Rusya: Bahmut kentinin kontrol altına alınması süreci devam ediyor

Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Bahmut kentinin kontrol altına alınması sürecinin sürdüğünü belirterek, "Bu kentin kontrol altına alınması, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin savunmasının içine kadar saldırı eylemlerinin düzenlenmesini sağlayacak." dedi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu (AP)
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu (AP)
TT

Rusya: Bahmut kentinin kontrol altına alınması süreci devam ediyor

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu (AP)
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu (AP)

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, askeri yetkililerle yaptığı toplantıda, Rusya-Ukrayna Savaşı'na dair açıklamalarda bulundu.
Ukrayna'da başlattıkları "özel askeri operasyonun" sürdüğünü kaydeden Şoygu, Rus ordusunun Donetsk ve Kupyansk yönündeki saldırıları sonucu Mıkolayivka, Dvoriçna, Krasnaya Gora, Gryanikivka ve Paraskoviyevka yerleşim birimlerinin kontrol altına alındığına dikkati çekti.
Şoygu, Bahmut kentinin kontrol altına alınması için çatışmaların devam ettiğini belirterek, "Artyomosvk (Bahmut) kurtarılması süreci devam ediyor. Bu şehir, Donbas'taki Ukrayna güçleri için önemli bir savunma noktasıdır. Bu kentin kontrol altına alınması, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin savunmasının içine kadar saldırı eylemlerin düzenlenmesini sağlayacak." şeklinde konuştu.
Batılı ülkelerin Ukrayna'ya askeri destek sağlamaya devam ettiğini söyleyen Şoygu, "Bununla birlikte Kiev rejiminin NATO ülkeleri tarafından desteklenmesi, Ukrayna güçlerinin savaş alanında başarılı olmasını sağlamıyor. Bunun aksine Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin kayıplarında ciddi bir artış var. Bu kayıplar, şubatta ocak ayına göre yüzde 40'tan fazla artarak 11 bine ulaştı." ifadelerini kullandı.

"Rus ordusunda 39 binin üzerinde kadın görevde"
Şoygu, Rusya Silahlı Kuvvetlerinde 39 binden fazla kadının görev yaptığı ve bunlardan 1100'ünün Ukrayna'daki "özel askeri operasyonda" yer aldığı bilgisini paylaştı.
"Kronştadt" isimli denizaltının inşa sürecinin sürdüğünü aktaran Şoygu, söz konusu denizaltının "Kalibr" gemisavar seyir füzeleri ve modern radar, hidroakustik, navigasyon sistemleri ile donatılmasının planlandığını belirtti.
Şoygu, bu yıl ülkedeki askeri okullara 18 bin öğrencinin alınmasının planlandığını sözlerine ekledi.



ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
TT

ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)

Suriye Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani'nin ABD'li mevkidaşı Marco Rubio ile telefonda kimyasal silahlar, yaptırımlar ve “İran'ın müdahalesi” konularını görüştüğünü bildirdi.

Bakanlığın açıklamasında eş Şeybani'nin, Şam'ın yaptırımların, özellikle de Sezar Yasası'nın kaldırılması için Washington ile birlikte çalışma arzusunu dile getirdiği belirtilerek, iki tarafın bu yasanın devam etmesinin “şirketlerin ve yatırımcıların uzun vadede Suriye'de ekonomik faaliyette bulunma kabiliyetlerini kısıtladığını” vurguladığı kaydedildi.

Açıklamada Rubio'nun, ABD yönetiminin, Başkan Donald Trump'ın Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması yönündeki direktiflerini uygulamaya devam ettiği ve “önümüzdeki aylarda Sezar Yasası'nın yürürlükten kaldırılması için Kongre ile birlikte çalışacaklarını” söylediği aktarıldı.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFPSuriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFP

Açıklamada, iki ülkenin katılımıyla kimyasal silahlar konusunda özel bir komite kurulması için tarafların ortak koordinasyon içinde hareket ettiği duyuruldu.

İran'la ilgili olarak Şam, “özellikle Tahran'a yönelik son saldırıların ardından İran'ın Suriye'nin iç işlerine karışma girişimleri” olarak tanımladığı durumdan duyduğu endişeyi dile getirirken, Washington da “mevcut meşguliyetlerine rağmen Tahran'ın Suriye'deki güç dengesini değiştirme arayışından vazgeçmeyeceği” uyarısında bulundu.

Suriye Dışişleri Bakanlığı'na göre iki bakan terörle mücadele dosyasını da ele aldı ve özellikle Şam'daki Mar Elias Kilisesi'ne yapılan son saldırıdan sonra DEAŞ'ın hala “gerçek bir tehdit oluşturduğunu” teyit etti.

Açıklamada, ABD tarafının DEAŞ'ın “şu anda Suriye hükümetine yönelik en büyük tehdit” olduğunu vurguladığı ve bu alanda istihbarat paylaşımı ve Suriye'nin kabiliyetlerinin geliştirilmesi konusundaki kararlılığını ifade ettiği ifade edildi.

Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)

İki taraf ayrıca İsrail'in, Suriye'nin güneyine yönelik tekrarlanan saldırılarını da ele aldı ve eş Şaybani Suriye'nin 1974 tarihli Ayrılma Anlaşmasına geri dönmek için ABD ile işbirliği yapma arzusunu dile getirdi.

Şarku’l Avsat’ın açıklamadan aktardığına göre Rubio, “bölgenin tanık olabileceği en kötü şeyin Suriye'nin bölünmesi ya da iç savaşa dönmesi” olduğu uyarısında bulundu.

Rubio, ülkesinin Şam'daki büyükelçiliğini yeniden açma arzusunu dile getirerek, “iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılmasına yönelik somut değişimi teyit eden bir adım olarak” eş Şeybani'ye mümkün olan en kısa sürede Washington'u ziyaret etmesi için resmi davette bulundu.