Mısır’da doğum oranını azaltmak için mali teşvik verilecek

Kahire hükümeti nüfus artışıyla başa çıkmak için mekanizma arayışında

Mısır Başbakanı Medbuli, Mısır kabinesinin bir önceki toplantısı sırasında (Mısır Hükümeti)
Mısır Başbakanı Medbuli, Mısır kabinesinin bir önceki toplantısı sırasında (Mısır Hükümeti)
TT

Mısır’da doğum oranını azaltmak için mali teşvik verilecek

Mısır Başbakanı Medbuli, Mısır kabinesinin bir önceki toplantısı sırasında (Mısır Hükümeti)
Mısır Başbakanı Medbuli, Mısır kabinesinin bir önceki toplantısı sırasında (Mısır Hükümeti)

Mısır hükümeti ülkedeki nüfus artışını kontrol altına alma çabaları çerçevesinde, ikiden fazla çocuk sahibi olmama taahhüdü veren ailelere teşvikler verilmesini tartışıyor.
Mısır hükümetinin bu hafta Başbakan Dr. Mustafa Medbuli başkanlığında gerçekleştirdiği bir toplantıda, ‘Mısır ailesinin gelişimine yönelik ulusal projedeki gelişmeler ele alındı. Toplantıda temel olarak ‘şu ankinden daha düşük bir doğurganlık oranına ulaşmayı’ amaçlayan ‘olumlu teşvik programının’ incelendiği belirtildi.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun (UNFPA) Eski Direktörü ve Mısır Sağlık ve Nüfus Bakanlığı Aile Planlaması Yüksek Danışma Kurulu üyesi Dr. Mecdi Halid, “Küresel bir sorun olarak nüfus sorunu, birden çok eksende harekete geçilmesini gerektiriyor. Nüfus sorunuyla başa çıkma politikalarından biri, olumlu ya da olumsuz teşviklerdir. Olumsuz teşvikler, örneğin, karne yardımlarından veya ücretsiz eğitimden yoksun bırakmaktır” diye açıkladı. Halid, Şarku’l Avsat’a “Mısır hükümeti, olumsuz teşvikler kullanmaya değil, olumlu teşvikler kullanmaya karar verdi. Bu bağlamda, bir veya iki çocuk sahibi olmayı taahhüt eden ailelere olumlu teşvikler verilecek” dedi.
Ayrıca ‘olumlu teşviklerin nasıl uygulanacağı ve bunlar için nasıl mali kaynak tahsis edileceği konusunda hala bir çalışma olduğunu’ açıkladı.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi aşırı nüfus tehlikesi konusunda birçok kez uyarıda bulundu. 2017’deki Ulusal Gençlik Konferansı sırasında yaptığı uyarıda “Terörizm ve aşırı nüfus, Mısır’ın tarihinde karşı karşıya olduğu en büyük iki tehdittir. Nüfus artışı Mısır’ın ilerleme şansını azaltıyor” ifadelerine yer verdi.
Sisi, o sırada ‘nüfus artışının Mısır’ın ilerleme şansını azalttığını’ vurguladı.
Mısır Cumhurbaşkanı ayrıca Kasım ayında yeni en-Mansura şehrinin açılışı sırasında ‘nüfus artışının ülkeyi yiyeceğini’ söylemiş ve bu ‘tehlikenin’ ortadan kaldırılması için tüm devlet kurumlarının çalışmalara katılması çağrısında bulunmuştu.
Mısır Kamu Seferberlik ve İstatistik Merkezi Ajansı’na göre, 2022 yılının sonu itibarıyla Mısır’ın nüfusu 104 milyonu aştı. Artışı an be an hesaplayan nüfus saatine göre, hafta başında nüfus 104 milyon 519 bin 428 kişiye ulaştı.
Mısır Sağlık Bakanlığı Aralık ayında, nüfus artışına karşı Mısır şehirlerinde ‘Kapı Çalma’ kampanyaları düzenleneceğini duyurdu.
Bakanlık ayrıca ‘Örgütlenme Hakkınız’ başlıklı bir kampanya başlattı. Mısır Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Hüsam Abdulgaffar kampanya ile ilgili olarak, “Mısır şehirlerinde aile planlaması yöntemleri sağlayarak, yüksek kaliteli aile ve üreme sağlığı hizmetleri sunmayı ve bu hizmetlerin sürekliliğini sağlamayı amaçlıyor” açıklamasında bulundu.



Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
TT

Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi başkanlığındaki Kürt heyeti arasında, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın da katıldığı görüşme Şam'da başladı.

Görüşme, eş-Şera ve Abdi'nin 10 Mart'ta ABD himayesinde imzaladıkları ve ‘sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğalgaz sahaları dahil olmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumların Suriye devletinin idaresine dahil edilmesini’ öngören bir dizi maddeden oluşan anlaşmadan dört ay sonra gerçekleşti.

Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi daha sonra anayasal deklarasyon ve çeşitliliği yansıtmadığını söylediği bir hükümetin kurulması nedeniyle Suriye yönetimini eleştirdi. Geçtiğimiz ay Kürt güçleri ‘demokratik ve adem-i merkeziyetçi’ bir devlet talep etmiş, Şam da buna yanıt olarak ülkede ‘bölücü bir gerçeklik dayatma girişimlerini’ reddettiğini açıklamıştı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre  adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt kaynak, “SDG liderinin başkanlığındaki bir Kürt heyeti bugün DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) temsilcilerinin eşliğinde Şam'a gitti ve şu anda Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile görüşüyor. Görüşmede ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack da yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Toplantının gündemi hakkında bilgi sahibi olan kaynak, ‘görüşmelerde dört ana dosyanın ele alındığını, bunların Suriye devletinin yapısı, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Şam hükümeti arasındaki ilişki, ekonomi ve askeri güç olduğunu’ söyledi.

Çatışmaların patlak vermesinden önce onlarca yıl ötekileştirme ve dışlanmaya maruz kalan Kürtler, yeni yönetimin karar alma mekanizmasını merkezileştirme ve kilit unsurları geçiş sürecinin yönetiminden dışlama girişimini eleştiriyor.

Abdi, mayıs sonunda bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Şam ile vardığımız mutabakata bağlıyız ve şu anda uygulama komiteleri aracılığıyla bu anlaşmayı hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi. Abdi ayrıca, tüm bileşenlerin tam haklarla yaşadığı ve hiç kimsenin dışlanmadığı adem-i merkeziyetçi bir Suriye’ye olan bağlılığını vurguladı.

Eş-Şera'nın Şam'a gelişinden kısa bir süre sonra tüm silahlı askeri grupları dağıtacağını açıklamasına rağmen, ABD destekli Kürtler, 2019'da son kalesinden çıkarılana kadar DEAŞ'la mücadelede etkili olduğunu kanıtlayan organize askeri güçlerini korumakta ısrar ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Şam'ın ihtiyaç duyduğu büyük petrol ve doğalgaz sahaları da dahil olmak üzere kuzey ve doğu Suriye'nin büyük bölümünü kontrol ediyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani daha önce Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile imzalanan anlaşmanın şartlarının uygulanmasının ‘ertelenmesinin’ ülkedeki ‘kaosu uzatacağı’ uyarısında bulunmuştu.