Ukraynalı bir köy öğretmeni yıkılan evini okula dönüştürüyor

Alexander Pogorelov’un öğretmenlik yaptığı Chandrigolovi’daki okul Rus saldırılarında harabeye döndü. (AFP)
Alexander Pogorelov’un öğretmenlik yaptığı Chandrigolovi’daki okul Rus saldırılarında harabeye döndü. (AFP)
TT

Ukraynalı bir köy öğretmeni yıkılan evini okula dönüştürüyor

Alexander Pogorelov’un öğretmenlik yaptığı Chandrigolovi’daki okul Rus saldırılarında harabeye döndü. (AFP)
Alexander Pogorelov’un öğretmenlik yaptığı Chandrigolovi’daki okul Rus saldırılarında harabeye döndü. (AFP)

Alexander Pogorelov’un Ukrayna’nın doğusundaki köyünde, Chandrigolovi’da 20 yılı aşkın bir süredir öğretmenlik yaptığı okul binası artık enkaz halinde.
Okul, Rus ve Ukrayna birlikleri arasındaki çatışmalar sırasında, nisan ayında yıkıldı. 45 yaşındaki öğretmen bombardımandan arta kalan malzemelerle evini sınıfa dönüştürdü. Çocuklara ders vermek için köyüne geri döndü. Büyüdüğü köydeki onlarca bina gibi yıkılan okulun önünde açıklamalarda bulunan Alexander Pogorelov, “Bir öğretmen her şeyin yıkıldığını görünce ne hissedebilir?” diye sordu.
Bu, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) şubat ayında başlayan Rus işgalinden bu yana hasar gördüğünü veya tahrip edildiğini biildirdiği yüzlerce okuldan sadece biri. Rusya, Ukrayna güçlerini birliklerini barındırmak ve mühimmat depolamak için okulları ve diğer sivil tesisleri kullanmakla suçluyor ve okullara veya konutlara saldırmadığını savunuyor. Ukrayna ise Chandrigolovi’de düzenlenen  saldırılara atıfta bulunarak söz konusu Rus iddialarını reddediyor.
Savaş öncesi yaklaşık bin kişilik nüfusu olan Chandrigolovi köyü şu an tamamen boş durumda. Elektrik ve internetten mahrum. Alexander Pogorelov “Dersleri yüz yüze ders vermek daha iyi” açıklamasında bulunurken çocuklara evinde ders vermeye devam ediyor.

Kitaplar ve mikroskop
Her gün birkaç öğrenci Alexander Pogorelov ve eşi Larissa’nın evinin salonunda toplanıyor. Kediler sobanın yanında ısınıyor. Yıkılan okul binasından kurtarılan alfabe salonun duvarında asılı duruyor.
Evin bir köşesinde öğrencilerin biyoloji dersinde kullandıkları mikroskop ve okulun yakınındaki bir mahzenden alınan kitaplar raflara dizilmiş duruyor.
Alexander, 4-16 yaş arası 11 öğrenciye Ukrayna dili ve edebiyatı, biyoloji, coğrafya ve matematik dersleri veriyor. Rus dili ve edebiyatı, ağırlıklı olarak Rusça konuşulan bu bölgedeki okul müfredatının bir parçasıydı. Ancak artık müfredattan çıkarıldı. Alexander Pogorelov bunun nedenine ilişkin “Bilmiyorum. Şu an sadece Ukrayna dili ve edebiyatı öğretiyorum” dedi. Kendisine göre halk Rusların geri çekilmesini destekledi. Ancak köy halen Donetsk bölgesindeki diğer birçok kasaba gibi Ukrayna ve Rus yanlıları arasında bölünmüş durumda.

Gelecek için umut
Savaştan önce sayısı 120 olan okulun öğrencilerin çoğu artık Avrupa, Ukrayna veya Rusya’nın diğer bölgelerinde mülteci haline geldi. Chandrigolovi, Eylül 2022’de Ukrayna kuvvetleri tarafından geri alındı ancak savaşın izleri halen devam ediyor.
Alexander Pogorelov okula üç kilometre yürüyor, mayına basma korkusuyla sadece asfalt yolları kullanmaya dikkat ediyordu. Arkadaşı Dmytro’nun yakındaki bir köyde gezdiği sırada askerlerin bıraktığı bir tuzağı basarak öldüğünü belirten Pogorelov okulun yeniden inşası için fon alan köye az da olsa normal görünümün geri döneceği umudu taşıyor.
Alexander Pogorelov bölgede şu an öğrencilerin eğitimine yardım eden tek öğretmen. Öğrencilerden biri polis olmak istediğini söylerken 13 yaşındaki Daria da bir bankada çalışma hayalini dile getiriyor. Ancak çocukların gelecekleri için endişeli olan öğretmen “Endişelenmeseydim bunu yapamazdım” diyor.



İran Cumhurbaşkanı, “Bölgesel Güvenliği Sağlamak” için Pakistan'da

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)
TT

İran Cumhurbaşkanı, “Bölgesel Güvenliği Sağlamak” için Pakistan'da

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, bugün iki günlük resmi bir ziyaret için Pakistan'a geldi. Ziyaret sırasında, iki komşu ülke, bölgede ve bölge dışında artan gerilimler ortamında ikili ilişkilerini güçlendirmeyi hedefliyor.

Pezeşkiyan, ülkenin doğusundaki Lahor kentine geldi ve yerel medya, uçağının inişini gösteren görüntüleri yayınladı. Eski Başbakan Navaz Şerif ve kızı, Pencap eyaleti başbakanı Meryem Şerif, Pezeşkiyan'ı karşıladı.

İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, İran Cumhurbaşkanı'nın ilk ziyaretinde Cumhurbaşkanı Asif Ali Zerdari ve Başbakan Şahbaz Şerif ile görüşmelerde bulunması planlanıyor.

Pakistan dün, İran ile ABD arasındaki gerginliği yatıştırma rolünü sürdüreceğini açıkladı.

Pezeşkiyan, Pakistan'a gitmeden önce yaptığı açıklamada, iki ülkenin ticari ve ekonomik ilişkilerini güçlendirmeye çalıştığını vurgulayarak, iki ülke halkları arasında derin dini ve ideolojik bağlar olduğunu belirtti.

Ziyaretin ayrıca iki ülke arasındaki ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediğini de belirten Pezeşkiyan, “Bu ziyaret sırasında, bölgesel güvenlik ve sınır meseleleri bizim ve Pakistan'daki değerli kardeşlerimiz için son derece önemlidir. Gerekli koordinasyonu sağlayarak bölgesel güvenliğin tesis edilmesi için var gücümüzle çalışacağız” ifadelerini kullandı.