Diplomatik kaynak: Rusya Dışişleri Bakanı Afrika gezisine hazırlanıyor

Rusya Lavrov’un ziyaretinden önce Mali’ye savaş uçakları ve helikopterler teslim etti

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (Reuters)
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (Reuters)
TT

Diplomatik kaynak: Rusya Dışişleri Bakanı Afrika gezisine hazırlanıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (Reuters)
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (Reuters)

Mali’de geçiş sürecinden sorumlu makamlar, Rusya’dan askeri uçaklar ve helikopterler de dahil olmak üzere yeni bir silah sevkiyatı aldı.
Şarku’l Avsat’a konuşan bir diplomatik kaynağa göre bu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Mali’nin finans başkenti Bamako’nun en önemli durağı olması beklenen Afrika gezisinden günler önce gerçekleşti.
Askeri sevkiyat, Mali cuntası lideri Albay Assimi Goita ve Savunma Bakanı Albay Sadio Camara’nın yanı sıra Rusya’nın Bamako Büyükelçisi Igor Gromyko ve diğer üst düzey Rus yetkililerin katıldığı, Bamako Uluslararası Havaalanı’nda düzenlenen törenle teslim edildi.
Töreni izleyen AFP muhabiri, sekiz saldırı ve savaş uçağı ile iki helikopter teslim edildiğini bildirdi, ancak Malili yetkililer Rusya tarafından teslim edilen askeri teçhizatın miktarını ve anlaşmanın içeriğini açıklamadı.
Mali ordusu, sevkiyatın Mil Mi-8 tipi nakliye helikopteri, Sukhoi Su-25 tipi savaş uçağı ve L-39 Albatros tipi eğitim ve hafif saldırı uçağından oluştuğunu duyurmakla yetindi.
Bamako’nun Paris yerine Moskova’ya yönelmesinin mimarı, askeri darbenin (2020) liderlerinden biri ve ülkede geniş nüfuza sahip bir isim olan Savunma Bakanı Camara tören sırasında yaptığı konuşmada şunları söyledi;
“Mali’nin güvenlik ve savunma güçleri yeniden ayağa kalktı ve kendilerine güvenerek saygı kazanıyorlar. Tüm ortaklara Mali’nin olumlu bir imajını sunuyorlar.”
Daha önce birkaç kez Rusya’yı ziyaret etmiş ve bir askeri darbeye liderlik etmeden birkaç ay önce burada askeri eğitim almış olan Camara, Rusya ile önceki silah anlaşmalarını denetledi.
Lavrov geçen yılın Temmuz ayında Mısır, Kongo, Uganda ve Etiyopya’yı kapsayan bir Afrika turu gerçekleştirmişti ve aynı yılın Mayıs ayında Cezayir’i ziyaret etmişti.



Arnavutluk, bir gencin öldürülmesinin ardından TikTok'u en az bir yıl süreyle yasakladı

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)
TT

Arnavutluk, bir gencin öldürülmesinin ardından TikTok'u en az bir yıl süreyle yasakladı

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama dün yaptığı açıklamada, hükümetin sosyal medya uygulaması "Tik Tok"u gelecek yıldan itibaren en az bir yıl süreyle kapatacağını duyurdu.

Tiran'da Arnavut öğretmenler, ebeveynler ve psikologlarla yaptığı toplantıda Rama, "(TikTok) mahallenin haydutudur" dedi ve Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre “bu haydutu mahallemizden bir yıl boyunca kovacağız" ifadelerini kullandı.

Rama, hükümetin "öğrenci eğitimine hizmet eden ve ebeveynlerin çocuklarının yolculuğunu takip etmelerine yardımcı olan" programlar başlatacağına dikkat çekti. Bir yıl boyunca tamamen herkese kapatacağız” diye vurguladı ve “Arnavutluk'ta TikTok olmayacak” dedi.

Reuters'ın haberine göre Rama şunları söyledi: “Bugünkü mesele çocuklarımız değil, bugünkü mesele biziz, bugünkü mesele toplumumuz, bugünkü mesele TikTok ve çocuklarımızı ele geçiren diğer uygulamalar.”

Tartışmalı uygulamanın yasaklanması, Tiran'da bir okul yakınlarında sosyal medya tartışmasıyla başlayan kavgada bir öğrencinin ölmesi ve diğerinin de yaralanmasının ardından bir aydan kısa süre sonra geldi.

Bu olay, ülkede ebeveynler, psikologlar ve eğitim kurumları arasında sosyal ağların gençler üzerindeki etkisi konusunda bir tartışma başlattı.

Rama sordu “Çin'de TikTok, öğrencilerin eğitim materyallerini nasıl alabileceklerini, doğayı nasıl koruyacaklarını, gelenekleri nasıl koruyacaklarını teşvik ediyor, ancak Çin dışındaki TikTok'ta sadece pislik ve balçık görüyoruz. Buna neden ihtiyacımız var?”

Sonsuz kısa video akışlarıyla gençlerin ilgisini çeken uygulamanın dünya çapında bir milyardan fazla aktif kullanıcısı bulunuyor.

TikTok, ABD'de casusluk suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı ve Romanya'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini aşırı sağcı bir aday lehine etkilemek için kullanıldığı iddiaları nedeniyle Avrupa Birliği tarafından soruşturma altında.

Birçok ülkede devlet kurumları çalışanlarının bu sosyal medya platformunu kullanması yasaklandı. Aralarında Fransa, Almanya ve Belçika'nın da bulunduğu birçok Avrupa ülkesi, çocukların sosyal medya kullanımına kısıtlamalar getirdi.