Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun Çin’de

Tebbun, Cezayir-Çin ilişkilerinde bir "niteliksel sıçrama" getirmek için Pekin'e gidiyor

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (Cezayir Cumhurbaşkanlığı)
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (Cezayir Cumhurbaşkanlığı)
TT

Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun Çin’de

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (Cezayir Cumhurbaşkanlığı)
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (Cezayir Cumhurbaşkanlığı)

Cezayir Dışişleri Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Ammar Blani'nin önceki gün Çin'in Cezayir Büyükelçisi Li Jian ile yılsonu Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun'u Pekin'e götürecek ziyareti görüştüğünü bildirildi. Tebbun, geçtiğimiz yılın sonunda Çin ve Rusya'yı ziyaret edeceğini duyurmuştu.
Açıklamada, iki tarafın bu önemli ziyarete iyi hazırlanmanın ve Cezayir-Çin ilişkilerinde yeni bir niteliksel sıçramaya yol açması beklenen bu çok önemli ikili etkinliğin başarısını sağlamak için tüm koşulların sağlanması gerektiğini vurguladığı aktarıldı. Ayrıca, iki ülkenin kurmayı arzuladığı kapsamlı stratejik ortaklığa sağlam ve daha çeşitlendirilmiş içeriklerin dahil olacağı kaydedildi.
İki yetkilinin, ikinci beş yıllık stratejik ortaklık planı (2022-2026), Kuşak ve Yol İnisiyatifinin ortak inşaat için yürütme planı,  Cezayir Merkez Limanı projesi dahil ana alanlarda iş birliği için üç yıllık plan (2022-2024),ülkenin güneyinde yer alanın madendeki çalışmalar, fosfatların işletilmesi ve dönüştürülmesi ve çinko ve kurşun madenini geliştirmenin yanı sıra kükürt vadisi konularını ele aldıkları kaydedildi.
Şarku’l Avsat’ın Dışişleri Bakanlığı’ndan aktardığı açıklamada, Çinli büyükelçinin görüşme sırasında yeni yatırım yasasının sunduğu ümit verici fırsatların yanı sıra sağladığı yasal istikrar ve yabancı yatırımcılar için daha iyi bir vizyon ışığında, Çinli ekonomi tüccarlarının Cezayirli muadilleriyle karlı ortaklıklar kurmaya istekli olduğunu vurguladı.
Görüşmede, her iki ülkenin görüşme münasebetiyle  Birleşmiş Milletler sisteminin ve Güvenlik Konseyi'nin temsil formülünde daha adil, çalışma yöntemlerinde daha şeffaf ve yeni bir çok kutuplu dünya düzeni kuracak şekilde reform edilmesi talebi olduğu aktarıldı.
Tebbun’un, Cezayir hükümetinin ABD Kongre üyeleri tarafından aylardır maruz kaldığı baskılara rağmen, Rusya ile askeri alanda işbirliğini görüşmek üzere önümüzdeki Mayıs ayında Moskova'yı ziyaret etmesi bekleniyor. Cezayir cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada Tebbun'un "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi yaptığı ve bu görüşmede iki ülkeyi birbirine bağlayan ikili ilişkilerin yanı sıra enerji alanında işbirliği umutlarını görüştükleri doğrulandı. Açıklamada, iki liderin Cezayir-Rusya Büyük Karma Komitesi'nin yaklaşan toplantısını görüştükleri ve ayrıca Cumhurbaşkanı'nın önümüzdeki Mayıs ayında Rusya’ya yapacağı ziyaret konusunda anlaştıkları" bildirildi. Kremlin daha önce, Putin ve Tebbun’un, Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu (GECF), çerçevesinde çalışmaya istekli olduklarını teyit ettikleri bir telefon görüşmesi yaptıklarını açıkladı.
Geçtiğimiz aylarda Tebbun’un 2022 bitmeden Moskova’yı ziyaret edeceği bildirildi. Makine ve gıda endüstrileri alanındaki diğer taslak anlaşmaların yanı sıra yakıt alanındaki işbirliğine ek olarak, "milyonlarca dolar değerinde Rus silahlarının satın alınması için bir anlaşmanın imzalanmasından" söz edildi. Ancak hiçbir resmi taraf bu haberi doğrulamadı. Ziyaretin söz konusu tarihte gerçekleşmesi ortada  ABD baskısının olduğunu düşündürüyor. Gözlemciler, Tebbun'nun 5 ay sonra gerçekleşmesi planlanan ziyaretinde en önemli dosyanın modern Rus askeri teçhizatı alımı olacağını öne sürüyor.



Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
TT

Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi başkanlığındaki Kürt heyeti arasında, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın da katıldığı görüşme Şam'da başladı.

Görüşme, eş-Şera ve Abdi'nin 10 Mart'ta ABD himayesinde imzaladıkları ve ‘sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğalgaz sahaları dahil olmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumların Suriye devletinin idaresine dahil edilmesini’ öngören bir dizi maddeden oluşan anlaşmadan dört ay sonra gerçekleşti.

Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi daha sonra anayasal deklarasyon ve çeşitliliği yansıtmadığını söylediği bir hükümetin kurulması nedeniyle Suriye yönetimini eleştirdi. Geçtiğimiz ay Kürt güçleri ‘demokratik ve adem-i merkeziyetçi’ bir devlet talep etmiş, Şam da buna yanıt olarak ülkede ‘bölücü bir gerçeklik dayatma girişimlerini’ reddettiğini açıklamıştı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre  adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt kaynak, “SDG liderinin başkanlığındaki bir Kürt heyeti bugün DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) temsilcilerinin eşliğinde Şam'a gitti ve şu anda Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile görüşüyor. Görüşmede ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack da yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Toplantının gündemi hakkında bilgi sahibi olan kaynak, ‘görüşmelerde dört ana dosyanın ele alındığını, bunların Suriye devletinin yapısı, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Şam hükümeti arasındaki ilişki, ekonomi ve askeri güç olduğunu’ söyledi.

Çatışmaların patlak vermesinden önce onlarca yıl ötekileştirme ve dışlanmaya maruz kalan Kürtler, yeni yönetimin karar alma mekanizmasını merkezileştirme ve kilit unsurları geçiş sürecinin yönetiminden dışlama girişimini eleştiriyor.

Abdi, mayıs sonunda bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Şam ile vardığımız mutabakata bağlıyız ve şu anda uygulama komiteleri aracılığıyla bu anlaşmayı hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi. Abdi ayrıca, tüm bileşenlerin tam haklarla yaşadığı ve hiç kimsenin dışlanmadığı adem-i merkeziyetçi bir Suriye’ye olan bağlılığını vurguladı.

Eş-Şera'nın Şam'a gelişinden kısa bir süre sonra tüm silahlı askeri grupları dağıtacağını açıklamasına rağmen, ABD destekli Kürtler, 2019'da son kalesinden çıkarılana kadar DEAŞ'la mücadelede etkili olduğunu kanıtlayan organize askeri güçlerini korumakta ısrar ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Şam'ın ihtiyaç duyduğu büyük petrol ve doğalgaz sahaları da dahil olmak üzere kuzey ve doğu Suriye'nin büyük bölümünü kontrol ediyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani daha önce Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile imzalanan anlaşmanın şartlarının uygulanmasının ‘ertelenmesinin’ ülkedeki ‘kaosu uzatacağı’ uyarısında bulunmuştu.