İsrail’den uyarı: Hizbullah ile savaş durumunda Lübnan her gün binlerce top mermisi ile hedef alınacak

Fotoğraf (Reuters-Arşiv)
Fotoğraf (Reuters-Arşiv)
TT

İsrail’den uyarı: Hizbullah ile savaş durumunda Lübnan her gün binlerce top mermisi ile hedef alınacak

Fotoğraf (Reuters-Arşiv)
Fotoğraf (Reuters-Arşiv)

İsrail, Hizbullah ile olası bir savaş çıkması durumunda, orduya ait topçuların Lübnan’ı günde binlerce kez hedef alacağını açıkladı.
Şarku’l Avsat’ın Jerusalem Post gazetesinden aktardığı habere göre bugün ‘topçu’ olarak sınıflandırılan birim, saldırı ve istihbarat toplama amaçlı insansız hava araçlarını (İHA) içerdiği için geleneksel tanımdan tamamen farklı.
Silahlı insansız hava araçları (SİHA), füzeler ve diğer saldırı yöntemleriyle, mevcut ‘topçu’ kuvvetlerinin yüzde 60’ı geleneksel değil.
İsrail Kara Kuvvetleri geçmişe göre daha uzun menzile, hassas silahlara ve daha üstün fazla manevra kabiliyetine sahip. Bu da savaş alanını şekillendirme yeteneklerini kökten değiştiriyor.
İsrail Kara Kuvvetleri’nde topçu birliklerin eğitiminden sorumlu Komutan Yarbay Shai Cohen, 10 gün süren topçu tatbikatı sırasında Jerusalem Post’a konuştu.
Cohen gazeteye yaptığı açıklamada, “Topçu personelini, gelecekteki komutanları yetiştiriyoruz. Bu büyük bir sorumluluk. Bir sonraki savaşta topçu ateş gücü çok belirleyici olacak” dedi.
Cohen, Hizbullah’ı İsrail topçularının ‘hayal bile edilemeyecek’ şekillerde ezeceği imasında bulunduğu açıklamasında “Topçu gücü açısından Hamas’a karşı da dahil olmak üzere tüm cephelerde hazırız” ifadesini kullandı. Hazır olmaları gereken en büyük çatışmanın Hizbullah ile yaşanacağını vurguladı.

10 günlük tatbikatın önemi
Söz konusu tatbikatın uzun tutulmasının ‘savaşta yaşabilecek ikilemleri simüle etmek’ açıısndan önemli olduğunu söyleyen Cohen, “Kuzeyde bir savaşın gerçekten nasıl olacağını görmemiz ve topçu ateş gücünün merkezi rolünü hissetmemiz gerekiyor” dedi.
Cohen, İsrail ordusunun mevcut topçu yetenekleri ile geçmiştekini karşılaştırdığı açıklamasında şunları söyledi:
“Geçmişe göre çok daha fazla ateş gücü bulunacak. İstihbarat ve ateş gücü daha fazla entegrasyon olacak. İstihbarat iyileştikçe topçuların isabet oranı da artacaktır. Yeteneklerimiz çok çeşitli. Görsel ve istihbarat toplama yeteneklerimiz var. Toplarımız ve hassas mühimmatımız bulunuyor.”
Cohen ayrıca mevcut topçu birimlerinin orduya ‘kuvvet kullanmak için maksimum sayıda olasılık, gelişmiş seçenek ve parametre sağladığını’ kaydetti.
Kentsel alanlarda sivil kayıplardan kaçınmanın zorluğuna değinen Cohen açıklamasının devamında şunları söyledi:
“Düşmanın sivilleri canlı kalkan olarak kullanması ahlak dışı. Bunu yapmaları, sivillere verilen zararın en aza indirilmesi için daha kesin olmamız gerektiği anlamına geliyor. Bunu Mayıs 2021’de Hamas’a yönelik Duvarların Muhafızı Operasyonu sırasında, ondan kısa süre önce de diğer bazı operasyonlarda gördük.”
Cohen , İsrail ordusunun Mayıs 2021’deki Gazze savaşı sırasında sivil kayıpları azaltmak için uyguladığı kısıtlamalar hakkında da bilgi verdi:
“Ateş açamayacağımızı bildiğimiz veya yalnızca gerekli hedefleri vuracağımızdan emin olduktan sonra ateş ettiğimiz alanlar vardı. Kesinlikle ateş edebileceğimiz ve bölgedeki siviller nedeniyle saldırının iptal edildiği veya güçlerimizin daha az ağır ve daha isabetli mühimmat kullanılmasını sağlamak için saldırıyı ertelediği birçok durum yaşandı.”
Cohen, mevcut topçu kuvvetlerinin manevra kabiliyetine ilişkin de şu açıklamalarda bulundu:
“Her zaman farklı yerlere manevra yapabiliriz. Ancak bugün manevra kabiliyetimiz çok arttı ve hedefleri vurmak için sahip olduğumuz daha uzun menzil, bizi daha ölümcül ve etkili kılıyor.”
Topçu komutanlarının personellerinin veya güçlerinin bir kısmını kaybettiklerinde nasıl hareket edeceklerini bilmelerinin önemli olduğunu vurgulayan Cohen, “Stratejik ve taktiksel olarak çevrelerini ele geçirme ve hızlı bir şekilde saldırmaya devam etme yeteneğine ihtiyaçları var” dedi.



ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
TT

ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)

Suriye Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani'nin ABD'li mevkidaşı Marco Rubio ile telefonda kimyasal silahlar, yaptırımlar ve “İran'ın müdahalesi” konularını görüştüğünü bildirdi.

Bakanlığın açıklamasında eş Şeybani'nin, Şam'ın yaptırımların, özellikle de Sezar Yasası'nın kaldırılması için Washington ile birlikte çalışma arzusunu dile getirdiği belirtilerek, iki tarafın bu yasanın devam etmesinin “şirketlerin ve yatırımcıların uzun vadede Suriye'de ekonomik faaliyette bulunma kabiliyetlerini kısıtladığını” vurguladığı kaydedildi.

Açıklamada Rubio'nun, ABD yönetiminin, Başkan Donald Trump'ın Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması yönündeki direktiflerini uygulamaya devam ettiği ve “önümüzdeki aylarda Sezar Yasası'nın yürürlükten kaldırılması için Kongre ile birlikte çalışacaklarını” söylediği aktarıldı.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFPSuriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFP

Açıklamada, iki ülkenin katılımıyla kimyasal silahlar konusunda özel bir komite kurulması için tarafların ortak koordinasyon içinde hareket ettiği duyuruldu.

İran'la ilgili olarak Şam, “özellikle Tahran'a yönelik son saldırıların ardından İran'ın Suriye'nin iç işlerine karışma girişimleri” olarak tanımladığı durumdan duyduğu endişeyi dile getirirken, Washington da “mevcut meşguliyetlerine rağmen Tahran'ın Suriye'deki güç dengesini değiştirme arayışından vazgeçmeyeceği” uyarısında bulundu.

Suriye Dışişleri Bakanlığı'na göre iki bakan terörle mücadele dosyasını da ele aldı ve özellikle Şam'daki Mar Elias Kilisesi'ne yapılan son saldırıdan sonra DEAŞ'ın hala “gerçek bir tehdit oluşturduğunu” teyit etti.

Açıklamada, ABD tarafının DEAŞ'ın “şu anda Suriye hükümetine yönelik en büyük tehdit” olduğunu vurguladığı ve bu alanda istihbarat paylaşımı ve Suriye'nin kabiliyetlerinin geliştirilmesi konusundaki kararlılığını ifade ettiği ifade edildi.

Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)

İki taraf ayrıca İsrail'in, Suriye'nin güneyine yönelik tekrarlanan saldırılarını da ele aldı ve eş Şaybani Suriye'nin 1974 tarihli Ayrılma Anlaşmasına geri dönmek için ABD ile işbirliği yapma arzusunu dile getirdi.

Şarku’l Avsat’ın açıklamadan aktardığına göre Rubio, “bölgenin tanık olabileceği en kötü şeyin Suriye'nin bölünmesi ya da iç savaşa dönmesi” olduğu uyarısında bulundu.

Rubio, ülkesinin Şam'daki büyükelçiliğini yeniden açma arzusunu dile getirerek, “iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılmasına yönelik somut değişimi teyit eden bir adım olarak” eş Şeybani'ye mümkün olan en kısa sürede Washington'u ziyaret etmesi için resmi davette bulundu.