Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun’dan yaşam koşullarını iyileştirme sözü

Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun’dan 2023 yılının, yaşam standardını yükseltme ve büyümeyi artırma yılı olacağını vurguladı.

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (AFP)
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (AFP)
TT

Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun’dan yaşam koşullarını iyileştirme sözü

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (AFP)
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (AFP)

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun Cezayirlilerin kazanımlarını güçlendirme ve sosyal yaşam koşullarını iyileştirme sözü verdi. Maaşlara yapılan zammın gelecek yılın başında yüzde 47’ye ulaşacağını belirtti.
Tebbun, valilere hitaben yaptığı konuşmada, geçen yıl yüzde 4,1’e ulaşan büyüme oranının bu yıl yüzde 5’e ulaşmasını öngördüğünü söyledi.
Döviz rezervleri 60 milyar doların üzerine çıkarken, ithalat faturasının yakın geçmişte şişirilmiş faturalar ve kamu parasının israfı nedeniyle 63 milyar dolara yükselmesinin ardından, yaklaşık 38 milyar dolara gerilediği belirtti.
Ülke ekonominin ithalata değil üretime dayalı olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı, Cezayir’in açık bir sosyal ve ekonomik dinamiğe tanık olduğunu ifade etti. Bu bağlamda, 2023 yılının ‘verimlilik, yaşam standardının yükseltme vatandaşın satın alma gücünün artırma ve enflasyonu düşürme yılı’ olduğunu vurguladı.  Ayrıca “Devlet, vatandaşı küresel ekonomik sonuçların dalgalanmalarından korumaya çalışıyor. Yolsuzluk ve yağmacılara karşı mücadele ediyoruz” dedi.
Tebbun ayrıca Cezayir’in ‘hiçbir menfaatin, vatandaşın menfaatinden üstün olmadığı, bir hak ve hukuk devleti’ olduğunu vurguladı.
Bu bağlamda, Cumhurbaşkanı Tebbun, valiler tarafından alınan kararlar sonucunda kısa sürede 600 ile 700 arasında mini, küçük, orta ve büyük ekonomik birimlerin oluşturulmasına olanak sağladığını, dünyanın ekonomik gerilemeye tanık olduğu bir dönemde 52 bin iş imkanı yaratmanın yanı sıra yerel kalkınma oranını artırmaya katkıda bulunan şeyin de bu olduğunu belirtti. Ayrıca bu yıl ‘devletin ve hukukun koruması altında tarladan tüketiciye şeker üreten ilk Cezayir fabrikasının açılmasının yanı sıra ilk yüzde 100 yerli sofra yağı üretimine de başlanacağını’ açıkladı.
Tebbun, paralarını bankaların dışında biriktiren kişileri mevduatlarını hızlandırmaya çağırırken “Paralarını evlerinde biriktirenlere bankalara yatırmaları için son bir çağrıda bulunuyorum. Devlet vatandaşı ve ülke ekonomisini korumak için birçok kez güvence verdi ayrıca İslami bankacılıkla çalışan bankalar bulunuyor” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı, yağmalanan fonların geri alınmasıyla ilgili olarak, büyük servetin yalnızca bir ailede bulunduğunu açıkladı. Bu konuda “Hâlâ yaygın olan ve değişmeyi reddeden yozlaşmış para olgusundan kopulmasını umuyorum. Cezayir halkı yağmalanan paraları geri almak için son derece yüksek rakamların peşinde, sadece bir ailede 500 bin milyar tespit edildi. Onlar için ‘Allah bağışlasın’ demiyorum” dedi.
Cumhurbaşkanı ayrıca “Yolsuzlukla ve yozlaşmışlarla savaşıyoruz. Cezayir, hiçbir menfaatin vatandaşın menfaatinden üstün olmadığı bir hak ve hukuk devleti olarak kalacak” ifadelerini de sözlerine ekledi ve ‘düşmanların komplolarına rağmen ülkenin çökmeyeceğini’ vurguladı.
Tebbun sözlerini “2023 yılı verimlilik, yaşam standardını yükseltme, vatandaşın satın alma gücünü artırma, enflasyonu düşürme yılı olacak” ifadelerini bir kez daha vurgulayarak sonlandırdı.



Gazze’de ateşkes görüşmeleri ne durumda?

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)
TT

Gazze’de ateşkes görüşmeleri ne durumda?

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)

Filistinli yetkililere göre Gazze'de ateşkes görüşmeleri çıkmaza girdi. 

Kimliğinin açıklanmaması şartıyla BBC'ye konuşan kaynaklar, Tel Aviv yönetiminin Katar'ın başkenti Doha'daki müzakerelere, ihtilaflı konularda karar vermeye yanaşmayan bir heyet gönderdiğini savunuyor. 

Ayrıca yetkililer, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD ziyaretiyle "zaman kazanmaya" çalıştığını ve süreci tıkadığını ileri sürüyor. 

Netanyahu, 7-10 Temmuz'da gerçekleştirdiği ziyarette ABD Başkanı Donald Trump'la bir araya gelmişti. Ancak beklenen 60 günlük ateşkesin sağlandığına dair bir açıklama yapılmamıştı.

Filistinli yetkililer, İsrail ordusunun Gazze'den çekilmesi ve bölgeye yardım girişleri gibi konularda uzlaşma sağlanamadığını belirtiyor. 

BBC, özellikle İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerini ayıran Morag Koridoru'nda işgali sürdürme ısrarının henüz aşılamadığını aktarıyor. İsrail ordusunun Gazze'nin 1 ila 1,5 kilometre içine giren bir alandaki "tampon bölgeleri" bırakmak istemediği ifade ediliyor.

Diğer yandan Hamas'ın tampon bölgelere ait haritaları istediği ve sözkonusu alanın söylenenden çok daha büyük olduğunun ortaya çıktığı aktarılıyor. Buna göre İsrail ordusu, bazı noktalarda Gazze'nin 3 kilometre kadar içine giren tampon bölgeler inşa etmeyi planlıyor. 

Filistinli örgütün ilk etapta bu konuda taviz vermeyi düşündüğü fakat haritaları görünce bundan vazgeçtiği ifade ediliyor. Tel Aviv yönetiminin, Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah kentinin tamamında işgalini sürdürmeyi planladığı aktarılıyor.

Kaynaklardan biri, Netanyahu yönetiminin tutumuna dair şunları söylüyor: 

Bu görüşmeleri hiçbir zaman ciddiye almadılar. Bunları zaman kazanmak ve sahte bir ilerleme görüntüsü vermek için kullandılar.

Diğer yandan New York Times'ın (NYT) analizinde, Netanyahu'nun Gazze savaşını iktidarını sürdürmek için kullandığına dikkat çekiliyor. 

Netanyahu'nun, savaşın sürmesini isteyen Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir gibi radikal sağcı koalisyon ortaklarını memnun etmek için ateşkese yanaşmadığı ifade ediliyor. 

Analizde, Netanyahu'nun Nisan 2024'te ateşkes yapmayı düşündüğü fakat yine aynı baskılar nedeniyle geri adım attığı belirtiliyor. Bazı Amerikalı yetkililerin, Netanyahu'yla İsrail halkının yüzde 50'sinin savaş yerine rehine takası anlaşmasını istediğine dair anket sonuçları paylaştığı, İsrail liderininse şöyle yanıt verdiği aktarılıyor: 

Evet ama bu yüzde 50'lik kesim benim seçmenlerimden oluşmuyor.

Başbakanın yargı reformu paketinin 2023'te büyük protestolara yol açtığı, hatta yedek askerlerin greve gittiği anımsatılıyor. Bunlara ek olarak Netanyahu hakkında yolsuzluk ve rüşvet suçlamalarıyla açılan davaların sürdüğü hatırlatılıyor. 

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) de Gazze'de işlenen "savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar" nedeniyle Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında Kasım 2024'te tutuklama emri çıkarmıştı. 

Analizde, Netanyahu'nun Gazze savaşını uzatarak bu davalardan kendini korumaya çalıştığı belirtiliyor. "İsrail hiç olmadığı kadar güvensiz bir konumda" denen analizde, başbakanın hamlelerinin ülke tarihinin en karanlık sayfalarından birini oluşturduğu ifade ediliyor: 

Netanyahu, 21. yüzyılın felaketlerinden birinin mimarı ve bu felaket, İsrail'in adını muhtemelen onlarca yıl lekeleyecek.

Independent Türkçe, BBC, Times of Israel, New York Times