Netanyahu: Beni öldürmek için açık bir tehdit var

İsrailli solcu göstericiler Tel Aviv’de Netanyahu’nun aşırı sağcı hükümetine karşı gösteri düzenledi (AFP)
İsrailli solcu göstericiler Tel Aviv’de Netanyahu’nun aşırı sağcı hükümetine karşı gösteri düzenledi (AFP)
TT

Netanyahu: Beni öldürmek için açık bir tehdit var

İsrailli solcu göstericiler Tel Aviv’de Netanyahu’nun aşırı sağcı hükümetine karşı gösteri düzenledi (AFP)
İsrailli solcu göstericiler Tel Aviv’de Netanyahu’nun aşırı sağcı hükümetine karşı gösteri düzenledi (AFP)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, hükümetinin planladığı yargı reformlarına karşı protestolar devam ederken, artan şiddet ve ölüm tehditleri konusunda uyarıda bulundu.
Başbakanlık Ofisi tarafından bugün yapılan açıklamaya göre, Netanyahu ‘sınırları aşan ve her gün artan provokasyon dalgasını’ eleştirdi. 
Netanyahu, diğer seçilmiş yetkililere yönelik tehditlerin yanı sıra ‘İsrail Başbakanı’nı öldürmeye yönelik açık bir tehdit’ olduğunu da söyledi.
İsrailli emekli bir savaş pilotu, Facebook paylaşımında, “Eğer ki bir başbakan diktatörlük güçleri alırsa, bu başbakan, bakanları ve takipçileri ölür. Ülkeyi İsrailli veya yabancı bir kişi ele geçirir ve demokratik olmayan yollarla yönetirse onun katli vaciptir” ifadelerini kullanmıştı.
1981’de Irak’ın nükleer reaktörüne düzenlediği saldırıyı yöneten eski savaş pilotu Ze’ev Bar, daha sonra görevden uzaklaştı. Polis buna rağmen soruşturma başlattı.
İsrailliler, Netanyahu’nun aşırı sağcı hükümetinin ülkenin adalet sistemini kasıtlı olarak zayıflatma planına karşı haftalardır gösteri yapıyorlar.
Dün gece binlerce İsrailli, hükümetin ülkede tartışmalı yargısal yapılanma planlarına karşı gösteri yaptı.
Uzmanlar, reformların İsrail’de demokrasiyi tehlikeye atabileceği konusunda açıkça uyarıyor.
Reformlara yönelik diğer şiddetli direniş çağrıları karşısında, iç istihbarat servisi Şin Bet'in başkanı Ronen Bar, şiddeti kışkırtmaya karşı ‘sıfır tolerans politikası’ ilan etti.
Adalet Bakanı Yariv Levin’in planlarına göre, Yüksek Mahkeme ülkenin Temel Yasası’nı ihlal ettiğini söylese bile meclis çoğunluğu bir yasayı geçirebilir.
Yargıtay’ı siyasi kararlara bariz bir şekilde müdahale etmekle suçlayan Levin, yargıçları atayan organın yapısını da değiştirmek istiyor.
 



Zelenskiy, Rusya'yı Ukrayna savaşını Romanya ve Polonya'ya yaymaya çalışmakla suçluyor

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy (Reuters)
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy (Reuters)
TT

Zelenskiy, Rusya'yı Ukrayna savaşını Romanya ve Polonya'ya yaymaya çalışmakla suçluyor

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy (Reuters)
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy (Reuters)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, bugün Rusya'yı, Romanya ve Polonya hava sahasını ihlal eden İHA'lar fırlatarak savaşı genişletmeye çalışmakla suçladı.

Zelenskiy, X platformunda Rusya'nın gönderdiği insansız hava aracının (İHA) Romanya hava sahasına 10 kilometre girdiğini, bunun üzerine Romanya'nın onu kovalamak için savaş uçakları gönderdiğini söyledi.

Zelenskiy, Rus İHA’sının gün boyunca Belarus sınırındaki Ukrayna'nın çeşitli bölgelerinin üzerinde uçtuğunu belirterek, Rusya'nın Belarus hava sahasını kullanarak Ukrayna hava sahasına kuzeyden girdiğini ifade etti.

Zelenskiy, Rusya'nın yaptırımlar uygulanarak eylemlerinin sonuçlarına katlanmak zorunda olduğunu vurguladı ve Ukrayna'nın ortaklarına Rus İHA’ları ve balistik füzelerine karşı bir savunma sistemi kurulmasını önerdiğini açıkladı.

Rusya geçen hafta Polonya hava sahasına İHA gönderdi ve bu hareket geniş çapta kınandı. Avrupa Birliği'nin dışişleri ve güvenlik politikası sorumlusu Kaja Kallas, bu olayı üç buçuk yıldan fazla süre önce başlayan Rusya-Ukrayna savaşından beri Moskova'nın “Avrupa hava sahasına yönelik en ciddi ihlali” olarak nitelendirdi.

Zelenskiy bugün, “Rusya'nın savaşma gücünü zayıflatmak için Rus petrol tüketimini azaltmak” çağrısında bulunarak, “Rusya'dan petrol ithalatı konusunda ABD'nin tutumuna kulak verilmesi gerektiğini” belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump bugün yaptığı açıklamada, tüm NATO ülkeleri Rus petrolü satın almayı durdurur ve benzer önlemler (yaptırımlar) alırsa, ABD'nin enerji sektöründe Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulamaya hazır olduğunu ifade etti.


İspanya'nın başkenti Madrid'de bir barda meydana gelen patlamada 25 kişi yaralandı

İspanyol polisi (Arşiv- Reuters)
İspanyol polisi (Arşiv- Reuters)
TT

İspanya'nın başkenti Madrid'de bir barda meydana gelen patlamada 25 kişi yaralandı

İspanyol polisi (Arşiv- Reuters)
İspanyol polisi (Arşiv- Reuters)

İspanyol yetkililer bugün Madrid'de bir barda meydana gelen patlamada üçü ağır olmak üzere 25 kişi yaralandığını bildirdi.

Madrid acil servisleri X'te yaptığı duyuruda, itfaiyecilerin başkentin Vallecas semtindeki binadan enkazları temizlediğini duyurdu.

Patlama nedeniyle kapılar tahrip oldu, cam parçaları yola saçıldı.

Görgü tanığı Fernando Sanchez, RTVE'ye şunları söyledi: “Dairedeydik ve patlamayı hissettik, hemen dışarı çıktık... Kaos vardı.”

Sanches, olay yerine itfaiye araçları, ambulanslar ve polis memurlarının sevk edildiğini belirtti.

Şarku’l Avsat’ın İspanyol medyasından aktardığına göre patlama gaz kaçağından kaynaklandı.

Ancak Madrid'in güvenlik ve acil durum hizmetleri şefi Imaculada Sans, patlamanın nedeni hakkında “spekülasyon yapmak için henüz çok erken” olduğunu söyledi.

 İspanyol polis memurları (Arşiv- Reuters)İspanyol polis memurları (Arşiv- Reuters)

Sivil savunma ve ambulans ekipleri 25 kişiyi tedavi etti; bunlardan üçü “ciddi”, ikisi ise “potansiyel olarak ciddi” durumda.

Acil servis ekipleri, müdahale çalışmalarını desteklemek için polis köpekleri ve insansız hava araçlarının gönderildiğini söyledi.

Sans gazetecilere, “Enkaz altında mahsur kalan insanlar olma ihtimalini dışlıyoruz” dedi.

Patlamadan etkilenen binadaki dokuz dairenin sakinlerine “en azından önümüzdeki birkaç gün için barınak sağlanacağını” belirtti.


Britanyalı çift, 7 aydır Afganistan'da tutuklu: "Gerçekten ölüyorlar"

Çiftle birlikte Faye Hall ve bir çevirmen de gözaltına alınmıştı (BBC)
Çiftle birlikte Faye Hall ve bir çevirmen de gözaltına alınmıştı (BBC)
TT

Britanyalı çift, 7 aydır Afganistan'da tutuklu: "Gerçekten ölüyorlar"

Çiftle birlikte Faye Hall ve bir çevirmen de gözaltına alınmıştı (BBC)
Çiftle birlikte Faye Hall ve bir çevirmen de gözaltına alınmıştı (BBC)

Afganistan'ın 1 Şubat'ta gözaltına alıp tutukladığı Peter ve Barbie Reynolds çiftinden yeni haber var.

80 yaşındaki Peter Reynolds ve ondan 4 yaş küçük eşi Barbie'yle birlikte tutuklanan Amerikalı bir kadın, çiftin durumunu BBC'ye anlattı.

Serbest kaldıktan sonra ilk kez röportaj veren Faye Hall, gözyaşlarına boğularak çifte seslendi: 

Onları çok seviyorum. Kısa süre içinde dışarıya çıkacaklarını biliyorum. Pes etmeyin.

Hall, cezaevi koşullarının zorlu olduğunu belirtti. Çok kilo veren Barbie'nin yürümekte zorlandığını gördüğünü aktardı. 

Kalp ameliyatı olmuş ve kanser tedavisi görmüş Peter ilaçlarını alsa da sağlık durumunun kötüleştiğini vurguladı:

Gerçekten ölüyorlar, zaman tükeniyor. Sağlıklı bir ortamda değiller.

Reynolds çiftinin yaşadığı Bamyan Vilayeti'ne birlikte dönerlerken gözaltına alındıklarını belirten Faye Hall, Katar'ın arabulucuğuyla yürütülen müzakerelerin ardından iki ay içinde özgürlüğüne kavuşmuş.

Cezaevinde kendilerinden başka yabancı görmediğini söylüyor. 

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı, çiftin ailesine destek sağlandığını bildirdi. 

1970'te Kabil'de evlenen çift, 18 yıldır Afganistan'da yaşarlarken gözaltına alındı. 4 kere mahkemeye çıksalar da neyle suçlandıkları açıklanmadı.

Afganistan pasaportlarına sahip ikili, Taliban'ın da onayladığı bir yardım programını yürütüyordu. 

BM, çiftin tutulduğu koşullarla ilgili olarak Taliban yönetimini temmuzda uyarmıştı. 

Afganistan Dışişleri Bakanlığı ise aynı ay yaptığı açıklamada Barbie ve Peter'a yeterli bakımın sağlandığını savunmuştu. 

Serbest bırakılmalarına yönelik çalışmaların sürdürüldüğünü belirten Taliban yönetimi, "Henüz gereken adımlar tamamlanmadı. İnsan hakları güvence altında. Tedavi görüyorlar, aileleriyle sürekli olarak iletişim halindeler" de demişti. 
Independent Türkçe, BBC, AP