Çin'in ultra zenginleri, servetlerini korumak için Singapur'a kaçıyor

Singapur, Asya'daki önemli finans merkezlerinden biri olarak görülüyor (AFP)
Singapur, Asya'daki önemli finans merkezlerinden biri olarak görülüyor (AFP)
TT

Çin'in ultra zenginleri, servetlerini korumak için Singapur'a kaçıyor

Singapur, Asya'daki önemli finans merkezlerinden biri olarak görülüyor (AFP)
Singapur, Asya'daki önemli finans merkezlerinden biri olarak görülüyor (AFP)

Fransız haber ajansı AFP, Çin'deki ultra zengin ailelerin servetlerini Pekin yönetiminden koruyabilmek için Singapur'a kaçtığını yazdı.
Haberde, Singapur'a yerleşen varlıklı ailelerin Rolls Royce ve Bentley gibi lüks araçlar sürdüğü ve seçkinci golf kulüplerinde vakit geçirdiği ifade edildi.
Yabancılardan yıllık 670 bin dolar üyelik ücreti talep eden Sentosa Golf Club'ın müdürü Benny Teo, kulübe gelenlerin çoğunun özel modacıların kıyafetlerini giyen Çinli gençler olduğunu söyledi.
Yabancı ülkelere taşınma süreçleriyle ilgili hizmetler sağlayan AIMS firmasının CEO'su Pearce Cheng de "Nasıl para harcadıklarını hayal edemezsiniz. Tam bir delilik" dedi.
Cheng, müşterilerinden birinin davetiyle katıldığı bir partide, konuklara yaklaşık 800 bin dolar değerindeki Yamazaki 55 viskilerinden ikram edildiğini söyledi.
AFP'ye konuşan ve kimliğini açıklamayan Çinli bir muhasebeciyse, "Singapur'a taşınmak, aile servetinin güvende olmasını ve birkaç nesil boyunca devam etmesini sağlamak anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.
Singapur'a taşınan zenginlerin varlıklarını yönetmek için kurduğu "aile ofislerinin" sayısıysa resmi rakamlara göre 2021'de 700'e yükseldi. Bu sayı, 2020'de 400 civarındaydı.
Ülkenin önde gelen hukuk şirketlerinden Dentons Rodyk'in yöneticilerinden Loh Kia Meng, yıl sonunda bu rakamın 1500'e çıkabileceğini belirterek, "Yeni açılan her iki aile ofisinden biri Çin'den gelenler tarafından kurulmuş olacak" dedi.
Singapur'daki CIMB Private Banking'den Song Seng Wun ise ülkenin ultra zenginlerin iş yapabilmesi için "çok kullanışlı bir tarafız bölge" sağladığını savundu.
Haberde, ülkedeki vergi oranlarının nispeten düşük olduğuna ve nüfusun çoğunluğunu Çin kökenli kişilerin oluşturduğuna da dikkat çekildi.
Ayrıca Singapur'un Çin'le güçlü ticari bağlara sahip olduğu gibi ABD'yle ilişkilerini de iyi tuttuğu vurgulandı.  
Haberde, ünlü e-ticaret sitesi Alibaba'nın kurucusu Jack Ma'nın finans şirketi Ant Group'un halka arzının, Pekin yönetimi tarafından 2020'de engellendiği de hatırlatıldı. Bunun sonucunda Ma, yaklaşık 25 milyar dolar zarara uğramıştı. Söz konusu hamlenin, Ma'nın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping yönetimini eleştirmesinin ardından geldiği de öne sürülmüştü.
Ayrıca Alibaba'ya tekelleşerek rekabet kanunlarına uymadığı gerekçesiyle 2021'de 2,8 milyar dolar para cezası da kesilmişti.

Independent Türkçe, AFP, Japan Times



Hong Kong'da tartışma yaratan öneri: "Yönetimin karalanması yasaklansın"

Hong Kong Baş Yöneticisi John Lee (Reuters)
Hong Kong Baş Yöneticisi John Lee (Reuters)
TT

Hong Kong'da tartışma yaratan öneri: "Yönetimin karalanması yasaklansın"

Hong Kong Baş Yöneticisi John Lee (Reuters)
Hong Kong Baş Yöneticisi John Lee (Reuters)

Shweta Sharma Muhabir 

Hong Kong'un yasama meclisi, milletvekillerinin yönetimi "karalamasını" yasaklayacak ve Pekin'in kent üzerindeki genel kontrolüne "samimi destek" verilmesini zorunlu kılacak bir dizi yeni etik kural teklif etti.

Sadakati sağlamayı amaçlayan kurallar, bunların ihlali durumunda uzaklaştırmalar ve maaş kesintilerini de içeren 5 aşamalı bir ceza sistemi öngörüyor.

Hong Kong Yasama Konseyi'ne (LegCo) bu hafta sunulan yeni etik kuralların, Meclis Komitesi tarafından incelendikten sonra bir sonraki yasama döneminin başında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Belgeye göre milletvekillerinin görevlerini yerine getirirken "Baş Yönetici'ye" ve Özel İdari Bölge (ÖİB) yönetimine "samimi destek" vermeleri ve yapıcı bir tutum sergilemeleri gerekiyor.

Metinde "Baş Yönetici'nin ve ÖİB yönetiminin görevlerindeki güvenilirliğini kasten karalamamalı; yürütmenin liderliğindeki yönetimin etkinliğini isteyerek zayıflatmamalı ya da baltalamamalılar" diye ekleniyor.

Ayrıca yalnızca Pekin'e ve Çin Komünist Partisi'ne (ÇKP) sadık kişilerin Hong Kong'da kamu görevi üstlenebileceği yönündeki emirlere atıfta bulunarak "Hong Kong'u vatanseverlerin yönetmesi" ilkesinin kapsamlı bir şekilde hayata geçirilmesi çağrısında bulunuyor.

Hong Kong Free Press'e göre LegCo Başkanı Andrew Leung, kuralların milletvekillerinin konuşmasını engellemeyeceğini söyledi ancak "kırmızı çizgiyi aşmamaları" gerektiğine dair onları uyardı.

LegCo yeni kuralları uygulamak için Üyelerin Menfaatleri Komitesi'nin rolünü genişleterek adını "Yasama Konseyi Denetleme Komitesi" olarak değiştirmeyi önerdi.

Yeniden yapılandırılan bu organ, milletvekilleri hakkındaki şikayetleri soruşturma ve disiplin cezaları uygulama yetkisine sahip olacak.

Gözlemciler bu etik kuralların, 2020'de çıkarılan ulusal güvenlik yasasından bu yana siyasi muhalefet üzerindeki denetimi sıkılaştırmak ve yalnızca Pekin yanlısı "vatanseverlerin" Hong Kong'u yönetmesini sağlamak amacıyla yürütülen daha geniş kapsamlı bir baskının parçası olduğunu belirtiyor.

Çin anakarasına sınır dışı edilmeleri öngören bir yasa tasarısına tepki olarak 2019'da patlak veren hükümet karşıtı kitlesel protestoların aylarca sürmesinin ardından Pekin, Haziran 2020'de ulusal güvenlik yasasını yürürlüğe koyarak muhalefeti etkin bir şekilde susturdu.

O zamandan beri, önde gelen birçok aktivist ya yargılanıyor ya hapse atılıyor, demokrasi yanlısı medya kuruluşları kapatılıyor ve sivil toplum örgütleri dağılıyor veya faaliyetlerini gizlice sürdüyor.

Mart 2021'de Pekin, Hong Kong'u yalnızca "vatanseverlerin" yönetebilmesini sağlamayı amaçlayan bir yasa çıkardı.

Bu reformla yasama meclisindeki demokratik temsil azaldı, seçimlere daha sıkı denetim geldi ve adayları değerlendirmek için Pekin yanlısı bir inceleme komitesi kuruldu.

Hong Kong yönetimi bu değişikliğin kentin istikrarını ve refahını koruyacağını iddia etse de demokrasi yanlısı adayların seçime girmesini fiilen engellediği için uluslararası kamuoyundan geniş çapta eleştiriye maruz kaldı.

 Independent Türkçe, independent.co.uk/asia