıklamasında şunları söyledi:
“Küresel durgunluk ve Çin'in petrol talebindeki düşüş, Rusya ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki enerji ticaretinin yeniden başlaması gibi fiyatları olumsuz etkileyebilecek başka faktörler de var. Diğer yandan 2022’nin sonunda kaydedildiğine göre BAE'de tamamlanmış ve yapım aşamasında olan, 159 milyar dirhem (43,2 milyar dolar) değerinde büyük çevre dostu 11 enerji projesi mevcut. BAE'nin 2021 yılında temiz ve çevre dostu enerji üretim hacmi 7035,75 megavata ulaştı.”
Bu gelişmelerin ülkesinin temiz enerji alanındaki çabalarını yansıttığını dile getiren Mezrui, BAE'nin yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarının karışımını hedefleyen, ilk entegre enerji stratejisi olan Ulusal Enerji Stratejisi 2050’ne atıfta bulundu. Bu kapsamda ekonomik ihtiyaçlar ile çevresel hedefler arasında bir denge sağlanmasının ve önümüzdeki 30 yılda diğer yakıt kaynaklarına bağımlılığın azaltılmasının hedeflendiğini de sözlerine ekledi.
BAE Haber Ajansı'na (WAM) göre ülkesinin yenilenebilir enerji sektörünü sürdürmek ve çevreyi korumak için sürdürülebilir kalkınma sürecindeki en son yenilikleri benimsediğini belirten Mezrui, Paris İklim Değişikliği Anlaşmasını onaylayan ilk ülkelerden biri olduğuna işaret etti.
Enerji ve Altyapı Bakanlığı’nın önümüzdeki 50 yıl için enerji sektörünün geleceğini çizmeye başladığını belirten Mezrui, temiz enerjinin gelecekteki enerji karışımının önemli bir parçası olduğunu vuruladığı açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Temiz enerjinin katkısı 2021'de enerji karışımının yüzde 19,63'üne, yenilenebilir enerjinin katkısı da yüzde 12'sine ulaştı. Barışçıl nükleer enerjinin ülkedeki enerji karışımına katkısı 2021'in sonunda yüzde 7,55'e yükseldi. Enerji arzındaki küresel kesintiler, enerji güvenliği sorunlarına yol açtı. Böylece ülkenin enerji gereksinimlerinin karşılanması için yerelde mevcut olan en ucuz kaynakların kullanılmasına odaklanılırken aynı zamanda petrol dışı sektör ihracatında artış kaydedildi.”
BAE'nin güneş enerjisi için büyük bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Bakan, güneş enerjisi maliyetlerindeki düşüşün ülkenin enerji güvenliğini ve rekabet gücünü ekonomik ve karşılanabilir bir şekilde artıracağına işaret etti. Ayrıca yenilenebilir enerji kaynaklarının hem enerji güvenliğinin rekabetçi bir şekilde sağlanmasını hem de 2050’ye kadar iklim tarafsızlığı hedeflerine ulaşılmasına yardımcı olacağını ekledi.
Barakah Nükleer Enerji Santrali’nin çevre dostu enerji kaynaklarına geçiş sürecinde en önemli yenilikçi enerji projelerinden biri olduğunu vurgulayan Bakan aynı zamanda enerji sektörünün karbon ayak izinin azaltılmasını hızlandıracağını, sürdürülebilir kalkınmanın, enerji güvenliği ve istikrarının temel dayanağı olacağını da sözlerine ekledi. Zira dört tesisin yılda tam olarak faaliyete geçmeleri akabinde karbon emisyonunu 22,4 milyon ton azaltacağı bilgisini verdi.



Suudi Arabistan kuraklıkla mücadele için 150 milyon dolarlık Riyad Küresel Ortaklığı'nı başlattı

TT

Suudi Arabistan kuraklıkla mücadele için 150 milyon dolarlık Riyad Küresel Ortaklığı'nı başlattı

Suudi Arabistan kuraklıkla mücadele için 150 milyon dolarlık Riyad Küresel Ortaklığı'nı başlattı

Suudi Arabistan Çevre, Su ve Tarım Bakanı Mühendis Abdurrahman el-Fadli, Riyad'da gerçekleştirilmekte olan COP16'da yaptığı açıklamada,  proaktif bir yaklaşımla kuraklığa ortaya çıkmadan önce hazırlanmak için kuruluşlar ve paydaşlar arasındaki işbirliğini güçlendirmek üzere önümüzdeki on yıl içinde 150 milyon dolar tahsis ederek Kuraklığa Müdahale için Riyad Küresel Ortaklığı'nın başlatıldığını duyurdu.

Girişim, dünya çapında 80'den fazla ülkede kuraklığın zorluklarını ele almak ve dayanıklılığı arttırmak için etkilenen ülkeler, topluluklar ve sektörler arasındaki çabaları birleştirmeyi amaçlıyor.

Girişimi duyuran Suudi Çevre Bakanı, bu adımın Krallığın bu küresel fenomeni ele almaya yönelik hızlandırılmış çabalarının bir parçası olduğuna işaret ederek, kuraklık meydana geldikten sonra reaktif yardımdan, kuraklık meydana gelmeden önce proaktif hazırlığa geçmenin önemini vurguladı ve bu sayede toplumların ve ülkelerin kuraklık ve iklim değişikliğinin zorluklarıyla daha etkin bir şekilde başa çıkma kabiliyetlerinin artacağını belirtti.

Al-Fadhli, uluslararası raporların her yıl 100 milyon hektardan fazla tarım arazisi, orman ve meranın bozulduğunu ve bunun dünya çapında 3 milyardan fazla insanı etkilediğini gösterdiğini açıkladı.

Bu durumun, biyoçeşitliliğe ve iklim değişikliğine verilen zararın yanı sıra yıllık 6 trilyon dolar olarak tahmin edilen kayıplara yol açacağını ve bunun da toplumlarda göç, istikrarsızlık ve güvenliğin artmasına neden olacağını belirterek, bu küresel zorlukların ele alınması için her düzeyde uluslararası çabaların arttırılmasının önemini vurguladı.

Krallık, 74 milyon hektardan fazla araziyi rehabilite etmeyi taahhüt ettiği “Yeşil Suudi” girişimi aracılığıyla arazinin oynadığı kilit rolü kabul ederek arazi degradasyonuyla mücadele çabalarını yoğunlaştırıyor ve 2021'den bu yana 94 bin hektar bozulmuş araziyi rehabilite etti ve 49 milyon bitki ve çalı dikti.

Riyad, Yeşil Orta Doğu Girişimi ve G20 Küresel Arazi Girişimi gibi çabaları temel alarak arazi bozulmasını durdurmak ve tersine çevirmek için uluslararası işbirliğini hızlandırmaya çalışıyor.

Krallık, arazi bozulmasını 2040 yılına kadar yüzde 50 oranında azaltmak amacıyla 2020 yılında G20 Küresel Arazi Girişimini başlatmıştır.

Krallığın COP16 başkanlığı, arazi degradasyonu, kuraklık ve çölleşmeyle ilgili sorunlar ve çözümler konusunda küresel farkındalığı artırarak kamu ve özel sektörün, sivil toplum kuruluşlarının ve bilim camiasının fikir alışverişinde bulunmak, acil çözümler bulmak ve finanse etmek üzere bir araya gelmesini sağlamayı amaçlamaktadır.