Rusya: Kuzey Akım hatlarındaki patlamaların arkasında Ukrayna'nın olduğu iddiası inandırıcı değil

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Kuzey Akım 1 ve 2 doğal gaz boru hatlarında geçen yıl gerçekleşen patlamaların arkasında Ukrayna'nın olduğu iddiasının inandırıcı olmadığını belirterek, "Bunu ancak iyi eğitimli özel servisler yapabilir." dedi.

AA
AA
TT

Rusya: Kuzey Akım hatlarındaki patlamaların arkasında Ukrayna'nın olduğu iddiası inandırıcı değil

AA
AA

Peskov, başkent Moskova’da güncel konulara ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Kuzey Akım 1 ve 2 doğal gaz boru hatlarındaki patlamaların arkasında Ukrayna'nın olduğu iddiasını değerlendiren Peskov, şunları söyledi:
"Buna inanmak zor. Bu, çok zor şekilde gerçekleştirilen bir eylemdir. Bunu ancak iyi eğitimli özel servisler yapabilir. Bunların sayısı da dünyada çok az. Başından beri bahsettiğimiz Anglosaksonların yaygara yaptıklarını görüyorsunuz. Belli ki bunlar, Almanlar ile ilişkilerinde söz konusu terör saldırısından ötürü kendilerini mahcup hissediyor. Bu apaçık."
Peskov, patlamaların arkasında Rusya'nın olduğu iddiasını da yalanlayarak, "Bu uluslararası projenin (Kuzey Akım) ana hissedarlarından biri olan Rusya'nın kendi ayağına sıkacağı fikrini ancak iltihaplı bir beyin ortaya atabilir. Bu, kesinlikle temelsiz, asılsız ve saçma bir fikir." değerlendirmesinde bulundu.
Kremlin Sözcüsü Peskov, olayla ilgili hızlı ve şeffaf şekilde soruşturmanın yapılması, olayın fail ve organizatörlerin tespit edilmesi gerektiğini vurguladı.

"Gürcistan'daki durumdan endişeliyiz"
Gürcistan'da "yabancı etkinin şeffaflığı" ile ilgili yasanın parlamentoda onaylanmasına karşı düzenlenen protesto gösterilerine değinen Peskov, Rusya'nın bu yasayla alakası olmadığını belirtti.
Peskov, ABD'de buna benzer bir yasanın daha önce kabul edildiğine dikkati çekti.
Gürcistan'daki durumdan endişeli olduklarını dile getiren Peskov, "Elbette sınırlarımızın etrafında barışın olması bizim için önemli." dedi.

"Tahıl anlaşmasının uygulanması konusunda soru işaretleri var"
Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında 22 Temmuz'da İstanbul'da gerçekleştirilen tahıl sevkiyatı anlaşmasının uzatılmasıyla ilgili soruyu yanıtlayan Peskov, bu anlaşmanın uygulanması konusunda pek çok soru işaretinin olduğunu kaydetti.
Peskov, "Burada tahılın nihai alıcıları, tahılın nereye gittiği konusunda çok soru işareti var. Tahılın ikinci kısmıyla ilgili de sorunlar herkes tarafından biliniyor." ifadesini kullandı.



Arakçi: Nükleer silah peşinde değiliz ve İsrail'in nükleer silah cephaneliğine sahip olmasına izin verilmemeli

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (AFP)
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (AFP)
TT

Arakçi: Nükleer silah peşinde değiliz ve İsrail'in nükleer silah cephaneliğine sahip olmasına izin verilmemeli

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (AFP)
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (AFP)

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi bugün yaptığı açıklamada ABD’nin İran'la müzakerelerdeki amacının İran'ı ‘nükleer haklarından’ mahrum bırakmak olması halinde Tahran'ın bu haklarından asla vazgeçmeyeceğini söyledi.

Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen Arap-İran Diyalog Forumu'nda konuşan Arakçi, ülkesinin nükleer silah sahibi olmayı bir tabu olarak gördüğünü, ancak uranyumu barışçıl yollarla zenginleştirme hakkı konusunda ısrarcı olduğunu belirtti. Aynı zamanda İsrail'in nükleer silah cephaneliğine sahip olmasına izin verilmemesi gerektiğini vurgulayan İranlı Bakan, ülkesinin diyalog ilkesine inandığını ve bölge ülkeleri arasında diyalog çağrısında bulunduğunu vurguladı. İran'ın bölgesel diyalogda daha üst bir aşamaya geçtiğini belirten Arakçi, “bölge ülkeleriyle ilk konferansı gerçekleştirmeyi başardık” dedi.

İran’ın resmi haber ajanslarının aktardığına göre İran ve ABD arasında Umman’da yapılması planlanan yeni müzakere turunun başlamasına bir gün kala yaptığı açıklamada Arakçi, İran'ın ABD ile görüşmelerini ‘iyi niyetle’ sürdürdüğünü söyledi.

İran Dışişleri Bakanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak müzakerelerin amacının İran'ı nükleer haklarından mahrum bırakmaksa, İran'ın hiçbir hakkından vazgeçmeyeceğini açıkça vurguluyorum.”

İran defalarca kez uranyum zenginleştirme hakkının müzakere edilemez olduğunu ileri sürerek bazı ABD’li yetkililer tarafından dile getirilen ‘sıfır uranyum zenginleştirme’ talebini reddetti.

Fakat ABD Başkanı Donald Trump'ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff cuma günü verdiği bir röportajda, ABD ile yapılacak herhangi bir anlaşma kapsamında İran'ın uranyum zenginleştirme tesislerinin lağvedilebileceğini belirtti.

rfgthyju
Arakçi ve Witkoff (AP)

Trump, İran'ın nükleer programına ilişkin uzun süredir devam eden anlaşmazlığı çözecek yeni bir anlaşmaya varılmaması halinde İran'ı bombalamakla tehdit etti. Göreve geldiği ilk dönemde Trump, ülkesinin Tahran ile dünya güçleri arasında 2015 yılında imzalanan ve İran'ın nükleer faaliyetlerini dizginlemeyi amaçlayan nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildiğini açıklamıştı.

Batılı ülkeler, ABD'nin 2015 tarihli nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından Tahran'ın hız verdiği nükleer programının nükleer silah üretmeye yönelik olduğunu söylerken, İran bu çalışmaların sadece sivil amaçlı olduğunda ısrar ediyor.

Arakçi, sözlerini şöyle noktaladı:

“İran, ABD ile yaptığı dolaylı müzakerelerde nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılması hakkını vurguluyor ve nükleer silah edinmenin peşinde olmadığını açıkça ifade ediyor. İran müzakereleri iyi niyetle sürdürüyor. Eğer bu görüşmelerin amacı nükleerleşmemeyi sağlamaksa bir anlaşmaya varılabilir. Eğer amaç İran'ın nükleer haklarını kısıtlamaksa, İran bu haklarından asla vazgeçmeyecektir.”