SOHR: Suriye rejimi 105 binden fazla insanı işkence altında öldürdü

Rejim askerleri (SOHR)
Rejim askerleri (SOHR)
TT

SOHR: Suriye rejimi 105 binden fazla insanı işkence altında öldürdü

Rejim askerleri (SOHR)
Rejim askerleri (SOHR)

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Suriye devriminin ilk gününden bugüne dek rejim tarafından tutuklanan ve gözaltı merkezlerinde işkence altında ölenlere ilişkin detayları açıkladı.
SOHR’ın açıklamasına göre, Mart 2011’de Suriye devriminin başlamasından bu yana 155 bin 2’si kadın olmak üzere en az 969 bin 854 bin kişi, çeşitli bölgelerde rejimin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı.
Yıllar içinde binlercesi öldürüldü ve çok sayıda kişi de serbest bırakıldı. 29 bin 344’ü kadın olmak üzere yaklaşık 140 bin kişi hala gözaltında veya bilinmeyen bir akıbetle karşı karşıya.
SOHR, rejimin gözaltı tesislerinde işkence altında 105 binden fazla kişinin öldüğünü bildirerek, bunlardan 49 bin 410’unu ‘isimlerle’ belgeledi.
Söz konusu açıklamaya göre, isimleri tespit edilen 48 bin 994 erkek, 349 reşit olmayan çocuk ve 67 kadın vatandaş işkence altında öldü.
Bunların yüzde 83’ünden fazlası, Mayıs 2013 ile Ekim 2015 arasındaki dönemde bu gözaltı merkezlerinde öldürüldü.
SOHR, Sednaya Hapishanesi’nde 30 binden fazla tutuklunun öldürüldüğünü bildirerek, Hava Kuvvetleri İstihbarat Müdürlüğü’nde de çok sayıda kişinin öldüğünü ekledi.
SOHR, Suriye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalara saygı göstermeme tehlikesi ve çatışan tarafların işkence altında öldürme konusunu dikkate almamaya devam etmesi konusunda uyarıda bulundu.
Bu konuya son derece önem verilmesi ve tutuklular ile ailelerinin sesini tüm dünyaya duyurma çağrısında bulunan SOHR, terörle mücadele yasalarının ‘tutuklamaların gerekçesi’ olarak kullanılmasına karşı da uyardı.
SOHR, tutukluların maruz kaldığı koşullar hakkındaki gerçeğin yanı sıra kaybolan veya öldürülenlerin akıbetini öğrenmek için Suriye genelindeki gözaltı tesislerini, özellikle de Beşşar Esed rejiminin cezaevlerini ziyaret etme çağrısında bulundu.

 



Suriye kıyı kesiminde orman yangınları yayılıyor… Alevleri söndürmek için Türkiye ve Ürdün'den yardım

Suriye'nin Lazkiye kenti kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde çıkan orman yangınından yükselen dumanları izleyen bir adam (EPA)
Suriye'nin Lazkiye kenti kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde çıkan orman yangınından yükselen dumanları izleyen bir adam (EPA)
TT

Suriye kıyı kesiminde orman yangınları yayılıyor… Alevleri söndürmek için Türkiye ve Ürdün'den yardım

Suriye'nin Lazkiye kenti kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde çıkan orman yangınından yükselen dumanları izleyen bir adam (EPA)
Suriye'nin Lazkiye kenti kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde çıkan orman yangınından yükselen dumanları izleyen bir adam (EPA)

Ürdün Sivil Savunma Müdürlüğü ekipleri bugün Suriye kıyı kesimindeki Lazkiye vilayetinde çıkan orman yangınlarını söndürme çalışmalarına katılmaya başladı.

Suriye Sivil Savunma Teşkilatı’nın Facebook sayfasından yapılan paylaşımda, “Ürdün Sivil Savunma Müdürlüğü ekipleri, Lazkiye kırsalındaki orman yangınlarının söndürülmesinde Suriye Sivil Savunması Teşkilatı yangın söndürme ekiplerine destek olmak üzere Suriye kıyı bölgelerine girmeye başladı” denildi.

cdfgth
Suriye Sivil Savunma Teşkilatı’ndan bir görevli Lazkiye kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde büyük bir yangının çıktığı yerde yangınla mücadele ediyor. (EPA)

Paylaşımda, “Ürdün Krallığı, Lazkiye kırsalındaki orman yangınlarının kontrol altına alınması ve söndürülmesinde Suriye Sivil Savunma Teşkilatı ekiplerine katılmaya ve destek vermeye hazır olduğunu ifade etmiştir” ifadesi yer aldı.

Yangınla mücadele ekipleri, zorlu hava koşulları, şiddetli rüzgarlar ve çalışmaları engelleyen ve personelin yaşamına tehdit oluşturan savaş kalıntılarının varlığı gibi karşılaştıkları büyük zorluklara rağmen dört gündür çalışmalarını sürdürüyor.

cdfgth
Büyük çaplı yangın üçüncü gününde de devam ediyor. (EPA)

Söndürme çalışmalarına Türkiye tarafından gönderilen 62 itfaiye ekibi, iki helikopter ve 11 araç katıldı.

cdfgty
Bir Türk yangın söndürme helikopteri, Suriye'nin Lazkiye kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde çıkan yangını söndürme çalışmalarına katıldı. (EPA)

Suriye Acil Durum ve Afet Yönetimi Bakanlığı, Lazkiye'nin kuzey kırsalındaki yangın söndürme operasyonlarına lojistik ve saha desteği sağlamak üzere bir dizi aktif Suriyeli kuruluşla iş birliği içinde ortak bir saha operasyon odası kurulduğunu açıkladı.

dfgty
Suriye'nin Lazkiye kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde çıkan orman yangınının genel görünümü (EPA)

Şarku’l Avsat’ın Suriye resmi haber ajansı SANA’dan aktardığına göre, Suriye Acil Durum ve Afet Yönetimi Bakanı Raid es-Salih bugün X platformunda yaptığı paylaşımda, operasyon odasının yangın söndürme ekiplerini desteklemek için su taşıma araçları sağlayarak, eğitimli itfaiyecilerden oluşan gönüllü ekipler organize ederek ve yangın hatlarını açmak ve yangının yayılmasını önlemeye katkıda bulunmak için kullanılan ağır makineler sağlayarak görevine başladığını söyledi.

Bakan, bu zor koşullarda destek ve yardım sağlayan katılımcı kuruluşlara ve tüm bireylere takdirlerini sundu.

SANA’nın bildirdiğine göre yangınla mücadele ekipleri, sert iklim koşulları, güçlü rüzgarlar ve çalışmaları engelleyen ve personelin yaşamı için tehdit oluşturan savaş kalıntılarının varlığı gibi karşılaştıkları büyük zorluklara rağmen dört gündür çalışmalarını sürdürüyor.