Abu Dabi, KİK ülkeleri ile Mısır ve Ürdün liderleri arasında toplantılara ev sahipliği yaptı

Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan, Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’yi bugün Abu Dabi'de kabul etti. (Reuters)
Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan, Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’yi bugün Abu Dabi'de kabul etti. (Reuters)
TT

Abu Dabi, KİK ülkeleri ile Mısır ve Ürdün liderleri arasında toplantılara ev sahipliği yaptı

Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan, Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’yi bugün Abu Dabi'de kabul etti. (Reuters)
Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan, Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’yi bugün Abu Dabi'de kabul etti. (Reuters)

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkenti Abu Dabi'de bugün Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) devletlerinin liderleri ile bazı Arap devletlerinin başkanları arasında toplantılar düzenlendi. Taraflar arasında kardeşçe ilişkiler, bölgede istikrar ve refaha hizmet eden iş birliği ve ortak koordinasyonun çeşitli yönlerine yönelik görüşmeler gerçekleştiriliyor.
Liderler görüşmede, ülkeler arasındaki kardeşçe ilişkilerin sağlamlaştırılması ve halkların daha fazla gelişme, ilerleme ve refaha tanık olacakları bir gelecek özlemlerinin giderilmesi kapsamında çeşitli ortak iş birliği ve koordinasyon yollarını ele aldılar.
Ayrıca, bir dizi bölgesel ve uluslararası konuyu ve ortak çıkarları ilgilendiren gelişmeleri ve bölgenin siyasi, güvenlik ve ekonomik olarak tanık olduğu zorlukların yanı sıra bu zorluklarla başa çıkmada pozisyonları koordine etmenin önemi vurgulandı. Ortak Arap eylemini güçlendirmenin gerekliliğine işaret edildi.
BAE Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayid Al Nahyan, liderlerin başkent Abu Dabi’de düzenlenen ve bölgede kalkınmaya, refaha ve istikrara hizmet eden tüm alanlarda kardeş ülkeler arasındaki iş birliğini daha fazla ortak hareket ve bölgesel bütünleşme yoluyla pekiştirmek amacıyla ‘Bölgede refah ve istikrar’ başlıklı istişare toplantısına ev sahipliği yaptı.
Liderler, ülkeleri arasındaki çeşitli alanlardaki köklü tarihi bağları, bölgede ve dünyadaki çeşitli dönüşümlere yönelik iletişim, istişare ve sürekli koordinasyon konusundaki karşılıklı hassasiyetlerini teyit ettiler.
Ayrıca bölgede istikrar ve refahı teşvik etme konusundaki ortak vizyonlarını, inşaat, kalkınma ve refah adına iletişimin gerekliliğine olan inançlarını vurgularken iyi komşuluk kurallarına bağlı kalmanın, egemenliğe saygı duymanın ve içişlerine karışmamanın önemine dikkat çektiler.
KİK liderleri, ülkeleri arasında ve genel olarak Arap düzeyinde iş birliği ile ekonomik ve kalkınma ortaklıkları kurmanın, halklar için daha iyi bir gelecek yaratmak adına temel mesele olduğunu vurguladılar.
WAM haber ajansına göre Umman Sultanı Heysem bin Tarık, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed bin Al Sani ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi günün erken saatlerinde Abu Dabi’ye gitti.
Liderler Abu Dabi’ye vardıkları sırasında BAE Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed al Nahyan tarafından karşılandı. Bahreyn Kralı Hamad bin Isa el Halife ve Ürdün Kralı 2. Abdullah ise ülkeye daha önce vardı.
KİK ülkeleri, Mısır ve Ürdün'ün liderleri, BAE Devlet Başkanı ve başkent Abu Dabi'de yapılacak kardeş istişare toplantısına katıldı.



Trump bölgeye yapacağı tarih ziyaret kapsamında Riyad'da

Trump bölgeye yapacağı tarih ziyaret kapsamında Riyad'da
TT

Trump bölgeye yapacağı tarih ziyaret kapsamında Riyad'da

Trump bölgeye yapacağı tarih ziyaret kapsamında Riyad'da

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman, bu sabah Riyad'daki Kral Halid Uluslararası Havaalanı’na varışında ABD Başkanı Donald Trump'ı karşıladı.

Başkan Trump, stratejik ortaklığı derinleştirmeyi amaçlayan ikinci dönemindeki ilk resmi dış ziyareti için Suudi Arabistan’ın başkentine geldi.

Suudi Arabistan saatiyle sabah 9:50 sularında Riyad'a inen Air Force One'a Suudi Arabistan’a ait F-15 savaş uçakları eşlik etti.

Havaalanının bekleme salonunda verilen kısa bir mola sırasında Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve ABD Başkanı dostane sözler sarf etti ve Suudi kahvesi içti.

Görsel kaldırıldı.
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ABD Başkanı Donald Trump'ı Riyad'daki Kral Halid Uluslararası Havaalanı'nda karşıladı. (AP)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman başkanlığındaki Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu dün ziyareti memnuniyetle karşılayarak, ziyaretin iki ülke arasındaki iş birliği ve stratejik ortaklık bağlarını güçlendirerek ortak çıkar ve vizyonlarına ulaşmalarına katkıda bulunmasını umduklarını ifade etti.

ABD Başkanı Riyad'a gitmeden önce Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Katar'ı da kapsayan bölge ziyaretini ‘tarihi’ olarak nitelendirdi.

İlk dönemindeki dış ziyaretlerine Mayıs 2017'de Suudi Arabistan'a yaptığı tarihi bir ziyaretle başlayan Trump, bu ziyareti sırasında İki Kutsal Caminin Hizmetkârı Kral Selman bin Abdulaziz ile bir araya gelmiş ve iki ülke arasında bir dizi önemli anlaşmanın imzalanmasına tanıklık etmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio'yu 17 Şubat'ta Riyad'da kabul eden Veliaht Prens Muhammed bin Selman, ülkesinin ABD ile hem ikili hem de bölgesel alanda geniş bir yelpazede görüşeceği çok sayıda konu olduğunu söyledi.

20 Şubat'ta Miami'de düzenlenen Suudi Arabistan Gelecek Yatırım Girişimi Konferansı’nın açılışında Trump, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'a Riyad'daki ABD-Rusya görüşmelerine ev sahipliği yaptığı için teşekkür etti.

Trump, “Suudi Arabistan'a bu tarihi zirveye ev sahipliği yaptığı için teşekkür etmek istiyorum… Ama özellikle de Veliaht Prens Muhammed bin Selman'a çok iyi geçen bu tarihi görüşmelere ev sahipliği yaptığı için teşekkür etmeliyiz” ifadelerini kullandı.