Nijer ordusu ile DEAŞ arasında şiddetli çatışmalar yaşandı

Nijer ordusu yerinden edilmiş kişilerin kaldığı kamplarda devriyelerin artırdı. (AFP)
Nijer ordusu yerinden edilmiş kişilerin kaldığı kamplarda devriyelerin artırdı. (AFP)
TT

Nijer ordusu ile DEAŞ arasında şiddetli çatışmalar yaşandı

Nijer ordusu yerinden edilmiş kişilerin kaldığı kamplarda devriyelerin artırdı. (AFP)
Nijer ordusu yerinden edilmiş kişilerin kaldığı kamplarda devriyelerin artırdı. (AFP)

Nijer, cumartesi akşamı geç saatlerde DEAŞ militanlarının bir ordu birliğine kurduğu pusuda ölü sayısının 10'a yükseldiğini, 13 kişinin de yaralandığını duyurdu. Kayıp 16 kişiyi arama çalışmaları ise halen sürüyor. Ordunun ülkenin güneybatısındaki Mali ve Burkina Faso sınırlarındaki örgütün kalelerine yönelik özel askeri operasyon başlatmasının ardından taraflar arasında Sahel bölgesindeki en tehlikeli sınır üçgeninde çatışmalar sürüyor.
Nijer Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Elmahav Operasyonu’na bağlı bir birlik, Banibango bölgesinin kuzeyinde devriye gezerken bir grup silahlı terörist tarafından kurulan pusuya maruz kaldı. Bakanlık, ordunun birkaç hafta önce DEAŞ örgütünün kalelerine yönelik başlattığı Elmahav Operasyonu’na atıfta bulunarak, bu operasyon ile örgütün lojistik üslerinin yok edilmesinin yanı sıra DEAŞ’ın önde gelen liderleri de dahil olmak üzere bir dizi teröristin öldürüldüğünü duyurmuştu.
Nijer ordusu, terörle mücadele için yaklaşık 10 yıldır Nijer'de konuşlanmış olan Fransız Barkhane güçlerinin sağladığı güçlü destekten yararlanıyor. Fransızların bu Afrika ülkesindeki varlığı, komşu Mali'den bin askerini çekip Nijer'e yeniden konuşlandırdıktan sonra daha da arttı. Nijer ordusu bölgede askeri operasyonlarını sürdürürken devriyelerinden biri Intagami kasabasında pusuya düşürüldü ve iki taraf arasında şiddetli çatışma çıktı.
Nijer Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre çatışmaların yoğunluğuna rağmen askerlerin teyakkuzda olması ve uçakların anında müdahalesi saldırganları komşu ülkeye, muhtemelen sadece birkaç kilometre ötede bulunan Mali'ye doğru çekilmeye zorladı. Açıklamada, çatışmada ölen saldırganların sayısı belirtilmezken, geri çekilme sırasında çok sayıda ceset taşıdıklarının görüldüğü kaydedildi.
Bakanlık, ordunun kayıp askerleri ve terör örgütüne ait sığınakları bulmak için bölgede geniş çaplı operasyon başlattığını duyurdu. Ancak saldırganların sınırı geçmesi halinde, Mali ile gergin ilişkiler nedeniyle askerlerin, özellikle Fransız uçaklarının onları takip edemeyeceği kaydedildi.
DEAŞ’lı teröristler, sınırları geçmek için Sahel bölgesindeki çalkantılı siyasi durumdan yararlanıyor. Mali’nin Fransa ile askeri iş birliği anlaşmasını durdurduktan sonra Air France'ın mali hava sahasını kullanması, Bamako'daki geçici makamların kararıyla yasaklandı. Mali geçen yıl Fransa’dan askerlerini geri çekmesini istedi ve Rusya ile iş birliğine yönelerek özel Rus Wagner grubundan yararlandı.
Diğer yandan Mali ve Nijer arasındaki ilişkideki gerilim daha da karmaşık hale getiriyor. Mali ‘Beş Sahel Devleti Grubu’ndan çekilmeye karar verdiğinden, Nijer ordusu artık Mali topraklarında hiçbir teröristi takip edemiyor. Daha önce ortak devriyelerin organizasyonunu ve istihbarat bilgilerinin değişimini sağlayan bölgesel grup anlaşmalarına izin verildiği gibi aynı zamanda bir terörist hedefin takip edildiği durumda beş ülkenin topraklarına onlarca kilometre girilmesine de imkan sağlanmıştı. Nijer ile Mali arasında artık herhangi bir güvenlik veya askeri koordinasyon olmadığı için tüm bunlar durdu. İki ülke, DEAŞ'ın konuşlandığı bölgenin en tehlikeli sınır üçgeninde, tek düşmana karşı iki ayrı savaş yürütürken Nijer ordusu oldukça kanlı saldırılara maruz kaldı. 10 Aralık 2019'da 71, 9 Ocak 2020'de de 89 askerin yaşamını yitirdiği saldırılar buna örnek gösterildi.
Nijer ordusu, ABD ve Fransızların desteğiyle DEAŞ'a karşı savaşta birçok kayıp veriyor. Ancak önemli kazanımlar elde eidldiği vurgulanıyor. Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum duruma dair yaptığı açıklamada  "Yavaş ancak güvenli bir şekilde ilerliyoruz” dedi.



Nijerya'da silahlı kişiler bir polis karakoluna ve bir kiliseye saldırdı, beş kişiyi kaçırdı

Nijerya'daki terörist gruplardan (yerel medya)
Nijerya'daki terörist gruplardan (yerel medya)
TT

Nijerya'da silahlı kişiler bir polis karakoluna ve bir kiliseye saldırdı, beş kişiyi kaçırdı

Nijerya'daki terörist gruplardan (yerel medya)
Nijerya'daki terörist gruplardan (yerel medya)

Nijerya polisi, dün silahlı kişilerin bir polis karakoluna ve bir kiliseye saldırdığını ve Nijerya'nın orta kesimindeki bir bölgede beş kişiyi kaçırdığını bildirdi. Burası, 2015 yılının sonlarında bir Katolik okulundan 250'den fazla öğrencinin kaçırıldığı bölge.

Saldırı,kasım ayında yaklaşık 300 öğrencinin kaçırıldığı Aguara bölgesinde dün sabah erken saatlerde meydana geldi. Bu şiddet olayları, Afrika'nın en kalabalık ülkesi Nijerya'da kaçırma olaylarında önemli bir artışın yaşandığı dönemde gerçekleşti.

Nijeryalı yetkililer, aralık ayı başlarında silahlı kişiler tarafından bir Katolik okulundan kaçırılan 100 öğrencinin serbest bırakılmasını sağladı, ancak diğerlerinin akıbeti bilinmiyor. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre bu olay, ülke tarihinin en büyük toplu kaçırma olaylarından biri olarak kayıtlara geçti.

Dün gerçekleşen saldırıyla ilgili olarak polis, "yaklaşık olarak saat 03:40'ta, silahlı kişiler Aguarah bölgesine baskın düzenleyerek polis karakoluna saldırdı (...), muhtemelen memurları etkisiz hale getirdikten sonra karakolu ateşe vermek için dinamit kullandı" açıklamasını yaptı. Polis ayrıca, "teröristlerin daha sonra bölgedeki Birleşik Metodist Kilisesi'ne giderek bir kısmını ateşe verdiklerini ve ardından yaklaşık 5 kişiyi kaçırdıkları diğer bölgelere götürdüklerini" belirtti.

Washington, ABD Başkanı Donald Trump'ın Hristiyanları hedef alan "soykırım" ve "zulüm" olarak nitelendirdiği şiddet olayları nedeniyle Abuja'ya diplomatik baskı uyguluyor.

Bu arada, Nijerya ordusu dün yaptığı açıklamada, ülkenin kuzeydoğusundaki Borno eyaletinde gece düzenlenen hava saldırılarında üst düzey bir Boko Haram komutanı ve 10 savaşçısının öldürüldüğünü duyurdu. Öldürülen komutanın, Sambisa Ormanı'ndaki Boko Haram'ın ikinci komutanı olarak kabul edilen Ebu Halid olduğu belirlendi. Ordu, operasyon sırasında herhangi bir kayıp vermediğini vurguladı.

Ülkenin kuzeydoğusu, 2009'dan beri Boko Haram ve onun ayrılıkçı grubu Batı Afrika İslam Devleti (ISWAP) liderliğindeki bir isyanla boğuşuyor. Perşembe günü, ISWAP tarafından düzenlenen saldırılarda 5 asker, 15 inşaat işçisi ve yerel balıkçı da dahil olmak üzere 20'den fazla kişi öldürüldü.

Birleşmiş Milletler'e göre, 2009'da başlayan isyan, Nijerya'nın kuzeydoğusunda 40 binden fazla kişinin ölümüne ve yaklaşık 2 milyon kişinin yerinden edilmesine neden oldu.


Nijer'in başkentinde silah sesleri ve şiddetli patlamalar duyuldu

Nijer'deki güvenlik güçleri (Arşiv)
Nijer'deki güvenlik güçleri (Arşiv)
TT

Nijer'in başkentinde silah sesleri ve şiddetli patlamalar duyuldu

Nijer'deki güvenlik güçleri (Arşiv)
Nijer'deki güvenlik güçleri (Arşiv)

Bu sabah erken saatlerde Nijer'deki Niamey Uluslararası Havalimanı yakınlarında yoğun silah sesleri ve patlamalar duyuldu.

Reuters, bir görgü tanığının ifadesine dayanarak, yoğun silah seslerinin gece yarısından yaklaşık bir saat önce başladığını ve GMT saatiyle 00:12'ye kadar devam ettiğini bildirdi.

X platformunda yayınlanan bir videoda, şehrin gece silüeti ve üzerinde beliren mermi izleri görülüyordu. Temmuz 2023'te darbeyle iktidarı ele geçiren Nijer'deki askeri hükümetten henüz bir açıklama gelmedi.


AFRICOM: Nijerya'daki Noel saldırıları Sahel bölgesindeki DEAŞ'ı hedef aldı

ABD güçlerinin Nijerya'daki milislere düzenlediği baskının yol açtığı yıkımdan (Arşiv-Reuters)
ABD güçlerinin Nijerya'daki milislere düzenlediği baskının yol açtığı yıkımdan (Arşiv-Reuters)
TT

AFRICOM: Nijerya'daki Noel saldırıları Sahel bölgesindeki DEAŞ'ı hedef aldı

ABD güçlerinin Nijerya'daki milislere düzenlediği baskının yol açtığı yıkımdan (Arşiv-Reuters)
ABD güçlerinin Nijerya'daki milislere düzenlediği baskının yol açtığı yıkımdan (Arşiv-Reuters)

Afrika'daki ABD askeri komutanlığı AFRICOM'un komutan yardımcısı AFP’ye verdiği demeçte, Noel günü ABD'nin Nijerya'nın kuzeybatısında düzenlediği hava saldırılarının, komşu Nijer'de faaliyet gösteren DEAŞ'ın bir koluyla bağlantılı militanları hedef aldığını söyledi.

General John Brennan, geçen hafta ABD-Nijerya güvenlik toplantısının aralarında verdiği röportajda, “hedeflerin Sahel bölgesindeki tüm terörist gruplar tarafından fırlatma rampası olarak kullanılan alanlar olduğunu” belirtti.

Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Maiduguri şehrinde bulunan Gamboru pazarındaki bir camiye düzenlenen bombalı saldırının ardından olay yerinin yakınında toplanan halk, (Arşiv-AFP)Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Maiduguri şehrinde bulunan Gamboru pazarındaki bir camiye düzenlenen bombalı saldırının ardından olay yerinin yakınında toplanan halk, (Arşiv-AFP)

“Nijeryalılardan aldığımız son bilgiler, bunun Sahel bölgesindeki DEAŞ ile bağlantılı olduğunu gösteriyor” dedi. Analistler, DEAŞ’ın Sahel bölgesinden Nijerya gibi Batı Afrika kıyı ülkelerine yayılmasından endişe duyuyorlar.

Lagos'un cihatçı gruplarla çatışması nedeniyle ABD'nin Nijerya'ya askeri teçhizat teslimatlarını ve istihbarat paylaşımını artırdığını belirtti. Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre General John, “Daha fazla satın alabilmeleri için yabancı askeri teçhizat satışını hızlandırmaya çalışıyoruz” dedi. Ayrıca, ABD'nin Nijerya'nın liderliğindeki hava saldırılarını desteklemek için hava keşif uçuşları da dahil olmak üzere kapsamlı bir “istihbarat paylaşımı” hizmeti sunduğunu da ifade etti.

 AFRICOM askerleri (AFP)AFRICOM askerleri (AFP)

General John, Amerika Birleşik Devletleri'nin, geleneksel Batılı ortaklarından uzaklaşan Burkina Faso, Mali ve Nijer orduları ile sınırlı ölçüde iş birliğini sürdürdüğünü doğruladı ve şunları belirtti: “Hala iş birliği yapıyoruz. Aslında, bazılarıyla önemli terörist hedeflerine saldırı düzenlemek için bilgi alışverişinde bulunduk, ancak durum iki veya üç yıl öncesine göre tamamen farklı.”