Mahsa Amini’nin babasıyla röportaj yapan gazeteci mahkemeye çıkmadan hüküm giydi

İranlı genç Mahsa Amini’nin fotoğrafı protestolarda tutuluyor (Reuters)
İranlı genç Mahsa Amini’nin fotoğrafı protestolarda tutuluyor (Reuters)
TT

Mahsa Amini’nin babasıyla röportaj yapan gazeteci mahkemeye çıkmadan hüküm giydi

İranlı genç Mahsa Amini’nin fotoğrafı protestolarda tutuluyor (Reuters)
İranlı genç Mahsa Amini’nin fotoğrafı protestolarda tutuluyor (Reuters)

İranlı gazeteci Nazila Marufiyan, kıyafet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle alındığı gözaltında hayatını kaybeden Mahsa Amini’nin babasıyla röportaj yaptığı için gözaltına alınmasının ardından duruşma yapılmadan hüküm giydi.
Mahsa Amini gibi Kürdistan Eyaletindeki Sakkız şehrinden bir gazeteci olan Marufiyan Tahran’da yaşıyor.
Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü’ne göre, Ekim ayı sonunda gözaltına alınan Marufiyan, başkentteki Evin Hapishanesi’ne konuldu.
Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre, Marufiyan Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Yargıç Afşari başkanlığındaki Devrim Mahkemesi’nin 26. şubesinin kararına dayanarak, hakkımda 2 yıl hapis, para cezası ve 5 yıl yurt dışına çıkma yasağı kararı verildi” yazdı.
İranlı gazeteci, bu kararın duruşma gerçekleşmeden ve savunma yapılmadan verildiğini vurgulayarak, rejim aleyhinde propaganda yapmak ve yalan haber yaymakla suçlandığını ekledi.
Rouydad24 isimli haber sitesi için çalışan Marufiyan, 19 Ekim’de Mahsa Amini’nin babası Amjad Amini ile yaptığı ‘Yalan söylüyorlar’ başlıklı bir röportajı yayınladı.
Haber sitesi söz konusu röportajı bir süre sonra yayından kaldırdı.
İranlı yetkililer, Mahsa Amini’nin hasta olduğunu ve bu nedenle hayatını kaybettiğini iddia etse de, Amjad kızının herhangi bir hastalığı olmadığını vurguladı.
Mahsa Amini’nin ailesi, kızlarının ahlak polisi tarafından tutulduğu sırada ölümcül bir darbe aldığını söyledi.
İran, 22 yaşındaki kadının ülkedeki katı kadın giyim kurallarını ihlal ettiği iddiasıyla 16 Eylül’de gözaltına alınmasından günler sonra ölümünden bu yana gösterilere tanık oluyor.
Yetkililer, söz konusu protestoları ‘düşmanların kışkırttığı isyan’ olarak nitelendirdi.
Bu olaylarda güvenlik mensupları da dahil olmak üzere yüzlerce kişi öldü, binlerce kişi de gözaltına alındı.
İnsan hakları örgütleri, ayaklanmanın patlak vermesinden bu yana yaklaşık 80 gazetecinin gözaltına alındığını tahmin ediyor.
 



YouTube videoların "kamerayla çekilip çekilmediğini" belirtecek

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

YouTube videoların "kamerayla çekilip çekilmediğini" belirtecek

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

YouTube artık kullanıcılarına videolar "kamerayla çekildiğinde" söyleyecek çünkü videoların birçoğu öyle değil.

Etiketler, videonun altında "bu içerik nasıl yapıldı" yazan bir mesajla birlikte yer alacak. Etikette "Bu içerik, kamera veya başka bir kayıt cihazı kullanılarak çekildi" yazacak.

Etiketler, yapay zekanın yükselişine ve onunla üretilen videoların yaratabileceği risklere bir yanıt. Birçok uzman, videoları gerçek olup olmadığına göre etiketlemenin insanların sahte görüntüler yüzünden yanlış yönlendirilmesini engellemeye yardımcı olacağını ileri sürüyor.

Videolar, çeşitli platformların videonun montaj veya gerçek olup olmadığını netleştirmek için kullanabileceği bir standart olan C2PA (İçerik Güvenirliği ve Özgünlüğü Koalisyonu) standardını kullanıyor. Örneğin bazı kamera şirketleri, YouTube'un videonun gerçekten bir cihazda kaydedilip kaydedilmediğini otomatik olarak görebilmesi için bu teknolojiyi kameralarına eklemişti.

Videolar montaj edilse de bu etiketi alabiliyor. Ancak, videonun "temel doğasında veya içeriğinde" "önemli değişiklikler" yaratacak veya videonun nereden geldiğinin tespit edilmesini imkansız kılacak şekilde montajlanmaması gerekiyor.

Google halihazırda kendi yapay zeka üretimlerini işaretleyebilmeleri için YouTube kullanıcılarının videolarında "değiştirilmiş veya sentetik içerik" bulundurduğunu belirtmek için bir düğme kullanmasına izin veriyordu. Ancak yeni sistem, kullanıcıların gerçek videoları işaretlemesine izin vererek tam tersi şekilde çalışıyor ve yalan söylemeyi zorlaştıracak teknik sistemlere de başvuruluyor.

Independent Türkçe