Cumhurbaşkanlığı raporu yayınlandı: Kahramanmaraş depremlerinin ekonomi üzerindeki yükü ne kadar?

Raporda, 11 ilde geniş çaplı yıkım yaratan depremde oluşan hasarın tahmini 2023 milli gelirinin yüzde 9'una denk geldiği belirtildi

Depremin neden olduğu yıkım (AA)
Depremin neden olduğu yıkım (AA)
TT

Cumhurbaşkanlığı raporu yayınlandı: Kahramanmaraş depremlerinin ekonomi üzerindeki yükü ne kadar?

Depremin neden olduğu yıkım (AA)
Depremin neden olduğu yıkım (AA)

Cumhurbaşkanlığı, 6 Şubat Maraş depremlerinin Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükünün 2 trilyon lira, yani yaklaşık 104 milyar dolar olduğunu açıkladı.
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından bugün yayımlanan raporda, 11 ilde geniş çaplı yıkım yaratan depremde oluşan hasarın tahmini 2023 milli gelirinin yüzde 9'una denk geldiği belirtildi.
Raporda, depremin hasar tespitinin devam ettiği, hasar ve kayıp verileri geldikçe hesaplanan hasar miktarının artabileceğine dikkat çekildi.
Reuters'ın haberine göre, rapora göre oluşan hasarın yaklaşık yüzde 55'ini, yani 1,1 trilyon lirasını konut hasarı oluşturdu.
İkinci büyük hasar maliyetini ise 242,5 milyar lira, yani 12,9 milyar dolar ile kamu altyapısı oluşturdu. Sanayi, haberleşme, sağlık gibi konut hariç özel kesim hasarlarının ise 222,4 milyar lira, yani 11,8 milyar dolar olduğu hesap edildi.
Sigorta sektörünün kayıpları da dikkate alındığında kaybın yaklaşık 2 trilyon lira olduğu belirtildi.

TÜRKONFED ön raporunda  84,1 milyar dolar hesaplanmıştı
İş örgütü Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen, Kahramanmaraş merkez üslü depremin yarattığı hasarla ilgili bir ön rapor hazırlamıştı.
Raporda Kahramanmaraş depremlerinin 84,1 milyar dolarlık mali hasar yaratacağı hesaplanmıştı.
Kahramanmaraş depreminin etkilerine ilişkin raporda şu öngörülere yer verilmişti:
2023 Kahramanmaraş depreminin 70,75 milyar doları konut zararı, 10,4 milyar doları milli gelir kaybı ve 2,91 milyar doları işgünü kaybı olmak üzere toplamda 84,06 milyar dolar hasara neden olması beklenmektedir.
İllerin milli gelire katkılarındaki azalmaya paralel olarak afete maruz kalan 10 ilin ihracatının, ihracatı göğüsleyen liman altyapısının bozulmasının da etkisiyle, 15 milyar dolar düzeyinin altına düşebileceği tahmin edilebilir.
Depremin doğal bir sonucu olarak büyük bir göç dalgasının Adana'dan, İstanbul'a kadar geniş coğrafyaya doğru gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Şu an için herhangi bir veri veya resmî açıklama mevcut olmasa da önümüzdeki süreçte illerin demografik yapısının değişmiş olacağına dair uzman görüşleri geliyor.
2023 yılı bütçe açığı 659,6 milyar TL olarak hedefleniyordu. Bloomberg ekonomi bölümü depreme ilişkin kamu harcamalarının GSYH'nin yüzde 5,5’ine eşdeğer olabileceğini tahmin etmektedir. Mevcut şartlar altında bütçe açığının en azından 1 trilyon TL'nin üzerine çıkması beklenebilir.

İdris Adil: Maddi kayıp 95 milyar doları bulacak
Deneyimli ekonomi gazetecisi İdris Adil de kendi YouTube kanalında yaptığı hesapla, depremin mali boyutunu kalem kalem ortaya koymuştu. Adil depremin neden olduğu maddi yıkımı, “Hesaplamalarımıza göre, 30-32 milyar dolar binaların ve bütün yapıların yenilenmesi, yine 30-32 milyar dolar altyapının yeniden yapılması için kaynağa ihtiyaç duyacak. Yaklaşık 30 milyar dolar da üretim, turizm ve ihracatta kayıp yaşanacak. Türkiye'nin önündeki maddi kayıp boyutu 95 milyar doları bulacak” diye anlatmıştı.



İspanya'daki zehirli klor bulutu 160 bin kişiyi evde kalmaya zorladı

Madrid'deki Plaza de Colón'da aşırı sağcı destekçilerin çağrısıyla düzenlenen hükümet karşıtı protesto sırasında protestocular İspanyol bayrakları tutuyor (AFP)
Madrid'deki Plaza de Colón'da aşırı sağcı destekçilerin çağrısıyla düzenlenen hükümet karşıtı protesto sırasında protestocular İspanyol bayrakları tutuyor (AFP)
TT

İspanya'daki zehirli klor bulutu 160 bin kişiyi evde kalmaya zorladı

Madrid'deki Plaza de Colón'da aşırı sağcı destekçilerin çağrısıyla düzenlenen hükümet karşıtı protesto sırasında protestocular İspanyol bayrakları tutuyor (AFP)
Madrid'deki Plaza de Colón'da aşırı sağcı destekçilerin çağrısıyla düzenlenen hükümet karşıtı protesto sırasında protestocular İspanyol bayrakları tutuyor (AFP)

İspanyol yetkililer, Barselona yakınlarındaki bir endüstriyel depoda çıkan yangının geniş bir alanı kaplayan zehirli klor bulutunun yayılmasının ardından bugün 160 binden fazla kişiye evlerinde kalmaları talimatını verdi.

Bölge itfaiye teşkilatından yapılan açıklamaya göre yangın, Barselona'nın güneyindeki sahil kasabası Vilanova i la Geltrú'da, yüzme havuzu temizlik malzemelerinin saklandığı bir depoda bu sabah erken saatlerde çıktı.

Sivil Savunma, sosyal medyada yaptığı açıklamada, "Eğer yangın bölgesindeyseniz, evinizden veya iş yerinizden ayrılmayın" ifadelerini kullandı.

Yetkililer, Vilanova i la Geltrú'dan Tarragona yakınlarındaki Calafell köyüne kadar uzanan sahil şeridindeki riskli bölgelerde bulunan sakinlere kapı ve pencereleri kapatmaları konusunda uyarıda bulundu.

İtfaiye teşkilatı, yangını kontrol altına almak için çok sayıda ekip görevlendirdiklerini ve ortaya çıkan emisyonlardaki değişiklikleri ve toksisite seviyelerini izlediklerini açıklayarak, şu ana kadar herhangi bir can kaybının bildirilmediğini duyurdu. Yetkililer, bölge sakinlerinin alana yaklaşmasını engellemek için bölgedeki yolları ve tren istasyonlarını kapattı.

Depo sahibi Jorge Viñales Alonso, bir radyoya verdiği röportajda, "Klorun alev alması nadir görülen bir durum, ancak alev aldığında söndürmek çok zor olur" diyerek yangının bir lityum pilden kaynaklandığını öne sürdü.

Vilanova Belediye Başkanı Juan Luis Ruiz López ise İspanyol devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, yetkililerin yangının söndürülmesiyle birlikte “zehirli bulutun dağılmaya başlayacağını” öngördüklerini belirterek, “O zaman şu anda uygulanan önlemleri kaldırabiliriz” dedi.