Cezayir’den Fas’a harita tepkisi

AA
AA
TT

Cezayir’den Fas’a harita tepkisi

AA
AA

Cezayir, Cezayir topraklarının bir kısmını Fas’ın toprakları olarak gösteren bir harita yayınlayan Maroc Hebdo dergisi üzerinden Rabat yönetimine tepki gösterdi.
Cezayir resmi haber ajansı APS’de, Fas kraliyet makamlarına yakın olduğu iddia edilen ve adı zikredilmeden Maroc Hebdo dergisine işaret edilerek, “Şehitlerin kanlarıyla sulanmış toprakların bir zerresine el uzatanların vay haline” başlığını taşıyan bir makale yayımlandı.
Fas krallığının ülkede yaşanan ekonomik kriz nedeniyle halkın dikkatlerini başka yöne çevirmeye çalışmayla suçlandığı makalede, kendisine yakın bazı medya organlarını Cezayir’e yönelik provakatif yayınlar yapma noktasında Rabat yönetimine tepki gösterildi.
Makalede, medya organlarında yayımlanan içeriğin profesyonellikten yoksun olduğuna vurgu yapılarak, “Şehit kanlarıyla sulanmış Cezayir topraklarının yapay sınırlar belirleyen Fas krallığının” parçası olarak gösterilmesinin Fas’ın “yayılmacı politikalarının” bir ürünü olduğu kaydedildi.
Fas Kraliyet Belgeleri Dairesi Müdürü Behice Simu’nun da yakın zamanda Cezayir topraklarının bir kısmının Fas toprakları olduğu yönündeki iddiası hatırlatılan makalede, Cezayir’e yönelik bu “kara propaganda” kaynaklarının Fas Krallığı’ndan talimat aldığı ifade edildi.
Makalede, Fas’ın “yayılmacı politikalarının” ne kardeşlik hukukuyla ne de tarihsel gerçeklikle örtüşmediğine dikkat çekilerek, Rabat yönetiminin bu “patolojik yaklaşımının” Mağrip bölgesinde birlik ve bütünlüğe yönelik tüm çaba ve girişimleri engellediği vurgulandı.
Fas’ın sadece Cezayir ya da diğer Mağrip ülkelerinin topraklarında değil sömürgecilikten kurtulan bir çok Afrika ülkesinin topraklarında da gözü olduğu ifade edilen makalede, Fas anayasasında yer alan “gerçek sınırlar” kavramının komşu ülke topraklarının ele geçirilmesi hedefi taşıdığı kaydedildi.
Makalede, Fas’ın Batı Sahra’yı “işgal” ettiği, Moritanya’nın bağımsızlığını yayılmacı politikalar nedeniyle geç tanıdığı ve Cezayir ile 1963 yılında başlattığı Rimal savaşıyla Cezayir topraklarını ele geçirmeye çalıştığı belirtilerek, Rabat yönetimi, bugün de “provokatif eylemlerde bulunarak” ülkede yaşanan karmaşa nedeniyle iç kamuoyunun ilgisini başka noktalara çekmeye çalışmakla suçlandı.
“Bu provokasyonların gerekçeleri ne olursa olsun Cezayirliler, milyonlarca şehidin kanlarıyla sulayarak özgürleştirdiği topraklarına elini uzatan Fas’ın ülkeleri için beslediği gizli ve köklü düşmanlığın boyutunu bugün her zamankinden daha fazla anlıyor.” ifadelerine yer verilen makalede, “Şehitlerin kanıyla sulanmış toprakların bir zerresine el uzatanların vay haline.” denildi.
Fas ve Fransa merkezli Fransızca yayımlanan haftalık Maroc Hebdo dergisinin 2-8 Mart tarihli çıkan 1476’ncı sayısının kapak sayfasında “Fas ile Cezayir arasındaki hata elması” başlığıyla yer alan haritada, Batı Sahra’nın yanı sıra, Cezayir’in Beşar, Tinduf ve Adrar vilayetlerinin yer aldığı Doğu Sahra bölgesi de Fas’ın toprakları olarak gösterilmişti.
Fas Kraliyet Belgeleri Dairesi Müdürü Simu da geçen ay Fas resmi haber ajansı MAP tarafından düzenlenen bir programda, Batı Sahra’nın yanı sıra Cezayir’e ait Doğu Sahra bölgesinin de Fas’ın toprakları olduğunu iddia etmişti.



İsrail, Güney Lübnan'a savaş atmosferini geri getiriyor

 İsrail'in dün Güney Lübnan'daki Nebatiye'ye düzenlediği hava saldırılarının ardından dumanlar yükseldi (EPA)
İsrail'in dün Güney Lübnan'daki Nebatiye'ye düzenlediği hava saldırılarının ardından dumanlar yükseldi (EPA)
TT

İsrail, Güney Lübnan'a savaş atmosferini geri getiriyor

 İsrail'in dün Güney Lübnan'daki Nebatiye'ye düzenlediği hava saldırılarının ardından dumanlar yükseldi (EPA)
İsrail'in dün Güney Lübnan'daki Nebatiye'ye düzenlediği hava saldırılarının ardından dumanlar yükseldi (EPA)

Savaş havası dün Güney Lübnan'a geri döndü. İsrail topçuları Nebatiye bölgesini ateş çemberi ile çevreleyerek, bir dizi şiddetli saldırıyla hedef aldı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırılarda bir kişinin öldüğünü ve sekiz kişinin yaralandığını bildirirken, İsrail ordusu, güney Lübnan'da Hizbullah'ın "ateş ve savunma sistemlerini işletmek için kullandığı" bir "altyapı tesisini" bombaladığını duyurdu. Saldırılarda "Hizbullah unsurlarının yanı sıra silah ve tünel girişlerinin de hedef alındığı" ifade edildi.

Bu tırmanış, özellikle İsrail ordusunun Litani Nehri'nin kuzeyinde sığınak delici bombalar kullanması göz önüne alındığında, oldukça tehlikeli bir askeri mesaj olarak ortaya çıktı. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre bu bombalar Lübnan'da daha önce Hizbullah'ın eski genel sekreterleri Hasan Nasrallah ve Haşim Safiyuddin'in suikastları dışında hiç kullanılmamıştı.

Güvenlik, savunma ve strateji uzmanı Tuğgeneral Hasan Cuni, İsrail operasyonlarının "özellikle yer altında belirli derinliklere ulaşan nüfuz edici mühimmat kullanımıyla yeni bir hedefleme örüntüsüne işaret ettiğini" söyledi.