Jeff Bezos'un Blue Origin'i, tamamı kadınlardan oluşan bir mürettebatı uzaya göndermeyi planlıyor

Göreve, aynı zamanda Bezos'un kız arkadaşı olan eğitimli helikopter pilotu Lauren Sanchez liderlik edebilir

(AP)
(AP)
TT

Jeff Bezos'un Blue Origin'i, tamamı kadınlardan oluşan bir mürettebatı uzaya göndermeyi planlıyor

(AP)
(AP)

Jeff Bezos'un şirketi Blue Origin'in muhtemelen gelecek yılın başlarında, tamamı kadınlardan oluşan bir mürettabatla uzayın sınırına (deniz seviyesinden 100 km yüksekte bulunan, Dünya atmosferiyle uzayı ayıran hayali sınır -ed.n.) fırlatma yapmayı planladığı bildiriliyor.
Emmy ödüllü medya mensubu ve aynı zamanda Bezos'un kız arkadaşı olan eğitimli helikopter pilotu Lauren Sanchez, çarşamba günü The Wall Street Journal'a verdiği röportajda devam eden planın ayrıntılarını açıkladı.
Diğer mürettebat üyelerinin isimleri belirsizliğini korurken, Sanchez bu kişilerin "dünyada fark yaratan, etki sahibi ve iletecek bir mesajı bulunan kadınlar" olacağını söyledi.
Blue Origin'in, bugüne kadar 6 başarılı mürettebatlı yörünge altı uçuş görevi gerçekleştiren New Shepard yörünge altı uzay aracındaki 6 kişilik mürettebata, Sanchez'in liderlik etmesinin beklendiği bildiriliyor.
Daha önceki Blue Origin uçuşlarından birinde Bezos, kardeşi Mark ve havacılık alanının öncülerinden Wally Funk da dahil üç kişiyle birlikte uzayın sınırına gitmişti.
Sonraki mürettabatlı görevdeyse Uzay Yolu (Star Trek) oyuncusu William Shatner da uzaya uçmuştu. Bir diğer fırlatmada da başka kişilerle beraber NFL (en büyük profesyonel Amerikan futbolu ligi -ed.n.) oyuncusu Michael Strahan yer almıştı.
Sanchez bu yaklaşan görevde, Bezos'un mürettebatın bir parçası olmayabileceğini söyledi.
The Wall Street Journal'a verdiği röportajda Sanchez "Onu zapt etmem gerekecek. "Hepimizi kenardan izleyerek destekleyecek" derken, "çok heyecanlı" ve "biraz gergin" hissettiğini de sözlerine ekledi.
Uzayın sınırına yapılan keyfi uçuşların yanı sıra Blue Origin bilimsel ekipmanlar kullanarak birkaç NASA görevi de gerçekleştirmişti.
Blue Origin, eylüldeki son mürettebatsız görevlerinden birinin uçuş sırasında ateş topuna dönüşmesinden sonra, ABD Federal Havacılık İdaresi'nin (FAA) uzay şirketine gelecekteki New Shepard görevi için yeşil ışık yakmasını beklemek zorunda kalabilir.
2022'de gerçekleşen bu olayda, New Shepard güçlendiricisi uçuşa yaklaşık 1 dakika 4 saniye kala alev almıştı. Birkaç saniye içinde uçuş iptal roketleri kapsülü ayırarak Dünya'ya güvenli bir şekilde geri dönmesini sağlamıştı.
FAA, başarısız fırlatmanın yaşandığı gün yaptığı açıklamada "New Shepard aracı uçuşlara tekrar başlamadan önce FAA, aksilikle ilgili herhangi bir sistem, süreç veya prosedürün kamu güvenliğini etkileyip etkilemediğini belirleyecek" diye belirtmişti.



Deepfake videoları tespit etmek giderek zorlaşıyor: Artık gerçekçi kalp atışları var

Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
TT

Deepfake videoları tespit etmek giderek zorlaşıyor: Artık gerçekçi kalp atışları var

Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)

Deepfake videoların gelişmiş saptama yöntemlerini yanıltabildiği ve her geçen gün daha gerçekçi hale geldiği tespit edildi. 

Bir kişinin yüzünün ya da vücudunun dijital olarak değiştirilmesiyle oluşturulan deepfake videolar endişe yaratmaya devam ediyor. 

Bu videolar gerçek bir kişinin görüntüsünün yapay zeka kullanılarak değiştirilmesiyle yapılıyor. Aslında bu teknoloji, kullanıcıların yüzünü kediye dönüştüren veya yaşlandıran uygulamalar gibi zararsız amaçlarla da kullanılabiliyor.

Ancak insanların cinsel içerikli videolarını üretmek veya masum insanlara iftira atmak için de kullanılabilmesi ciddi bir sorun teşkil ediyor.

Bu videoların sahte olup olmadığını anlamak için kullanılan gelişmiş yöntemlerden biri kalp atışlarını izlemek. 

Uzaktan fotopletismografi (rPPP) adlı araç, deriden geçen ışıktaki küçük değişiklikleri tespit ederek nabzı ölçüyor. Nabız ölçen pulse oksimetreyle aynı prensiple çalışan bu araç, çevrimiçi doktor randevularının yanı sıra deepfake videoları tespit etmek için de kullanılıyor.

Ancak bulguları hakemli dergi Frontiers in Imaging'de bugün (30 Nisan) yayımlanan çalışmaya göre deepfake görüntülerde artık gerçekçi kalp atışları var.

Bilim insanları çalışmalarına videolardaki nabız hızını otomatik olarak saptayıp analiz eden bir deepfake dedektörü geliştirerek başladı. 

Ardından rPPP tabanlı bu aracın verilerini, EKG kayıtlarıyla karşılaştırarak hassasiyetini ölçtüler. Son derece iyi performans gösteren aracın EKG'yle arasında dakikada sadece iki-üç atımlık fark vardı. 

Ekip aracı deepfake videolar üzerinde test ettiğindeyse rPPP, videoya kalp atışı eklenmese bile son derece gerçekçi bir kalp atışı algıladı. 

Bilim insanları kalp atışlarının videoya kasten eklenebileceği gibi, kullanılan kaynak videodan kendiliğinden geçebileceğini de söylüyor.

Almanya'daki Humboldt Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı Peter Eisert "Kaynak video gerçek bir kişiye aitse, bu artık deepfake videoya aktarılabiliyor" diyerek ekliyor: 

Sanırım tüm deepfake dedektörlerinin kaderi bu; deepfake'ler gittikçe daha iyi hale geliyor ve iki yıl önce iyi çalışan bir dedektör bugün tamamen başarısız olmaya başlıyor.

Araştırmacılar yine de sahte videoları saptamanın başka yolları olduğunu düşünüyor. Örneğin sadece nabız hızını ölçmek yerine, yüzdeki kan akışını ayrıntılı olarak takip eden dedektörler geliştirilebilir.

Eisert, "Kalp atarken kan, damarlardan geçerek yüze akıyor ve daha sonra tüm yüz bölgesine dağılıyor. Bu harekette gerçek görüntülerde tespit edebileceğimiz küçük bir gecikme var" diyor.

Ancak bilim insanına göre nihai çözüm deepfake dedektörlerinden ziyade, bir görüntünün üzerinde oynanıp oynanmadığını anlamaya yarayan dijital işaretlere odaklanmaktan geçiyor:

Bir şeyin sahte olup olmadığını tespit etmek yerine bir şeyin değiştirilmediğini kanıtlayan teknolojiye daha fazla odaklanmadığımız sürece, deepfake'lerin saptanmalarını zorlaştıracak kadar iyi olacağını düşünüyorum.

Independent Türkçe, BBC Science Focus, TechXplore, Frontiers in Imaging