Ford'dan 3,5 milyar dolarlık batarya fabrikası yatırımı

ABD'nin büyük otomobil üreticilerinden Ford, Çin merkezli Contemporary Amperex Technology (CATL) şirketinin teknolojisini kullanarak Michigan eyaletinde batarya fabrikası kurmak için 3,5 milyar dolar yatırım planladığını duyurdu.

AA
AA
TT

Ford'dan 3,5 milyar dolarlık batarya fabrikası yatırımı

AA
AA

Şirketten yapılan açıklamada, Ford'un dünyanın büyük batarya üreticilerinden Çin merkezli CATL ile yeni bir anlaşmaya vardığı aktarıldı.
Açıklamada, anlaşma kapsamında, Ford'un Avrupa ve Asya'da 13 fabrikası olan CATL'nin lityum demir fosfat (LFP) batarya hücresi bilgisini ve hizmetlerini kullanarak batarya üreteceği kaydedildi.
Ford'un ABD'nin Michigan eyaletinde batarya fabrikası kurmak için 3,5 milyar dolarlık yatırım yapacağı belirtilen açıklamada, söz konusu tesiste LFP bataryalarının üretimine 2026'da başlanmasının planlandığı ve başlangıçta 2 bin 500 kişinin istihdam edileceği bildirildi.
Yatırım yeri olarak Michigan'ın seçilmesinde Enflasyonu Düşürme Yasası etkili oldu.
Ford Yönetim Kurulu Başkanı Bill Ford, konuya ilişkin açıklamasında, Amerika'da elektrikli araç devrimine liderlik etmeye kararlı olduklarını vurguladı.
Ford, bunun şirketi sektördeki küresel dönüşümün en ileri noktasında tutacak teknolojiye ve işlere yatırım yapması anlamına geldiğini açıkladı.
Ford Başkan Yardımcısı Lisa Drake ise Ford'un dördüncü batarya fabrikasını Michigan'da kurma kararında ise ABD'de enflasyonun düşürülmesine yönelik kapsamlı sağlık, iklim ve vergi düzenlemelerini içeren ve ABD Başkanı Joe Biden'ın geçen yıl ağustos ayında imzaladığı Enflasyonu Düşürme Yasası'nın "inanılmaz derecede önemli" olduğunu ifade etti.
Ford ve CATL arasındaki anlaşma ABD ve Çin arasında ilişkilerin gerildiği bir dönemde geldi.
ABD'li otomobil üretici Ford'un Çinli CATL ile vardığı anlaşmanın haberinin, iki ülke ilişkilerinin "casus balon" krizi nedeniyle gerildiği bir dönemde gelmesi dikkati çekti.
ABD ordusu, Amerikan hava sahasında tespit edilen ve Çin casus balonu olduğu öne sürülen balonu 4 Şubat'ta Güney Carolina kıyılarında vurmuştu. Enkazı toplayan ABD ordusu, balonun modülünü incelemeye devam ediyor.
ABD hava sahasında balon tespit edilmesi üzerine ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Pekin ziyaretini ertelemişti.



Amazon artan gümrük vergilerinin ardından Çin'den gelen ürün siparişlerini iptal etti

Amazon logosu (Reuters)
Amazon logosu (Reuters)
TT

Amazon artan gümrük vergilerinin ardından Çin'den gelen ürün siparişlerini iptal etti

Amazon logosu (Reuters)
Amazon logosu (Reuters)

Bloomberg News tarafından görülen bir belgeye ve konu hakkında bilgi sahibi kaynaklara göre ABD'li teknoloji ve e-ticaret şirketi Amazon.com Inc. Çin ve diğer Asya ülkelerinde üretilen bazı ürünlerin siparişlerini iptal etti. Bu gelişme, şirketin ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD ithalatına yönelik gümrük vergilerinden etkilenme riskini azaltmaya çalıştığını gösteriyor.

Şarku’l Avsat’ın Bloomberg News’ten aktardığına göre kaynaklar, Trump'ın 2 Nisan'da aralarında Çin, Vietnam ve Tayland'ın da bulunduğu 180'den fazla ülke ve bölgeye gümrük vergisi uygulama niyetini açıklamasının ardından Amazon'un çeşitli Amazon satıcılarından plaj sandalyesi, scooter, klima ve diğer ürünlere yönelik siparişleri durdurduğunu belirtti.

Amazon'un siparişleri önceden haber vermeden iptal etme kararının zamanlaması, satıcıları bu kararın ABD'deki gümrük vergilerine bir yanıt olduğu düşüncesine yöneltti.

Bir Amazon sözcüsü haberle ilgili yorum yapmayı reddetti.

Şirket şubat ayında yayınladığı yıllık raporunda, uluslararası ticaret anlaşmazlıklarını bir risk faktörü olarak göstermişti.

Şirket, “Çin merkezli tedarikçiler, ürün bileşenlerimizin ve mamul mallarımızın önemli bir kısmını sağlıyor” dedi.