Kanada, Haiti kıyılarına donanma gemileri konuşlandıracak

Kanada Başbakanı Justin Trudeau (Reuters)
Kanada Başbakanı Justin Trudeau (Reuters)
TT

Kanada, Haiti kıyılarına donanma gemileri konuşlandıracak

Kanada Başbakanı Justin Trudeau (Reuters)
Kanada Başbakanı Justin Trudeau (Reuters)

Başbakan Justin Trudeau, Kanada’nın Haiti’de güvenliği artırmak için önümüzdeki birkaç hafta içinde Haiti kıyılarına donanma gemileri göndereceğini söyledi.
AFP’nin haberine göre, Trudeau, Karayip Devletleri Birliği (CARICOM) devlet ve hükümet başkanları zirvesinin düzenlendiği Bahamalar’ın başkenti Nassau’ya yaptığı ziyarette, bu iki geminin gönderilme amacının gözetleme operasyonları yürütmek, istihbarat bilgileri toplamak ve deniz varlığını sürdürmek olduğunu bildirdi.
Trudeau, zirvenin ardından düzenlediği basın toplantısında, bu iki geminin görevinin çete faaliyetlerine karşı aldığı önlemlerde Haiti Ulusal Polisi’ni desteklemek olduğunu söyledi.
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, geçtiğimiz hafta uluslararası toplumu, çete şiddetinin on yıllardır görülmemiş seviyelere ulaştığı Haiti’de, acil olarak özel bir destek gücü konuşlandırmaya çağırdı.
Haiti’nin yarısından fazlası, onlarca hatta yüzbinlerce dolar almak için her gün vatandaşları kaçıran suç çetelerinin kontrolü altında. Bu kurbanlar genellikle rehin tutulurken cinsel saldırıya uğruyor.
Trudeau, Haiti Başbakanı Ariel Henry ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Şu anda Haiti amansız çete şiddeti, siyasi kargaşa ve yolsuzlukla karşı karşıya. Silahlı gruplar cinayet, tecavüz ve diğer cinsiyete dayalı şiddet işliyor, masum insanları kaçırıyor ve insanları terörize etmek ve boyun eğdirmek için çocukları silah altına alıyor. Bu durum sadece bölgede değil, aynı zamanda büyük bir Haitili topluluğuna sahip olduğumuz Kanada’da da bizi ilgilendiriyor” dedi.
Trudeau bu vesileyle, hükümetin Haiti’ye 12,3 milyon Kanada doları (8,36 milyon euro) değerinde insani yardım göndereceğini, ayrıca bölgedeki göçmenlere yardım için tahsis edilecek Uluslararası Göç Örgütü’ne 10 milyon Kanada doları sağlayacağını duyurdu.
Şubat ayı başlarında Kanada, Port-au-Prince’i desteklemek için Haiti’ye istihbarat ve keşif yetenekleriyle donatılmış bir askeri uçak gönderdi.
Kanada Başbakanı düzenlediği basın toplantısında, Haiti’de kötüleşen güvenlik durumundan bu ülkedeki ‘seçkinler arasında az sayıda nüfuzlu aileyi’ sorumlu tuttu.
Trudeau, bu aileleri kendi çıkarları için istikrarsızlığı kışkırtmak ve şiddet eylemlerini finanse etmekle suçlayarak, “Haitili elitler ve liderler, bu korkunç krizdeki rollerinin hesabını verene kadar bununla başa çıkamayacağız” dedi.
Kanada, özellikle Haiti’nin eski Cumhurbaşkanı Michel Martelly ve iki eski başbakanın yanı sıra ülkedeki tek milyarder Gilbert Bigio’yu içeren yaptırımlar uyguladı.
Haiti’de Kanada yaptırımlarına tabi olan toplam insan sayısının şu anda 17 olduğu bilgisini veren Trudeau, “Bu kişilerin, Haiti’de kötü şöhretli seçkinler statüsünü silahlı suç gruplarını korumak, uyuşturucu kaçakçılığı ve diğer yolsuzluk eylemleri gibi faaliyetlerini kolaylaştırmak için kullandıklarına inanmak için nedenlerimiz var” dedi.



Trump’tan evsizlere karşı sert adım: Zorla hastaneye yatırılacaklar

ABD'de evsiz kişi sayısı geçen yıl 770 bine yükselerek rekor seviyeye ulaşmıştı (Reuters)
ABD'de evsiz kişi sayısı geçen yıl 770 bine yükselerek rekor seviyeye ulaşmıştı (Reuters)
TT

Trump’tan evsizlere karşı sert adım: Zorla hastaneye yatırılacaklar

ABD'de evsiz kişi sayısı geçen yıl 770 bine yükselerek rekor seviyeye ulaşmıştı (Reuters)
ABD'de evsiz kişi sayısı geçen yıl 770 bine yükselerek rekor seviyeye ulaşmıştı (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, evsiz insanların akıl hastalığı ve bağımlılık nedeniyle uzun süreli olarak zorla hastaneye yatırılmasını kolaylaştıracak bir kararname imzaladı.

Trump’ın perşembe günü imzaladığı kararnamede, bu adımın “kamusal düzeni yeniden tesis etmek” amacıyla yapıldığı savunuluyor.

Kararname kapsamında, akıl hastalıkları ya da uyuşturucu kullanımıyla ilgili davaların görüldüğü mahkemelere fonların artırılması öngörülüyor.

Ayrıca şehirlerde izinsiz kamp kurma, boş evlerin işgal edilmesi ve kamuya açık alanda uyuşturucu kullanımı gibi konularda “azami denetim” politikası uygulayan eyaletlere daha fazla fon sağlanması planlanıyor.

Trump’ın kararnamesi, hukuki ve etik tartışmaları da beraberinde getirdi. Uzmanlar, bu girişimin etkisinin sınırlı olabileceğini çünkü bu yasaların her eyaletin kendi yetki alanında olduğunu belirtiyor.

Ulusal Evsizlik Hukuku Merkezi İletişim Direktörü Jesse Rabinowitz, insanların hastanede tedaviye zorlanmasının etik dışı olduğunu belirterek şunları söylüyor:

En güvenli topluluklar, fakir ya da hasta olmayı suç haline getirenler değil, insanlara sunacak en fazla konut ve kaynağa sahip olanlardır.

Haberde, Trump yönetiminin Madde Bağımlılığı ve Ruh Sağlığı Hizmetleri İdaresi tarafından yönetilen pandemi hibelerinde 1 milyar dolardan fazla kesintiye gittiği de hatırlatılıyor. 

Eski ABD Başkanı Joe Biden yönetiminde uyuşturucu politikalarıyla ilgili çalışmalar yapan Regina LaBelle, bir yandan fonları kesip diğer yandan böyle kararnameler yayımlamanın sorunları çözmeyeceğini belirtiyor.

Bazelon Akıl Sağlığı Merkezi'nden Jennifer Mathis de kesintiler nedeniyle sağlık sisteminin halihazırda yük altında olduğuna işaret ederek, “Daha fazla insanı hastanelere kapatmak çözüm değildir” diyor.

Independent Türkçe, Washington Post, NPR