Suudi Arabistan Kuruluş Günü: Ülke 296’ıncı yaş gününü kutluyor

Kuruluş Günü kutlamaları Suudi Arabistan’a yayılmış durumda: Kostümler ve oluşan atmosfer ülkenin geçmiş zamanlarını anımsatıyor

Kuruluş Günü, özgünlüğün, bağlılığın ve gelişimin öyküsünü anlatıyor (Fotoğraf: Beşir Salih)
Kuruluş Günü, özgünlüğün, bağlılığın ve gelişimin öyküsünü anlatıyor (Fotoğraf: Beşir Salih)
TT

Suudi Arabistan Kuruluş Günü: Ülke 296’ıncı yaş gününü kutluyor

Kuruluş Günü, özgünlüğün, bağlılığın ve gelişimin öyküsünü anlatıyor (Fotoğraf: Beşir Salih)
Kuruluş Günü, özgünlüğün, bağlılığın ve gelişimin öyküsünü anlatıyor (Fotoğraf: Beşir Salih)

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz’in talimatıyla bu yıl ikincisi düzenlenen “Suudî Devletinin ilk kuruluşunun yıldönümü” coşkuyla kutlanıyor.
Kraliyet emrine göre, 22 Şubat Kuruluş Günü ülkenin tarihsel hafızasınn korunması için törenlerle kutlanıyor.
Kutlamalar İmam Muhammed bin Suud'un ilk Suudi devletini 1727'de kurmasından bu yana geçen üç asrı ve ihtişamını anlatan ulusal bayram çerçevesinde gerçekleşiyor.

Kral Selman bin Abdülaziz de, Suudi Arabistan’ın kuruluşunun yaklaşık üç asrını yansıtan Suudi devletinin kuruluş yıldönümünden duyduğu gururu dile getirdi. Kral Selman bu vesileyle Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: “Suudi Arabistan Krallığı'nda kuruluşunun yıldönümünü gururla anıyoruz. Kuruluş günü, bu devletin miladi 1727 (hicri 1139) yıllarında kurulmasından bu yana geçen ve çeşitli zorluklarla karşılaştığımız ve tüm krizleri aştığımız yaklaşık üç asrı ifade etmekte. Uyum ve istikrar, bu ülkenin, toprağın ve insanların uzun ömürlü olmasını sağlayan temeldi.”

Suudi bir kadın kuruluş gününde geleneksel kıyafetleriyle Şarku’l Avsat gazetesinin eski bir sayısını okuyor (Fotoğraf: İsa Al Dubasi)

Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Suudi devletinin kuruluş yıldönümü münasebetiyle liderler ve devlet başkanlarından tebrik mektupları aldı. Kuruluş Günü’nde Suudiler, ülkenin farklı şehirlerinde düzenlenen kutlamalar ve etkinliklerle bir araya geldiler. Ayrıca kutlamalarda ülkenin hafızasını şekillendiren tarihi anların, sembollerin, hikayelerin detaylarına da yer verildi. Kuruluş Günü’nde Suudi gecesinin kostümleri, atmosferi ve mekanı neşe ve gururla süslendi.
Sokaklar, meydanlar ve kutlama alanları ülke bayraklarıyla süslendi. Ayrıca ortasında bir bayrak tutan bir adamın göründüğü, ülkenin inşasının çeşitli aşamalarında Suudi toplumunun erkeklerinin kahramanlıklarını ve fedakarlıklarını simgeleyen uygun bir ikon da süslemeler arasında yer aldı.


Geleneksel Suudi kıyafetleri (Fotoğraf: Beşir Salih)

Suudi Arabistan'ın farklı bölgelerinde, kuruluş gününü kutlamak ve Suudi toplumunun bu geniş ülkenin sağlam köklerinden duyduğu gururu göstermek için birçok kültürel, sanatsal ve popüler etkinlik düzenlendi. Ziyaretçilerini 300 yıl öncesine götüren El-Livan kültürel etkinliğini 14 Suudi şehri de kutladı. Etkinlikte halk pazarlarının hareketliliği ve Suudi geleneksel kostümlerinin zenginliğinin yanı sıra sergiler, kültürel seminerler ve tarihi tiyatro gösterilerine yer veriliyor.
Riyad’da, Kuruluş Günü’nün organizasyonunu sergilemek için canlı bir tablo görevi gören devasa kuruluş yürüyüşü geçit töreni düzenlendi. Yürüyüş aracılığıyla ülkenin tarihsel süreçteki gelişme öyküsü, ordunun cesareti, çocukların cömertliği ve samimiyeti anlatılıyor. geçit törenine atlar da katılıyor. (Fotoğraf)


Geleneksel Suudi kıyafetleri giyen çocuklar (Fotoğraf: Beşir Salih)

Kendi türünde ilk kez düzenlenen “Bir İhtişam Uzantısı Olarak Muallakatımız” adlı lirik manzum oyun, tarihi Arap şiirindeki on ünlü şiirin yeni bir uyarlamasını sundu. Ayrıca, tiyatro ve şarkıcılığın en önde gelen yıldızlarından oluşan bir grubun katılımıyla, kuruluşundan günümüze kadar Suudi Arabistan'ın tarihini anlatan seçkin bir şiirsel ve tiyatral performans ile şarkılar söylendi.
Etkinliklere, Kral Fahd Ulusal Kütüphanesi'nin ev sahipliği yaptığı ve konferanslar ve diyalog toplantıları aracılığıyla ziyaretçilere ilk Suudi devletinin kültürel mirasını tanıtmak için pencereler açan meclis etkinliği ve atölyeler de dahil. Bu kapsamda, Memleketimden Bir Ressam, Memleketimden Ezgiler, Hat Sanatları, Bizim Gözümüzden Tarihimiz gibi başka etkinlikler de düzenlendi.


Geleneksel kıyafetli Suudi bir kız (Fotoğraf: Beşir Salih)

Suudi Arabistan yönetimi, Kuruluş Günü kutlamaları, ülkenin İslam öncesi ve sonrası arkeolojik, tarihi ve kültürel mirasının ihyası ile 2030 Vizyonu kapsamında geleceğe yönelik başlattığı çağdaşlaşma politikasını dengelemeyi amaçlıyor.



Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, Hamaney'e Kral Selman bin Abdülaziz'in yazılı mesajını iletti

TT

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, Hamaney'e Kral Selman bin Abdülaziz'in yazılı mesajını iletti

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, Hamaney'e Kral Selman bin Abdülaziz'in yazılı mesajını iletti

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, İran'a gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında Perşembe günü Tahran'da İran Lideri Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile bir araya geldi.

Suudi yönetiminin direktifleri doğrultusunda Hamaney ile görüştüğünü ve kendisine İki Kutsal Caminin Hamisi Kral Selman bin Abdülaziz'in yazılı mesajını ilettiğini belirten Suudi Savunma Bakanı, “X” platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda liderle ortak ilgi alanlarına giren konuları ele aldıklarını ve iki ülke arasındaki ikili ilişkileri gözden geçirdiklerini ifade etti.

İran'ın Tasnim haber ajansı Hamaney'in görüşme sırasında “Suudi Arabistan ile ilişkilerimiz her iki ülke için de faydalı ve birbirimizi tamamlayabiliriz” dediğini aktardı.

Ajans, Hamaney ile yapılan görüşmeye İranGenelkurmay Başkanı General Muhammed Bakıri'nin de katıldığını belirtti.

Dün Tahran'da General Bakıri ile bir araya gelen Prens Halid bin Selman, İran haber ajanslarının aktardığına göre Pekin Anlaşması'nın imzalanmasından bu yana Suudi Arabistan'la ilişkilerin giderek güçlendiğini ve geliştiğini söyledi. Bakıri, Tahran ve Riyad'ın bölgesel güvenliğin sağlanmasında önemli bir rol oynayabileceğini belirterek ülkesinin Suudi Arabistan'la savunma ilişkilerini geliştirmeye hazır olduğunu ifade etti. Tasnim'e göre İran, Suudi Arabistan'ın Gazze ve Filistin konusundaki tutumunu memnuniyetle karşılıyor.

sdfgrthyu
Prens Halid bin Selman Perşembe günü İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri ile görüşmek üzere Tahran'a vardığında İran tarafından resmi törenle karşılandı (AP)

Ziyareti değerlendiren siyasi çevrelere göre Suudi bakanın ziyareti her iki ülkeyi de ilgilendiren bölgesel ve uluslararası gelişmelerin yaşandığı bir döneme denk geliyor.

Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Prens Halid bin Selman'ın resmi bir ziyaret için geldiği ve bu ziyaret sırasında iki ülke arasındaki ikili ilişkiler ve ortak ilgi alanlarına giren konuların ele alınacağı bir dizi görüşme gerçekleştireceği belirtildi.

Suudi siyasi analist Abdüllatif el-Melhem, Suudi Savunma Bakanının İran ziyaretinin, Suudi yönetiminin Pekin anlaşmasına bağlılık çerçevesinde iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirme ve geliştirme, ortak çıkarlarını gerçekleştirmek ve iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin pekiştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla Riyad ve Tahran arasındaki koordinasyon ve işbirliği düzeyini yükseltme isteğini yansıttığını düşünüyor.

sxcdfrgt
Prens Halid bin Salman dün (Perşembe) Tahran'da İran Cumhurbaşkanı ile bir araya geldi. (EPA)

Suudi liderliğinin bölgede barış ve refahı sağlamayı ve bölgeyi çatışmalar aşamasından istikrar ve güvenlik aşamasına taşımayı ve bölge halklarının daha iyi bir refah, zenginlik ve ekonomik entegrasyon geleceğine yönelik özlemlerini gerçekleştirmeye odaklanmayı amaçladığını belirten Melhem, Suudi Arabistan ile İran arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesinin, Suudi Veliaht Prensi'nin “bölgede barış, güvenlik, istikrar ve refahı sağlama ve halklarının özlemlerini karşılama” çabalarının meyvelerinden biri olduğunu kaydetti. Melhem, ziyaretin Suudi Arabistan ile İran arasındaki ikili ilişkileri güçlendirmeye yönelik devam eden diplomatik çabaların bir parçası olduğunu belirtti.

Bir dizi toplantı

Ziyaret, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Prens Muhammed bin Selman ile bölgedeki gelişmeleri ele aldıkları ve ortak ilgi alanlarına giren bir dizi konuyu gözden geçirdikleri bir telefon görüşmesi gerçekleştirmesinin üzerinden iki haftadan kısa bir süre geçmesinin yanı sıra Suudi Dışişleri Bakanı'nın Pazartesi günü İranlı mevkidaşıyla yaptığı telefon görüşmesinde bölgedeki gelişmeleri ve sarf edilen çabaları gözden geçirdikleri ikili istişarelerin ardından gerçekleşti.

dfgthy
Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Aref arasında Kasım 2024'te düzenlenecek Arap-İslam Zirvesi çerçevesinde gerçekleşen görüşme (SPA)

Suudi Savunma Bakanı'nın Tahran ziyaretinde bölgedeki son gelişmelerin ele alınması ve bölgesel ve uluslararası gelişmelerle ilgili görüş alışverişinde bulunulması bekleniyor. Resmi haber ajansı IRNA'ya göre ziyaret öncesinde, geçtiğimiz Cumartesi günü Umman'ın başkenti Muskat'ta gerçekleştirilen ABD-İran görüşmelerinin ilk turu ve 48 saat önce yine Cumartesi günü Muskat'ta yapılacak bir sonraki turun yanı sıra Suudi ve ABD taraflarının geçtiğimiz hafta beş istasyonda gerçekleştirdikleri bir dizi siyasi ve güvenlik istişaresi gibi bir dizi gelişme yaşandı.

Ziyaret, merhum Prens Sultan bin Abdülaziz'in Mayıs 1999 başında Tahran'a yaptığı ve dört gün süren ve üst düzey İranlı yetkililerle bir araya geldiği ilk ziyaretin ardından, 1979'dan bu yana bir Suudi savunma bakanının İran'a yaptığı ikinci ziyaret olması bakımından tarihi bir önem taşıyor.

Suudi Savunma Bakanı, “Pekin Anlaşması” ve 10 Mart'ta iki ülke arasındaki tarihi uzlaşı ve ilişkilerin Çin himayesinde yeniden başlatılmasının duyurulmasının ardından İran'ı ziyaret eden en önemli Suudi yetkililerden biri.

dfgt
Prens Halid bin Selman Perşembe günü Tahran'da General Bakıri ile bir araya geldi (AP)

Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Tahran'a ilk ziyaretini Haziran 2023'te gerçekleştirmiş ve bu ziyaret sırasında iki ülke arasındaki ilişkilerin normal olduğunu ve iki ülkenin İslami kardeşlik ve iyi komşuluk bağlarıyla birleşmiş, bölgenin önemli ülkeleri olduğunu vurgulayarak bağımsızlık ve egemenliğe tam ve karşılıklı saygı, içişlerine karışmama, uluslararası hukuk ilkeleri, Birleşmiş Milletler Şartı ve İslam İşbirliği Teşkilatı gibi açık bir temele dayandığını belirtmiştir.

Eski Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, dönemin Dışişleri Bakanı adayı Ali Bakıri Kani ve şimdiki Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin yanı sıra Kasım 2023'teki Ortak Arap-İslam Zirvesi'ne katılmak üzere eski İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve 2024 Ortak Arap-İslam Takip Zirvesi'ne katılmak üzere Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Aref de dâhil olmak üzere bir dizi İranlı yetkili Pekin Anlaşması'nın ardından Suudi Arabistan'a benzer ziyaretlerde bulundu.

“Pekin Anlaşması” Taahhütleri

Pekin Anlaşmasını takip etmek üzere kurulan Suudi-Çin-İran Üçlü Ortak Komitesi, ilki Aralık 2023'te Çin'in başkenti Pekin'de, diğeri ise Kasım 2024'te Riyad'da olmak üzere iki toplantı gerçekleştirmiş ve bu toplantılarda iki ülke Pekin Anlaşmasını tüm maddeleriyle uygulama kararlılıklarını ve Birleşmiş Milletler Şartı, İİT Şartı ve devletlerin egemenliği, bağımsızlığı ve güvenliğine saygı da dâhil olmak üzere uluslararası hukuka bağlılık yoluyla ülkeleri arasında iyi komşuluk ilişkilerini teşvik etme çabalarını sürdürdüklerini vurgularken, Çin de Suudi Arabistan ve İran'ın Pekin Anlaşmasını geliştirme yönünde attıkları adımları desteklemeye ve teşvik etmeye devam etmeye hazır olduğunu açıklamıştır.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Mecid Taht Revançi Şarku'l Avsat'a verdiği demeçte İran ve Suudi Arabistan'ın büyüyen ve istikrarlı bir bölgede barış ve huzuru tesis etme niyetinde olduğunu, bunun da “mevcut tehditlerin üstesinden gelmeyi amaçlayan ikili ve bölgesel işbirliğinin sürdürülmesini ve geliştirilmesini” gerektirdiğini belirterek “İran-Suudi eylemlerinin kalkınma, barış, bölgesel ve uluslararası güvenlik çerçevesinde başarılı bir uluslararası ikili ve çok taraflı işbirliği modelini taçlandırdığını” ve iki tarafın tarihi bağlara dayanarak çeşitli siyasi, güvenlik, ekonomik, ticari ve konsolosluk alanlarında işbirliğini geliştirmeye devam ettiğini söyledi.