Rafsancani ailesinden kızları Faize’nin serbest bırakılması çağrısı

Faize Rafsancani, 2016 (AFP)
Faize Rafsancani, 2016 (AFP)
TT

Rafsancani ailesinden kızları Faize’nin serbest bırakılması çağrısı

Faize Rafsancani, 2016 (AFP)
Faize Rafsancani, 2016 (AFP)

İran Eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin ailesi, geçtiğimiz eylül ayında yetkililer tarafından protestoya teşvik ettiği gerekçesiyle tutuklanan Faize Haşimi'nin serbest bırakılmasını talep etti.
İlk İran Dini Lideri’nin (Humeyni) ofisine bağlı Cameran haber sitesine göre eski cumhurbaşkanının ailesinin üyeleri, Rafsancani’nin çocukları oldukları ‘suçlamasıyla’ baskılara maruz kaldıklarını belirterek “Kız kardeşimiz Faize de dahil olmak üzere siyasi hapishanelerdeki kadınların salınmasıyla yaralarımız sarılabilir” ifadelerini kullandılar.
Faize Haşimi, geçen ay İran makamlarını protestocuların idamını durdurmaya çağıran bir mektuba imza atan 30 İranlı kadın mahkumdan biri.
İranlı yetkililer, İran Dini Lideri Ali Hamaney tarafından bu ayın başlarında onaylanan af kapsamında siyasi aktivistleri serbest bırakmaya devam ediyor. Serbest bırakılanlar arasında yönetmen Muhammed Resulof, İranlı-Fransız araştırmacı Fariba Adelkhah ve tutukluluğu sırasında çekilen fotoğraflarının İranlılar arasında büyük bir şoka neden olduğu aktivist Ferhad Meysemi’nin isimleri öne çıkıyor. Reformist İtimad gazetesi, affın şimdiye kadar tutuklu 50 aktivisti kapsadığını bildirdi.
Son protestolarda tutuklananlar da dahil olmak üzere hüküm giymiş mahkumlar için çıkarılan af kararı, mahkumların yaptıklarından pişmanlık duyduklarına ve bir daha davranışlarının tekrarının olmayacağına dair yazılı bir taahhüt sunmaları gibi bir dizi şarta bağlandı. Serbest bırakılan aktivistlerin çoğu, bu koşulların hiçbirine boyun eğmediklerini vurgulayan açıklamalar yaptı.
Faize Haşimi şartlar belirlendikten sonra hiç vakit kaybetmeden İran Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei’ye hitaben bir mektup gönderdi. Reformist internet siteleri tarafından yayınlanan mektupta aktivist Haşimi, serbest bırakılması halinde faaliyetlerine devam edeceğini söyledi.
Faize Haşimi’nin ablası Fatıma Haşimi, geçen ay babasının ölümünün yedinci yıl dönümü münasebetiyle yayınladığı bir video ile tartışmaların fitilini ateşlemişti. Fatıma, babasının İranlı yetkililere tahsis edilmiş bir yüzme havuzundayken geçirdiği kalp krizi sonucu ölmesinin ardından rejimin en pragmatik siyasi ailesinin gündeme getirdiği şüpheleri üstü kapalı olarak tekrarlamıştı.
İran makamları Haşimi Rafsancani'nin oğlu Mehdi'yi yedi yıldan fazla tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakmıştı. Şarku’l avsat’ın edindiği bilgilere göre Mehdi Haşimi, ekonomik suçlardan ve İslam Cumhuriyeti'nin ulusal güvenliğine zarar verme suçundan hüküm giydikten sonra Ağustos 2015'te 10 yıllık hapis cezasını çekmek üzere hapse atıldı. Mehdi Haşimi söz konusu dönemde yaptığı açıklamada kendisine verilen cezanın ‘siyasi’ olduğunu söylemişti.



Lübnan ordusu: Hizbullah’ın askeri altyapısı neredeyse yok edildi

İsrail ordusunun aylarca bombardımana tuttuğu Lübnan'da ateşkes sevinçle karşılanmıştı (Reuters)
İsrail ordusunun aylarca bombardımana tuttuğu Lübnan'da ateşkes sevinçle karşılanmıştı (Reuters)
TT

Lübnan ordusu: Hizbullah’ın askeri altyapısı neredeyse yok edildi

İsrail ordusunun aylarca bombardımana tuttuğu Lübnan'da ateşkes sevinçle karşılanmıştı (Reuters)
İsrail ordusunun aylarca bombardımana tuttuğu Lübnan'da ateşkes sevinçle karşılanmıştı (Reuters)

Lübnan ordusu, İsrail sınırındaki Hizbullah altyapısının en az yüzde 90'ının dağıtıldığını bildirdi.

Kimliğinin paylaşılmaması şartıyla AFP’ye konuşan Lübnanlı bir yetkili, Litani bölgesinin güneyinde yer alan Hizbullah yapılanmasının yüzde 90’ından fazlasının dağıtıldığını belirtti.

İsrail’le Lübnan arasında 27 Kasım 2024'te yapılan ateşkes anlaşması kapsamında Lübnan ordusunun, sınır bölgelerindeki Hizbullah karargahlarını kaldırıp buralara konuşlanması talep ediliyor. Bunun karşılığında İsrail ordusunun da ülkeden çekilmesi gerekiyor. Ancak Tel Aviv yönetimi anlaşmayı sıklıkla ihlal ediyor. İsrail birlikleri, Lübnan’ın güneyindeki 5 bölgede asker konuşlandırmayı sürdürüyor. 

Lübnanlı güvenlik yetkilisi, ateşkes kapsamında Hizbullah’a ait yeraltı sığınaklarına ve karargahlarına ordu tarafından el konduğunu söyledi.

Kaynak, kamplardaki mühimmatların çoğunun ya İsrail bombardımanı nedeniyle hasar gördüğünü ya da "stoklanamayacak kadar kötü durumda" olduğunu, bu nedenle ordunun bunları imha ettiğini de sözlerine ekledi.

Askerlerin ayrıca Litani Nehri’nin kuzeyinden güneyine silah transferini önlemek için geçiş noktalarındaki güvenlik önlemlerini artırdığı aktarıldı.

Yetkili, anlaşma uyarınca Lübnan’ın güneyinden çekilmesi gereken Hizbullah’ın orduyla işbirliği yaptığını belirtti:

Hizbullah bölgeden geri çekildi ve 'Ne isterseniz yapın' dedi. Litani'nin güneyinde Hizbullah’a ait bir askeri altyapı kalmadı.

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, dün yaptığı açıklamada, anlaşmada üstlerine düşeni yerine getirdiklerini belirtirken, askerlerin bölgede konuşlandırılması önündeki tek engelin İsrailli birliklerin geri çekilmemesi olduğunu söyledi.

Avn, Sky News Arabia’ya verdiği röportajda, güneydeki bölgelerin yüzde 85’inin Lübnan ordusunun kontrolünde olduğunu belirterek, İsrail’in işgalini sonlandırması gerektiğini ifade etti.

Hizbullah’ın lideri Hasan Nasrallah, İsrail ordusunun 27 Eylül’de Beyrut’ta düzenlediği saldırıda öldürülmüştü. Onun yerine geçen Naim Kasım, 29 Mart’taki açıklamasında ateşkes ve silah bırakmaya ilişkin diplomatik kanalları açık tuttuklarını belirtirken, İsrail’in anlaşmaya bağlı kalmaması halinde “başka seçeneklere” başvurulabileceğini söylemişti. 

Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 8 Ekim 2023'ten bu yana İsrail saldırıları yüzünden 1106'sı kadın ve çocuk, 222'si sağlık çalışanı 4 binden fazla kişi öldü, neredeyse 17 bin kişi de yaralandı. 

Independent Türkçe, Times of Israel, Arab News