Rusya petrolünün yüzde 80'inden fazlasını dost ülkelere satmayı planlıyor

AA
AA
TT

Rusya petrolünün yüzde 80'inden fazlasını dost ülkelere satmayı planlıyor

AA
AA

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, 2022'de doğal gaz ihracatını azalttıklarını, petrol ihracatını ise artırdıklarını belirterek, "Bu yıl petrolümüzün yüzde 80'inden fazlasını, petrol ürünlerimizin ise yüzde 75'ini dost ülkelere ihraç etmeyi planlıyoruz." ifadesini kullandı.
Novak, Rusya Enerji Bakanlığı tarafından yayınlanan "Enerji Politikası" adlı dergi için kaleme aldığı makalede, enerji piyasalarındaki son gelişmeleri değerlendirdi.
Rusya'nın 2022'de doğal gaz ihracatını düşürdüğünü kaydeden Novak, "Doğal gaz üretimi 2022'de 673,8 milyar metreküp düzeyinde gerçekleşti. İhracat ise yüzde 25,1 azalarak 184,4 milyar metreküpe düştü." değerlendirmesinde bulundu.
Novak, doğal gaz ihracatındaki düşüşün ana nedenleri olarak, Avrupalı ülkelerin Rus gazı alımını azaltmalarını, Kuzey Akım 1 ve 2 boru hatlarında yaşanan patlamaları işaret etti.
Rusya'nın Çin'e yönelik doğal gaz sevkiyatını ise 2022 boyunca artırdığını belirten Novak, "Sibirya'nın Gücü boru hattıyla Çin'e gaz sevkiyatı yüzde 48 artarak 15,4 milyar metreküple tarihin en yüksek seviyesine ulaştı." ifadesini kullandı.
Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) üretiminin Rusya için önemli olduğunu vurgulayan Novak, "LNG ihracatımız geçen yıl yüzde 7,9 artarak 45,7 milyar metreküpe çıktı. Doğal gaz piyasası giderek daha fazla küreselleşiyor, bu nedenle LNG de hareket kabiliyeti sayesinde gelecekte daha fazla talep görecek." değerlendirmesinde bulundu.

Petrol üretimi ve ihracatında artış
Novak, Rusya'nın petrol üretimini 2022'de bir önceki yıla kıyasla yüzde 2 artırarak 535,2 milyon tona çıkardığını aktararak, "İhracat ise yüzde 7,6 artarak 242 milyon tona yükseldi." bilgisini paylaştı.
Rusya'nın petrol fiyatlarında "yasa dışı" kısıtlamalara giden ülkelere Rus petrolü sevk etmeyeceklerinin altını çizen Novak, Rus hükümetinin petrol piyasasındaki gerekli tedbirleri almaya devam ettiğini kaydetti.
Petrol sektöründe yeni pazarlar aramaya devam ettiklerine işaret eden Novak, "Bu yıl petrolümüzün yüzde 80'inden fazlasını, petrol ürünlerimizin ise yüzde 75'ini dost ülkelere ihraç etmeyi planlıyoruz." ifadesini kullandı.



Ünlü ekonomistten gümrük vergisi yorumu: Trump dahi mi?

Apollo Global Management'ın baş ekonomisti Torsten Sløk, Başkan Donald Trump'ın gümrük vergileriyle hem geniş çaplı ekonomik zarardan kaçınmasını hem de ABD'nin yıllık gelirini potansiyel olarak milyarlarca dolar artırmasını sağlayabilecek bir yol önerdi (Reuters)
Apollo Global Management'ın baş ekonomisti Torsten Sløk, Başkan Donald Trump'ın gümrük vergileriyle hem geniş çaplı ekonomik zarardan kaçınmasını hem de ABD'nin yıllık gelirini potansiyel olarak milyarlarca dolar artırmasını sağlayabilecek bir yol önerdi (Reuters)
TT

Ünlü ekonomistten gümrük vergisi yorumu: Trump dahi mi?

Apollo Global Management'ın baş ekonomisti Torsten Sløk, Başkan Donald Trump'ın gümrük vergileriyle hem geniş çaplı ekonomik zarardan kaçınmasını hem de ABD'nin yıllık gelirini potansiyel olarak milyarlarca dolar artırmasını sağlayabilecek bir yol önerdi (Reuters)
Apollo Global Management'ın baş ekonomisti Torsten Sløk, Başkan Donald Trump'ın gümrük vergileriyle hem geniş çaplı ekonomik zarardan kaçınmasını hem de ABD'nin yıllık gelirini potansiyel olarak milyarlarca dolar artırmasını sağlayabilecek bir yol önerdi (Reuters)

Graig Graziosi 

ABD Başkanı Donald Trump gümrük vergisi planıyla dünyayı kandırdı mı?

Apollo Global Management'ın baş ekonomisti Torsten Sløk'a göre durum böyle olabilir.

Sløk cumartesi günü "Has Trump Outsmarted Everyone On Tariffs?" (Trump Gümrük Tarifeleri Konusunda Herkesi Zekasıyla Alt mı Etti?) başlıklı bir blog yazısı yayımladı. Sløk yazısında, Trump'ın belirsizliği azaltacak ve muazzam gümrük vergilerinin getireceği ekonomik sancılardan kaçınacak kadar süre boyunca vergileri, yürürlüğe koymakla tehdit ettiği en yüksek oranların altında tuttuğu olası bir senaryoyu açıklıyor.

Ekonomist "Belki de stratejisi, Çin'e yüzde 30 ve diğer tüm ülkelere yüzde 10 gümrük vergisi uygulamak ve ardından tüm ülkelere gümrük vergisi dışındaki engelleri azaltıp ekonomilerini ticarete açmaları için 12 ay süre vermektir" diye yazıyor.

Fortune'un haberine göre bu yazı, Trump'ın "karşılıklı gümrük vergilerine" verdiği 90 günlük aranın temmuz başında sona ermesinden hemen önce çıktı. Bu karar nisanda muazzam bir hisse senedi satışını tetiklemişti.

Bu duraklamanın amacı ABD ve ticari ortaklarına anlaşmaları müzakere etmeleri için zaman tanımaktı ancak en azından kamuoyunun bildiği çok az anlaşma hayata geçirildi.

Bununla birlikte Trump yönetimi, adı açıklanmayan birkaç ticari ortağıyla anlaşmaya varmaya yakın olduklarını haftalardır söylüyor.

Sløk bu sürenin bir yıl daha uzatılmasıyla diğer ülkelerin ve ABD'li işletmelerin "kalıcı olarak daha yüksek gümrük vergilerinin uygulandığı yeni bir dünyaya" uyum sağlamak için daha fazla zaman kazanacağını ve piyasaları sarsan ani belirsizliğin azalacağını belirtiyor.

Ekonomist "Bu dünya için bir zafer gibi görünse de ABD'deki vergi mükelleflerine yıllık 400 milyar dolar gelir kazandırır" diye yazıyor. 

Ticaret ortakları gümrük vergisinin sadece yüzde 10'da kalmasından hoşnut olacak ve ABD'nin vergi gelirleri artacak. Belki de yönetim hepimizi zekasıyla alt etmiştir.

Daha önce Trump'ın gümrük vergisi planını eleştiren Sløk, ABD Başkanı'nın dengesiz ve agresif gümrük vergisi programını sürdürmesi halinde pozisyonunu değiştireceğe benzemiyor. Ancak Sløk, başkanın daha uzun bir oyun oynamaya istekli olması koşuluyla, bu işten galip çıkmanın yolunu tespit ettiğini düşünüyor.

Trump bunu yapmak isteyebilir de istemeyebilir de. Wall Street'in kendisine taktığı TACO lakabını (Trump Always Chickens Out / Trump Her Zaman Korkup Geri Adım Atar) olumsuz karşılamış gibi görünüyor ve bunun sonucunda, daha mantıklı olsa bile önerdiği politikalardan geri adım atmayı reddedebilir.

Sløk nisanda ABD ve Çin arasındaki bir ticaret savaşının Amerikalı küçük işletmeleri felç edeceği uyarısında bulunmuş ve bir miktar istikrar sağlamanın, Merkez Bankaları Sistemi'ne enflasyonla ilgili daha iyi bir görüş kazandıracağını belirtmişti. Halihazırda devlet başkanlarından küçük işletme sahiplerine kadar herkes, Trump'ın yarattığı dalgalı ekonomik sularda nasıl ilerleyeceğinden emin olamadıkları için bekle ve gör şeklinde hareket ediyor.

 Independent Türkçe, independent.co.uk/news